Η ελληνική κυβέρνηση, με κινήσεις, που στόχο έχουν την κατάληψη προνομιούχων θέσεων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, βοηθά στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εδραίωση του επιδιαιτητικού ρόλου της Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, η συντήρηση του κλίματος πολέμου "νομιμοποιεί" την επιστροφή της κυβέρνησης στο "δόγμα της αποτροπής", που σηματοδοτούν οι αποφάσεις για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων (τρία τρισ. σε πέντε χρόνια).
Οι αφορμές για τη συντήρηση του κλίματος έντασης, φυσικά, δε λείπουν. Η προέκταση των τουρκικών αμφισβητήσεων και πέραν του Αιγαίου (Γαύδος) υπογραμμίζουν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον περασμένο Γενάρη κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας. Χτες, ένα ακόμη"σύνηθες" όπως το χαρακτηρίζουν οι λιμενικές αρχές επεισόδιο, έδωσε μία ακόμη αφορμή για να σηκωθούν οι τόνοι. Ηταν στις 8.30 το πρωί όταν ένα τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής "έκανε κόντρες" με ένα ελληνικό ιπτάμενο δελφίνι που εκτελούσε τη γραμμή Ρόδου - Κω.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, θα προβεί στα απαραίτητα διαβήματα προς την Αγκυρα για παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" δεν έκανε καμία προσπάθεια να την κρύψει, ούτε για λόγους διπλωματικής αβρότητας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Κίνκελ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βόννη και τον ομόλογό του Θ. Πάγκαλο. Ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών άσκησε έντονες πιέσεις, για να πετύχει την απεμπλοκή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.
Στις δημόσιες δηλώσεις του ο Κ. Κίνκελ σημείωσε αρκετές φορές πως η χώρα του συστήνει αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές. Οταν ρωτήθηκε για τον αν "θεωρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα ως σύνορα της ΕΕ" δε δίστασε να ομολογήσει την πραγματικότητα, με τον κυνικό τρόπο που την αντιλαμβάνεται: "Οσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα και την υπεράσπισή τους από την ΕΕ είπε, δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο...".
Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, εξακολουθεί να αναζητά μεταφυσικές ερμηνείες στη συμπεριφορά της Αγκυρας. "Κάποιος παλάβωσε στην Αγκυρα", δήλωσε, θέλοντας να "ερμηνεύσει" την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Γαύδου.
Ο Θ. Πάγκαλος, σημείωσε επίσης τη "δυσφορία" του για την πολιτική ίσων αποστάσεων της Γερμανίας, λέγοντας πως "η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας τρίτος παρατηρητής σε μια διαφορά ανάμεσα σε μια χώρα - μέλος και μια χώρα συνδεδεμένη με την ΕΕ".
Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ
Δραστικό περιορισμό του συστήματος πρόνοιας της χώρας στο όνομα δήθεν του εκσυγχρονισμού του σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός επικέντρωσε το πρόβλημα της πρόνοιας στους μεγάλους προνοιακούς οργανισμούς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα για τον... εκσυγχρονισμό τους, με τελικό στόχο τον περιορισμό των δαπανών. Δίνοντας, μάλιστα, το στίγμα αυτού του εκσυγχρονισμού είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για ενοποίηση των μεγάλων προνοιακών οργανισμών "αφού πρώτα μετατεθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, που μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας".
"Εχετε μάθει να κλίνετε τη λέξη "εκσυγχρονισμός" σε όλες τις πτώσεις και δε μας λέτε τι θα είναι αυτός ο εκσυγχρονισμός", είπε ο Σπ. Στριφτάρης απαντώντας στον υφυπουργό. Και πρόσθεσε: "Να πείτε καθαρά ότι εκσυγχρονισμός για σας είναι να καταργηθούν υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού πρόνοιας και να μετατεθούν ευθύνες του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να τρέχει ο νομάρχης να βρει τα λεφτά που χρειάζονται". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε πως τα σημερινά προβλήματα στον τομέα της πρόνοιας δείχνουν την αδιαφορία της κυβέρνησης. "Οταν σας λέγαμε - είπε - στη συζήτηση του προϋπολογισμού ότι περικόπτονται οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας μας λέγατε ότι αυξάνονται. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Η κυβερνητική αντίληψη για την πρόνοια είναι πως πρόνοια πρέπει να κάνουν κάποιοι φιλάνθρωποι. Να πάμε, δηλαδή, πάλι στις εκκλησίες και στους δεσποτάδες τη στιγμή που 4,5 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα αυτό αγωνιούν, αν θα πληρωθούν και τα παιδιά που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του οργανισμού πρόνοιας είναι υποχρεωμένα να έχουν μια γυναίκα που τα φροντίζει και ταυτόχρονα κάνει τη μαγείρισσα, την καθαρίστρια κοκ".
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προσέφυγαν χτες οι υπεύθυνοι της εφημερίδας "Η Καθημερινή", ζητώντας να κηρυχτεί "παράνομη και καταχρηστική" η 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και η Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ) για τις απολύσεις έξι συντακτών της.
Ο Ν. Καραντινός, μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, καταθέτοντας ως εκπρόσωπος της Ενωσης, κατέρριψε τον ισχυρισμό της εργοδοτικής πλευράς για "οικονομική δυσπραγία", τόνισε πως από τους ισολογισμούς της "Καθημερινής" φαίνεται ότι η επιχείρηση έχει πλεόνασμα, σε αντίθεση με άλλες εφημερίδες. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε, την τελευταία διετία απολύθηκαν 140 συντάκτες της, ενώ κατά πληροφορίες σχεδιάζονται άλλες 50 απολύσεις. Γι' αυτό και πάρθηκε η απόφαση για τις κινητοποιήσεις.
Ενώ ήδη καταστρέφεται η Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των παρεμβάσεων που γίνονται με πρόφαση την κατασκευή έργων ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μωραϊτης,απαντώντας χτες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού,επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις περί μελετών που θα παραδοθούν στο προσεχές μέλλον.
"Νομίζω ότι άλλη γλώσσα ή για άλλο πρόβλημα μιλάμε", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας της απάντηση του υφυπουργού και πρόσθεσε: "Λέτε ότι υπάρχουν μελέτες οι οποίες θα παραδοθούν σε λίγο καιρό και προβλέπουν την ανάπλαση της περιοχής. Δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία παρέμβαση της πολιτείας γιατί δημιουργούνται τετελεσμένα για τα οποία θα ντρεπόμαστε όλοι μετά από λίγο καιρό. Και βέβαια δεν πρέπει εν ονόματι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να τα καταστρέψουμε όλα εκεί πάνω. Να μη χαθούν τα χρήματα. Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Αλλά με προσοχή. Αφού αναθεωρήσουμε το Προεδρικό Διάταγμα, να δούμε τις καινούριες μελέτες και να κάνουμε προσεκτικές παρεμβάσεις για να μην καταστρέψουμε το υπάρχον περιβάλλον".
Ο Γ. Κατσαρός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα των κατοίκων δίπλα στα Βυζαντινά Τείχη, οι οποίοι εκβιάζονται να δεχτούν την απαλλοτρίωση των σπιτιών τους, λέγοντας: "Τους δίνουν πολύ λίγα χρήματα. Ουσιαστικά τους ξεσπιτώνουν και τους αφήνουν στο δρόμο και από πάνω τους εκβιάζουν ότι αν δεν πάρουν όσα τους δίνουν, θα πάνε στα δικαστήρια που συνήθως επιδικάζουν χαμηλότερες αποζημιώσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον εκβιασμό των πολιτών και να υποστούν μία δεύτερη προσφυγιά μέσα στην ίδια τους την πατρίδα".