Η μουσική είναι εδώ. Προσφέροντας "βοτάνια" της ψυχής και βραδιές πιο ανθρώπινες. Πρεμιέρα σήμερα στο Ηρώδειο της παράστασης της Λυρικής Σκηνής με την όπερα "Τουραντό" του Πουτσίνι, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής συνεχίζεται ο κύκλος Λιστ, με συναυλίες σήμερα και αύριο της Ορχήστρας Φεστιβάλ Βουδαπέστης. Στο μαγευτικό Πύργο της Πλακεντίας, στην Πεντέλη συνεχίζονται τα "Κρυστάλλεια '96" με δύο συναυλίες, σήμερα και αύριο (9μμ), του Νίκου Παπάζογλου.Ο δημοφιλής τραγουδοποιός, συνοδευόμενος από τους μουσικούς του, θα παρουσιάσει κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο "Οταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα", αλλά και παλιότερα από την "Εκδίκηση της Γυφτιάς", "Χαράτσι", "Μέσω Νεφών" και "Σύνεργα". Την Παρασκευή στον ίδιο χώρο θα δώσει συναυλία ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.Ο άλλοτε "λαθρεπιβάτης", πάντως, Γιάννης Νικολάου σήμερα εμφανίζεται στο "Απρόοπτο" (Κανάρη 17, Πειραιάς), ενώ ο Χρήστος Ζυγομαλάς θα βρίσκεται απόψε (10.30) στο "Ασσος - Καφέ Παράσταση" (Βαλτετσίου 15), παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τίτλο "Από τη Σμύρνη στην Αθήνα" - ρεμπέτικα και δημώδη διασκευασμένα για κιθάρα, καθώς και δικές του μπαλάντες. Στον ίδιο χώρο αύριο εμφανίζεται το κιθαριστικό ντουέτο των Στ. Φρειδερίκου και Αχ. Διαμαντή.
Στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) σήμερα, στις 8.30μμ, θα φιλοξενηθεί το ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού των Μανώλη Παπασηφάκη και Δέσποινας Τσουκαλά, αντίστοιχα. Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή, στις 6.30μμ, το Ελληνικό Ωδείο θα παρουσιάσει μελοδραματική βραδιά με αποσπάσματα έργων των Γκλουκ, Μότσαρτ, Ροσίνι κ. ά.
Την Παρασκευή, εξάλλου, στις 9.30μμ, στο θέατρο των Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" θα παρουσιαστεί η πρώτη μουσική εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ Βύρωνα. Ο λόγος για τη συναυλία του Μιχάλη Τερζή με τίτλο "Ελληνικά Μουσικά Τοπία". Τραγουδούν οι Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Αθηνά Μόραλη, Νίκη Βαλσάμη και Νίκος Μοσχολιός.Συμμετέχει η Χορωδία Κέας. Διδασκαλία Γ. Χαρτοφύλακας. Στον ίδιο χώρο ακολουθούν οι συναυλίες των Διονύση Τσακνή και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (15/6), Αριστείδη Μόσχου (16/6) και Δημήτρη Μητροπάνου (17/6).
Στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζωοδόχου Πηγής 98) σήμερα ο Χρήστος Ελευθερίου θα παρουσιάσει στην κιθάρα συνθέσεις των Πιατσόλα, Γκέρσουιν, Χατζιδάκι κ. ά., αύριο οι Αγγ. Κοκκίνη, Χρ. Σπουρδουλάκης και Δ. Ρουσόπουλος παρουσιάζουν τραγούδια από την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική και την Παρασκευή το σχήμα "Lyrae Cantus" θα παρουσιάσει μεσαιωνική μουσική και ποίηση.
Η παρουσία του γνωστού Ιταλού συνθέτη Νίκολα Πιοβάνι θα δεσπόσει στο τετραήμερο εκδηλώσεων, που διοργανώνει από 19 - 22 του Ιούνη η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το Αιολικό Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, τη Νομαρχία Αθηνών και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι εκδηλώσεις, με τίτλο "Μουσική Γέφυρα - Ελλάδα και Ιταλία σε κοινά μονοπάτια", θα πραγματοποιηθούν στο Μοναστήρι της Καισαριανής (9.30μμ), με ελεύθερη είσοδο. Στις 19 και 20/6 θα φιλοξενηθούν ο Ν. Πιοβάνι και η Κομπάνια Ντέλα Λούνα, στις 21/6 το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, με επτανησιακή μουσική και το ιταλικό συγκρότημα "Χετόνια" με ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας και στις 22/6 συζήτηση για τις μουσικές και γλωσσικές αλληλεπιδράσεις των δύο χωρών με ομιλητές τους Λ. Λιάβα, Ν. Λούντζη, Σ. Νουκέρα κ.ά.
Στις 17/6, εξάλλου, ο Ν. Πιοβάνι θα μιλήσει στο "Σινέ Παράδεισος", στον Κορυδαλλό. Θέμα της εκδήλωσης, κατά την οποία θ' απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στο συνθέτη, είναι "Μουσική στον κινηματογράφο".
Στο διάστημα 28 Αυγούστου - 8 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το "14ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας" με πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στην πόλη της Καρδίτσας όσο και σε διάφορες άλλες περιοχές του νομού. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στο ανοιχτό θέατρο Λαμπερού, ενώ μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται βραδιές θρησκευτικής μουσικής στην Ιερά Μονή Κορώνας και συναυλία ελαφράς μουσικής στο Παυσίλυπο. Και φέτος, εξάλλου, θα γίνει ο καθιερωμένος διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών με τη συμμετοχή 25 ξένων χορωδιών. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στους Δημήτρη Μητρόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη και Κλάρα Σούμαν.
Γεννήθηκε πριν από 62 χρόνια στο Καμερούν και αναμφίβολα ήταν ένας από τους πρώτους μουσικούς που έφεραν τον ήχο της Αφρικής στα διεθνή ακροατήρια. Μια γεύση της μουσικής και του ταλέντου του κορυφαίου σαξοφωνίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Μανού Ντιμπάγκο (περί αυτού πρόκειται) θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει και το ελληνικό κοινό, μέσα από τις δύο συναυλίες, που θα δώσει στη χώρα μας σήμερα στο θέατρο του Λυκαβηττού και αύριο στον "Μύλο" της Θεσσαλονίκης.Με "καράβι" το σαξόφωνό του και τη συνοδεία επτά μουσικών υπόσχεται ένα μαγευτικό ταξίδι σε μουσικές που αγκαλιάζουν την αφρικανική ήπειρο, διαβαίνουν την Καραϊβική και καταλήγουν στον αμερικανικό νότο. Εχοντας συνεργαστεί με μεγάλους μουσικούς, όπως οι Π. Γκάμπριελ, Σ. Ο' Κόνορ, Σ. Κεϊτά κ. ά., ο πατριάρχης της αφρικανικής μουσικής καταφέρνει πάντα να ξεσηκώνει τα πλήθη. Καταφέρνοντας να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στην παράδοση και τους ήχους του μέλλοντος, ο Μανού γίνεται το 1973 ο πρώτος Αφρικανός μουσικός που ξεσηκώνει ολόκληρο τον κόσμο με την επιτυχία του "Soul Makossa" (προτάθηκε και για Οσκαρ). Εκτός από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ο Μ. Ντιμπάγκο είναι διεθνώς γνωστός και για την ανθρωπιστική του δράση, για την οποία εξακολουθεί να βραβεύεται.
Μίλησε για την αγάπη του στους εργάτες της Τέχνης, για την αδικία που αυτοί νιώθουν μένοντας κάποια στιγμή στο περιθώριο της κοινωνίας, για τη στήριξη που έχουν ανάγκη. Ολα αυτά για να πείσει ο Χρ. Λαμπράκης για το αγαθό των προθέσεών του, όσον αφορά σε μία ακόμη "αγαθοεργία" του στον τομέα του πολιτισμού: στη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας Απομάχων Καλλιτεχνών. Ενα ταμείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, όπου προεδρεύει ο μεγαλοεκδότης, και το οποίο αποσκοπεί στη "στήριξη" απομάχων τραγουδιστών και χορευτών. Αναγγέλλοντας χτες την πρώτη των εκδηλώσεων γι' αυτό το σκοπό, την κοινή συναυλία των Σταύρου Ξαρχάκου και Αγνής Μπάλτσα (25/6), θέλησε να υπογραμμίσει ότι τη διαχείριση των πόρων θα έχει το υπουργείο Πολιτισμού, ότι οι ""Φίλοι της Μουσικής" δε θα έχουν καμία ευθύνη για τις επιλογές των καλλιτεχνών που θα τυχαίνουν αυτής της αρωγής" και ότι "η επιλογή θα γίνεται από Ειδικό Οργανο".
Αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η σύνθεση του συγκεκριμένου οργάνου (αλήθεια, σ' αυτό δε θα συμμετέχουν μέλη των "Φίλων Μουσικής";), ο επίδοξος "ευεργέτης" της μουσικής μας ζωής, αναμφίβολα, με αυτό το ταμείο διευρύνει την επιρροή του στο χώρο. Προσφέροντας "αγαθοεργία" στους απόμαχους της τέχνης, αυτή τη φορά.
Ρ. Σ.
Πανδαισία κιθάρας στις 26 του Ιούνη (9.30μμ) στο θέατρο του Λυκαβηττού, όπου θα φιλοξενηθεί η μοναδική συναυλία στη χώρα μας, του θρυλικού τρίο κιθάρας των Πάκο ντε Λουθία, Αλ ντι Μέολα, Τζον Μακ Λάφλιν.Τρεις σπουδαίοι μουσικοί, με ιδιαίτερα σημαντικές ατομικές καριέρες στο ενεργητικό τους, ενώνουν το ταλέντο τους για να προσφέρουν μια πολύχρωμη βραδιά μουσικής μυσταγωγίας. Η συνύπαρξή τους, φυσικά, στη συναυλία του Λυκαβηττού, η οποία γίνεται στο πλαίσιο μιας μεγάλης, παγκόσμιας περιοδείας τους, δεν είναι η πρώτη. Οι τρεις "μάγοι" της κιθάρας συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από δεκαπέντε χρόνια με αποτέλεσμα δύο εκπληκτικές δισκογραφικές δουλιές, το "Friday night in San Francisco" και το "Passion - Grace and Fire", που οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 3.500.000 αντίτυπα. Ο Ισπανός, ο Αμερικανός και ο Αγγλος, λοιπόν, δεκαπέντε χρόνια μετά αυτή την πρώτη τους ευτυχή συνάντηση, ξαναβρίσκονται και πάλι, όχι μόνο στη σκηνή, αλλά και σε μια ακόμη δισκογραφική συνεργασία με τίτλο "The Promise".