ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΔΗΜΕΛ - ΓΣΕΕ
ΜΗΔΕΝ στην κυβέρνηση για την ανεργία

Στα 10 νοικοκυριά, τα 2 έχουν ένα άνεργο και το 87,8% των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο από την πολιτική της κυβέρνησης για το πρόβλημα. Το 52% θεωρεί υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πλατιά η αποδοχή του 35ωρου, σαν μέσο για την αντιμετώπιση της μάστιγας

Το 87,8% του κόσμου δεν είναι ικανοποιημένο από την πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία και το 52% θεωρεί υπεύθυνη γι' αυτήν, την Ευρωπαϊκή Ενωση.Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων εκφράζει τη διάθεση να διεκδικήσει το 35ωρο σαν μέσο για την αντιμετώπιση της μάστιγας, ενώ σημαντικό είναι το μέγεθος της δυσαρέσκειας για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς.

Αυτές είναι ορισμένες από τις εκτιμήσεις έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία δημοσκοπήσεων ΔΗΜΕΛ για λογαριασμό της ΓΣΕΕ,η οποία παρουσιάστηκε χτες, με βασικά θέματα την ανεργία και το 35ωρο.Είναι αξιοσημείωτο πως στο 20,2% των νοικοκυριών υπάρχει ένας άνεργος, ότι ο μέσος όρος ανεργίας είναι 12 μήνες,ότι το 70% πιστεύει πως η ανεργία θα μειωθεί με την αύξηση των επενδύσεων σε ίδιο βαθμό στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μόνο το 24% είναι ικανοποιημένοι από το προσωπικό τους εισόδημα και μόνο το 30,6% ικανοποιημένοι από το οικογενειακό εισόδημα.

Η έρευνα έγινε από την εταιρία ΔΗΜΕΛ τον Απρίλη και τον Μάη του 1996 σε 300 επιχειρήσεις και 700 νοικοκυριά της Αθήνας. Στη μια περίπτωση εξετάστηκαν οι γνώμες των εργαζομένων και στην άλλη των εργοδοτών.

Συγκεκριμένα, το 87,8% των ερωτηθέντων δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης για την ανεργία! Σε ποσοστό 52,1% είναι μη ικανοποιημένοι από την πολιτική της για το 35ωρο. Οι ερωτηθέντες πιστεύουν επιπλέον ότι η ανεργία αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα και απασχολεί το 1/3 των νοικοκυριών!

Η ανεργία

Στο 20,2% των νοικοκυριών υπάρχει κάποιος άνεργος και το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στις δυτικές συνοικίες.Το 27,3% των ανέργων είναι νέοι που ψάχνουν για πρώτη φορά εργασία και το 40% των ανέργων έχει απολυθεί, ενώ το 20% της ανεργίας μπορεί να χαρακτηριστεί "τριβής", δηλαδή οι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλιά επειδή έκλεισε η επιχείρηση, θέλησαν να αλλάξουν δουλιά, έληξε η σύμβαση εργασίας κλπ. Ο μέσος όρος ανεργίας είναι οι 12 μήνες και ειδικά για τους νέους 13 μήνες.

Ανησυχητικό είναι ότι το 42% των ερωτηθέντων θεωρούν υπεύθυνους για την ανεργία τους ξένους! Πάντως το 73% πιστεύουν ότι για την ανεργία φταίνε οι κυβερνήσεις, το 52% ότι φταίει η Ευρωπαϊκή Ενωση,το 48% αποδίδει ευθύνες στο σύστημα, το 36,4% στα κόμματα, το 20,4% στους εργοδότες, το 13,3% στο συνδικαλιστικό κίνημα, το 8,6% στους ίδιους τους εργαζόμενους!

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, 70%,οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι για να μειωθεί η ανεργία χρειάζονται επενδύσεις, εξίσου στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, το 22% πιστεύουν ότι η λύση είναι η μείωση του χρόνου εργασίας και το 56% πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν προγράμματα επιμόρφωσης - κατάρτισης των ανέργων.

Το 27% των εργαζομένων αισθάνονται το φόβο της απόλυσης!Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί περισσότερο τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών (41%) και λιγότερο αυτούς των βορείων προαστίων (21%). Επίσης, το 6,7% των ερωτηθέντων πολυαπασχολούνται. Από αυτούς το 25% είναι μερικά απασχολούμενοι και το 13,5% εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Επίσης το 9,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ετεροαπασχολούνται,εργάζονται δηλαδή σε κλάδο εργασίας διαφορετικό από αυτό που επέλεξαν αρχικά και έκαναν σχετικές σπουδές. Το 58% των εργαζόμενων θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δουλιά τους είναι ο χαμηλός μισθός.

Το 35ωρο

Το 74% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι γνωρίζουν το αίτημα για 35ωρη απασχόληση. Από τους ερωτηθέντες, το 58,6% πιστεύουν ότι είναι δίκαιο το αίτημα, κυρίως εργάτες και πολυαπασχολούμενοι. Το 19% πιστεύουν ότι το αίτημα είναι πρόωρο και το 11,5% ότι είναι υπερβολικό.

Το 64% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται για τη διεκδίκηση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών, το 71% πιστεύουν το ίδιο για το συνδικαλιστικό κίνημα και το 10% για την... κυβέρνηση. Αναφορικά με τον τρόπο διεκδίκησης του 35ωρου, το 49% θεωρεί ότι μπορεί να προωθηθεί με τον "κοινωνικό διάλογο", ένα επίσης μεγάλο ποσοστό, 44%,πιστεύει ότι απαιτείται πίεση από τους εργαζόμενους και απεργιακές κινητοποιήσεις,εμφανίζονται δηλαδή να αποκλείουν ότι οι εργοδότες θα δεχτούν με συζήτηση την εφαρμογή του και δηλώνουν έτοιμοι να το απαιτήσουν αγωνιστικά! Να σημειωθεί ότι υπέρ της αγωνιστικής διεκδίκησης τάσσονται περισσότερο οι νέοι 18 - 30 ετών και οι ηλικίες ανάμεσα στα 31 - 40 χρόνια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό ΟΧΙ στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο

Συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ, κατά της ανεργίας και ενάντια στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πραγματοποιείται στις 20 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, που στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 1996 αναμένεται να ξεπεράσει το 17%, ενώ στις γυναίκες και στους νέους της πόλης θα υπερβεί το 24%, καθώς την τελευταία δεκαετία καμία σοβαρή επένδυση δεν έγινε στο νομό, ενώ καθημερινά βιοτεχνίες κλείνουν ή απολύουν εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος του δέρματος,όπου από τις 300 επιχειρήσεις, οι μισές έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες ασχολούνται σε ποσοστό 75% με το εισαγωγικό εμπόριο. Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων τονίζει πως η κυβέρνηση, πιστή στις προσταγές της ΕΕ και στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", προωθεί την επιδότηση των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων για τη δήθεν "ενεργητική" ενίσχυση της απασχόλησης. Καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσύρει το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο, να πάρει μέτρα ενίσχυσης των ανέργων και της παραγωγικής βάσης της χώρας, να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΑΕΔ και να καθιερωθεί το 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Θεσσαλονίκης,που συνεδρίασε μετά από διαδικασίες που κίνησε η Εργατική Ενότητα,τάχθηκε υπέρ της "ριζικής τροποποίησης" του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, αποδεχόμενη ουσιαστικά τη "φιλοσοφία" του και απέρριψε τις προτάσεις της ΕΕ για την κλιμάκωση ενός αγωνιστικού προγράμματος, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στο πόδι σήμερα ο Βόλος

Παμβολιώτικο συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης. Στάσεις εργασίας και δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων. Σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί η ΕΣΑΚ

ΒΟΛΟΣ.-

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Ερμού και Καρτάλη, πραγματοποιείται το παμβολιώτικο συλλαλητήριο κατά της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Από τις 11 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι θα γίνουν στάσεις εργασίας στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλιάς, με απόφαση του ΕΚ Βόλου. Οι έμποροι θα κλείσουν τα καταστήματά τους από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ 12 με 1μμ δε θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα (12-1μμ) οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί θα κάνουν στάση εργασίας.

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Μαγνησίας της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση, ν' αντιτάξουν την ταξική αγωνιστική ενότητά τους στη "φιλελεύθερη" αντεργατική πολιτική των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, ν' αναπτύξουν τις συνεργασίες με άλλα στρώματα της κοινωνίας (ΕΒΕ, αγρότες, σπουδαστές, μαθητές κ. ά.) που πλήττονται από την ίδια πολιτική, ν' απαιτήσουν το σταμάτημα της αποβιομηχάνισης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα να διεκδικήσουν:

- Να λειτουργήσει η "Βαμβακουργία" κάτω από τον έλεγχο των κρατικών τραπεζών άμεσα, με απώτερο στόχο την ένταξή της σε Εθνικό Φορέα Κλωστοϋφαντουργίας που πρέπει να δημιουργηθεί με άξονα την "Πειραϊκή - Πατραϊκή".

- Να επιστρέψει η ΑΓΕΤ στο δημόσιο.

- Να εφαρμοστούν κλαδικές πολιτικές στο μέταλλο.

- Να σταματήσουν οι απολύσεις στις ΒΙΟΠΑΛ, ΒΙΟΣΩΛ, ΕΥΡΗΚΑ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΚΑΛΩΔΙΑ ΒΟΛΟΥ κι αλλού.

- Να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα "Ξενία" Πορταριάς και Τσαγκαράδας.

- Να κατοχυρωθεί το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών.

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ Βόλου με ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του σε προσυγκέντρωση, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας κι επισημαίνει ότι μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στους εργαζόμενους έχει και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου,που με την "ευρωλαγνία" της, την τακτική του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας, το πήγαινε - έλα στους διαδρόμους των υπουργείων, δεν έλεγε την αλήθεια στους εργαζόμενους, αλλά καλλιεργούσε αυταπάτες, δε διεκδικούσε κλαδικές πολιτικές, δεν έμπαινε μπροστά στους αγώνες.

Ανακοίνωση - κάλεσμα εξέδωσε και η Ενωση Μηχανουργών Βόλου,στην οποία επισημαίνει ότι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι ο δρόμος των αγώνων και της αντίστασης στα μέτρα που επιβάλλουν στη χώρα μας οι ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Εδαφος συμμαχιών για το 35ωρο

Το 40% των επιχειρήσεων, κύρια οι μικρές, θεωρούν σωστό το αίτημα

Ενδιαφέρον έχει και η θέση των εργοδοτών απέναντι στο 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών,αφού το 40% των ερωτηθέντων, από την έρευνα στις επιχειρήσεις, το θεωρεί σωστό.Το 25% το θεωρεί πρόωρο, το 29% πιστεύει ότι η υλοποίησή του θα δημιουργήσει προβλήματα και το 6% δεν απαντά. Οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτές που αποδέχονται περισσότερο το αίτημα,αλλά μόνο το 26% των εργοδοτών πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί. Εκτιμάται πάντως στην έρευνα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορούσε να αναζητήσει συμμαχίες με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την προώθηση του 35ώρου, αφού το κλίμα διατύπωσης του αιτήματος δεν είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι εργοδότες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι θέλουν να λύνουν τις εργασιακές διαφορές με απευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχείρησης, λιγότεροι από το 50% προτείνουν διάλογο συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων και ελάχιστοι είναι αυτοί που προτιμούν τριμερή συνεννόηση, διαιτησία ή διοικητικές πράξεις. Γενικά στην έρευνα εκτιμάται ότι "οι μεθοδευμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα μπορούσαν να επιτύχουν την ικανοποίηση σοβαρών αιτημάτων τους",επειδή στους εργοδότες κοστίζει περισσότερο μια απεργία από την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Να σημειωθεί το 70% των εργοδοτών πιστεύει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων είναι χαμηλές, αν και το 55% πιστεύουν ότι το κόστος εργασίας είναι υψηλό.

Ενα ιδιαίτερο σημείο της έρευνας είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών για τις απολύσεις και τις προσλήψεις που ενδέχεται να κάνουν κατά την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργοδοτών, το 10% των επιχειρήσεων θα κάνει απολύσεις την επόμενη τριετία, ενώ σε ποσοστό 10,6% το εξετάζουν. Το 19% των εργοδοτών απάντησε ότι σίγουρα θα κάνει προσλήψεις, ενώ το 49% ήταν κατηγορηματικό ότι δε θα κάνει.

Απολύθηκε γιατί μίλησε!

Απολύθηκε ο εργαζόμενος Α. Μεντής,που δούλευε στο εργοστάσιο Αφοί ΓΚΕΡΛΕΜΗ έντεκα χρόνια, γιατί - σύμφωνα με καταγγελία της ΤΕ Θήβας της ΕΣΑΚ - την ώρα που η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο στο εργοστάσιο, ο εργάτης μίλησε με την υπεύθυνο της Επιθεώρησης Εργασίας!

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας Σχηματαρίου την απόλυση και τονίζει ότι ο Α. Μεντής πρέπει να επιστρέψει αμέσως στη δουλιά του.

Απεργία στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος όπου γίνονται οι φορτοεκφορτώσεις των πλοίων ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ, διαμαρτυρόμενοι για την αποπομπή του εκλεγμένου εκπροσώπου τους από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Το σωματείο της ΕΚΟ καταγγέλλει πως μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες μέσα σε ένα χρόνο, η διοίκηση της εταιρίας αρνείται να αναγνωρίσει τους εκπροσώπους που εκλέγουν απευθείας οι εργαζόμενοι και ζητά επανάληψη των εκλογών, με στόχο τον έλεγχο του αποτελέσματος, γεγονός που αποτελεί παρέμβαση της εργοδοσίας στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναγκαστική "άδεια" χωρίς αποδοχές!

Σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για ένα μήνα θέτουν τους εργαζόμενους οι έμποροι του Ηρακλείου Κρήτης

Την αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων του Ηρακλείου Κρήτης προκάλεσε προχτεσινή απόφαση των εμπόρων να επιβάλουν ένα μήνα αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Ηράκλειο. Η ενέργεια αυτή υποτίθεται ότι αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας προς την ...κυβέρνηση για την αδιαφορία της στην επίλυση σοβαρών τους προβλημάτων. Παράλληλα αποφάσισαν και άλλες ενέργειες ...διαμαρτυρίας.

"Αρνούμαστε να υπακούσουμε σε τέτοιες αποφάσεις", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού ΗρακλείουΓ. Φραγκούλης."Δεν είμαστε πειραματόζωα, είμαστε εργαζόμενοι και σε καμιά περίπτωση δε θα δεχτούμε να παίξουμε το παιχνίδι αυτό που πάνε να μας επιβάλλουν οι εργοδότες μας", τόνισε ο συνδικαλιστής και έκανε σαφές ότι ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα αντιδράσει δυναμικά και θα προσφύγει σε όλα τα νόμιμα μέσα, αν προσπαθήσουν οι έμποροι να υλοποιήσουν μια τέτοια απόφαση. "Οποιος έμπορος κάνει κάτι τέτοιο, τότε παρανομεί σε βάρος των εργαζομένων του", πρόσθεσε ο πρόεδρος του σωματείου.

Την ίδια ώρα που οι έμποροι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σ' αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια, οι παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας στα περισσότερα καταστήματα του Ηρακλείου έχουν γίνει καθεστώς! Αποτελεί, όπως είπε και ο πρόεδρος του σωματείου, κοινό μυστικό ότι στα περισσότερα αν όχι σ' όλα τα καταστήματα το πενθήμερο δεν τηρείται παρά μόνο στα χαρτιά, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται στο σύνολό τους και ο κίνδυνος της απόλυσης είναι πάντα ορατός για τον υπάλληλο εκείνο που θα "τολμήσει" να διαμαρτυρηθεί για την εκμετάλλευση που υφίσταται!

Παλλαική κινητοποίηση που έγινε πρόσφατα στο Πέραμα κατά της ανεργίας

Παλλαϊκή κινητοποίηση που έγινε πρόσφατα στο Πέραμα κατά της ανεργίας

Χαλυβουργοί διαμαρτύρονται για απολύσεις συναδέλφων τους

Από προηγούμενο συλλαλητήριο στο Βόλο κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ