Στη μνήμη της ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ,του γιατρού ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΑΒΟΥ,του γεωπόνου ΔΑΝΗΛΟΥ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ,του μπατζανάκη μου ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΙΟΥΣΗ λογιστή, του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΡΙΚΑ και του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΔΑΣΗ,προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αχαρνών - Βικτώριας Αττικής 20.000δρχ. για το 15ο Συνέδριο.
Αγγελής Ηλιόπουλος
* * *
Στις 4 Μάη 1996 πέθανε στα Μεταξάτα Κεφαλονιάς, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ο αγωνιστής επιστήμονας ΒΑΣΙΛΗΣ Νικολάου ΜΕΤΑΞΑΣ.Κηδεύτηκε στις 6 του ίδιου μήνα. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1925, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε αρχιπλοίαρχος στην εταιρία Βεργωτή και είχε την αγγλική υπηκοότητα. Η κατοχή τον βρήκε μαθητή Γυμνασίου στο Αργοστόλι. Πρωτοπόρος στο μαθητικό κίνημα οργανώνεται το 1942 στο ΕΑΜ Νέων και το καλοκαίρι του 1943 περνά στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε ενάντια στον εκφασισμό των σχολείων, που προσπάθησε να επιβάλει η κατοχική ιταλική εξουσία. Για τη δράση του αυτή αποβλήθηκε από το Γυμνάσιο με απόφαση φασιστικού στελέχους που επόπτευε για λογαριασμό των κατοχικών αρχών την εκπαίδευση σε όλη την Κεφαλονιά. Τις φυλακές του Αργοστολίου και μάλιστα την απομόνωση, τις γνώρισε όταν οι Γερμανοί διέλυσαν τη φοιτητική οργάνωση ΦΕΚ και φυλάκισαν τα στελέχη της, ένα από τα οποία ήταν και ο Βασίλης Μεταξάς.
Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τον ερχομό στην Κεφαλονιά της Εθνοφυλακής, ο Βασίλης, στέλεχος της ΕΠΟΝ στα 1945, ξυλοκοπήθηκε άγρια από παρακρατικούς τρομοκράτες. Για να σωθεί καταφεύγει στην Αθήνα, από όπου, ως Αγγλος υπήκοος, φεύγει αρχικά για το Λονδίνο και συνέχεια για τη Νέα Υόρκη, όπου φοίτησε από το 1947 ως το 1951 στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Παράλληλα, δεν εγκαταλείπει και την αντιστασιακή δράση του. Οργανώνεται στο ΕΑΜ Νέας Υόρκης και στη συνέχεια εντάσσεται στην Κομ. Οργάνωση του ΚΚΕ και αναπτύσσει σοβαρή δράση ανάμεσα στους Ελληνες φοιτητές και τους Συλλόγους των ομογενών.
Το 1952 απελαύνεται από τις ΗΠΑ, όταν κυκλοφόρησε ενυπόγραφο άρθρο του σε εφημερίδα της Βαρσοβίας, με κρίσεις για την οικονομία της ΛΔ Πολωνίας. Ως Αγγλος υπήκοος κατέφυγε στο Λονδίνο, όπου τελείωσε τις σπουδές του ως διδάκτωρ του LONDON SCHOOL OF ECONOMICS.
Η πλούσια επιστημονική του κατάρτιση και το συγγραφικό του έργο τον ανέδειξαν σε λέκτορα της οικονομικής ανάλυσης της οικονομικής των Μεταφορών(1967 - 1969), υφηγητή (1969 - 1972), καθηγητή (1973 - 1983). Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Κεντρικού Λονδίνου, στις μεταπτυχιακές σπουδές (1972 - 1983), διευθυντή SEATRADE ACADEMY Παν. Καίμπριτζ, ειδικός επιστήμων στην έδρα της ναυτιλιακής οικονομικής της τ. ΑΒΣΠ Πειραιά (1980 - 1984), αναπληρωτής καθηγητής στην ΑΒΣΠ Πειραιά από το 1983 στο Οικονομικό Τμήμα. Καθηγητής από το 1989 του Τμήματος Οικονομικών και Ναυτιλιακών Σπουδών (1989 - 1992).
Τα χρόνια 1984 - 1987 και 1990 - 1992 διατέλεσε αντιπρύτανης Παν. Πειραιά. Το 1985 ίδρυσε την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος(ΗΟΡΕ).
Η αγωνιστική δράση και προσφορά του είναι εξίσου πλούσια και αξιομνημόνευτη. Δεν έπαψε από όλες τις θέσεις να συμπαραστέκεται στην Κομ. Οργάνωση του ΚΚΕ του Λονδίνου και την οργάνωση της ΚΝΕ των Ελλήνων φοιτητών. Από τη θέση του στο Λονδίνο, κατά την επταετία της χούντας, αναπτύσσει ενεργό συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδιαίτερα μεταξύ των πανεπιστημιακών καθηγητών ελληνικής καταγωγής που υπηρετούσαν σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Με την ίδια θέρμη συμπαραστάθηκε στην οργάνωση της ΚΝΕ της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, στο διάστημα 1980 - 1987, που διατέλεσε καθηγητής και αντιπρύτανης.
Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο πατρικό του σπίτι στα Μεταξάτα, όπου τον βρήκε ο θάνατος, ασχολούμενος με τη συγγραφή των απομνημονευμάτων του και ιδιαίτερα τα σχετιζόμενα με το μαθητικό κίνημα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κατά τη διάρκεια της ιταλο - γερμανικής κατοχής, στο οποίο υπήρξε πρωτοπόρος. Δυστυχώς το έργο αυτό δεν πρόλαβε να το τελειώσει.Οι γνωστοί, οι φίλοι του και ιδίως οι συναγωνιστές και σύντροφοί του θα τον θυμούμαστε για τη συνέπεια και το ήθος του το παραδειγματικό.
Η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ.
* * *
Την Κυριακή, 2 Ιούνη στο χωριό Σουδενά Καλαβρύτων, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης
ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ
Στη μνήμη του τα παιδιά του Τάσος και Φωτούλα προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ.