ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφέτες θα ερευνήσουν την υπόθεση των ψηφιακών

Η Ολομέλεια Εφετών εξουσιοδότησε τον εισαγγελέα Λ. Καράμπελα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

H Ολομέλεια Εφετών Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα χτες να αναθέσει σε εφέτες - ειδικούς ανακριτές τη διερεύνηση της υπόθεσης των ψηφιακών παροχών, που προμηθεύτηκε ο ΟΤΕ από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ την άνοιξη του 1994. Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε, παράλληλα, τον εισαγγελέα εφετών Λ. Καράμπελα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα που ο ίδιος εντόπισε στο στάδιο της συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία είχε διενεργήσει με εντολή του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Χριστόφ. Τζανακάκη.

Η Ολομέλεια Εφετών συγκροτήθηκε από 169 εφέτες και προέδρους εφετών, σε σύνολο 195. Οπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, συνεδρίασε "εν συμβουλίω" (κεκλεισμένων των θυρών), το μεσημέρι, σε αίθουσα του 8ου ορόφου του κτιρίου της οδού Σωκράτους. Η όλη διαδικασία ήταν συντομότατη. Διήρκεσε μόνο μια ώρα. Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος εφετών Γ. Κρασσάς,επισημαίνοντας ότι λόγω της σοβαρότητάς του πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος από ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ολομέλεια έλαβε γνώση του πορίσματος Καράμπελα, ο οποίος ήταν παρών και αφού του ζήτησε να ασκήσει την ποινική δίωξη, του ανέθεσε και την εποπτεία των ανακρίσεων. Για το έργο του τακτικού ειδικού ανακριτή προτάθηκε ο εφέτης Γ. Ναυπλιώτης και ως αναπληρωτής του ο εφέτης Χρ. Γεωργαντόπουλος.Και οι δύο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα.

Σε όλες τις αποφάσεις της Ολομέλειας υπήρξε μόνο μια διαφωνία, που διατυπώθηκε από πρόεδρο εφετών και αφορούσε τον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκούσε την ποινική δίωξη. Η άποψη του συγκεκριμένου μέλους ήταν ότι αρμόδιος για την άσκηση της ποινικής δίωξης είναι ο εισαγγελέας πρωτοδικών.Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών είχε ζητήσει ο εισαγγελέας Λ. Καράμπελας, μετά το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση κατακύρωσης αγοράς από τον ΟΤΕ 1.100.000 ψηφιακών παροχών από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ έγινε κατά παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού Προμηθειών του Οργανισμού. Ο εισαγγελέας έκρινε, επίσης, ότι "συντρέχει νόμιμος λόγος να κινηθεί ποινική δίωξη για: 1) Ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, με σκοπό να περιποιηθεί σε άλλον αθέμιτο όφελος και βλάβη στον ΟΤΕ, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, από κοινού και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή. 2) Απάτη κατ' εξακολούθηση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ηθική αυτουργία σ' αυτήν. 3) Δωροδοκία και δωροληψία κατ' εξακολούθηση και συνεργία σ' αυτήν. 4) Παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. 5) Απιστία σε βάρος του ΟΤΕ κατ' εξακολούθηση και 6) Ψευδορκία μάρτυρα". Οι τρεις πρώτες πράξεις επιβαρύνονται από τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, είναι δηλαδή κακουργήματα. Οι υπόλοιπες έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα.

Ουσιαστικά η ποινική δίωξη θεωρείται ότι έχει ασκηθεί, από τη στιγμή που ανατέθηκε στον προτείνοντα εισαγγελέα. Τυπικά, ωστόσο, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας, να κοινοποιηθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαρά και εν συνεχεία αυτός να τη διαβιβάσει στον Λ. Καράμπελα μαζί με τη σχετική παραγγελία. Οι εφέτες ειδικοί ανακριτές θα μελετήσουν τη δικογραφία (τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας Ζορμπά και της συμπληρωματικής έρευνας Καράμπελα, το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλπ.) και θα προχωρήσουν στην εξέταση μαρτύρων. Οι παραπάνω κατηγορίες θα προσωποποιηθούν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή η νέα προμήθεια

Στη Διοίκηση του ΟΤΕ έριξε το "μπαλάκι" για το ζήτημα της ανάθεσης των νέων 320.000 ψηφιακών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οπως είναι γνωστό η προμήθεια των νέων ψηφιακών αφορά στην επέκταση της σύμβασης που ήδη βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Ωστόσο για το ίδιο θέμα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης έχει υποστηρίξει πως πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με "ειδικό καθεστώς", και σχετική του εισήγηση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Το σκάνδαλο

Οταν η κυβέρνηση μιλάει με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων επικαλείται την ταμειακή στενότητα, για να δικαιολογήσει την άθλια "αύξηση" του πεντοχίλιαρου. Οταν μιλάει για τους εργαζόμενους θυμάται τις υποχρεώσεις του προγράμματος "σύγκλισης", που επιβάλλουν τη σταθερή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Οταν μιλάει για τη φορολόγηση των αγροτών, των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών, ανακαλύπτει τη φοροδιαφυγή και εξαπολύει τους "ράμπο" των ειδικών υπηρεσιών.

Οταν μιλάει, όμως, η κυβέρνηση με τους κυρίους Βαρδινογιάννη και Λάτση όλα αυτά τα ξεχνάει και δείχνει πόσο γενναιόδωρη είναι.

Η ιστορία με τα τέλη υπερημερίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δραχμών τουλάχιστον, που έπρεπε να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και της ΠΕΤΡΟΛΑ, για τη χρησιμοποίηση των αποθηκευτικών χώρων των τελωνείων, είναι εξόχως διδακτική.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης οφείλεται στην ευσυνειδησία ενός κρατικού λειτουργού, επιθεωρητή τελωνείων, ο οποίος ενημέρωσε και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για το γεγονός ότι οι εντεταλμένες υπηρεσίες δεν εισέπρατταν τα τέλη υπερημερίας από τις συγκεκριμένες εταιρίες, με κίνδυνο να παραγραφούν.

Στη συνέχεια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που κατά τα άλλα θέλει να θεωρείται ο απηνής διώκτης των πάσης φύσεως οικονομικών εγκλημάτων, πήρε την υπόθεση στα χέρια της. Επειδή, όμως, άλλο να λες και άλλο να κάνεις, παρέπεμψε την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, έσπευσε να προδικάσει ότι τα 200 δισ. θα χαριστούν στις συγκεκριμένες εταιρείες, γιατί, όπως είπε, αν τα πλήρωναν θα αντιμετώπιζαν προβλήματα λειτουργίας...

Βεβαίως, για τους κυβερνώντες, τους σημερινούς και τους προηγούμενους, δεν ισχύει το ίδιο για την "Πειραϊκή - Πατραϊκή", η οποία, αφού δεν μπορεί να πληρώσει, πρέπει να κλείσει, δεν ισχύει για τη ΛΑΡΚΟ, δεν ισχύει για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που βάζουν λουκέτο, επειδή δεν μπορούν να εκπληρώσουν υποχρεώσεις της τάξης μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών.

Τώρα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία απαλλάσσονται η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και η ΠΕΤΡΟΛΑ από την υποχρέωση να πληρώσουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση αποκτούν το άλλοθι, για να προχωρήσουν στη χαριστική πράξη προς τους ιδιοκτήτες των δύο εταιριών.

Η υπόθεση έχει την αυτονόητη οικονομική της σημασία, μια και το πραγματικό ποσό των οφειλών ξεπερνά κατά πολύ τα 200 δισ. (αυτά είναι μόνο τα βεβαιωμένα), είναι πολλαπλάσιο από αυτό που απαιτείται για την ικανοποίηση του στοιχειωδέστερου αιτήματος των συνταξιούχων. Εχει, όμως, μια εξίσου μεγάλη πολιτική σημασία και φανερώνει τον αδυσώπητο ταξικό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία ασκείται στο όνομα, δήθεν, του εθνικού συμφέροντος και του "πραγματικού" συμφέροντος των εργαζομένων.

Τ}ο σίγουρο είναι ότι αυτό το πραγματικό οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο δεν πρόκειται να το δούμε ούτε στις πρώτες σελίδες των κατά τα άλλα "μαχητικών" εφημερίδων, ούτε στις πρώτες θέσεις των δελτίων ειδήσεων. Οι δράστες είναι εξάλλου ευυπόληπτοι πολίτες και γενναιόδωροι χορηγοί των εκπροσώπων της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας.

1Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πυρετώδεις προετοιμασίες

Στις 21-22-23 του Ιούνη, η πρωτοβουλία των Κινημάτων Ειρήνης των βαλκανικών κρατών

Στην υλοποίηση της απόφασης του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Ειρήνης προχωρά η ΕΕΔΥΕ, έχοντας "μπει" στις διαδικασίες προετοιμασίας της Βαλκανικής Πορείας Ειρήνης που θα γίνει στις 21-22-23 του Ιούνη. Πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν οι οργανώσεις ειρήνης, όλων των χωρών της Βαλκανικής! Από όλες τις βαλκανικές πρωτεύουσες θα ξεκινήσουν λεωφορεία με προορισμό το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθούν όλοι οι διαδηλωτές.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί από τώρα τα μέλη της να δηλώσουν συμμετοχή και να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία αυτή, που "είναι η πρώτη συλλογική ειρηνική πρωτοβουλία ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της. Η ΕΕΔΥΕ καλεί παράλληλα τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα να συγκεντρώσουν τρόφιμα και φάρμακα, προκειμένου να παραδοθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της Βοσνίας. Παράλληλα όσοι φίλοι της ειρήνης θέλουν να πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, να επικοινωνήσουν με τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης ή με την ΕΕΔΥΕ, στο τηλέφωνο 3844.853, καθώς και με την ΕΔΥΕΘ στο τηλέφωνο 031-220571.

  • Πορεία Ειρήνης στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου διοργανώνουν από κοινού στις 9 του Ιούνη, οι Επιτροπές Ειρήνης Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας, καθώς και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" της Πρέβεζας. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη βάση εδρεύουν τα περίφημα ΑΒΑΚΣ, οι λεγόμενοι ιπτάμενοι κατάσκοποι, δηλαδή αεροπλάνα που φέρουν ραντάρ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ