ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
Σήμερα η συζήτηση

Χωρίς πρόβλημα θα διεξαχθούν οι γενικές εξετάσεις, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

Κανονικά θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή τη διαβεβαίωση έκανε για μια ακόμα φορά χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γ. Πανάρετος, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του επίμαχου θέματος της συνταγματικότητας ή μη της διάταξης που επιτρέπει στους υποψήφιους για τα ΑΕΙ να κατοχυρώνουν βαθμολογία από προηγούμενα έτη.

Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους και πιθανότατα θα εκδοθεί πριν την έναρξη των γενικών εξετάσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 1922/96 απόφασή του έκρινε ότι η κατοχύρωση βαθμολογίας είναι αντισυνταγματική και εισάγει ένα ιδιαίτερα ευμενές προνόμιο στους υποψήφιους που κατοχυρώνουν μαθήματα έναντι αυτών που δίνουν για πρώτη φορά εξετάσεις, αφού δεν εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι στον ίδιο αριθμό μαθημάτων. Ωστόσο, το ΣΤ Τμήμα λόγω μείζονος σημασίας παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση. Εισηγητής στην Ολομέλεια ορίστηκε ο Φ. Αρναούτογλου,ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει την κατοχύρωση βαθμολογίας. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση δε θα υπάρξει πρόβλημα στις φετινές εξετάσεις.

Το "Εθνικό Απολυτήριο"

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχει ανακοινώσει ότι θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι οι αλλαγές του συστήματος βρίσκονται στην τελική τους μορφή και μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, με στόχο να ισχύσει το νέο σύστημα από το 1999.

Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το απολυτήριο του λυκείου θα αποκαλείται πλέον "Εθνικό Απολυτήριο" και θα αποκτάται με πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 - 6 μαθήματα κορμού και σε κάποια μαθήματα επιλογής. Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθιερώνονται συντελεστές διαφορετικοί κατά μάθημα του "Εθνικού Απολυτηρίου", οι οποίοι θα ορίζονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα, θα είναι διαφορετικοί για κάθε σχολή και θα είναι γνωστοί εκ των προτέρων στους υποψηφίους.

Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Λυκουρέζος

Τα αρμόδια όργανα του ΔΣΑ θα επιληφθούν για το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις καταγγελίες της προέδρου του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χαλκίδας, Χρ. Μπακατσέλου, ότι απείληθηκε από το δικηγόρο Α. Λυκουρέζο,αλλά και για τις καταγγελίες του ίδιου κατά της προέδρου του δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης, κάλεσε χτες το μεσημέρι στο γραφείο του τον δικηγόρο Α. Λυκουρέζο για να δώσει εξηγήσεις, ενώ εστάλησαν επιστολές στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινο και στον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Π. Κωστάκο,όπου τους ζητούν να στείλουν ό,τι στοιχεία έχουν γι' αυτή την υπόθεση.

Την αντίθεσή του για επαναφορά του αδικήματος της περιύβρισης της αρχής εξέφρασε σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΔΣΑ, επισημαίνοντας ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης δεν έχει ανάγκη από πρόσθετες νομοθετικές θωρακίσεις. "Το επεισόδιο της Χαλκίδας, είπε, δεν μπορεί να δώσει σε κανέναν αφορμή για να προβάλει την ανάγκη επαναφοράς του αδικήματος περιύβρισης της αρχής".

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή το επεισόδιο της Χαλκίδας, βρήκε την ευκαιρία για να ζητήσει την επαναφορά του αδικήματος περιύβρισης της αρχής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων

Τα 95 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου νυχτερινού σχολείου, από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, γιορτάζει σήμερα το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα, στο πάρκο Νέας Παραλίας (πάρκο Σκύλων).

ΤΑΞΙ
Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Σε στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 11 το βράδυ, μετέτρεψαν την 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει για την ερχόμενη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας.

Ετσι, μεθαύριο Δευτέρα, τα ταξί της Αθήνας θα ακινητοποιηθούν για δέκα ώρες, (13.00 - 23.00). Τα μέλη του Συνδικάτου Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας θα πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση του κλάδου, που θα συγκληθεί στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Για τη σωτηρία του Ασωπού

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, όσο η πολιτεία αδιαφορεί για τη ρύπανση του Ασωπού. Οι κοινότητες Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Συκαμίνου, Ωρωπού, Μαρκοπούλου και Μαλακάσας θα αντιδράσουν με κάθε μέσο έτσι ώστε να υποχρεώσουν την πολιτεία να σώσει τον ποταμό από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ρύπανση. Αυτό τόνισαν οι εκπρόσωποί τους σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που πήραν μέρος η Ενωση Συλλόγων Ωρωπού και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Οι εκπρόσωποί τους κατηγόρησαν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ότι με εκβιαστικό τρόπο απαιτούν τη συναίνεση των δήμων για τη μετεγκατάσταση 99 βυρσοδεψείων στην Ασωπεία, προκειμένου να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βιολογικός καθαρισμός είναι υποχρεωτικός για τις βιοτεχνίες της περιοχής όμως δεν υπάρχει, με την ανοχή της πολιτείας. Ηδη στην περιοχή Οινοφύτων λειτουργούν 350 βιοτεχνίες και εργοστάσια.

Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων τόνισαν ότι για τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων έχουν εκταμιευτεί 3,6 δισ. δραχμές και η μελέτη έχει παραδοθεί στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Για τον καθαρισμό όμως των λυμάτων της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων, η μελέτη είναι στο ξεκίνημά της ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Κ. Καραντάνος, που εκπροσωπούσε τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, κατήγγειλε τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, αλλά και τον περιφερειάρχη Αττικής Κ. Μιχαλόπουλο για εμπαιγμό των κατοίκων και για έλλειψη σεβασμού προς την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΣΤΑΥΡΟΥ - ΣΠΑΤΩΝ
Υπογράφτηκε άλλη μια αποικιοκρατική σύμβαση

Το "μεγάλο φαγοπότι" συνεχίζεται, μετά τη χτεσινή υπογραφή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη μιας νέας αποικιοκρατικού τύπου σύμβασης, αυτή τη φορά για την κατασκευή της Ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων και Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, που θα στοιχίσει συνολικά (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) πάνω από 500 δισ. δρχ.

Η φιέστα της υπογραφής της σύμβασης, που έγινε στο Ζάππειο, θύμιζε πολύ με σύναξη διαπλεκομένων συμφερόντων, αφού στην κοινοπραξία των κατασκευαστών συμμετέχουν 14 από τις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρίες (μεταξύ αυτών και η ΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα και η "Κ. Ι. Σαραντόπουλος" με γνωστές ιδιοκτησιακές σχέσεις με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και μία γαλλική.

Οι κατασκευαστές συμμετέχουν τυπικά στην κατασκευή του έργου με ένα ποσοστό 11% περίπου από ίδια κεφάλαια, αλλά τους παραχωρείται η εκμετάλλευση για 23 ολόκληρα χρόνια! Το δημόσιο συμμετέχει με 121,6 δισ. δρχ. (εκτός από τα πάνω από 100 δισ. δρχ. που στοίχισαν οι απαλλοτριώσεις), ενώ τα 235 δισ. δρχ. θα προέλθουν από δανεισμό, τον οποίο θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο για ολόκληρη την περίοδο της εκμετάλλευσης από τους εργολάβους!

Οπως είναι γνωστό, η λεωφόρος θα λειτουργήσει σαν ένα τεράστιο δίχτυ, αποτελούμενο από 32 σταθμούς διοδίων, που θα απλώνεται από την Ελευσίνα μέχρι την Καισαριανή. Κάθε οδηγός, μπαίνοντας στη λεωφόρο, θα πληρώνει 600 δρχ. περίπου σε σημερινές τιμές, ποσό που εκτιμάται ότι θα φτάσει το χιλιάρικο τουλάχιστον, όταν το έργο ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια.

Μαζική απόδραση

Δεκαπέντε περίπου κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές των Τρικάλων χτες στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με την Ασφάλεια η πλειοψηφία από τους δραπέτες είναι αλβανικής καταγωγής. Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραπετών είχε εξαπολύσει όλη τη νύχτα χτες η Αστυνομία των Τρικάλων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν να είχαν συλληφθεί δύο από τους κρατουμένους αμέσως μετά την απόδραση.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 26.5.96 και ώρα 10.00 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παναγίτσας Ταύρου για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΡΑΒΙΔΑ

Η σύζυγος Τούλα, η κόρη Μαριέττα, τα αδέλφια, τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς.

***

Την Κυριακή 26 Μαϊου 1996 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Νέου Φαλήρου για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού, και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤ. ΜΠΟΥΖΑ

Η σύζυγος Ζωή, τα αδέλφια του Δημήτριος και Χριστίνα Μπούζα, Ζωή και Βασίλειος Πρωτονοτάριος, Αικατερίνη Βουδονιτσιώτη, Ευθύμιος και Βασιλική Καφετζή, Βασίλειος και Σοφία Καφετζή, Παναγιώτα και Αποστόλης Καλατζής, Κωνσταντία Καφετζή. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Αναδρομικά στους δικηγόρους

Αν και αυξάνονται κατά 15% τα κατώτατα όρια των συντάξεων των δικηγόρων, τελικά δε θα καλύπτουν το 80% των αποδοχών των εν ενεργεία δικηγόρων. Η αύξηση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1 Γενάρη 1996.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης και η αύξηση που χορηγείται από το Ταμείο Νομικών θα φτάνει μέχρι του ακαθάριστου ποσού των 270.000 δραχμών.

Εργα στη διάβαση Λένορμαν

Κυκλοφοριακά προβλήματα στην οδό Λένορμαν, στο ύψος της ισόπεδης διάβασης του ΟΣΕ, θα προκαλέσουν σιδηροδρομικές εργασίες του ΟΣΕ, που αρχίζουν σήμερα στις 7 μ.μ. και αναμένεται να τελειώσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Ετσι, από σήμερα στις 7 μ.μ. η διέλευση των αυτοκινήτων από τη Λένορμαν, την Ιερά Οδό, την Κωνσταντινουπόλεως και τη Λιοσίων, θα γίνεται μετ' εμποδίων. Αλλαγές, επίσης, θα γίνουν και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που διέρχονται από τις παραπάνω οδούς. Μέχρι να τελειώσουν τα έργα αύριο το μεσημέρι, θα αποκοπεί και η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Αθήνας - Ρουφ. Το επιβατικό κοινό του ΟΣΕ θα εξυπηρετείται με λεωφορεία στη διαδρομή Αθήνας - Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ