Αμετακίνητη στη θέση περί διαλόγου για το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών, η Αγκυρα, αναμένει τα αποτελέσματα των συναντήσεων Πάγκαλου - Γκιονενσάι
Τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου επανέλαβε με χτεσινές του δηλώσεις στην Αγκυρα κατά την άφιξή του από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ε. Γκιονενσάι.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού "η Ελλάδα θέλει να επιλύσει ένα θέμα με μια μέθοδο, ενώ η Τουρκία θέλει την επίλυση όλων των προβλημάτων υπό τη μορφή πακέτου. Αυτές τις δύο στάσεις εξήγησα στις ΗΠΑ και συζητήσαμε για το αν θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές" πρόσθεσε ο Ε. Γκιονενσάι.
Ο Ε. Γκιονενσάι, όταν ρωτήθηκε για πληροφορίες περί μεσολάβησης του Γ Γ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα στις ελληνοτουρκικές διαφορές, υπενθύμισε ότι υπήρχε πρόταση του ΝΑΤΟ για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πριν την έκκληση του Μ. Γιλμάζ για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. "Πιστεύαμε, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ότι μετά το άνοιγμα αυτό δε θα χρειάζονταν ΜΟΕ, τα οποία όμως απέκτησαν και πάλι σημασία επειδή η Ελλάδα δεν απάντησε ακόμη και επειδή αυξάνεται συνεχώς η ένταση στο Αιγαίο".
Οι απόψεις αυτές, προφανώς, θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθούν στο Τορόντο στις 30 του Μάη (στο περιθώριο της Συνόδου της Λέσχης Μπίλτεμπεργκ) και στις 2 του Ιούνη στο Βερολίνο (στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ). Πριν από αυτές τις συναντήσεις οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν στη Γενεύη για την προετοιμασία των συνομιλιών Πάγκαλου - Γκιονενσάι.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία αυτών των συναντήσεων και όπως είπε ο υπουργός Τύπου, η συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων "δεν αποτελεί συνάντηση για διάλογο με προγραμματικό χαρακτήρα". Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, επιμένει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συναντήσεις καθώς θεωρεί πως αποτελούν το προοίμιο του διαλόγου.
Επιτακτικά προβάλλει σήμερα η ανάγκη να προβληθεί στο διεθνές προσκήνιο η κοινή δράση και ο συντονισμένος αγώνας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ως αυτοτελούς δύναμης και αναντικατάστατου παράγοντα της διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας, υπογράμμιζε η εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ του ΚΚΕ στο Συνέδριο και όλα δείχνουν ότι στην εκτίμηση αυτή συμπίπτουν όλο και περισσότερα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.
Παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Την εξαίρεση των προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού εξήγγειλε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στο 7ο ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ρουσφετολογικών προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είπε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν προσλήψεις με δικούς τους οικονομικούς πόρους και με ένα, κατά τον υπουργό, έκτακτο σύστημα προσλήψεων. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα οι οργανισμοί με αποκλειστικά δική τους οργανωτική δομή, που θα αποτελείται από τρία - τέσσερα άτομα, θα μπορούν να προχωρούν σε προσλήψεις για την αντιμετώπιση "των τοπικών τους αναγκών".
Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η διαδικασία των μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Πρώτα στις παραμεθόριες περιοχές και στη συνέχεια σε όλες τις περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, περιοχές στις οποίες για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν πρόκειται να μεταταγεί κανένας υπάλληλος. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την Αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, το οποίο και θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.