ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τσιλέρ: "Παραιτηθείτε!"...

Η πρώην πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση κατά Γιλμάζ, σε όλα τα επίπεδα

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η Τανσού Τσιλέρ ζήτησε επί λέξει χτες από τον σύμμαχό της και πρώτο πρωθυπουργό του υφιστάμενου κυβερνητικού συνασπισμού, Μεσούτ Γιλμάζ, να παραιτηθεί, προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην τουρκική κυβέρνηση. Και, παράλληλα, το Κόμμα Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται, κατέθεσε δύο προτάσεις για έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας εναντίον του Γιλμάζ, κατηγορώντας τον για κακοδιαχείριση κρατικών κονδυλίων το 1991, επί των ημερών του στην πρωθυπουργία, αλλά και για την αδράνειά του σε μια άλλη περίπτωση πολιτικο - οικονομικού σκανδάλου. Στο δεύτερο αυτό σκάνδαλο, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, εμπλέκεται μέλος της οικογένειας του εκλιπόντος Τουργκούτ Οζάλ, άλλοτε Προέδρου της Τουρκίας και ιδρυτή του Κόμματος τηςΜητέρας Πατρίδας.

Η Τσιλέρ και οι σύμμαχοί της περνούν στην ενεργητική επίθεση: από τη μια, προκαλούν τον Γιλμάζ να καταθέσει αμέσως την εντολή του, σε απάντηση των δηλώσεών του ότι είναι έτοιμος να διαλύσει την κυβέρνηση. Και από την άλλη,"πληρώνουν" τον πρωθυπουργό "με το ίδιο νόμισμα", των κατηγοριών για πολιτικο - οικονομικά σκάνδαλα, λόγω της υποστήριξης που παρέσχε στις προτάσεις του Ερμπακάν για διενέργεια έρευνας κατά της Τανσού Τσιλέρ...

Κατ' ουσίαν, η αντεπίθεση της Τσιλέρ δεν αποτελεί απλώς κίνηση τακτικής, αλλά πιθανότατα σηματοδοτεί την έναρξη - ανοιχτού πλέον - πολέμου στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αρα, την αρχή του τέλους για την τουρκική κυβέρνηση. Εκλογέςξανά; Δεν αποκλείεται...

Υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική οδός, έτσι όπως την προσδιόρισε η Τσιλέρ με μια εκ πρώτης όψεως "δυσνόητη" δήλωση, για την ανάγκη σχηματισμού"κυβέρνησης πλειοψηφίας". Η οδός αυτή είναι, εκτιμάται, ο επαναπροσδιορισμός της κυβερνητικής συμμαχίας του Κόμματος του Ορθού Δρόμου με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, και με πιθανή συμμετοχή τρίτου κόμματος...

Ο Σολάνα στην Αγκυρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, βρίσκεται από χτες στην Αγκυρα και θα πραγματοποιήσει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάι, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του στρατού της Τουρκίας, Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, και τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Αμυνας, Ολτάν Σουνγκουρλού.

Την ίδια ώρα, την τουρκική πολιτική ηγεσία απασχολεί έντονα η συζήτηση, στην Ουάσιγκτον, για το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης ή και τερματισμού της οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χτες το βράδυ. Στην περίπτωση που η υποεπιτροπή Κονδυλίων για Εξωτερικές Επιχειρήσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προκρίνει τη σχετική τροπολογία, δεν αποκλείεται η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία να τερματιστεί...

Επίθεση αγνώστων

Δύο νεκροί αστυνομικοί και ένας τραυματίας είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης αγνώστων, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα των Κούρδων (ΡΚΚ), σε λέσχη αστυνομικών στην πόλη Μπατμάν. Οι αρχές μιλούν για πιθανά αντίποινα εκ μέρους του ΡΚΚ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 57 αντάρτες στην περιοχή τις τελευταίες μέρες.

Κατάρρευση κτιρίου

Στην Κωνσταντινούπολη, ένα πενταώροφο ξύλινο κτίριο κατέρρευσε χτες το μεσημέρι, την ώρα που εργάτες κατεδάφιζαν γειτονικό κτίσμα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν μέσα στο κτίριο και να τραυματιστούν πέντε άλλοι.

ΒΟΣΝΙΑ
Οι ΗΠΑ απειλούν πάλι με οικονομικές κυρώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με νέες απειλές για την επαναφορά της επιβολής διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου επιχειρεί η κυβέρνηση Κλίντον να δρομολογήσει και να εξασφαλίσει, με κάθε τρόπο, την απομάκρυνση των Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς από την ενεργό πολιτική σκηνή του Πάλε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Γιουγκοσλαβικό, Τζον Κόρνμπλουμ, συναντήθηκε χτες με τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απαιτώντας την ικανοποίηση των παραπάνω αμερικανικών απαιτήσεων. Ο Τζον Κόρνμπλουμ, μιλώντας σχετικά στους δημοσιογράφους, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: "Ενα από τα δύο πράγματα που έκανα σαφή στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς ήταν το ακόλουθο: Οι ΗΠΑ, όπως έχουν επαναλάβει και στο παρελθόν, απαιτούν την πλήρη απομάκρυνση των Κάρατζιτς και Μλάντιτς από την πολιτική. Θέλουμε να μην είναι στη σερβοβοσνιακή κυβέρνηση με κανέναν τρόπο. Να εξαφανιστούν από τη δημόσια θέα και να μην έχουν καμία απολύτως επίδραση σε οποιεσδήποτε (σερβοβοσνιακές) κυβερνητικές αποφάσεις ή να πάρουν μέρος σ' οτιδήποτε αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον"! Σύμφωνα, πάντα, με τον Αμερικανό υφυπουργό, ο Σέρβος Πρόεδρος συμφώνησε στην τροποποίηση της σερβικής νομοθεσίας, που αφορά στην απέλαση ατόμων που βαρύνονται από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οπως είναι γνωστό, και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορούνται από το Διεθνές Δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων στον αιματηρό πόλεμο της Βοσνίας...

Την ίδια περίπου ώρα που ο Κόρνμπλουμ συναντιόταν με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, ο Ουίλιαμ Μοντγκόμερι, ειδικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία, διαμήνυσε στον δήμαρχο της Μπάνια Λούκα, Πρέντραγκ Ράντιτς, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν στους Σερβοβόσνιους οικονομική βοήθεια, με προϋπόθεση την παραίτηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το προεδρικό αξίωμα. Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του "Γαλλικού Πρακτορείου", ο Αμερικανός αξιωματούχος "υπογράμμισε πολύ έντονα ότι αυτή η υπόσχεση για οικονομική βοήθεια δεν πρέπει να εμφανιστεί ως υποστήριξη προς τους εγκληματίες πολέμου που βρίσκονται στην εξουσία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα" (σ. σ. σερβική οντότητα στη Βοσνία). "Η βοήθειά μας πηγαίνει σ' αυτούς που υποστηρίζουν πλήρως όλες τις πλευρές των Συμφωνιών του Ντέιτον", κατέληξε ο Μοντγκόμερι.

  • Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καθόρισε την 27η Ιουνίου ως ημερομηνία έναρξης των ακροάσεων των μαρτύρων κατηγορίας κατά των Σερβοβόσνιων ηγετών, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα έκρηξη στην εμφύλια σύγκρουση

ΜΠΑΝΤ - Ι - ΓΚΑΖΙ.-

Ενισχύσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων, αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις ανταρτών και αντεπιθέσεις του στρατού, νεκροί, περισσότεροι νεκροί: Μια "τυπική" μέρα στην εμφύλια αλληλοσφαγή του Αφγανιστάν...

Η τελευταία έξαρση των μαχών μεταξύ των αντικαθεστωτικών - φανατικών μουσουλμάνων - του κινήματος "Ταλεμπάν" και του στρατού, η οποία διαρκεί από την περασμένη Τρίτη, έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε 30 μαχητές και από τις δύο παρατάξεις. Ο στρατός έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή, 48 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καμπούλ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει το πλεονέκτημα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου SU - 22 πραγματοποιούσαν χτες συνεχείς επιδρομές πίσω από τις γραμμές των ανταρτών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνητικού στρατού, για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων γύρω από την Καμπούλ ευθύνονται οι αντάρτες, οι οποίοι άρχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά της πόλης...

ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
"Αγκάθι" και οι σχέσεις με το Ιράν

Σε "αγκάθι" στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών έχει εξελιχθεί η επιμονή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές και τις διπλωματικές συζητήσεις με το Ιράν.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εμφανίζεται, πλέον, η Ουάσιγκτον από την ευρωπαϊκή τακτική του γνωστού ως "κριτικού διαλόγου" με το καθεστώς της Τεχεράνης. Ο Λευκός Οίκος έχει, επανειλημμένως, ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε είδους σχέση με την Τεχεράνη και να απομονώσουν το Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν θέσει στην πρώτη θέση των κρατών, που υποθάλπουν και προωθούν την τρομοκρατία ανά τον κόσμο. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τόσο η κάθε μία ξεχωριστά, όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάσσονται υπέρ ενός "κριτικού διαλόγου" με την Τεχεράνη, καθώς και υπέρ της ύπαρξης ενός περιορισμένου αριθμού και είδους εμπορικών συναλλαγών, θεωρώντας ότι μία τέτοια τακτική είναι πιο αποδοτική και κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο, η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Το θέμα των ευρωπαϊκών εμπορικών σχέσεων με το Ιράν πρόκειται να θέσει στην πρώτη θέση των συνομιλιών του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα στην Ουάσιγκτον. Οπως είπε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, "οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, για να άρουν την απέλπιδα και πιθανώς επικίνδυνη αυτή τακτική τους απέναντι στο Ιράν".

ΙΤΑΛΙΑ
Στην τροχιά του Μάαστριχτ

ΡΩΜΗ.-

Αποφασισμένος να τηρήσει και να εφαρμόσει τις σκληρές οικονομικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε, χτες, στην παρθενική πρωθυπουργική του ομιλία, ο πρόεδρος της νεοεκλεγείσας ιταλικής κυβέρνησης Ρομάνο Πρόντι.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εναρμονίσει την ιταλική οικονομία με τα κριτήρια της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης, έτσι ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο η Ιταλία να τεθεί στην ευρωπαϊκή οικονομική ομάδα της "δεύτερης ταχύτητας", ισοσκελίζοντας το δημόσιο έλλειμμα και καταπολεμώντας την ανεργία και τον πληθωρισμό. Βέβαια, ο νέος πρωθυπουργός απέφυγε να μπει στον κόπο να διευκρινίσει το πώς θα οδηγήσει την Ιταλία στο δρόμο του Μάαστριχτ, πιθανώς επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον, ήδη, δοκιμασμένο σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δηλαδή το δρόμο της μείωσης των δημοσίων δαπανών, του παγώματος των μισθών, των περικοπών των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Μάλιστα, ο Ρομάνο Πρόντι, σε μια προσπάθεια κατά πάσα πιθανότητα να προλάβει τις αντιδράσεις των Ιταλών κομμουνιστών που τον στήριξαν στη μάχη του για την κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αντιλαϊκά μέτρα, δήλωσε ότι ο κεντρο-αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολλές διαφορές με την Κομμουνιστική Επανίδρυση, όμως ελπίζει ότι και οι δύο θα καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη προόδου της χώρας.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ
Ανάμειξη της Γαλλίας στις συγκρούσεις

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ. -

Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Μιράζ, οπλισμένα με πυραύλους, απογειώθηκαν χτες από την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκούι, όπου μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και στασιαστές. Αυτό μετέδωσε χτες το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο "LCI", κάνοντας ορατή τη μεγαλύτερη ανάμειξη των Παρισίων σ' αυτή τη νέα πολιτικο - στρατιωτική κρίση που πλήττει και αυτή την αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, η παραπάνω εντολή δεν ήταν η μόνη που δόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. Νωρίς χτες το απόγευμα, Γάλλοι στρατιώτες διατάχθηκαν να σχηματίσουν κλοιό έξω από τα γραφεία του κεντροαφρικανικού κρατικού ραδιοσταθμού. Πηγές προσκείμενες στο ίδιο υπουργείο υποστήριξαν ότι ήδη μεταφέρονται από τη Γαλλία με προορισμό το Μπανγκούι, 24 τεθωρακισμένα οχήματα που μεταφέρουν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

ΟΟΣΑ
Διπλωματικά ενάντια στα μέτρα των ΗΠΑ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την πλάγια οδό των έμμεσων, φραστικών επισημάνσεων διάλεξαν χτες οι περισσότερες χώρες - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για να "επιπλήξουν" την επιθετική οικονομική πολιτική της Ουάσιγκτον στην Κούβα και την Κίνα.

Οπως τονίζεται στην τελική ανακοίνωση του 27μελούς οικονομικού οργανισμού, "τα κράτη - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πρέπει να καταφεύγουν στις διαθέσιμες, διεθνείς, ρυθμίσεις για τη διευθέτηση εμπορικών διενέξεων. Τα μέλη του ΟΟΣΑ πρέπει να αποφεύγουν να απονέμουν μόνα τους τη δικαιοσύνη ή να καταφεύγουν σε μονομερείς λύσεις των εμπορικών τους διενέξεων".

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, σχολίασε ότι με το χτεσινό τελικό ανακοινωθέν του ΟΟΣΑ στάλθηκε "ένα δυνατό μήνυμα πολιτικού περιεχομένου, το οποίο, όμως, δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ