ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού
  • Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφεύγει να αποσαφηνίσει τη θέση του ο Κ. Σημίτης
  • Την παραίτηση του Θ. Πάγκαλου, ζητά ο Μ. Εβερτ, ενώ συνεχίζεται η εσωκομματική διαμάχη στο κυβερνών κόμμα

Σε μεγάλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού και γύρω από την πορεία των ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και εξυπηρέτησης εσωκομματικών και δικομματικών σκοπιμοτήτων εξελίσσεται η αντιπαράθεση γύρω από τις ελάχιστα σοβαρές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στην υπόθεση παρέμβηκε εξισορροπητικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος,ο οποίος, από τα Ιωάννινα, εξέφρασε την απόλυτη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις και την άξια, όπως τόνισε, ηγεσία τους. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για τη βελτίωση τους.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στα λεχθέντα από τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις και ζητούν την παραίτηση του Θ. Πάγκαλου.

Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε χτες το πρωί με τον Γερ. Αρσένη και τον Α/ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνη,τους οποίους διαβεβαίωσε για την πλήρη πολιτική κάλυψη και στήριξη της ηγεσίας των ΕΔ.

Ο Θ. Πάγκαλος, στο Παρίσι όπου βρίσκεται, ανέβαλε συνέντευξη Τύπου, με την οποία σκόπευε να απαντήσει στους επικριτές του, γεγονός που υποδηλώνει τις πιέσεις που δέχεται να ρίξει τους τόνους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ουσιαστικά, πρόσφερε πολιτική κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών και περιορίστηκε να παραπέμψει την επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος στη συνάντηση που θα έχει, την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κ. Σημίτης με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. Απαντώντας στην ερώτηση, αν θα υπάρξει δήλωση του Κ. Σημίτη, όπως φέρεται να ζητά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Δ. Ρέππας είπε ότι δε χρειάζεται τέτοια δήλωση, γιατί "ο πρωθυπουργός μονίμως και συνεχώς τιμά και περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τις Ενοπλες Δυνάμεις". Επίσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του Θ. Πάγκαλου και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, που πρόβαλε αυτό το αίτημα, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις "κύκλων" του υπουργού Εξωτερικών, με τις οποίες επιτίθονταν σε ορισμένα (Ε. Βενιζέλος και Χρ. Παπουτσής) στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Εσωκομματική διαμάχη

Τα τελευταία, όμως, χτες ανταπάντησαν στον υπουργό Εξωτερικών, οξύνοντας την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, στη δήλωσή του, αναφέρεται απαξιωτικά προς τον ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι "δε θα μας παρασύρει ο κ. Πάγκαλος στο επίπεδο και στο ύφος που θέλει" και υπογραμμίζει ότι "η διεθνής εικόνα της χώρας, όμως, δεν μπορεί να εξαρτάται από το προσωπικό γούστο κανενός".

Από την πλευρά του, ο Κοινοτικός επίτροπος Χρ. Παπουτσής,τον οποίο οι "κύκλοι" του Θ. Πάγκαλου είχαν αποκαλέσει "συστηματικό υβριστή στην Αθήνα και αθόρυβο και ανύπαρκτο στις Βρυξέλλες", αποδοκίμασε τους χαρακτηρισμούς, ενώ δήλωσε ότι δε θα ακολουθήσει τη λογική της πόλωσης και του αποπροσανατολισμού.

Κατευναστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ζήτησε "μορατόριουμ με τη γενική συμφωνία όλων".

Σε άλλο μήκος κύματος, κινήθηκε ο Β. Κεδίκογλου, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Γερ. Αρσένη, γιατί θεωρεί ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στα Ιμια, μαζί με τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρ. Λυμπέρη.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επανήλθε χτες από το Ηράκλειο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να θίξει και να προσβάλει κανείς τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει το θέμα στα κυβερνητικά όργανα. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, δήλωσε ότι η θέση του αντιπροέδρου δεν αποτελεί πρόκριμα για το συνέδριο, αφού ο πρόεδρος θα εκλεγεί σε επόμενο συνέδριο, ενώ για τη δική του υποψηφιότητα απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν όταν έρθει η ώρα τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, στη δήλωσή του, αναφέρει ότι θεωρεί επικίνδυνη πλέον την παρουσία του Θ. Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό πολύ μικρό να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Στο διά ταύτα, ζήτησε την αποχώρηση του Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά όχι και από την κυβέρνηση...

Το Συνέδριο

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 15ου Συνέδριου του ΚΚΕ. Ενός συνέδριου, με ξεχωριστή σημασία, για τους κομμουνιστές, τους αριστερούς και τους προοδευτικούς ανθρώπους, αλλά και για τους εργαζόμενους της χώρας συνολικά.Εβδομήντα οχτώ χρόνια τώρα, όσα ακριβώς υπάρχει και δρα το ΚΚΕ, οι Ελληνες κομμουνιστές ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα η καρδιά και η ψυχή αυτού του λαού. Ηταν πάντοτε και είναι και σήμερα οι μπροστάρηδες στους αγώνες του, ο φάρος των ελπίδων και των ονείρων του, τα ζωντανά παραδείγματα και πρότυπα.

Στα συνέδρια του ΚΚΕ έχει γραφτεί ουσιαστικά η νεότερη ιστορία της χώρας. Τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού, οι μεγάλοι και σκληροί αγώνες τους ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής τους. Η εθνική ανεξαρτησία, η κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, η ειρήνη, η φιλία και ισότιμη συνεργασία με όλους τους λαούς και πάνω απ' όλα, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής Ελλάδας, είχαν πάντοτε πρωταρχική και δεσπόζουσα θέση. Αποτελούσαν πάντοτε και αποτελούν τους σταθερούς και αταλάντευτους στόχους του Κόμματος. Εκεί, στα συνέδρια αυτά, πρωτοπροβλήθηκαν όλες οι μεγάλες ιδέες και οράματα, που φλόγισαν τις καρδιές των Ελλήνων εργαζόμενων και της νεολαίας στις τελευταίες, οχτώ περίπου, δεκαετίες. Από το οχτάωρο και την κοινωνική ασφάλιση, τη δωρεάν παιδεία και τη δημοτική γλώσσα, την ψήφο στις γυναίκες, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαοκρατία, μέχρι την απελευθέρωση της χώρας από τα βαριά δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και εκμετάλλευσης, το διώξιμο των βάσεων του θανάτου και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Το δρόμο της αντιμονοπωλιακής πορείας, στην προοπτική της σοσιαλιστικής αλλαγής.

Ναι, ποτέ δεν ήταν τυχαία και χωρίς γενικότερη, σοβαρή σημασία και επίδραση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τα συνέδρια του ΚΚΕ. Πρώτα και κύρια, γιατί δεν είναι το ΚΚΕ, το οποιοδήποτε κόμμα της ελληνικής κοινωνίας. Και δεύτερον, γιατί οι κομμουνιστές ξέρουν καλά τα βαριά καθήκοντα, που επωμίζονται. Οπως επίσης, ξέρουν καλά, τους ταξικούς και πολιτικούς αντιπάλους τους, τα άφθονα μέσα που διαθέτουν και τις βρώμικες μέθοδες, που συνήθως χρησιμοποιούν.

"Εμείς, αδελφέ μου, τραγουδάμε, για να σμίξουμε τον κόσμο", λέει ο αλησμόνητος και πάντα παρών, σύντροφος ποιητής της Ρωμιοσύνης. Και οι κομμουνιστές ξέρουν καλά, πως αυτό είναι το μεγάλο, το ανίκητο όπλο τους. Η ενότητα της εργατικής τάξης, η ενότητα όλων των εκμεταλλευόμενων, των φτωχών και καταπιεσμένων, των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, της πόλης και του χωριού, της νέας και του νέου, που τα όνειρά τους ασφυκτιούν στα πλαίσια του σημερινού συστήματος. Μια ενότητα ιδεών, αξιών και ιδανικών, ελπίδων και οραμάτων, στόχων και πάλης, που μόνο το "τραγούδι" των κομμουνιστών μπορεί να της δόσει πνοή και ζωντάνια. Μόνο το "τραγούδι" και η πρωτοπόρα, ανιδιοτελής, γεμάτη αυτοθυσία και αυταπάρνηση συλλογική και ατομική δράση των κομμουνιστών, μπορεί να την κάνει πράξη και να τη μετατρέψει στο επαναστατικό λαϊκό ποτάμι της οικοδόμησης μιας νέας, της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Αυτό το "τραγούδι", το ενδεδειγμένο για τις σημερινές συνθήκες της χώρας μας, έχει πρώτιστο καθήκον να επεξεργασθεί το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Και θα το κάνει. Ας είναι σίγουροι γι' αυτό, εχθροί και φίλοι.

Επίσκεψη Αραφάτ στην Αθήνα

O Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Γ. Αραφάτ ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ικανοποιημένος τόσο από το θερμό κλίμα που συνάντησε στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για τη βοήθεια των 500.000 δολαρίων που η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε για την οικονομική ανασυγκρότηση των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών.

Κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Γ. Αραφάτ, επισκέφτηκε και για 45 λεπτά της ώρας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου, στην Εκάλη.

Ο Γ. Αραφάτ, συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος υποσχέθηκε στον Παλαιστίνιο ηγέτη βοήθεια για την οργάνωση της Παλαιστινιακής Βουλής. Νωρίτερα χτες το πρωί ο Γ. Αραφάτ συμμετείχε στην πρώτη επιχειρηματική συνάντηση Ελλάδας και Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ