Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται το έργο "Με θέα τη θάλασσα" του Αλμπι,που παρουσιάζεται από το "Μοντέρνο Θέατρο" του Γιώργου Μεσσάλα,στο θέατρο "Αλκυονίδα".Η μετάφραση είναι της Ροζίτας Σώκου,η σκηνοθεσία του Γιώργου Μεσσάλα και τα σκηνικά του Τάσου Παπαδόπουλου.Παίζουν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Γιώργος Μεσσάλας, Σπύρος Μαβίδης και Βίβιαν Βαλσάμη.
Ανοίγει και επίσημα, στις 24 Μάη, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (ΚΣΤΛ),στα πλαίσια του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων.Η νέα (νοικιασμένη) εικαστική στέγη της Λάρισας παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στο ΥΠΠΟ, στη διάρκεια της οποίας ο διευθυντής του Κέντρου, ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας,σημείωσε: "Σε μία έκταση 1.600 τ.μ. φιλοδοξούμε να στεγάσουμε ελληνικές, βαλκανικές και ευρωπαϊκές εικαστικές παραγωγές".Το ΚΣΤΛ, με βάση την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ και δήμου, θα επιχορηγείται ετησίως με 90 εκατ. (το ποσό δίνουν εξ ημισείας το ΥΠΠΟ και ο δήμος. Οσο για την απόκτηση μόνιμης δικής του στέγης, θα ζητηθούν χρήματα από την Κοινότητα. Στη "φιλοσοφία" του ΚΣΤΛ, όπως και ολόκληρου του θεσμού του Πολιτιστικού Δικτύου, είναι η συνεργασία με το σύγχρονο εμπόριο τέχνης, αφού ανάμεσα στα σχέδιά του είναι και "η επαγγελματική πλέον σχέση με καλλιτέχνες και θεωρητικούς (αμοιβές, αγορές έργων κ.ά.)" και συνεπώς η συνεργασία με τα κυκλώματα της τέχνης και των μεγάλων γκαλερί.
Στα πλαίσια αυτής της προοπτικής φαίνεται να παραμερίζεται και ουσιαστικά να υπονομεύεται η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, ως εικαστικός πυρήνας της πόλης, παρότι διαθέτει τη σπουδαιότερη μετά της Εθνικής Πινακοθήκης συλλογή, και μάλιστα με πληθώρα έργων σπουδαίων δημιουργών της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Κατά την άποψη, όμως, του Γ. Λαζόγκα, ως "σύγχρονη" πρέπει να λογίζεται η μεταπολεμική τέχνη και στόχος του ΚΣΤΛ πρέπει να είναι η συλλογή έργων από τη δεκαετία του '60 και εντεύθεν και κυρίως έργων της νεότατης γενιάς "με το βλέμμα στο 2000".
Ετσι, το Κέντρο ανοίγει με την έκθεση (24/5 ως 30/6)... "Σκουπίδια",με έργα των Κεσσανλή, Κανιάρη, Παύλου, Τσόκλη, Λογοθέτη, Δανιήλ, Ρωμανού και των νεότερων Παπαδημητρίου, Χαραλάμπους, Χαβιάρα, Παυλόπουλου, Παπαδημητρίου, Μαράβα, Τότσικα και Χιώτη. Ενα έργο από κάθε νεότερο δημιουργό της έκθεσης θα αγοραστεί και θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή. Να σημειώσουμε όμως ότι στη συνέντευξη ο δήμαρχος Λάρισας, Χρ. Καφφές, ζήτησε την ενίσχυση της Δημοτικής Πινακοθήκης,μόνιμη στέγη για το "Θεσσαλικό Θέατρο" και προώθηση του Αρχαιολογικού Μουσείου,αλλά καθώς απουσίαζε από τη συνέντευξη ο υπουργός απάντηση στο αίτημά του δεν έλαβε.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου διοργανώνει, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων,που θα γίνουν από 9 μέχρι 22 Σεπτέμβρη,στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (Γ. Ζωγράφου 17, τηλ. 7751.951). Οι ενδιαφερόμενοι θίασοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 14 Ιούνη,στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του δήμου, αποστέλλοντας: ιστορικό θεατρικής ομάδας, θεατρικό έργο, συντελεστές, διανομή, άδεια συγγραφέα ή μεταφραστή, βιντεοταινία, φωτογραφίες, πρόγραμμα και αφίσα. Δεν μπορούν να συμμετάσχουν φέτος όσες θεατρικές ομάδες έλαβαν μέρος πάνω από δύο φορές τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Τα θεατρικά σχήματα θα ειδοποιηθούν ως το τέλος Ιούνη για τα αποτελέσματα της προκριματικής διαδικασίας.
Εργο του Βλάσση Κανιάρη στην έκθεση "Σκουπίδια"
Από το έργο του Αλμπι "Με θέα τη θάλασσα", στην "Αλκυονίδα"
Μία διαφορετική διαδρομή "Αθήνα - Πειραιάς", θα πραγματοποιήσει από τις 10 - 17/5, στον ηλεκτρικό σταθμό του Θησείου, η Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα "Στροφή".Η έκθεση αυτή, καθώς και η όλη παρέμβαση στο χώρο του σταθμού του Θησείου, πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα οκτώ χρόνια λειτουργίας της "Στροφής". Στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, θα λειτουργεί καθημερινά (11πμ - 5μμ) η κινητή μονάδα ενημέρωσης της "Στροφής", στελεχωμένη από θεραπευτικό προσωπικό, μέλη της Κοινότητας και γονείς, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να συζητήσει για το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, επιλέχτηκε αυτή η περιοχή "που κατά καιρούς είναι έντονη η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, για να προβάλλει η Κοινότητα μέσα από τη ζωγραφική, μία ακόμα πρότασή της για δημιουργική πορεία ζωής μακριά από τις εξαρτήσεις".
Ενα σπονδυλωτό έργο για 12 χορευτές, μια ζυγαριά, έναν μποξέρ, ένα ρινόκερο, έναν καναπέ και με τίτλο "Οι πέντε εποχές" θα παρουσιάσει (10-22 Μάη),στο θέατρο "Πόρτα" το Χοροθέατρο "Οκτάνα".Πρόκειται για διαφορετικές ιστορίες, που διαδραματίζονται στο φθινόπωρο, στο χειμώνα, στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Στην πέμπτη εποχή εκτυλίσσεται το τέλος της χιλιετίας, που συνοδεύεται από αλλεπάλληλες καταρρεύσεις και προσωπικά αδιέξοδα.
Η χορογραφία - σκηνοθεσία είναι του Κώστα Ρήγου.Σκηνογραφία των Αννα Γεωργιάδου - Κένι Μακ Λέλαν.Κοστούμια του Νίκου Νατσούλη.Χορεύουν οι: Βάλια Παπαχρήστου, Γιάννης Γιαπλές, Ελενα Τοπαλίδου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Φώτης Νικολάου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Γιώργος Μάτσκαρης, Νίκος Δραγώνας, Γεωργία Γιατράκου, Κώστας Ρήγος, Μάρω Γρηγορίου, Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Πέθανε χτες το πρωί, από ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του ο λογοτέχνης Νίκος Α. Παπαδάκης,καταγόμενος από οικογένεια λογοτεχνών και κουνιάδος της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη. Ο Νίκος Παπαδάκης πρόσφατα είχε νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, αφού έπασχε από χρόνια πάθηση.
Γεννήθηκε το 1910 στα Χανιά της Κρήτης και εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1933 συνεργαζόμενος με το περιοδικό "Λυτρωμός". Αργότερα συνεργάστηκε και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως "Νέα Εστία", "Φιλολογικά Χρονικά" κ.ά. Ο Νίκος Παπαδάκης υπήρξε μέλος του ΕΑΜ Λογοτεχνών και έχει γράψει διηγήματα τόσο για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όσο και για την περίοδο της Κατοχής.
Διακρίθηκε, το 1970, από την Ενωση Συγγραφέων - Δημοσιογράφων Τουρισμού για το βιβλίο "Ο Ηρώδης Αττικού ο Μαραθώνιος" και με το βραβείο Ιπεκτσί για το βιβλίο "Τζεμαλίς ο Μπουμάς". Αλλα βιβλία του είναι: "Ιστορίες δίχως τέλος (1947), "Φτερουγίσματα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο" (1976), "Σκιαγραφίες" (1978) "Μέρες Ειρήνης - Μέρες Πολέμου" κ.ά.
Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Η κηδεία του θα γίνει, σήμερα, στις 5.30μμ στο νεκροταφείο της Κηφισιάς.