Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες, που καταβάλλουν οι αντιμαχόμενες ομάδες του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσουν μια επίπλαστη εικόνα ενότητας στο κυβερνών κόμμα, η διαμάχη για την εξουσία και την κατανομή ρόλων εντείνεται καθημερινά, ενόψει του συνεδρίου και επεκτείνεται "προς τα κάτω", με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του.
Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,ο οποίος έχει καταστήσει σαφή, και μέσω των εκβιαστικών διλημμάτων που υποβάλλει στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, την επιδίωξή του να κυριαρχήσει στον κομματικό μηχανισμό και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, επιδιώκει με κάθε μέσο να διαμορφώσει ευνοϊκούς συσχετισμούς, πριν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Στα πλαίσια αυτά, απορρίπτει τις "προκλήσεις" και πιέσεις, που δέχεται από το ΕΓ να ξεκαθαρίσει τώρα τη στάση του και να επιλέξει ένα μάλλον περιορισμένο ρόλο, και κρατά το χαρτί του "αιφνιδιασμού" για τον εαυτό του. Ομως, υποκύπτοντας στις πιέσεις, ο Κ. Σημίτης έχει ήδη ανακαλέσει το εκβιαστικό δίλημμα "ή Σημίτης αντιπρόεδρος ή πρόωρες εκλογές", δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Από την άλλη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη, επιχειρώντας μάλλον να διατηρήσουν τους ρόλους τους στο παιχνίδι εξουσίας παρά να επιβληθούν στον πρωθυπουργό, εντείνουν τις πιέσεις τους, κυρίως μέσω του ΕΓ, ώστε ο πρωθυπουργός να μη διεκδικήσει την αντιπροεδρία του κόμματος και προβάλλουν το ζήτημα της διαρχίας και των "διακριτών ρόλων". Μάλιστα, όπως έχει διαφανεί από τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΕΓ, υπάρχει σύγκλιση των περισσότερων μελών του οργάνου, στην πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη να μην είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία ο Κ. Σημίτης, με αντάλλαγμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές. Ολες οι κινήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του Κ. Σημίτη έχουν αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην επίτευξη μιας "συμφωνίας κορυφής", με σκοπό τη μοιρασιά της εξουσίας παρά τη ρήξη με τον πρωθυπουργό και τη διάσπαση.
Η συμφωνία που υπάρχει στο ΕΓ έχει ενοχλήσει τον Κ. Σημίτη, ο οποίος μάλιστα δεν επιθυμεί καν να συζητήσει τους όρους που του θέτουν και δείχνοντας τη δυσφορία του επιχειρεί να αποφύγει ακόμα και τη συνάντηση που έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα με τον γραμματέα της ΚΕ. Τη δυσφορία του αυτή την εξέφρασε χτες, μέσω πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του "Εθνους" για "τελεσίγραφο από ΕΓ προς Σημίτη για την αντιπροεδρία". Ο Κ. Σκανδαλίδης ως "μεταφορέας" του τελεσίγραφου έσπευσε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαψεύδοντας το ρόλο του "μεταφορέα τελεσιγράφων", αλλά όχι και την ουσία της πρότασης του ΕΓ.
Τις τελευταίες μέρες, επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της υγείας του Α. Παπανδρέου, κυρίως από τη σκοπιά της εξουδετέρωσής του στο εσωκομματικό παιχνίδι και, παράλληλα, του προσεταιρισμού των λεγόμενων προεδρικών. Η αναζωπύρωση του θέματος της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον υποχρέωσε χτες να μιλήσει στο τηλέφωνο με ορισμένους δημοσιογράφους μόνο και μόνο για να διαψεύσει τις σχετικές φήμες. "Είμαι καλά, δεν ξέρω από πού εκπορεύονται οι φήμες", δήλωσε ο Α. Παπανδρέου.
Γύρω, όμως, από τον Α. Παπανδρέου ξεδιπλώνεται μία αντιπαράθεση των αντιμαχόμενων ομάδων. Στις αιχμές που άφησε ο Κ. Σημίτης για το πρόσωπο του Α. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για το τέλος της εποχής του "πρωθυπουργού - μονάρχη", απάντησε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος ζήτησε "περισσότερο σεβασμό στον Α. Παπανδρέου".
Ομως, ο βουλευτής Γ. Λιάνης,μιλώντας στο "Φλας", κράτησε αποστάσεις από τις δύο βασικές ομάδες, εκφράζοντας τη διαφωνία του, τόσο στο δίλημμα "το συνέδριο βγάζει πρωθυπουργό, ειδάλλως πηγαίνουμε σε εκλογές", όσο και στην πρόταση στον Σημίτη να μην πάει για αντιπρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να επισπεύσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου στα τέλη Ιούνη, αντί στα μέσα Ιούλη, λόγω "τεχνικών δυσκολιών" στη διοργάνωσή του.
Π. Κ.
Προς Θεού, μην μου πείτε τις διάφορες αναφορές του στην οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία παρουσίασε (δικαιολογημένα) εξαιρετικά μελανή, για να μην πούμε ζοφερή. Στο κάτω κάτω, αυτή την κατάσταση, τη θυμήθηκαν, επιτέλους, όλοι οι διαχειριστές της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου μετά το 1990. Τώρα, γιατί τη θυμήθηκαν τότε, και όχι νωρίτερα - ε, ας μην είμαστε και κακοί, φυσικό ήταν να τη θυμηθούν όταν το μεγάλο κεφάλαιο έπαψε να έχει ανάγκη ευρείας έκτασης ελιγμών.
Ακόμη περισσότερο: Επιδόθηκε σε μια χαρακτηριστική διατριβή μυκτηρισμού του, κατ' αυτόν, γεγονότος "της υπονόμευσης των σταθεροποιητικών προγραμμάτων από τις εκλογές". Και ο κ. Παπαδόπουλος δεν αρκέστηκε να διευρύνει τις γνώσεις μας σχετικά με το πόσο επικίνδυνο και βλαβερό πράγμα είναι οι εκλογές. Τόνισε και ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και, μάλιστα, εξανέστη και γιατί οι εργαζόμενοι αφήνονται να διαμαρτυρηθούν!
Αλλωστε, πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τον κ. υπουργό. Δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την "τάση". Αν εξαιρέσουμε την παρέμβαση του διευθυντή του "Ρ" Τ. Τσίγκα, το γενικό κλίμα της εκπομπής ήταν ασφυκτικά χαρακτηριστικό: Εκείνοι που φταίνε για όλα είναι τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι κλπ. Οπως θα περίμενε κανείς, ο κ. Γ. Μαρίνος χαρακτήρισε τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα "στρατό κατοχής" και περίπου απαίτησε να μην γίνονται συνέδρια των κομμάτων ούτε να γίνονται αναφορές και συζητήσεις για πολιτικά θέματα, γιατί αυτό πανικοβάλλει τους επενδυτές!
Φυσικά, δε δίστασε να πει ξεκάθαρα ότι όλη η κρατική πολιτική (πολιτικό σύστημα, υποδομές, κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική κλπ.) πρέπει να μην υπολογίζει συμφέροντα άλλα εκτός των δικών τους. Τα πράγματα έφθασαν ως το σημείο να κατηγορήσει για την κατάσταση το ...ΚΚΕ!
Τι δείχνει αυτή η ατμόσφαιρα και τι μαρτυρούν τα συμπαρομαρτούντα; Μα, απλούστατα και πασιφανέστατα, τη δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Μα, πάλι, θα μου πείτε, μήπως τα παραλέμε λιγάκι; Στο κάτω κάτω, δεν έκαναν τίποτε κακό οι άνθρωποι. Το Σχέδιο Προγράμματος ενόψει του 15ου Συνεδρίου έσπευσαν να επαληθεύσουν. Δε θα έπρεπε, αντίθετα, να τους ευχαριστήσουμε;
Ασφαλώς, τους ευχαριστούμε. Με μια ευχή: Να κατανοήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και έχοντες έννομον συμφέρον το "μαντρώματος εγκώμιον" του κ. υπουργού...
Θ. Π.
Μέσα στο πλαίσιο που έχει διαγράψει η αμερικανική διπλωματία, συναντώνται, για πρώτη φορά μετά την κρίση της Ιμιας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας
Υπό το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον, η οποία μεθοδεύει την πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, συναντώνται σήμερα στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από τη συνάντηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς έχοντας υπόψη της διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον, προσδοκά να προκύψει μια δήλωση των προθέσεων της Αγκυρας για παραπομπή του θέματος της Ιμιας στη Χάγη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Αθήνα να άρει το βέτο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η συνάντηση των Θ. Πάγκαλου και Ε. Γκιονενσάι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Παρευξείνιας Διάσκεψης, αποτελεί την πρώτη ελληνοτουρκική επαφή σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, μετά την κρίση της Ιμιας.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της, απαιτήθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας η οποία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο χωρών. Αλλωστε, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντώνται μέσα στη δυναμική εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό αποτυπώθηκε με τις επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζ. Κόρνμπλουμ σε Αγκυρα και Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη Πέμπτη, επέμεινε στην ανάγκη πραγματοποίησης δύο απαραίτητων βημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Πρώτον, στην άρση του ελληνικού βέτο για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και δεύτερον, στην έναρξη - σε χαμηλό επίπεδο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - συζήτησης για Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, συμφωνεί με την προσέγγιση της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο πρώτο βήμα.
Οπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, για την Ελλάδα αρκεί η δήλωση των προθέσεων της Αγκυρας για προσφυγή στη Χάγη για τα Ιμια, έστω κι αν τελικά δεν προσφύγει. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών θα είναι το πρώτο βήμα που θα υποδηλώνει την εγκατάλειψη της εδαφικής διεκδίκησης της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών στις ίδιες δηλώσεις, προφανώς για να προλάβει αντιδράσεις, υποστήριξε ότι οι θέσεις που διατύπωσε δεν αποτελούν υποχώρηση και αν κάποιοι πατριδοκάπηλοι και δημαγωγοί υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, είναι και χαμηλής νοημοσύνης.
Σχετικά με τη συνάντησή του, σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Θ. Πάγκαλος, είπε ότι αναμένει να διαπιστώσει την καλή θέληση της Αγκυρας. Αν αυτή η καλή θέληση δε διαπιστωθεί στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, αυτή θα κρατήσει πολύ λίγο.
Από την άλλη πλευρά, χτες, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την έναρξη άνευ όρων διαλόγου με την Αθήνα για το σύνολο των πτυχών της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο.
Σε δηλώσεις του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Νουρκάν, υποστήριξε σχετικά με τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι πως "ελπίζουμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου για όλες τις πτυχές της διένεξης στο Αιγαίο".
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων καθώς και η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατά μήκος των τουρκικών ακτών αποτελούν τις κυριότερες διαφορές των δύο χωρών.