"Νίπτει τας χείρας του" ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, επιρρίπτοντας ευθύνες στις τεχνικές εταιρίες για την καθυστέρηση των διαδικασιών
Βολές κατά των εταιριών που εμπίπτουν στις διατάξεις ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, για την καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών που παρουσιάζονται, λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 2 Μάη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκης,στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο τεχνοκράτης πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "την ευθύνη ονομαστικοποίησης των μετοχών, σύμφωνα με το σχετικό ΠΔ, την έχουν μόνο οι εκδότριες εταιρίες".Οι τελευταίες, καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να μην είναι διατεθειμένη να δώσει νέα παράταση (η πρώτη προθεσμία έληγε στις 2 Φλεβάρη), τις τελευταίες μόλις μέρες με καταχωρήσεις στον ημερήσιο οικονομικό Τύπο, ζητούν από τους μετόχους τους να προσέλθουν στα γραφεία τους για να αλλάξουν τις ανώνυμες μετοχές τους με ονομαστικές.
Σύμφωνα με το νόμο για τα μέσα ΜΜΕ που ψηφίστηκε στη Βουλή το Σεπτέμβρη του 1995, προβλέπεται ότι όλες οι εταιρίες που συνάπτουν συμβάσεις ύψους άνω του 1 δισ. δρχ. με το δημόσιο, υποχρεούνται να μετατρέψουν όλες τις ανώνυμες μετοχές τους σε ονομαστικές (δηλαδή να γνωστοποιηθεί ποιες μετοχές ανήκουν σε ποιους). Ενώ λοιπόν οι - νεότερες - προσφυγές των μεγαλοεργολάβων στο ΣτΕ κατά της διάταξης δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του, υποστηρίζοντας ότι "το θέμα εμπλέκει τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου μόνο στο τεχνικό μέρος.Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε, έχουν ήδη γίνει από πολύ νωρίς οι απαραίτητες επισημάνσεις περί λειτουργικών αδυναμιών προς τα αρμόδια υπουργεία, ενώ από κει και πέρα σταματά ο ρόλος του Χρηματιστηρίου, καθώς οι παραπέρα διαδικασίες είναι καθαρά συνέπεια πολιτικής ή και υπερκομματικής βούλησης".Από κυβερνητικής πλευράς όμως, καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος εκατομμύρια μετοχές, εταιριών που ελέγχουν οι μεγαλοεργολάβοι, να απειλούνται άμεσα με προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης στη Σοφοκλέους, αν δε έχουν γίνει ονομαστικές μέχρι τις 2 Μάη.
Πλήρη αναφορά, για το κατά πόσο εφαρμόζεται η εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, η περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και γενικά η πολιτική λιτότητας, καλείται να δώσει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους - ελεγκτές του ΔΝΤ
Υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μπαίνουν από τις 8 μέχρι τις 22 Μάη οι "επιδόσεις" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα διάφορα μέτωπα της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει και ειδικότερα στα θέματα της εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών και συντάξεων, της περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, απεσταλμένοι του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργάνου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις 8 Μάη και να παραμείνουν μέχρι τις 22 του μήνα, προκειμένου να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Αναμενόμενο είναι - ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στον πληθωρισμό, καθώς και τις διαφαινόμενες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 1996 - ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θα υποδείξει στην κυβέρνηση την απαρέγκλιτη συνέχιση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων και της "σταθεροποίησης" της ελληνικής οικονομίας. Με το ίδιο πρόσχημα αναμένεται να υποδείξει στην κυβέρνηση την προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και των τραπεζών.
Ειδικότερα, μεταξύ των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργάνου και τα οποία θα συζητηθούν κατά τις επαφές των απεσταλμένων του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και τα εξής:
Ο κατάλογος του ερωτηματολογίου του ΔΝΤ, στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αποκαλυπτικός. Οι ελεγκτές του ΔΝΤ δίνουν ένα ακόμη άλλοθι στην κυβέρνηση - ότι δηλαδή δέχεται πιέσεις και από το εξωτερικό - για την πιστή τήρηση της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όχι όμως της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων.
Να πληρώνουν μέρος της ζημιάς που προκάλεσαν οι ασφαλισμένοι εταιριών που έκλεισαν, αξιώνουν τώρα οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών, για να είναι... πιο προσεκτικοί όταν επιλέγουν εταιρία!
Να... τιμωρούνται οι γιωταχήδες που ασφαλίστηκαν σε εταιρία η οποία έκλεισε, γιατί δεν πληρούσε τους όρους φερεγγυότητας, ζητούν τώρα οι ασφαλιστικές εταιρίες, με το να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι μέρος της ζημιάς που τυχόν θα προκαλέσουν στις σαράντα ημέρες από την ημέρα που κλείνει η εταιρία, πληρώνοντας ουσιαστικά τα... "σπασμένα" της επιχείρησης! Αυτή είναι η καινούρια "έμπνευση" των εταιριών, που ουσιαστικά ζητούν να μπορούν να αξιώνουν από τους ασφαλισμένους να "σώσουν" το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 10 δισ. δρχ.
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, ζήτησαν, στα πλαίσια των ρυθμίσεων που ετοιμάζει το υπουργείο για το Επικουρικό Κεφάλαιο, να προβλεφτεί, ώστε μετά την καταβολή της αποζημίωσης στο θιγόμενο από πελάτη εταιρίας η οποία έκλεισε, το Επικουρικό να στρέφεται εναντίον του τελευταίου σε περιπτώσεις που οι αποζημιώσεις είναι πολύ μεγάλες και να υπάρχει συνυπευθυνότητα και του ασφαλισμένου στην εταιρία που έκλεισε.
Οι εκπρόσωποι των εταιριών επικαλούνται για να στηρίξουν την ασυδοσία τους το, τουλάχιστον αστείο, επιχείρημα ότι "μ' αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές θα φροντίζουν να επιλέγουν εταιρία η οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της"! Για το λόγο αυτό, μάλιστα, προτείνουν να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων κατά τη σύναψη συμβολαίου με σχετικό ενημερωτικό δελτίο για... τα οικονομικά της εταιρίας και με ειδική αναφορά σε δείκτες φερεγγυότητας.
Επίσης, στην ίδια συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης συζητήθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο, οι οποίες αφορούν στη χορήγηση κινήτρων για συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιριών και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτών που λειτουργούν σταδιακά σε τρία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας. Παράλληλα, θα αλλάξει και η σύνθεση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση έκτασης 2.000 περίπου στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΕΟΤ στον Καραθώνα Ναυπλίου, υπέγραψαν χτες ο γγ του ΕΟΤ Β. Κουρτέσης και πλειάδα φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή στην περιοχή πλήρους αθλητικού κέντρου, εστιατορίου, λοιπών χώρων εσωτερικής υποδομής, βιολογικού καθαρισμού, δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, έργων οδοποιίας, πράσινου κτλ.
Την εκμετάλλευση του έργου θα αναλάβει δημοτική επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου (;) του Δήμου Ναυπλιέων, ενώ κύριος φορέας υλοποίησής του θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 1999 και έχει προϋπολογισμό 663,5 εκατ. δρχ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από τον ΕΟΤ (180 εκατ. δρχ.), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (263,5 εκατ. δρχ.), τη Νομαρχία Αργολίδας (120 εκατ. δρχ.) και το Δήμο Ναυπλιέων (100 εκατ. δρχ.).
Με μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε σύσταση επιτροπής για τον τρόπο φορολόγησης των νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μοχλούς φοροδιαφυγής από την πλευρά των τραπεζών και των μεγάλων εισοδηματιών.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β ΦΕΚ 241 11/4/96), το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε σύσταση επιτροπής, η οποία επιφορτίζεται με το έργο της σύνταξης σχεδίου νόμου, για τον τρόπο αποτίμησης και φορολόγησης των νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Μεταξύ των μελών της επιτροπής συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, των εμπορικών τραπεζών κλπ. Είναι αμφίβολο όμως αν η επιτροπή καταλήξει και προτείνει ουσιαστικές λύσεις για τη φορολόγηση των παράγωγων προϊόντων, όπως τα συνθετικά σουάπς, τα οποία αποτελούν σήμερα την πιο διαδεδομένη μορφή των νέων αυτών τραπεζικών προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα από πράξεις συνθετικών σουάπς τον Ιούλιο του 1995 υπολογίζονταν στα 3 τρισ. δραχμές, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος της συντελούμενης φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.