ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Προς υπογραφή "εκεχειρίας"
  • Αν και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν, όλα δείχνουν ότι έχει γίνει προεργασία κάποιας συμφωνίας
  • Ενισχυμένος εμφανίζεται ο ρόλος της Συρίας

ΒΗΡΥΤΟΣ .-

Τα όπλα σιγούν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Νότιο Λίβανο. Αυτό ανακοίνωσαν, χτες το μεσημέρι, οι αντιμαχόμενες πλευρές, γνωστοποιώντας ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία εκεχειρίας. Η εφταήμερη μεσολάβηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, φαίνεται... ότι δεν πήγε χαμένη. Αλλωστε αυτή τη φορά η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα είναι γραπτή. Πάντως, λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονταν και οι μαχητές της "Χεζμπολάχ" απαντούσαν με πυραύλους "Κατιούσα".

Η εκεχειρία "εκ πρώτης όψεως"

Από τη 1 το πρωί ισχύει η εκεχειρία στο Νότιο Λίβανο. Την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας έκαναν, σχεδόν, ταυτόχρονα με συνεντεύξεις Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες και ο Λιβανέζος ομόλογός του, Ραφίκ αλ Χαρίρι, χτες το απόγευμα, περίπου στις 4, ώρα Ελλάδας. Στο πλευρό του Λιβανέζου πρωθυπουργού στάθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ, ο οποίος δεν εγκατέλειψε την περιοχή παρά τις αντίθετες "παρατηρήσεις" του Αμερικανού ομόλογού του, Ουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου του Πέρες στο Τελ Αβίβ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους δημοσιογράφους, ο Χαρίρι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Συρία, κατά πρώτο λόγο, και τη Γαλλία, κατά δεύτερο, για την υποστήριξή τους ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του Ουόρεν Κρίστοφερ και της προσπάθειάς του και δεσμεύτηκε και αυτός με τη σειρά του για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Οσο για τον ίδιο τον Κρίστοφερ, περιορίστηκε στο να ανακοινώσει ότι οι όροι της συμφωνίας καταγράφονται αλλά δεν έχουν, ακόμα, τυπικά υπογραφεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Πάντως, ως ενθαρρυντικό για την εφαρμογή της θα πρέπει να εκληφθεί το γεγονός ότι ο ηγέτης της "Χεζμπολάχ" ανακοίνωσε από τη Δαμασκό, όπου βρίσκεται, ότι η οργάνωσή του δεσμεύεται στους όρους της εκεχειρίας.

Το παρασκήνιο

Η χτεσινή επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι αποτέλεσε το επιστέγασμα των αλλεπάλληλων συναντήσεων και διαβουλεύσεων, που είχε κατά τη διάρκεια της 7ήμερης παραμονής του στην περιοχή ο Ουόρεν Κρίστοφερ. Είναι σαφές ότι καταλυτικό ρόλο στις διαβουλεύσεις διαδραμάτισε ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, ο οποίος, αναμφίβολα, εμφανίζεται ενισχυμένος τόσο απέναντι στο Τελ Αβίβ ενόψει των επικείμενων ισραηλινο-συριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων όσο και απέναντι όλης της περιοχής, καθώς πίεσε και πέτυχε την αλλαγή του αρχικού αμερικανικού μεσολαβητικού σχεδίου. Αν και το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα, αμερικανικές διπλωματικές πηγές γνωστοποίησαν ότι η συμφωνία αποτελεί, στην ουσία, μία γραπτή επανάληψη της προφορικής εκεχειρίας και προστασίας των αμάχων που είχε γίνει και το 1993. Μάλιστα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η "Χεζμπολάχ" διατηρεί το δικαίωμά της να επιτίθεται εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Συρία, η Γαλλία (της οποίας η επιμονή φαίνεται να απέδωσε τελικά), οι ΗΠΑ, ο Λίβανος και το Ισραήλ θα είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας, που θα ελέγξουν και τη σωστή και πλήρη εφαρμογή της.

Επιπλέον, η ηγεσία της "Χεζμπολάχ", λίγο πριν ανακοινώσει την αποδοχή της συμφωνίας, είχε θέσει μία σειρά όρων, οι οποίοι φαίνεται ότι έγιναν αποδεκτοί από το Ισραήλ, ή, και αυτό φαίνεται πιθανότερο, από την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει: Ασφαλείς και ρεαλιστικές εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών του Λιβάνου, δικαίωμα συνέχισης της λιβανικής αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στο Νότιο Λίβανο,τερματισμό των παραβιάσεων του εναέριου χώρου του Λιβάνου και των αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και αν το Ισραήλ τις χαρακτηρίζει αναγκαίες, και άρση του ναυτικού αποκλεισμού που το ισραηλινό ναυτικό έχει επιβάλει εδώ και αρκετό καιρό στα λιβανικά ύδατα.

Οι βομβαρδισμοί

Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε αλλεπάλληλα δρομολόγια, χτες, ανάμεσα στη Δαμασκό και στο Τελ Αβίβ, για πολλοστή μέρα συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στο Νότιο Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σφυροκόπησαν και πάλι τις περιοχές της Ναμπάτιγιε και της Τύρου ενώ το ισραηλινό ναυτικό έπληξε περίχωρα της Σιδώνας. Στα ισραηλινά πυρά απάντησε με πυραύλους "Κατιούσα" η "Χεζμπολάχ". Οι επιθέσεις και οι επιδρομές συνεχίστηκαν ακόμα και μερικά λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας. Δεν υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

"Καθυστερημένο" το Συμβούλιο Ασφαλείας

Λίγες ώρες πριν από την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε (επιτέλους μετά από 16 μέρες συνεχόμενων βομβαρδισμών) καταδικαστική απόφαση για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο. Ηταν η τρίτη φορά, από την έναρξη των "σταφυλιών της οργής" που η Συρία και ο Λίβανος κατέθεσαν πρόταση καταδίκης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τελικά, χτες, με 64 ψήφους υπέρ, 2 κατά (των ΗΠΑ και του Ισραήλ) και 65 αποχές, τα Ηνωμένα Εθνη "καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού" και κάλεσαν το Ισραήλ "να απομακρύνει δίχως χρονοτριβή τα στρατεύματά του από τη λιβανική επικράτεια - το Νότιο Λίβανο", φροντίζοντας, όμως, η απόφαση αυτή να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

  • Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν, αμέσως μετά τη μετάδοση της είδησης, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, ο ΟΗΕ, η Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Ειρηνική πορεία από την Πρεσβεία του Λιβάνου, στο Φάρο του Παλαιού Ψυχικού, μέχρι την Ισραηλινή Πρεσβεία διοργανώνει τη Δευτέρα 29.4.96, στις 7 το απόγευμα, η λιβανική παροικία στην Ελλάδα. Στην ισραηλινή πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί σιωπηρή συγκέντρωση με αναμμένα κεριά, στη μνήμη των θυμάτων των τελευταίων ισραηλινών επιδρομών.
ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ, ΚΙΡΓΙΣΙΑ, ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειας

ΜΟΣΧΑ.-

Συμφωνία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και την εξάλειψη των εντάσεων στην πρώην σοβιετοκινεζική μεθόριο (τώρα με την Κίνα συνορεύουν τέσσερα ανεξάρτητα κράτη) υπέγραψαν στις 26 Απρίλη στη Σανγκάι οι Πρόεδροι της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, της Κιργισίας, Ασκάρ Ακάγεφ και του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ. Οι τρεις τελευταίοι έφτασαν για το σκοπό αυτό την Πέμπτη στην Κίνα. Η τελετή υπογραφής μεταδόθηκε απευθείας από την κινεζική τηλεόραση. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πέντε συμβαλλόμενες χώρες υποχρεούνται να μη στρέφονται η μια εναντίον της άλλης, να μη διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα που θα στρέφονται κατά της άλλης χώρας και να προειδοποιούν για τη διεξαγωγή των ασκήσεων αυτών. Προβλέπει, επίσης, τη σύναψη φιλικών σχέσεων μεταξύ των πέντε χωρών.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν, πάλι, όπως φαίνεται, για εκλογικούς σκοπούς, εκφράστηκε επαινετικά για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και τόνισε πως η Ρωσία, ακριβώς, όπως και η Κίνα, ...δε σκοπεύει να εφαρμόσει το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα!!!

"Και μεις βρισκόμαστε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εδώ τις ονομάζουν σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς με κινεζικά χαρακτηριστικά. Αλλά ούτε η Ρωσία προετοιμάζει τον καπιταλισμό, οικοδομεί μια οικονομία της αγοράς με τη δική της ιδιαίτερη γεύση", είπε ο Γιέλτσιν. Πρόσθεσε ότι βρίσκει την εμπειρία των κινεζικών μεταρρυθμίσεων ως "εντυπωσιακή" και ότι σκοπεύει να αντλήσει διδάγματα απ' αυτή. Μιλώντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", είπε πως "θέλω να μελετήσω περισσότερο την εμπειρία της Σανγκάι. Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα είναι πολύ εντυπωσιακά".

Απαντώντας στις κριτικές των κομμουνιστών της Ρωσίας, σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί, ο Γιέλτσιν υποστήριξε ότι "οι κομμουνιστές μας... είναι φανατικοί. Αλλά εδώ είναι πραγματιστές".

ΗΠΑ
Ψηφίστηκε τελικά ο προϋπολογισμός...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, τα τελευταία μέρη του προϋπολογισμού, δίνοντας, έτσι, ένα τέλος στη διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που ταλαιπώρησε τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την πολυήμερη παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε από την αμερικανική Βουλή με 399 ψήφους υπέρ και 25 κατά, αποτελεί το συμβιβαστικό αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων και υποχωρήσεων των δύο πλευρών. Ο συμβιβαστικός αυτός προϋπολογισμός, που είχε, ήδη, εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας από την Πέμπτη το πρωί με 88 ψήφους υπέρ και 11 κατά, επρόκειτο να υπογραφεί αργά χτες το βράδυ από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Ο συμβιβασμός αυτός, που, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από Ρεπουμπλικάνους όσο και από Δημοκρατικούς ως βασικό επιχείρημα υπέρ εαυτών στον προεδρικό προεκλογικό αγώνα, αναφέρεται στα έξοδα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και στην εξασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, που λήγει το Σεπτέμβρη.

Η "ιστορική" αυτή συμφωνία, όπως παρουσιάζεται και από τις δύο παρατάξεις, στην προσπάθειά τους να καρπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, δε φαίνεται, όμως, να μπορεί να επαναληφθεί. Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία και στο Κογκρέσο έχει, ήδη, γνωστοποιήσει στο Λευκό Οίκο ότι αναμένει τις προτάσεις του Αμερικανού Προέδρου για τον προϋπολογισμό του 1997. Εχει, επίσης, καταστήσει σαφές ότι στις συγκεκριμένες αυτές προτάσεις θα πρέπει να σκιαγραφείται ξεκάθαρα η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής του Μπιλ Κλίντον με βάση τη φετινή αντιπαράθεση και τις φετινές διαβουλεύσεις.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πολεμικές συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε χτες, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην πόλη Αργκούν της Τσετσενίας, 10 χλμ. ανατολικά του Γκρόζνι, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος, ανάμεσά τους και πολλοί Ρώσοι στρατιωτικοί. Η έκρηξη αυτή θεωρείται έργο των Τσετσένων μαχητών. Νωρίτερα, το ίδιο Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι στη διάρκεια επίθεσης 60 Τσετσένων αυτονομιστών εναντίον ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγας στην περιοχή Σελκόφσκαγια 2 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν και καταστράφηκε ένα θωρακισμένο όχημα. Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών Χαμίντ Ινάλοφ, από τα πυρά των Τσετσένων μαχητών ένας πολίτης σκοτώθηκε και 8 τραυματίστηκαν. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι θα εκδικηθούν το θάνατο του Τζοχάρ Ντουντάγεφ και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Από την άλλη μεριά, άγνωστοι άνοιξαν πυρ με πολυβόλο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή εναντίον της πετρελαιοπηγής Γκρόζνιενσκαγια, η οποία από τότε χάνει 2.500 τόνους πετρέλαιο τη μέρα, προκαλώντας φόβους για οικολογική καταστροφή, δήλωσε ο υπεύθυνος του ρωσικού υπουργείου Καυσίμων και Ενέργειας στην Τσετσενία, Ζαϊντί Ντουρντίγεφ. Το φλεγόμενο πετρέλαιο εκτινασσόταν σε ύψος πολλών δεκάδων μέτρων. Παρόμοιες ενέργειες δολιοφθοράς έγιναν και παλιότερα ενάντια σε άλλες τρεις πετρελαιοπηγές.

Ο Ου. Κρίστοφερ ...οδηγεί τον Σ. Πέρες στη συνέντευξη Τύπου, όπου

ανακοινώθηκαν τα μέτρα της εκεχειρίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ