ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσισμός εις βάρος των ηλικιωμένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, στην έκθεση σχετικά με τη νόσο του Αλτζχάιμερ

Τα ποσοστά προσβολής από τη νόσο του "Αλτζχάιμερ", ή νόσος του "εγκεφάλου των γερόντων", βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στις προηγμένες χώρες του κόσμου, όπου κυρίως εμφανίζεται. Μάλιστα, το αριθμητικό μέγεθος των κρουσμάτων είναι αντίστοιχα μεγάλο με αυτό άλλων ιογενών νόσων, όπως αυτή του ΕΪΤΖ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά,με παρέμβασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συνεδρίαζε για την έκθεση σχετικά με τη νόσο του "Αλτζχάιμερ". Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε ότι, "ενώ τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου είναι υψηλά, η ενημέρωση, η επιστημονική έρευνα, η πρόληψη της θεραπείας και η αντιμετώπιση των πασχόντων δεν έτυχαν αναγκαίας, συστηματικής, εκτεταμένης και συλλογικής προσπάθειας που αναλογούν στη σοβαρότητά της". Ο Γ. Θεωνάς, μάλιστα, σχετικά με την αδράνεια που παρατηρείται, διερωτήθηκε στην παρέμβασή του, "μήπως αυτό γίνεται γιατί η νόσος αυτή αφορά άτομα της τρίτης ηλικίας".

Μέχρι τώρα μόνο περιορισμένης έκτασης ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν, συνέχισε ο Γ. Θεωνάς, ενώ η χρηματοδότηση προγραμμάτων δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά τονίζει ο Γ. Θεωνάς ότι "η ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής μεταθέτει την εξέταση του θέματος για το μέλλον, χωρίς να την απασχολεί άμεσα η λήψη μέτρων στήριξης για τη δημιουργία υποδομών θεραπευτικής φροντίδας, οργάνωση κέντρων νοσηλείας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ασχολούνται με τους ασθενείς".

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι "μετά την καταρράκωση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στους ηλικιωμένους και στους συνταξιούχους, στο όνομα του κέρδους και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, ένα είδος ρατσισμού καλλιεργείται σε βάρος των ηλικιωμένων από το κράτος και την κοινωνική ασφάλεια, που επιβάλλουν οι κανόνες της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς που "επιτρέπει" το θάνατο όταν αυτός κοστίζει λιγότερο από τη ζωή". Μια κοινωνία, που υποτίθεται ότι προσδοκά την αύξηση του μέσου όρου ζωής, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει στο αδηφάγο κέρδος να παραδίδει αμαχητί το πνεύμα και την προσωπικότητα του ηλικιωμένου στην επίδραση μιας τόσο επώδυνης νόσου, κατέληξε ο Γ. Θεωνάς.

Προετοιμάζονται οι αγρότες για τα συλλαλητήρια

Την προσεχή Τρίτη πραγματοποιείται κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη και στις 15 Μάη στη Λέσβο

Εντείνονται οι προσπάθειες ενημέρωσης των αγροτών και της προετοιμασίας για τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται, την Τρίτη 23 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη από τους αγρότες και κτηνοτρόφους περιοχών της Μακεδονίας κυρίως - αλλά και με συμμετοχή αγροτών από Θεσσαλία και Θράκη - και στις 15 Μάη στη Λέσβο από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού.

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο που οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης - Βόρειας Χαλκιδικής θα γίνει στην πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου), όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα φθάσουν στις 11.30 πμ. Την ίδια μέρα, στις 9.00 - 9.30 πμ, θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις αγροτοκτηνοτρόφων στη δυτική και ανατολική είσοδο της πόλης της Θεσσαλονίκης, απ' όπου με αγροτικά αυτοκίνητα οι αγρότες θα πορευτούν στην Πλατεία Δικαστηρίων, όπου θα γίνει το συλλαλητήριο. Από εκεί, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν πορεία με πανό και τις μαύρες σημαίες τους προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι αγρότες διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων που απειλούνται με αφανισμό. Επίσης, αγωνίζονται για να παρθούν από την κυβέρνηση μέτρα για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ενάντια στους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (περιορισμοί καλλιεργειών και ποσοστώσεις και πρόστιμα παραγωγής, μείωση τιμών και επιδοτήσεων κλπ.).

Στη Λέσβο,οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών έκαναν χτες βράδυ σύσκεψη στην Καλλονή για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου της 15ης Μάη. Συζητήθηκαν οι ενέργειες για την ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού, αλλά και, ευρύτερα, των εργαζομένων και των επαγγελματιών και βιοτεχνών για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΗΡΙΚΟ

Θανόντα, εκηδεύσαμε τη Δευτέρα 15/4/96 από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας. Ολους όσοι συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας θερμώς ευχαριστούμε. Η σύζυγος Σοφία. Τα τέκνα: Βαγγέλης, Κωνσταντίνα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς. Οι σύντροφοι και φίλοι

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πάρο

Σε ύφαλο προσέκρουσε, το βράδυ της Παρασκευής, το επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο "Ποσειδών Εξπρές", κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Πάρου, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα και να βυθιστεί, από την εισροή υδάτων, μπροστά από την προβλήτα του λιμανιού. Οι 256 επιβάτες που επέβαιναν στο πλοίο βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ιος - Θήρα. Ηδη, αντιρρυπαντικά και ρυμουλκά πλοία κατέπλευσαν στην Πάρο, προκειμένου να ανασύρουν το πλοίο και να προλάβουν τυχόν ρύπανση από διαρροές της δεξαμενής καυσίμων του "Ποσειδών Εξπρές".

Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, "το νησί μένει ουσιαστικά χωρίς λιμάνι και κινδυνεύει με σοβαρότατη ρύπανση, λόγω της διαρροής που συντελείται από τις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου".

λεζάντα 1ου σελ. 38

Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ στην Τούμπα

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και το παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ διοργανώνουν σήμερα, στις 11.30 πμ, εκδήλωση για την επέτειο της μεγάλης και ιστορικής μάχης της ΓΛΟΓΟΒΑΣ (Δρακοβούνι Γορτυνίας), που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών. Πούλμαν αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π. μ.
Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις
  • Το παράρτημα ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του σήμερα, στις 10 πμ,στα γραφεία του στη νέα διεύθυνση (Αράχθου 8 - 10, απέναντι από την είσοδο της νέας εκκλησίας Αγίου Μελετίου).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) αποφάσισε τη σύγκληση της Ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης τη Δευτέρα 22-4-96 στις 5. μ. μ,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος ορ. ). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γ. Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά στις 29-4-96 ίδια ώρα και τόπο.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ του Εμφυλίου, καλεί τα μέλη της στη Γενική Συνέλευσή τους, την Παρασκευή 26-4-96, στις 10. π.μ.,στην αίθουσα συνεδριάσεων (Λυκούργου 10, 4ος ορ.).
Το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί στις 27 και 28 Απρίλη 1996 το 7ο Πανελλαδικό Συνέδριό της.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων.

Εναρξη εργασιών Σάββατο 27 Απρίλη,ώρα 9.00 π.μ.

Ημι-λειτουργία πολυιατρείου στην Τούμπα

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γ. Κατσαρός

Υπολειτουργεί το πολυιατρείο στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στην περιοχή έχει κτιστεί εδώ και αρκετό καιρό ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα, με τις προδιαγραφές και τις υποσχέσεις των αρμοδίων να λειτουργήσει σαν πολυιατρείο για την εξυπηρέτηση μιας ολόκληρης περιοχής με χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ είχε υποσχεθεί στους φορείς της περιοχής ότι το πολυιατρείο θα λειτουργούσε τον Ιούνη του 1995. Μέχρι σήμερα όμως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, το μόνο τμήμα που έχει εγκατασταθεί είναι το μικροβιολογικό, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και οι Πρωτοβάθμιες Επιτροπές Υγείας. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γ. Κατσαρός.Οι βουλευτές του Κόμματος υπογραμμίζουν ότι "η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν από περιοχή σε περιοχή για να εξυπηρετηθούν". Εξάλλου, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να προχωρήσει άμεσα "η λειτουργία όλων των ιατρείων και παράλληλα να καλυφθούν όλες οι θέσεις ιατρικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού".

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή,"αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένα το πολυιατρείο και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ