ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 1996
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η φίμωση δε θα περάσει

Πλησιάζει η 1η Μάη. Η κορυφαία ταξική επέτειος, η παγκόσμια μέρα της εργατιάς, όπου τα Συνδικάτα κηρύσσουν απεργία τιμώντας τους αγώνες και τους μάρτυρες της εργατικής τάξης, προβάλλοντας τους στόχους της πάλης τους, τη διεκδίκηση των προβλημάτων των εργαζομένων, την ανασύνταξη των δυνάμεών τους. Αυτή τη μέρα - ορόσημο για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, επιχειρεί να αμαυρώσει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ") με μια απόφαση της ολομέλειας ότι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα μιλήσει μόνο ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ)! Οσο για τον γενικό γραμματέα (ΕΣΑΚ), αυτός δικαιούται μόνο να διαβάσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης! Και βέβαια το ψήφισμα πρέπει να είναι στα πλαίσια των αποφάσεων της πλειοψηφίας..! Επιχείρημα για την απόφαση της πλειοψηφίας, είναι ότι η ΕΣΑΚ δε θα πρέπει να ακουστεί στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, γιατί θα καταγγείλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και επειδή η ΓΣΕΕ είναι θεσμός, δεν πρέπει να καταγγέλλεται μπροστά στους εργάτες (! ) γι' αυτό δε θα πρέπει να μιλήσει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στη συγκέντρωση, αλλά μόνο ο πρόεδρος!

Να λοιπόν που η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΘ, στο όνομα της αποφυγής της κριτικής και του καταλογισμού ευθυνών για την πολιτική της απουσίας της από τους διεκδικητικούς στόχους των συνδικάτων, απαγορεύει σε μια ολόκληρη παράταξη να εκφράσει την άποψή της. Μια παράταξη, που σήμερα κατέχει και το αξίωμα του Γ. Γραμματέα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, βάσει του συσχετισμού των δυνάμεων. Φοβούνται την κριτική και αυτό είναι απόδειξη για το πόσο συνειδητή είναι η ενοχή τους όταν υπογράφουν μια Εθνική Συλλογική Σύμβαση στήριξης της λιτότητας, όταν δίνοντας ελεημοσύνη - κοροϊδία για 202 δραχμές το μήνα, φοβούνται μπροστά σε μια καταγγελία συνολική των συνδικάτων της πολιτικής που κλήθηκαν να στηρίξουν όλα αυτά τα χρόνια σαν γνήσια φερέφωνα των κυρίων τους. Φοβούνται την "παραφωνία" στην "καθώς πρέπει" προβολή του "θεσμού" του ΕΚΘ που θα σηματοδοτήσει η ομιλία του ΕΣΑΚίτη συνδικαλιστή, με την ανάδειξη των προβλημάτων και των αιτιών που τα γεννούν, με την προβολή της αναγκαιότητας της αντίστασης και της πάλης των εργαζομένων, του συντονισμένου αγώνα τους με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα του λαού, σαν μοναδική προοπτική διεξόδου από τις συμπληγάδες της λιτότητας, της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, της υποβάθμισης, της περιθωριοποίησης. Φοβούνται τη διατράνωση στην κορυφαία μέρα της εργατιάς, της πίστης στα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικής πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα ντροπιάζει για μια ακόμη φορά τα φτωχά τους οράματα του ευρωπαϊκού "μονόδρομου", της μεγάλης τους ιδέας, της Ευρώπης του Μάαστριχτ, της αναθεώρησής της, της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των 20 εκατομμυρίων ανέργων και των 50 εκατομμυρίων απόκληρων, του σκληρού γερμανο - γαλλικού πυρήνα και των τριών ταχυτήτων.

Να λοιπόν που το φάντασμα του Λάσκαρη που απαγόρευε την "πάλη των τάξεων", επέστρεψε για να αμαυρώσει τη μέρα της εργατικής τάξης. Αυτή τη φορά δεν το κάλεσαν οι αλήστου μνήμης εργατοπατέρες Μακρήδες και Θεοδώρου ούτε οι γνωστοί χουντοσυνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης Ντότσηδες και Βασιλειάδηδες.Αυτή τη φορά "η τιμή" έγινε από τους θιασώτες του πλουραλισμού, του εκσυγχρονισμού, του κοινωνικού διαλόγου, της κοινωνικής συναίνεσης, όλων αυτών των ορκισμένων εχθρών του "δογματικού" δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Ολους αυτούς που δε χάνουν την ευκαιρία να επιτίθενται λάβροι στο "δογματικό" ΚΚΕ, που δεν αφήνει περιθώρια κριτικής και ελεύθερης έκφρασης στα στελέχη του! Αξίζει να σημειωθεί ότι φανατικός υπέρμαχος της φίμωσης της ΕΣΑΚ, αναδείχτηκε σ' αυτή την υπόθεση ο ταμίας του ΕΚΘ, στέλεχος του "ΣΥΝ"! Αποθέωση λοιπόν της υποκρισίας και του καιροσκοπισμού από τους οπαδούς του κοινωνικού διαλόγου: Η επιβολή της άποψής τους στο συνδικαλιστικό κίνημα με όρους δημοκρατικού συγκεντρωτισμού! Ο, τι αρνούνται στα κόμματα, το επιβάλλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα! Ομως για τους κομμουνιστές, για την ΕΣΑΚ, για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η προσπάθειά τους να φιμώσουν, να λογοκρίνουν, να αποκλείσουν κάθε φωνή αντίστασης και πάλης, δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η τακτική τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης στα αντιλαϊκά κελεύσματα των αφεντικών τους, απαιτεί για να επιβληθεί τον αποκλεισμό, τη φίμωση και τον αυταρχισμό. Ομως δε θα τους περάσει. Οσο και αν προσπαθήσουν, η ταξική φωνή της ΕΣΑΚ, της Εργατικής Ενότητας, δε θα κουκουλωθεί από τις συναινετικές τους κορόνες. Τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι, θα τιμήσουν τη μέρα τους όπως πραγματικά το απαιτεί το ταξικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό περιεχόμενό της. Θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να δοθεί το μήνυμα της αντίστασης και της καταγγελίας των κυβερνητικών πολιτικών της λιτότητας και των ευρωπαϊκών κέντρων που τις επιβάλλουν. Θα δώσουν τη δική τους απάντηση που θα έχει πολλούς αποδέκτες, να είναι βέβαιοι γι' αυτό. Η 1η Μάη είναι μπροστά μας. Αγωνιστικό ραντεβού στο Αγαλμα του Βενιζέλου στις 10 το πρωί, στο προσκλητήριο των Συνδικάτων της πόλης.

Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Γραμματέας ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ

Παρατεταμένη η κρίση στην αγορά κρεάτων

Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ στην κρεαταγορά του Ρέντη

Ασυνήθιστα ήρεμη βρήκε χτες την κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη κλιμάκιο του ΚΚΕ που έκανε περιοδεία, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ και τον Χρ. Κορτζίδη,μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η υπερεπάρκεια σε κρέατα όλων των κατηγοριών, που όπως σημείωναν οι ίδιοι οι κρεατέμποροι οφειλόταν στην επιφυλακτικότητα του καταναλωτικού κοινού μετά τα τελευταία γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τους χονδρέμπορους και τους λιανέμπορους τη φετινή κρίση επέτεινε και η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε με ιδιαίτερο ζήλο απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή τις "τρελές αγελάδες", τα "κοτόπουλα κανίβαλους", τα άρρωστα εισαγόμενα αιγοπρόβατα κτλ, προκαλώντας έτσι ένα είδος αδικαιολόγητου πανικού στους καταναλωτές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι χτες ο τζίρος κυμάνθηκε στο ένα τρίτο σε σχέση με τη Μ. Παρασκευή του 1995. Χαρακτηριστική εικόνα του αδιεξόδου του φετινού Πάσχα είναι η περίπτωση κρεοπώλη, ο οποίος για να πείσει ότι τα κρέατα είναι υγιεινά έβρασε μυαλά ζώου και τα έτρωγε μπροστά στους πελάτες του!

Πέρα από την αρνητική φετινή συγκυρία όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι του χώρου δεν περιορίζονται στις "τρελές αγελάδες" και τις συνακόλουθες "τρέλες" των ΜΜΕ, αλλά παίρνουν χαρακτήρα μακροχρόνιας ζημιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οπως τόνισε χονδρέμπορος, η κρεαταγορά του Ρέντη αργοπεθαίνει. Για το ίδιο θέμα συνδικαλιστές της κρεαταγοράς από όλες τις παρατάξεις εξέφρασαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τηνέντονη δυσαρέσκειά τους για το σκληρό ανταγωνισμό που δέχονται από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, που προσφέρουν αμφίβολης ποιότητας κρέατα, παράλληλα με την απογοήτευσή τους από την απροθυμία της κυβέρνησης να επέμβει ουσιαστικά προστατεύοντας τα συμφέροντα των παραδοσιακών κρεοπωλών.

Οσον αφορά τις τιμές στη Βαρβάκειο αγορά τέλος, παρέμειναν στα συνηθισμένα επίπεδα των 1.600 - 2.000 δρχ. το κιλό για το ντόπιο αρνί, με ελαφρές αποκλίσεις στις τιμές λιανικής στην περιφέρεια. Οι αντίστοιχες τιμές χονδρικής πώλησης ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.700 - 1.800 δρχ. το κιλό. Εστω πάντως και με τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και το πλαφόν των 2.000 δρχ. που έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, οι κρεοπώλες απηύθυναν μέσω του Σπ. Στριφτάρη έκκληση στον υπουργό Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδη να σεβαστεί το θεσμό της κρεαταγοράς του Ρέντη και να βοηθήσει στον περιορισμό της ασυδοσίας των επιτήδειων, που δυσφημούν όλο τον κλάδο, πράγμα που επιτυγχάνεται αφ' ενός με μέτρα προστασίας του καταναλωτικού κοινού, αφ' ετέρου με σωστή ενημέρωσή του.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είπαν ότι συμφωνούν με τις απόψεις των εμπόρων.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Νέες κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα

Οι κάτοικοι παραμένουν πιστοί στον αγώνα τους για την απομάκρυνση του "Δράκου" της ΔΕΗ

Σε αγωνιστική ανασύνταξη, αμέσως μετά την ανάπαυλα των αργιών του Πάσχα, προχωρούν οι Κερατσινιώτες, πιστοί στο πάγιο αίτημα της απομάκρυνσης του "δράκου" της ΔΕΗ από τον Αη Γιώργη.

Από την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας ενημέρωσης των κατοίκων του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να γίνουν γνωστές σε όλους οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου της προγραμματιζόμενης για τον ερχόμενο Οκτώβρη επαναλειτουργίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο. Με στόχο, μάλιστα, την αποκάλυψη των πλαστών διαβεβαιώσεων του Δημάρχου της πόλης, Γ. Χάσκα, περί αποδοχής των αιτημάτων του κερατσινιώτικου λαού κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Βιομηχανίας και δήμου, η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα και οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας που συμμετέχουν σ' αυτήν, αναμένεται να κυκλοφορήσουν ανακοίνωση που θα καταγράφει τι πραγματικά μέλει γενέσθαι σ' αυτή την υπόθεση και θα καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις, που ακολουθήθηκαν για να "μπει μπροστά" το εργοστάσιο, το οποίο - μην ξεχνάμε - ήταν κλειστό εδώ και 15 χρόνια!

Στους "δρόμους" του αγώνα

Εξάλλου για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις μεταξύ των οποίων συζητούνται η διοργάνωση πορείας διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει μπροστά απ' το μαντρότοιχο της ΔΕΗ και περνώντας από τη Χαραυγή θα διασχίσει ολόκληρη την πόλη για να φτάσει στο άλλο άκρο της, την Αμφιάλη. Επίσης, πραγματοποίηση παγκερατσινιώτικης συγκέντρωσης στην πλατεία Λαού της πόλης, αλλά και διαδήλωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, για να απαιτήσουν, μαζί με τους τέσσερις συνδυασμούς της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση", "Ανθρώπινη Πόλη", "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση" και "Νέα Δημοτική Πνοή", να "μην ξανακαπνίσει το φουγάρο του δράκου".

Παράλληλα προωθείται η διεύρυνση σε διαδημοτικό επίπεδο, αρχικά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, της Συντονιστικής Επιτροπής καθώς η επαναλειτουργία του εργοστασίου θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, αυξάνοντας τη ρύπανση και τους άμεσους ή έμμεσους κινδύνους για τη ζωή των κατοίκων του.

Καθολικό "όχι" απ' το Πέραμα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εκτός Κερατσινίου αντιδράσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περάματος, αποφάσισε ομόφωνα πρόσφατα να καταβάλει "με κάθε τρόπο προσπάθεια για τη διακοπή της προγραμματιζόμενης λειτουργίας του εργοστασίου". Στην απόφαση τονίζεται ότι σύσσωμο το ΔΣ "είναι ριζικά αντίθετο με όποιες μεθοδεύσεις "λύσεων" έστω και μερικής του επανενεργοποίησης", όσο και "με τις προτάσεις των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας και τη συναίνεση του δημάρχου Κερατσινίου, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα η περιοχή Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη".

"Ο Δήμος Περάματος, καταλήγει η απόφαση, θιγόμενος άμεσα από την επαναλειτουργία του σταθμού, θα στρατευτεί με όλες τις δυνάμεις που μάχονται για το οριστικό κλείσιμό του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει καλύτερο περιβάλλον για τους κατοίκους του".

Κάηκε ζωντανή

Πάνω στο στρώμα του κρεβατιού της βρέθηκε χτες το πρωί καμένη η 73χρονη Ευαγγελία Βουρλογιάννη. Η άτυχη γερόντισσα έμενε στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Λ. Καραγιάννη στην Αθήνα (Κυψέλη). Δίπλα της βρέθηκε τασάκι με αποτσίγαρα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν δέκα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Στα "πάνω τους" τα ζαρζαβατικά

Στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών κυμάνθηκαν και χτες Μ. Παρασκευή οι τιμές των αμνοεριφίων στην αγορά, ενώ η κίνηση ήταν σχετικά αυξημένη σε σύγκριση με την ακινησία όλων των προηγούμενων ημερών, όχι όμως, αρκετά ικανοποιητική για τους εμπόρους, οι οποίοι κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου τους σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 15% - 20%.Γεγονός το οποίο αποδεικνύει την αδυναμία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις συγκρατημένες, όπως εμφανίζονται, τιμές, καθώς βλέπουν το εισόδημά τους χρόνο με το χρόνο να μειώνεται. Ετσι, και φέτος το ισχνό δώρο του Πάσχα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εξανεμίστηκε στο άψε - σβήσε, για το στρώσιμο του πασχαλινού τραπεζιού, ενός τραπεζιού όχι εξεζητημένου, αλλά στα πλαίσια των "επιταγών" της παράδοσης.

Χτες τα αμνοερίφια στην κρεαταγορά του Ρέντη πωλούνταν από τα περισσότερα κρεοπωλεία στις 1.400 - 2.000 δρχ., ενώ υπήρξαν και κάποια τα οποία πωλούσαν μεγάλα αρνιά στις 1.000 δρχ. το κιλό. Στα συνοικιακά η τιμή του οβελία έφτασε και χτες τις 1.200 δρχ. το κιλό, καθώς τα μικρά εγχώρια αμνοερίφια πωλούνταν προς 1.700 δρχ.

Τσουχτερές ήταν και χτες οι τιμές των οπωροκηπευτικών. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες πουλήθηκαν πάλι μέχρι 450 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 350 - 450 δρχ., τα ξερά 110 - 130,το μαρούλι 160 - 250 δρχ. το τεμάχιο, τα λεμόνια 150 - 200 δρχ. το κιλό, οι πατάτες 100 - 130 δρχ. ενώ οι πιπεριές έφτασαν στις 750 - 950 δρχ. το κιλό!

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Θα κλείσουν την Τρίτη την Εθνική οδό

Τον επ' αόριστο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Καπανδριτίου, απο την Τρίτη 16 Απρίλη, αποφάσισε χτες το συντονιστικό όργανο κατοίκων της βόρειας Αττικής που συνεδρίασε στην Κοινότητα Πολυδενδρίου. Ο αποκλεισμός θα αρχίσει από το πρωί της Τρίτης χωρίς επισήμως - για ευνόητους λόγους - να έχουν ανακοινωθεί η ώρα και το ακριβές σημείο. Στη σχετική ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το αίτημα για αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αίτημα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, προοπτική για την οποία έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου η επιστημονικη κοινότητα, καθώς τα εργοστάσια καύσης εκπέμπουν διοξίνες.

Σταθερή η έξοδος

Σε εξέλιξη βρισκόταν όλη τη μέρα χτες η έξοδος των τελευταίων Αθηναίων προς την επαρχία. Η προχτεσινή βροχή, που ανησύχησε όσους είχαν προγραμματίσει ταξίδι, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν πρόσκαιρη και ο καιρός τόσο για το Μεγάλο Σάββατο όσο και για την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται ιδιαίτερα καλός.

Από τα διόδια Ελευσίνας, από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, είχαν περάσει 90.000 αυτοκίνητα, ενώ από τα διόδια Σχηματαρίου μέχρι τη Μεγ. Πέμπτη είχαν περάσει 40.000 αυτοκίνητα. Πάντως και σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, αναμένεται να αναχωρήσουν και οι τελευταίοι Αθηναίοι που έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις μέρες του Πάσχα στην επαρχία.

  • Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των εκδρομέων για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μέχρι και το βράδυ της Μ. Πέμπτης είχαν φύγει από το λιμάνι του Πειραιά 19.566 επιβάτες και από το λιμάνι της Ραφήνας 7.257.

Τη φετινή κρίση επέτεινε και η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε με ιδιαίτερο ζήλο απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έλεγαν χτες οι έμποροι

Υπερεπάρκεια κρεάτων και οι τιμές στο αρνί ήταν από 1.600 - 2.000 δραχμές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ