Αγωνίστρια με πολύπλευρο ταλέντο
Ολες οι φίλες, οι συνεξόριστές σου, σε ξεπροβοδίσαμε με βαθιά συγκίνηση και θλίψη.
Κατερίνα μου, μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη. Ξεπλήρωσες στο ακέραιο το χρέος σου στη ζωή. Σαν άνθρωπος πνευματικός. Σα συνειδητός πολίτης αυτής της χώρας. Σαν Ελληνίδα πατριώτισσα, έσπευσες να δώσεις το "παρών" σου στο εγερτήριο σάλπισμα της σκλαβωμένης πατρίδας, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες σου.
Υπηρέτησες πιστά τα ιδανικά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Κι όταν η ανάλγητη κυβερνητική εξουσία σε εξόρισε στα στρατόπεδα της αμερικανοκρατίας, Χίο, Τρίκκερι, Μακρονήσι και πάλι Τρίκκερι (1948 - 1952), απάντησες κι εκεί με το αδούλωτο φρόνημά σου.
Σ' όλη σου τη ζωή υπήρξες μια πολυσύνθετη προσωπικότητα και δημιουργός: Ποιήτρια, πεζογράφος, ζωγράφος, σκιτσογράφος. Δημιούργησες αιγυπτιακές μάσκες για χορευτές στο θέατρο. Πάντα πετυχημένη κι αξιοθαύμαστη σ' όλες τις επιδόσεις σου. Η πένα σου, η γλώσσα σου εκφραστική, πάλλουσα, μας παρουσιάζει το πλούσιο υλικό της, με ανθρωπιά, συγκίνηση, αγάπη, αισιοδοξία για τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Η ζωγραφική σου μαγεύει με την αισθητική συγκίνηση που σκορπάει. Αξέχαστα θα μείνουν τα πορτρέτα σου. Τα θαυμάσια τοπία σου. Μα κείνο που ξεχωρίζει και θα σε κάνει αθάνατη είναι το λεύκωμά σου: "Γυναίκες απ' όλη την Ελλάδα", έργο της εξορίας βέβαια. Τα 200 σκίτσα σου είχαν αληθινά κι υπαρκτά μοντέλα. Ηταν οι συνεξόριστές σου! Πονεμένες, μα περήφανες κι αδούλωτες. Νέες και γερόντισσες, μωρομάνες κι ανταρτομάνες.
Με μοναδικό σου μέσο το μολύβι και το ευτελές χαρτί, που με μύριους κόπους εξοικονομούσες, σφράγισες μιαν ιστορική εποχή κι έκλεισες μέσα κει το Επος της Εθνικής μας Αντίστασης. Αυτό που σήκωσε στους ώμους της η Ελληνίδα γυναίκα. Ετσι άφησες την αδιάψευστη μαρτυρία σου στον αιώνα και κατάκτησες και την αθανασία!
Πολυσήμαντη η προσφορά σου στην πολιτιστική ζωή του στρατοπέδου. Να διδάξεις σε πολλές νέες κοπέλες στοιχεία ζωγραφικής, μα βασικά να προσφέρεις την τέχνη σου και την τεχνική σου για ν' απαλύνεις την αντάρα του νου και της καρδιάς μας. Να κάνεις να γελάσει το πικραμένο χείλι μας. Να ξεδώσει λιγάκι ο νους. Αξέχαστος θα μείνει εκείνος ο Καρνάβαλος - το έξοχο δημιούργημά σου. Με τις 27 παραστάσεις του, που αντικαθρέφτιζαν το ελληνικό και το κοσμοπολίτικο παραδοσιακό χρώμα. Με την ποδιά του μάστορα στη μέση σου, δούλευες χωρίς να σηκώσεις κεφάλι. Μάσκες, περούκες, μακέτες, λογιών τεχνικές καρτεράγανε τη μαστοριά και την τελειότητα που επιδίωκες πάντα. Κι έγινε το θαύμα. Γελάσαμε, θαυμάσαμε, ενθουσιαστήκαμε. Τρομάξαμε να σε ξεσηκώσουμε από τον πάγκο σου να παρακολουθήσεις και συ το υπέροχο θέαμα της παρέλασης και να χαρείς τους κόπους σου.
Δε θα ξεχάσω ποτέ, με πόσο ενδιαφέρον, με τι αγάπη και στοργή - σε ειρηνικούς καιρούς - ξεκινούσες για τη Ζάκυνθο, τις τρεις εκείνες χρονιές της Διεθνούς Συνάντησης Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου, 1956, 1966, 1976 να φτιάξεις εκείνες τις εκφραστικότατες μάσκες σου, για τις ξακουστές "Ομιλίες", το Λαϊκό Θέατρο του τόπου σου..
Καλό σου ταξίδι, Κατερίνα. Ας είναι ελαφρό το χώμα της Ζάκυνθος που σε σκεπάζει.
(Στην ιερή μνήμη της προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη").
ΝΑΤΑΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στις 9 Μάρτη 1949 στο Γουδί, εκτελέστηκαν τέσσερα παιδιά, τέσσερις ΕΠΟΝίτες. Προηγήθηκε μια δίκη, όπως κι όλες οι άλλες εκείνης της φοβερής εποχής. Ηταν δίκη κατασκευασμένη. Μοναδικό τους αδίκημα, η άρνησή τους να αποκηρύξουν την ιδεολογία τους.
Ο βασιλικός επίτροπος, που πολύ σωστά ένας από τους συνηγόρους ονόμασε "Λέοντα της Χαιρώνειας", είπε: "Ενα αιμάτινο ποτάμι πρέπει να μας χωρίσει απ' αυτά τα παιδιά".
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την ίδια πάντα μέρα, οι συγγενείς, οι συγκρατούμενοί τους και οι φίλοι τους τίμησαν τη μνήμη τους σε μια συγκινητική τελετή στο Α Νεκροταφείο. Απαγγέλθηκαν ποιήματα, τραγουδήθηκαν ΕΠΟΝίτικα τραγούδια και η εκδήλωση έκλεισε με τον Υμνο της ΕΠΟΝ και το "Πένθιμο Εμβατήριο".
Μία η ευχή όλων, τα ιδανικά της ΕΠΟΝ, που γι' αυτά πρόσφεραν τη ζωή τους οι Δημήτρης Καμουτσης,Παναγιώτης Τσούτης,Γεωργία Πολυγένους και Μαρία Ρέπα, να εκπληρωθούν. Και θα εκπληρωθούν, αν η Νέα Γενιά συνεχίσει με την ίδια πίστη να παλεύει για ένα καλύτερο αύριο.
H αγωνίστρια Κατερίνα Χαριάτη - Σισμάνη
Συγγενείς, συγκρατούμενοι και φίλοι των 4 ΕΠΟΝιτών αποτίουν φόρο τιμής στον τάφο τους
(Φωτογραφία Γ. Λιονάκη)
Κυκλοφόρησε το 90ό τεύχος της ΠΕΑΕΑ "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ" (Γενάρης - Μάρτης 1996), αφιερωμένο στα 55 χρόνια (1941 - 1996) από την ίδρυση του ΕΑΜ.
Στα περιεχόμενά του διαβάζουμε: Αναμνήσεις - Χρονικά (Από το Μακρονήσι, από την Κατοχή, από τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ κλπ.). Λογοτεχνία και Τέχνη της Αντίστασης. Μορφές αγωνιστών (Κούλα Ελευθεριάδου, Μνήμη Τσακάλωφ). Στο Βωμό της Λευτεριάς (Μαρτυρία για τη σφαγή στο Δίστομο, Το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής Κλεισούρας). Βιβλιοπαρουσίαση. Από τη ζωή και δράση των Ενώσεων. Επιστολές. Προσφορές.
Οι γιορτές του Πάσχα βρίσκουν τους επιζώντες αντιστασιακούς, για άλλη μια χρονιά, στο Γολγοθά της χειρότερης στέρησης οικονομικών πόρων προς το ζην.
Αλλά και στους δρόμους της πάλης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που οι "υψηλά ιστάμενοι" όλο τους τα τάζουν και όλο τα καταπατούν...
"Χρόνια ολόκληρα - τονίζουν στα υπομνήματα και τα ψηφίσματα των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων των παραρτημάτων τους - τα δίκαια και λογικά αιτήματά μας παραμένουν άλυτα. Το επίσημο κράτος, 53 χρόνια από την απελευθέρωση και 14 χρόνια από την αναγνώριση της ΕΑΜικής Αντίστασης, δεν έχει ολοκληρώσει την ηθική, νομική και ιδιαίτερα υλική αποκατάσταση των αγωνιστών. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ταυτίστηκαν με εκείνες της ΝΔ, αλλά και τις ξεπέρασαν σε απάτη και εμπαιγμό...".
Αυτές τις μέρες, οι αντιστασιακοί υψώνουν έντονη φωνή διαμαρτυρίας για την κατάφωρη αδικία σε βάρος τους. Στιγματίζουν την κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" του Σημίτη που συνεχίζει την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Και καλούν το λαό να τους συμπαρασταθεί για να πάρει τέλος το δράμα τους.
Γ. Μ.