ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για το 15ο Συνέδριο
  • Ο ΦΡΑΓΚ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων και εκτελέστηκαν: Στάθη Ψιλλάκη,Αντώνη Καλαϊτζάκη,Σπύρου Σφακιανάκη,Λευτέρη Σταμπολάκη,Μήτσου Λεδάκη,Γιώργη Παπαγιαννάκη,Διονύση Μάντακα και Ευτύχη Μακρυνάκη.
  • Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΗΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ταύρου 50.000 δρχ.
  • Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ προσφέρει 20.000 δρχ. στη μνήμη της μάνας του Αργυρώς Τσούνη - Παπαδάκη και άλλες 20.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αμφιλοχίας στη μνήμη του Στέλιου Στραβομύτη.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ προσφέρει, μέσω Ετεροδημοτών Νομού Μαγνησίας, 30.000 δρχ. στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.
  • Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΥΔΟΚΙΜΙΔΗΣ προσφέρει 15.000 δρχ.
  • Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΙΑΚΟΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Μαλαγαρδή" 5.000 δρχ.
  • Ο ΗΡΑΚΛΑΚΙΑΣ ΦΡΑΤΖΟΛΑΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ακ. Πλάτωνα 10.000 δρχ.
@ Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΡΤΣΟΝΑΣ προσφέρει 5.000, δεύτερη δόση, μέσω της ΚΟΒ
  • Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΡΤΣΟΝΑΣ προσφέρει 5.000, δεύτερη δόση, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Ιλισίων.
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΕ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ
Γόνιμος διάλογος, με στόχο την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 30 Μάρτη η Αχτιδική Συνδιάσκεψη ΔΕΚΟ - Τραπεζών της ΚΟΑ. Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, στοιχείο προβληματισμού των αντιπροσώπων.

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων αναφέρθηκε στο Σχέδιο Προγράμματος και στο άμεσο πολιτικό καθήκον του Κόμματος, τη δημιουργία και ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου.

Η Εκθεση Δράσης της ΚΕ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των αντιπροσώπων σχετικά με την πολιτική γραμμή του Κόμματος στο μαζικό κίνημα. Αρκετοί αντιπρόσωποι επιβεβαίωσαν, με την εμπειρία τους από τη δράση της Οργάνωσης στο μαζικό κίνημα, την εκτίμηση της εισήγησης της Αχτιδικής Επιτροπής ότι η πολιτική του Κόμματος, εκφρασμένη με το σύνθημα "πέντε κόμματα, δύο πολιτικές", είναι σωστή. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και με τις ψηφοφορίες στα Ντοκουμέντα.

Οι εξελίξεις στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, για μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα το στόχο της Οργάνωσης για 100% παραμονή των δημόσιων επιχειρήσεων στο κράτος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της παράταξης στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος των συμβιβασμένων ηγεσιών των άλλων παρατάξεων και συζητήθηκαν προτάσεις σε επιμέρους ζητήματα.

Τα Ντοκουμέντα της ΚΕ υπερψηφίστηκαν από τη Συνδιάσκεψη. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Εντείνονται οι προσπάθειες

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ως τώρα έχει ήδη καλυφθεί το 55% του γενικού πλάνου. Βαδίζοντας ήδη στο δεύτερο μήνα της εξόρμησης, μπορούν να βγουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα της πολιτικής και οικονομικής δουλιάς των κομμουνιστών. Το κυριότερο συμπέρασμα που βγαίνει από την πορεία της εξόρμησης είναι πως όπου γίνεται καλή πολιτική δουλιά - εκλαϊκευση των θέσεων της ΚΕ και ζωντανή συζήτηση με τους εργαζομένους - σημειώνονται ταυτόχρονα και υψηλά ποσοστά στην κάλυψη των πλάνων. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια γενική άνοδος των αποτελεσμάτων, κάτι που σημαίνει πως όσο το ΚΚΕ μπαίνει στην τελική ευθεία για το 15ο Συνέδριό του τόσο τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ εντείνουν τις προσπάθειές τους να μεταφέρουν τις προτάσεις τους σε όλο και περισσότερους εργαζομένους.

Το σύνολο του κομματικού δυναμικού έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο το διάστημα μέχρι το Πάσχα, ώστε με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απρίλη να έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα του γενικού πλάνου. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν στους κομμουνιστές αισιοδοξία για τη δουλιά τους, λειτουργώντας σαν κίνητρα για παραπάνω ένταση των προσπαθειών τους. Με αυτή την αποφασιστικότητα δεν είναι καθόλου υπερβολική η αισιοδοξία ότι τα τελικά αποτελέσματα θα δικαιώσουν κάθε κόπο και κάθε προσπάθεια. Και το πλάνο θα υπερκαλυφθεί.

Παλιά τους τέχνη...

Από την Επιτροπή Διαλόγου για το 15ο Συνέδριο του Κόμματος πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω σχόλιο:

"Πηγαίνοντας το ΚΚΕ προς το 15ο Συνέδριό του, ήταν βέβαιο ότι οι εναντίον του επιθέσεις - που ποτέ δε σταμάτησαν - θα ενταθούν. Ηταν βέβαιο, ότι τα άγρυπνα κέντρα του αντικομμουνισμού, που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα πως το ΚΚΕ αυξάνει την απήχησή του μέσα στο λαό, θα έβαζαν σε ενέργεια τις γνωστές γκαιμπελικές μεθόδους τους, προκειμένου να συκοφαντήσουν, ακόμα μια φορά, το μόνο κόμμα που επιμένει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα των καιρών.

Στα πλαίσια αυτά το ΕΘΝΟΣ της 4.4.1996 γράφει: "Ο "Ριζοσπάστης" δείχνει προτιμήσεις στη δημοσίευση θέσεων κατά την προσυνεδριακή αυτή περίοδο". Ενώ ο Ν. Βοσδογάνης γράφει στην "Αυριανή" της 5.4.1996: "Φυσικά οι απόψεις στελεχών, που ζητούν αλλαγή πολιτικής, κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων... ".

Είναι γνωστό, ποια πράγματα τους ενοχλούν:

Το γεγονός ότι τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα υπερψηφίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΚΚΕ. Το γεγονός ότι το Κόμμα μας έχει αποφασίσει να μη γίνει "κόμμα του γλυκού νερού", όπως επισήμανε και η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το γεγονός ότι οι κομμουνιστές γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια δημοσιεύματα σαν του ΕΘΝΟΥΣ, της "Αυριανής" και άλλων αστικών εντύπων.

Και είναι βέβαιο, ότι το ίδιο θα κάνουν, αργά ή γρήγορα, και οι περισσότεροι από τους αναγνώστες τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ