ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 1996
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ο Ντανιέλ Ορτέγκα νικητής του δημοψηφίσματος των Σαντινίστας

Η υποψηφιότητα του Ορτέγκα, από πλευράς των Σαντινίστας, για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, θεωρείται σίγουρη και αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, που θα διεξαχθεί στο τέλος του Απρίλη

Στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη, συμετείχαν 415.615 Νικαραγουανοί.

Το δημοψήφισμα ανέδειξε ως αδιαμφισβήτητο νικητή, μεταξύ των τριών υποψηφίων, τον πρώην Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος έλαβε 250.000 ψήφους, καταφέρνοντας έτσι να έχει μεγάλη διαφορά από τους δύο εσωκομματικούς του συνυποψηφίους, τον Βίλμα Νούνιες και τον Αλβαρο Ραμίρες. Ο Ορτέγκα έχει, πιθανότατα, εξασφαλίσει το επίσημο χρίσμα ως υποψήφιος του FSLN στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που θα επικυρωθεί στο συνέδριο του Μετώπου στο τέλος του Απρίλη.

Ο Ραμίρες, που μετά τη νίκη της επανάστασης των Σαντινίστας διατέλεσε μεταξύ των άλλων υφυπουργός Εξωτερικών, επιθεωρητής στρατού και πρέσβης στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, φαίνεται ότι σκοπεύει να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Στη Βουλή - το δημοψήφισμα διεξαγόταν και για τους υποψηφίους του Μετώπου για τις παράλληλες βουλευτικές εκλογές - τα μέλη του FSLN και οι συμπαθούντες επιθυμούν τη Μόνικα Μπαλτοδάνο, μία από τις επικεφαλής των γκερίλια, τον συγγραφέα Ομάρ Καμπέσας, τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, Ρενέ Νούνιες, που η Πρόεδρος Τσαμόρο είχε απομακρύνει από τη θέση του, και τον στενό συνεργάτη του Ορτέγκα, Μπαϊάρντο Αρσε. Για την ανάδειξη των υποψηφίων στην κεντροαμερικανική Βουλή I'ARLACEN, που στερείται, ωστόσο, πολιτικής επιρροής, την πρώτη θέση, μεταξύ των υποψηφίων, κατέλαβε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και συνιδρυτής του FSLN, Τόμας Μπόρχε.

Ως την έναρξη του δημοψηφίσματος, στις αρχές του Φλεβάρη, είχαν εγγραφεί σχεδόν 6.000 άντρες και γυναίκες ως υποψήφιοι του FSLN για τα διάφορα αξιώματα. Στη συνέχεια οι Σαντινίστας έστησαν σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερα από χίλια εκλογικά κέντρα, όπου πρόσφεραν την εργασία τους, κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων και αφιλοκερδώς, περίπου 30.000 άτομα που προηγουμένως είχαν εκπαιδευτεί σχετικά. Ο Χουλιάν Κορτάλες, υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής των Σαντινίστας, σχολιάζοντας την παραπάνω διαδικασία τόνισε: "Αυτό ήταν πραγματική δημοκρατία στη βάση, παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει επιδείξει ποτέ άλλοτε η Κεντρική Αμερική".

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το FSLN μπορεί να υπολογίζει να είναι στις 20 του Οκτώβρη, μέρα διεξαγωγής και των βουλευτικών εκλογών, το ισχυρότερο κόμμα. Συνολικά 26 επίσημα αναγνωρισμένα κόμματα, εννέα ακόμα πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του πρώην δικτάτορα Σομόσα, έχουν ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση ποιον θα επιθυμούσαν να δουν επόμενο Πρόεδρο της χώρας, το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο κύριος αντίπαλος του τελευταίου είναι ο Αρμάντο Αλεμάν, ένας πολιτικός υπέρ "της επιβολής της τάξης και του νόμου", δεξιών πεποιθήσεων, που εμφανίζεται ως υποψήφιος της άκρως συντηρητικής Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Ο Βιρχίλιο Γκοντόι, μέχρι το περασμένο φθινόπωρο αντιπρόεδρος της χώρας, έχει, για την ώρα, τις ίδιες ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί όπως και ο πρώην υπερ - υπουργός και γαμπρός της Τσαμόρο, Αντόνιο Λακάιο ή ο ποιητής Σέρχιο Ραμίρες, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές ως υποψήφιος του Σαντινίστικου Ανανεωτικού Κινήματος (MRS), που διασπάστηκε από το FSLN. Θα πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι δημοσκοπήσεις στη Νικαράγουα έχουν διαψευστεί πολλές φορές. Τελευταία φορά που διαψεύστηκαν οικτρά ήταν πριν από έξι χρόνια, όταν είχαν προβλέψει μία ξεκάθαρη νίκη των Σαντινίστας.

Γ. ΚΑΡ.

ΙΡΑΚ
Το ΚΚΙ στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Συμπληρώνονται φέτος 62 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ. Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ιράκ αναφέρει τις άθλιες συνθήκες που ζει ο λαός και την αντιλαϊκή πολιτική του δικτατορικού καθεστώτος. Ο λαός του Ιράκ ζει σε ασφυκτική οικονομική κρίση, λόγω των καταστροφών από τους πολέμους του Σαντάμ Χουσεϊν και γενικότερα την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Ενώ, παράλληλα, η πολιτική του οδήγησε στο εμπάργκο του ΟΗΕ εδώ και πέντε χρόνια και είχε αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα να κατέβει χαμηλότερα από αυτό που ήταν πριν από 50 χρόνια.

Το ασταθές καθεστώς, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής απομόνωσής του, της κορύφωσης των μεταξύ τους άγριων εκτελέσεων της κυβερνούσας οικογένειας, εμπλέκεται σε διαδικασίες με σκοπό να βγει από την ασφυκτική απομόνωσή του, να ξεγελάσει την κοινή γνώμη με το ότι τάχα μπορεί να γίνει καθεστώς με "συνταγματική νομιμότητα", μετά την "επαναστατική νομιμότητα".Η ανακοίνωση του ΚΚΙ ξεσκεπάζει το γελοίο δημοψήφισμα και το νέο εκλογικό νόμο, που σκοπεύουν στη σταθεροποίηση της δικτατορίας, δείχνοντας παράλληλα την πρόσφατη απόδραση του Χουσεϊν Καμίλ, καθώς και την εκτέλεσή του και όλων των μελών της οικογένειάς του μετά το γυρισμό τους στο Ιράκ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Η απόδραση του Χουσεϊν Καμίλ, καθώς και η εκτέλεση αυτού και όλων των μελών της οικογενείας του μετά το γυρισμό τους, αποτελεί νέα απόδειξη του αιματηρού χαρακτήρα της κυβερνούσας οικογένειας του Σαντάμ Χουσεϊν και φανερώνει την αδυναμία και το ψεύδος του σίριαλ της "δημοκρατίας", που ξεκίνησε με το γελοίο δημοψήφισμα και το νέο εκλογικό νόμο, που σκοπεύουν στη σταθεροποίηση της δικτατορίας και κάνουν την 24η Απρίλη μια απλή κοροϊδία. Στην πραγματικότητα δε θα αλλάξει τίποτα, αφού το νέο συμβούλιο θα είναι σαν το προηγούμενο. Δε θα περιλαμβάνει, όπως δηλώνουν στελέχη του καθεστώτος, παρά τα μέλη του ίδιου του κόμματος, δηλαδή το αντιλαϊκό κόμμα".

Η ασφυκτική απομόνωση και η οικονομική κρίση που έχει κουράσει και εκνευρίσει το λαό του Ιράκ, μαζί με την εξάντληση των εθνικών αποθεμάτων, υπήρξαν η βάση για την καινούρια οικονομική πολιτική που εφαρμόζει το καθεστώς από τον περασμένο Δεκέμβρη. Πολιτική, με την οποία ρίχτηκε όλο το πολιτικό βάρος της κρίσης στις πλάτες του ιρακινού λαού με τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, το ξεπούλημα της κρατικής ιδιοκτησίας και του δημόσιου τομέα σε πολύ χαμηλές τιμές στους οπαδούς του - τους μεγαλοεργολάβους και τα στελέχη του κόμματος κλπ., πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κατεβάσει τις τιμές των τροφίμων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά και θα εξυγιάνει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και του δηναρίου, του οποίου η τιμή έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την τιμή πώλησής του έναντι του δολαρίου - ένα δολάριο ίσον με 3.000 δηνάρια.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής "ανάγκασαν το καθεστώς να υπαναχωρήσει στην Απόφαση 986, την οποία αρνήθηκε το περασμένο Απρίλη, όταν κατέβασε εξαναγκαστικές πορείες με το πρόσχημα ότι είναι αντίθετη με τα "κυριαρχικά δικαιώματα" και δηλώνει στο τέλος ότι είναι θετικό απέναντι στις αποφάσεις του ΟΗΕ και για να μη ρεζιλευτεί έχει κατεβάσει το σύνθημα "πετρέλαιο έναντι τροφής". Αυτή η υπαναχώρηση του καθεστώτος απέναντι στην απόφαση του ΟΗΕ γιορτάστηκε από το λαό μας με πορείες και πυροβολισμούς, δηλαδή με έναν τρόπο που πρόσβαλε την κυβερνητική συμμορία. Αυτός ο γιορτασμός ήταν στην πραγματικότητα ένα δημοψήφισμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τις αντιδράσεις της στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ 3, 7, 712, 986 που κόστισαν στη χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά δεν έφταναν, αφού η κυβερνητική συμμορία συνεχίζει ακόμα τους ρυθμούς της και τις απεριόριστες συνομιλίες με τον ΟΗΕ, ελπίζοντας να φανεί το αποτέλεσμα σαν "καινούρια νίκη της" και όχι εξαναγκασμένη από τις πιέσεις του λαού που ζητά την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για να βγει από την οικονομική κρίση και την άρση του εμπάργκο", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ιράκ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ αγωνίζεται 62 χρόνια για την ευημερία του λαού της χώρας, των εθνικών θεμάτων και τα δικαιώματα των Κούρδων. Σ' αυτή την πορεία, πρόσφερε τα καλύτερα μέλη και ηγέτες του, ενώ χιλιάδες μέλη είτε φυλακίστηκαν είτε εξορίστηκαν.

"Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται πάλι σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την ανατροπή της δικτατορίας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του για την κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων (Κούρδων, Ασσυρίων και Κιλδάνων). Παλεύει ακόμα για την καλυτέρευση της οικονομίας της χώρας, για την άρση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, ώστε να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα σαν ειρηνική χώρα που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και να εφαρμόσει την πολιτική της καλής γειτονίας και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής και ειδικότερα την απελευθέρωση ολόκληρης της παλαιστινιακής γης και να πετύχει επίσης την Αραβική Οικονομική Κοινότητα για την οικονομική ολοκλήρωση".

Στο τέλος της ανακοίνωσης, η Κεντρική Επιτροπή τονίζει ότι το δικτατορικό καθεστώς δεν ανατρέπεται χωρίς ενωμένο και δυνατό αγώνα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Ο λαός μας, που εξεγέρθηκε το Μάρτη του 1991, έχει τεράστια αποθέματα δύναμης. Πρέπει εμείς να τα αξιοποιήσουμε για την τελική μάχη κατά της δικτατορίας, αξιοποιώντας την αλληλεγγύη των φίλων και των αδελφών μας στο εξωτερικό".

"Οι Ιρακινοί κομμουνιστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την πατρίδα και τη δημοκρατία τις περασμένες δεκαετίες, εναντίων των εκάστοτε τυραννικών καθεστώτων, στέκονται σήμερα ανάμεσα στο λαό μας, παλεύοντας για τα συμφέροντα και τα οράματά του, συνεχίζουν τον αγώνα για την ελευθερία και την ευημερία του λαού. Το κόμμα μας και ειδικότερα τα δύο συμμαχικά κόμματα, το Ενωμένο Πατριωτικό Κουρδιστάν και το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν για την επίλυση του προβλήματος του Κουρδιστάν και την κοινή πάλη με τις δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος".

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΣΙΒΗΡΙΑ
Ο λαός πεινάει, ο κυβερνήτης αυθαιρετεί, ο νόμος σιωπά

Στα τραμ της πόλης Νοβοκουζνέτσκ της περιοχής Κεμέροβο, έχουν αναρτηθεί τεράστια πλακάτ, στα οποία είναι αναγραμμένα τα λόγια: "Σας μεταφέρει ένας πεινασμένος οδηγός". Σχολιάζοντας αυτό το θέμα, δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Κεμέροβο, είπε: "Σήμερα στο Κουζμπάς, ο πεινασμένος οδηγός μεταφέρει πεινασμένους επιβάτες, ο πεινασμένος ανθρακωρύχος πηγαίνει στο ορυχείο, ο πεινασμένος χαλυβουργός εργάζεται στην υψικάμινο Μαρτέν, ο πεινασμένος δάσκαλος διδάσκει τα πεινασμένα παιδιά και οι πεινασμένοι εργάτες δουλεύουν ακόμα".

Πράγματι, η περιοχή των ανθρακωρύχων συγκλονίζεται όλο και πιο συχνά από απεργίες και απεργίες πείνας. Μέσα στα ορυχεία έχουν κηρύξει απεργία πείνας οι ανθρακωρύχοι στις πόλεις Λένινσκ - Κουζνέτσκ και Μπεριόζοβσκ. Το Συμβούλιο Γυναικών του Κουζμπάς διοργάνωσε πορεία με άδειες κατσαρόλες στην πόλη Γιουργκά. Οι απεργίες εκπαιδευτικών, γιατρών, ανθρακωρύχων έχουν παντού μόνιμο χαρακτήρα. Στις 22 Μάρτη, στους ανθρακωρύχους απεργούς πείνας προσχώρησε η βουλευτής της Νομοθετικής Συνέλευσης της περιοχής Κεμέροβο Ναντιέζντα Πετσένινα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυθαιρεσίες του επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Κεμέροβο, Μιχάιλ Κισλιούκ. Επίσης άλλοι 6 βουλευτές συμμετείχαν στην απεργία πείνας, απαιτώντας την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος.

Τρία χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή, όπως και σε όλη τη Ρωσία, διεξάγεται"πόλεμος" ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Ο κυβερνήτης Κισλιούκ, διορισμένος από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, επαναλαμβάνει τη γραμμή συμπεριφοράς του Γιέλτσιν, περιφρονώντας τους νόμους. Το τελευταίο εξάμηνο ματαίωσε ανοιχτά τις Συνόδους της Νομοθετικής Συνέλευσης, οι δικαιοδοσίες της οποίας έληξαν στις 26 Μάρτη και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν οριστεί μέχρι τώρα οι νέες εκλογές. Ο μηχανισμός της ματαίωσης είναι απλώς: Ορισμένοι βουλευτές είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής των διοικήσεων των πόλεων και επαρχιών της περιοχής, και ο Κισλιούκ τους διατάζει να μην παρουσιάζονται στις συνόδους, μπλοκάροντας έτσι τη λειτουργία της Νομοθετικής Συνέλευσης. Εκτός απ' αυτό, από το Νοέμβρη 1995, ο κυβερνήτης σταμάτησε ολότελα τη χρηματοδότηση της Νομοθετικής Συνέλευσης: Οι βουλευτές και το προσωπικό του μηχανισμού από τότε δεν έχουν πάρει τους μισθούς, πολλές φορές διακόπτει την τηλεπικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις και αφαιρεί τα μεταφορικά μέσα.

"Η αιτία αυτής της κραυγαλέας ανομίας είναι η διαφθορά και η άσκοπη χρησιμοποίηση από τη διοίκηση της περιοχής του προϋπολογισμού. Οι βουλευτές, στην πρώτη κιόλας σύνοδο, διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν από τον Κισλιούκ να λογοδοτήσει", είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη στο "Ρ" ο πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης και υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας, Αμάν Τουλέγεφ. "Ενώ οι ανθρακωρύχοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί έξι μήνες δεν έχουν πληρωθεί, εκατομμύρια ξοδεύονται από το δημόσιο ταμείο. Ενάντια σ' αυτή την κατάσταση αγωνιζόμαστε, από την εκλογή μας ακόμα, γι' αυτό και ο Κισλιούκ μάς κήρυξε πόλεμο. Με δυσκολία συνερχόμαστε σε κάθε σύνοδο, γιατί, δυστυχώς, οι επικεφαλής των διοικήσεων βουλευτές δεν υπακούν στο νόμο, αλλά στο "αφεντικό" τους, τον κυβερνήτη. Ολόκληρες κολεκτίβες ζητούν από τον Κισλιούκ να εξασφαλίσει την παρουσία στη σύνοδο. Πρόσφατα, σε Ολομέλεια των Βετεράνων του Κουζμπάς, ορκίστηκε, μάλιστα, στη Βίβλο να εξασφαλίσει την παρουσία, αλλά πάλι δεν κράτησε το λόγο του. Και πριν από λίγες μέρες ο κυβερνήτης κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Επιστήμη της Νομοθετικής Συνέλευσης και τον τσάκισε στο ξύλο. Τώρα ο παθών βρίσκεται στο νοσοκομείο με εγκεφαλική διάσειση και βλάβη στη σπονδυλική στήλη".

- Αμάν Γκουμίροβιτς, μα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα κατά του επικεφαλής της διοίκησης, ο οποίος αναιδώς καταπατεί το νόμο!

"Ηρθαν σε μας βουλευτές της Κρατικής Δούμας και της προηγούμενης και της νέας σύνθεσης, πείστηκαν, εξέφρασαν την οργή τους. Η Κρατική Δούμα, ήδη, τρεις φορές ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να στείλει στο Κεμέροβο μια εξεταστική επιτροπή. Καμία απόκριση! Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το τελευταίο διάβημα του Κισλιούκ σχετίζεται με το ότι θα είμαι πάλι αντίπαλος του Γιέλτσιν στις προεδρικές εκλογές".

...Μια τελευταία πληροφορία από το Κεμέροβο αναφέρει ότι οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας, Αβαλιάνι και Οστάνινα, απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου πρόσφατα έγινε δεκτή η Ρωσία, καταγγέλλοντας τις κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας από τον κυβερνήτη Μ. Κισλιούκ. Υπάρχει τώρα ελπίδα να φτάσει πιο γρήγορα στην περιοχή μια ευρωπαϊκή επιτροπή, απ' ό,τι εκείνη της Μόσχας, που από καιρό έχει υποσχεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΜΕΤΡΟ
Αποκαθίσταται η Βασ. Σοφίας

Από το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης θα αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στην κανονική του μορφή το οδόστρωμα της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας, που είχε καταληφθεί από το εργοτάξιο κατασκευής του μετρό, το οποίο πλέον θα μεταφερθεί προς το Πάρκο Ελευθερίας στο ύψος των σκαλοπατιών μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. Συγκεκριμένα:

  • Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης θα δοθεί στην κυκλοφορία σε ευθεία γραμμή (μέσα από το μέχρι σήμερα εργοτάξιο) το ρεύμα ανόδου από Χίλτον προς Αμπελοκήπους, ενώ το ρεύμα καθόδου θα συνεχίσει να διέρχεται από τον παρακαμπτήριο.
  • Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης θα δοθεί στην κυκλοφορία σε ευθεία πλέον γραμμή και το ρεύμα καθόδου προς το κέντρο και η Λ. Βασ. Σοφίας θα έχει επανέλθει στην αρχική της μορφή, έχοντας και πάλι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Η "Αττικό Μετρό ΑΕ" με ανακοίνωσή της υπόσχεται ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του Πάρκου, από το συνολικό χώρο του οποίου θα καταληφθούν μόνο 10 τ. μ. για την κατασκευή ανελκυστήρα που θα εξυπηρετεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης ανακοινώνει ότι τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση και στην οδό Δεληγιάννη, στο ύψος του σταθμού του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, ο υφιστάμενος δρόμος θα καταληφθεί από το εργοτάξιο και η κυκλοφορία θα διεξάγεται πλέον μπροστά από τον κεντρικό σταθμό του ΟΣΕ, δίχως όμως να μειωθούν οι υφιστάμενες τρεις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Δεληγιάννη.

Τέλος η "Αττικό Μετρό" ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος "μετροπόντικας", που ξεκίνησε στα μέσα Φλεβάρη από το σταθμό "Ευαγγελισμός", θα βρίσκεται στο σταθμό του Συντάγματος στα μέσα Μάη.

"Ποιος θα έρθει στη Ρωσία με σπαθί... "

ΜΟΣΧΑ.-

Στις 16 Μάρτη η βελγική εφημερίδα "Ντε Στάνταρντ" δημοσίευσε σημείωμα με το χτυπητό τίτλο "Η επέμβαση στη Ρωσία είναι επιτρεπτή". Ο αρθρογράφος επικαλείται δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΑ του Βελγίου, στρατηγού Γ. Βαν Χέκε, ο οποίος προειδοποιεί "σχετικά με τη χαλάρωση της κατάστασης στη Ρωσία" και βρίσκει "ομοιότητα με τη Γιουγκοσλαβία". Κάτι περισσότερο, θεωρεί ότι "η Δυτική Ευρώπη πρέπει να παρέμβει εκεί όχι μόνο πολιτικά, αλλά και με στρατιωτικά μέσα για το δικό της συμφέρον". Απ' αφορμή αυτές τις απόψεις, ο πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης και αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν κυκλοφόρησε δήλωση με τίτλο "Υπόψη του ΝΑΤΟ: "Ποιος θα έρθει στη Ρωσία με σπαθί..."". Αναφερόμενος στον Χέκε, ο Μπαμπούριν σημειώνει: "Θα μπορούσαμε, φυσικά, να θεωρήσουμε αυτά τα λόγια ως "ιδιορρυθμία" της σκέψης του Βέλγου στρατιωτικού. Ακόμα περισσότερο που ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας έσπευσε ήδη να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του θερμόαιμου στρατηγού, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Βελγίου δε συμμερίζεται "ούτε την ανάλυση, ούτε τα συμπεράσματα" του Γ. Βαν Χέκε. Είναι, όμως, από καιρό και καλά γνωστό πώς βολιδοσκοπούνται στη Δύση τα ζητήματα, για τα οποία πρόκειται σύντομα να παρθούν πρακτικές αποφάσεις, πώς καλλιεργείται προς αυτή την κατεύθυνση η κοινή γνώμη. Τέλος, πώς χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό αξιωματούχοι μικρών χωρών, στους οποίους επιτρέπεται καμιά φορά να πούνε περισσότερα, απ' ό,τι επιτρέπει το αξίωμά τους".

Ο Σ. Μπαμπούριν δε θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι το εν λόγω σημείωμα δημοσιεύτηκε στις 16 Μάρτη, ακριβώς μια μέρα μετά την υιοθέτηση από την Κρατική Δούμα των αποφάσεων για την καταγγελία των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ."Προφανώς, με αυτόν τον ιδιόμορφο τρόπο το ΝΑΤΟ αντέδρασε σ' αυτές τις ζωτικά αναγκαίες αποφάσεις, πράγμα που εντάχθηκε οργανικά στην πολιτική υστερία, που ξέσπασε γύρω απ' αυτές τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό".

Η Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση ζήτησε επιτακτικά από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αντιδράσουν ανάλογα σε τέτοιες επιθέσεις, που αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία, στην ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, στην απροκάλυπτη προσπάθεια επηρεασμού της έκβασης των προεδρικών εκλογών. Και σε κείνους τους "καλοθελητές" της Ρωσίας, σημειώνει ο Σ. Μπαμπούριν, "που ανησυχούν πολύ για την "κατάσταση στη Ρωσία", δεν είναι περιττό να τους υπενθυμίσουμε άλλη μια φορά: "Ποιος θα έρθει στη Ρωσία με σπαθί..."".

Σημειώνουμε ότι αυτή η ιστορική φράση ανήκει στον εθνικό ήρωα της Ρωσίας πρίγκιπα Αλεξάντρ Νιέβσκι, ο οποίος το 1240 συνέτριψε πάνω στους πάγους της λίμνης Τσούντσκογε τους Τεύτονες σταυροφόρους που επιχείρησαν να κατακτήσουν τη Ρωσία. Μετά τη νίκη, ο Νιέβσκι άφησε ελεύθερους τους αιχμαλώτους, λέγοντάς τους: "Πηγαίνετε σπίτια σας και πείτε παντού ότι η Ρωσία είναι ζωντανή και θα ζήσει. Και όποιος θα έρθει σε μας με σπαθί, από σπαθί θα χαθεί. Εδώ ήταν και θα είναι η ρωσική γη". Σήμερα, όταν τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς γίνονται πραγματικότητα, οι πατριώτες της Ρωσίας προστρέχουν όλο και πιο συχνά στην πνευματική κληρονομιά των προγόνων, αντλώντας απ' αυτή πίστη και δύναμη...

Ν. Γ.

Μια αμήχανη κίνηση του ανθρακωρύχου μπροστά στο κλειστό ταμείο
Παλιότερη κινητοποίηση εργατλων μετάλου

Παλιότερη κινητοποίηση εργατών μετάλλου

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου 1996 γίνεται στην Πηγή Ικαρίας το τρίμηνο μνημόσυνο της αλησμόνητης συζύγου και μητέρας

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΛΛΑ - ΠΕΔΟΥ

Σύντροφος στη ζωή και στους αγώνες για κοινωνική ισότητα και ελευθερία. Μέλος του ΕΑΜ, με φυλακές και εξορίες στην περίοδο '45-'49.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της και σύντροφός της Πέδος Απόστολος προσφέρει 50.000 δραχμές για οικονομική ενίσχυση του "Ριζοσπάστη", ενόψει του 15ου Συνεδρίου.

***

Το Σάββατο 6 Απριλίου 1996 τελέσαμε στο Α Νεκροταφείο Αθηνών 40ήμερη επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας

ΕΛΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Τα παδιά: Μαρία - Χριστίνα και Γιάννης Μπιλιμάτσης, Δημήτρης και Ζαλέ Αγγελοπούλου.

Τα αδέλφια: Παναγιώτης και Ελένη Αγγελοπούλου, Τασία Δ. Αγγελοπούλου, Μαρία Ι. Αγγελοπούλου.

Τα εγγόνια της Αγγελος, Κίμων, Αλέξης.

Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

***

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας συμπαραστάθηκαν στη θλίψη μας για την απώλεια της αγαπημένης μας

ΕΛΕΝΗΣ (Λιλής) Γ. ΤΣΑΚΥΡΟΓΛΟΥ

Οι αδελφοί, οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Ο "Γύρος του κόσμου με μοτοσικλέτα"

Πρόσκληση στο "Γύρο του κόσμου με μοτοσικλέτα σε 80 μέρες" απευθύνει το βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης". Το ταξίδι θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Δευτέρα, 8 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, από το βιβλιοπωλείο, στην οδό Πανεπιστημίου 17, όπου θα προηγηθεί εκδήλωση στον 1ο όροφο. Οδηγοί στο ταξίδι θα είναι ο Κ. Μητσάκης και η Ολγα Παπαδογιάννη.

Μέρα Περιβάλλοντος

Μέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον ορίζει την Κυριακή 19 Μάη, η υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Τη μέρα αυτή διοργανώνει το γύρο του Ηρακλείου, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους Ηρακλειώτες, μαθητές, γονείς, συλλόγους κτλ.

Πικετοφορίες συνταξιούχων σε Αθήνα και Πειραιά

Πικετοφορίες σε Αθήνα και Πειραιά οργανώνουν τη Μεγάλη Τετάρτη οι συνταξιούχοι. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα όχι μόνο για την ικανοποίηση του κύριου αιτήματός τους, την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με 20 ΗΑΕ, αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Στην Αθήνα η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 10 πμ από την πλατεία Κάνιγγος και την οργανώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ. Στον Πειραιά η πικετοφορία θα ξεκινήσει 9.30 πμ από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης και οργανώνεται από την επιτροπή των συνταξιουχικών σωματείων. Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) μέσα στο 1996 και διαφωνούν με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για σταδιακή επανασύνδεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 1997. Βέβαια, οι εξαγγελίες για ένα ΗΑΕ το δεύτερο εξάμηνο είναι θολές, αφού ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος με την εξαγγελία δήλωσε να μην το πάρουν ως δεδομένο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δοθεί κάποια δραχμική αύξηση, που θα την επωμιστεί και αυτή το ΙΚΑ, και χωρίς θεσμική κατοχύρωση.

Επίσης οι συνταξιούχοι ζητούν για τα άλλα ταμεία τη διαμόρφωση των συντάξεων στο 80% του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και για τα ειδικά ταμεία, το Δημόσιο και τις τράπεζες τη διαμόρφωση των συντάξεων στο 80% του μισθού των εν ενεργεία εργαζομένων.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό, παππού και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΝ. ΤΣΑΟΥΣΕΛΟ

ετών 74

κηδεύουμε σήμερα Κυριακή 7.4.96 και ώρα 12η μεσημβρινή από τον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα Κανλύλα Αιτωλοακαρνανίας.

Η σύζυγος: Αγγελική.

Τα παιδιά: Ολγα και Χάρης, Μαρίνα και Ηλίας.

Η μητέρα: Μαρίνα Περπινάκη.

Τα αδέλφια: Νίκη και Ιωάννης Κράβαρης, Μανώλης και Ρούλα Περπινάκη.

Τα εγγόνια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ετών 74

κηδεύουμε αύριο Μ. Δευτέρα 8.4.96 και ώρα 11 π.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος.

Η σύζυγος: Βιολέττα.

Τα παιδιά: Δημήτρης και Γεωργία Γερογιάννη, Ανδρέας και Ρούλα Γερογιάννη.

Τα εγγόνια: Γιώργος, Βιολέττα, Γιώργος.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

  • Στη μνήμη του, ο αδελφός του Βασίλης Γερογιάννης προσφέρει 10.000 δραχμές στην ΚΟΒ Καματερού.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΓΥΦΤΟΔΗΜΟ

Κηδεύουμε αύριο Μ. Δευτέρα 8.4.96 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Φανερωμένης 5η στάση Χολαργού. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Χολαργού.

Η σύζυγος: Αγγελική.

Τα παιδιά του: Γιώργος και Ελλη Γυφτοδήμου.

Τα εγγόνια του: Βαγγέλης, Ηλίας.

Οι αδελφές του: Χρυσούλα Ρεμπούτσικα, Στέλλα Γυφτοδήμου, Γεωργία Γεωργίου.

Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Ψηφίζουν από σήμερα οι φαρμακεργάτες

Αρχισαν σήμερα και ολοκληρώνονται την Τρίτη 9 Απρίλη, οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Φαρμακεργατών. Σήμερα Κυριακή, η κάλπη θα είναι ανοιχτή από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και τη Δευτέρα και Τρίτη από τις 2.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία του Σωματείου, Χαλκοκονδύλη 56, στον 1ο όροφο και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας (ΙΚΑ).

Σύσκεψη ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί αύριο, Δευτέρα 8 Απρίλη, η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44, στον 4ο όροφο. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι το πρόγραμμα δράσης και η Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ θα γίνει και εκλογή νέου κλαδικού γραφείου.

Υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων της ΕΣΑΚ

Θεαματική άνοδος της παράταξης, στις αρχαιρεσίες του σωματείου εκτάκτων υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας

Νέα άνοδο σημείωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Σωματείο Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας.Η Ενωτική Αγωνιστική Παρέμβαση (υποστηρίχθηκε από την ΕΣΑΚ) υπερδιπλασίασε τις ψήφους της και για πρώτη φορά καταλαμβάνει 3 έδρες στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο και εκλέγει 2 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ αυξάνει από 4 σε 7 τους εκπροσώπους για την ομοσπονδία του κλάδου.

Στις εκλογές, για τη διοίκηση του σωματείου, ψήφισαν 405 εργαζόμενοι και για τους αντιπροσώπους σε ΕΚΘ και ΠΟΕΙΔΔ 369. Η ΕΑΠ για το νέο ΔΣ πήρε 180 ψήφους και για τους αντιπροσώπους 164. Αντίστοιχα η ΠΑΣΚ πήρε 225 και 205 ψήφους, χάνοντας σχεδόν τη μισή της δύναμη και εκλέγοντας 4 για τη διοίκηση, 3 αντιπροσώπους για το ΕΚΘ και 7 για την ομοσπονδία.

Οπως τονίζει η ΕΣΑΚ Υπ. Πο.,"παρά το κλίμα των πελατειακών σχέσεων και την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, είχαμε υπερδιπλασιασμό των ψήφων της ΕΑΠ. Αυτό δείχνει ότι επιβραβεύθηκαν οι προσπάθειες της ΕΣΑΚ να αποκτήσει το σωματείο σταθερό προσανατολισμό διεκδίκησης των χρόνιων αιτημάτων και στόχων που έχει. Αποδοκιμάστηκε η απερχόμενη διοίκηση για τη λογική και πρακτική του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας και τονώθηκε ο ταξικός και ο αγωνιστικός χαρακτήρας του σωματείου".

Ο λαός του Ιράκ

Ο λαός του Ιράκ υποφέρει λόγω των καταστροφών από τους πολέμους του Σαντάμ Χουσεϊν και γενικότερα την οικονομική πολιτική που ακολουθεί

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν σήμερα τις ετήσιες Εκλογοαπολογιστικές τους Συνελεύσεις.

  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Κυδαντιδών 24, Πάνω Πετράλωνα).
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στις 9. π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Πίνδου 12, Μεταμόρφωση).
  • Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ - Β. ΑΤΤΙΚΗΣ στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ερυθραίας (Λ. Ακρίτα 4, βίλα Κώστα).
  • ΒΕΡΟΙΑΣ στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο "ΣΤΑΡ" στη Βέροια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ