ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Μαζικά, μαχητικά, συγκροτημένα στην Πρωτομαγιά

Κοινή ανακοίνωση για τους στόχους και το περιεχόμενο του γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς

"Η οξύτητα που παίρνουν τα άλυτα και χρονίζοντα προβλήματα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τη νέα γενιά επιβάλλει και ο φετινός γιορτασμός να έχει χαρακτήρα αγωνιστικό, ταξικό, διεκδικητικό, ενωτικό, διεθνιστικό". Αυτό τονίζουν σε κοινή χτεσινή ανακοίνωσή τους η ΕΣΑΚ και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΔΕ).

"Αυτή την ημέρα που σημαδεύεται με την ανεπανάληπτη θυσία εργατών - σημειώνουν - πρέπει το εργατοϋπαλληλικό κίνημα να διατρανώσει την εναντίωσή του στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών, την ντόπια πλουτοκρατία. Το εργατοϋπαλληλικό κίνημα να διατρανώσει την αντίθεσή του στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ξαναμοιράζουν τον κόσμο και σπέρνουν τον πόλεμο, τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Να διαδηλώνουν την αλληλεγγύη στους αγρότες, στους επαγγελματοβιοτέχνες, που δοκιμάζονται από την ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και την Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να διαδηλώσουν την ετοιμότητά τους να συντονίσουν τα βήματά τους με το νεολαιίστικο και γυναικείο κίνημα".

Οι στόχοι της πάλης

Η ΕΣΑΚ και η ΔΕ, καλούν τους εργαζόμενους:

- Να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ειδικότερα μέσα από την εισοδηματική πολιτική, διογκώνουν τις απώλειες του εργατικού εισοδήματος, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη των βιομηχάνων, και υποχρεώνουν τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, που υποθηκεύει και για τα επόμενα χρόνια τα όνειρα και τις ελπίδες για ζωή των εργαζομένων.

- Να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών και διμερών Συλλογικών Συμβάσεων που να καλύπτουν απώλειες και να ξεπερνούν τα πλαίσια της απαράδεκτης ΕΓΣΣΕ που υπέγραψαν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ με τη συνενοχή των ηγεσιών των παρατάξεων ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ".

- Να παλέψουν για επικύρωση της 151 και 154 ΔΣΕ και το δικαίωμα υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. Για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Κλιμακωτή αύξηση των συντάξεων ανάλογα με τα ένσημα. Με τα 10.500 ένσημα η σύνταξη να είναι ίση με το 80% των αποδοχών.

- Να διεκδικήσουν άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στήριξης και προστασίας των ανέργων, με αύξηση του ποσού και του χρόνου επιδότησης. Να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με τις αντεργατικές προτάσεις της περιβόητης ΟΚΕ, των εργοδοτών, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Να βάλουν φραγμό στην επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, της ΕΕ που αφαιρεί τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα με τη μη εφαρμογή των ΣΣΕ, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

- Να υπερασπιστούν τη δημόσια περιουσία από το μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων.

- Να σηκώσουν, με τον αγώνα και την ενότητά τους, τείχος και να αντιπαλέψουν τις επιθέσεις της εργοδοσίας και την ασυδοσία του κεφαλαίου. Να καταδικάσουν την προκλητική στάση των βιομηχάνων (ΣΕΒ) που αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, αφαιρούν δικαιώματα, εντείνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

- Να καταγγείλουν τη γραμμή υποταγής των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Να αναδείξουν τις ευθύνες της παράταξης ΠΑΣΚΕ, αλλά και των παρατάξεων ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ" που υποτάσσουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις γενικότερες επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, με βαρύτατες επιπτώσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη ζωή των εργαζομένων.

Η ΕΣΑΚ και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα υπογραμμίζουν ότι "δεν αρκεί ο αγώνας για τα παραπάνω ζωτικά αιτήματα. Πρέπει να καταδικαστούν οι δυνάμεις εκείνες που είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση προωθούν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

"Καλούμε - καταλήγουν - τους εργαζόμενους να παλέψουν για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή της χώρας σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής".

Ολοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις

ΕΣΑΚ και ΔΕ καλούν τους εργατοϋπαλλήλους, με την προσοχή στραμμένη πρωταρχικά στην οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών εκδηλώσεων στους χώρους δουλιάς, να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία και στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που θα διοργανώσουν τα συνδικάτα σε κάθε πόλη, εξασφαλίζοντας να ακουστεί από το βήμα της κάθε συγκέντρωσης η ταξική φωνή του αγώνα, της αντίστασης και της προοπτικής.

Ειδικότερα για την Αθήνα,αναφέρεται: "Οι εργατοϋπάλληλοι ξέρουν ότι προτείναμε στη διοίκηση της ΓΣΕΕ ολοκληρωμένο αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Απορρίφθηκε όμως από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ", αποφασίζοντας ένα γενικόλογο πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το ταξικό και αγωνιστικό περιεχόμενο της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς πρέπει να γίνει υπόθεση των συνδικάτων και όλων των εργαζόμενων. Καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους της Αθήνας με τη μαζική, μαχητική, συγκροτημένη παρουσία τους στη συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως να προβάλλουν τα αγωνιστικά και ταξικά αιτήματά τους. Να αποδοκιμάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και τους εκφραστές τους. Να απαιτήσουν αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους".

Από τον περσινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
Καταγγέλλουν τη Σύμβαση της λιτότητας

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας,μεταφέροντας, όπως τονίζει, τη φωνή όλων των εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων της περιοχής, εκφράζει την "έντονη αγανάκτηση και αντίθεσή του στο περιεχόμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης" και απευθυνόμενο προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σημειώνει: "Διαπιστώσαμε όμως προς έκπληξή μας, μελετώντας το σχέδιο προς υπογραφή, την πλήρη υποταγή σας στις ορέξεις και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, με ποσοστά αυξήσεων πείνας και εξαθλίωσης, με θεσμικά αιτήματα και συνταξιοδοτικό που παραπέμπονται για λύση στις επιτροπές και στις καλένδες".

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,καταγγέλλει τον εμπαιγμό των εργοδοτικών οργανώσεων που αρνούνται να υπογράψουν ουσιαστικές Συλλογικές Συμβάσεις, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της "δίχρονης εξευτελιστικής Σύμβασης", αλλά και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του 30ού Συνεδρίου για τη διεκδίκηση και υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, παραπέμποντάς τη στον ΟΜΕΔ. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο σωματείο και να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει για υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης.

Την "επαίσχυντη και απαράδεκτη ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η φιλοκυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΚΕ", καταγγέλλει επίσης το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Στη Βουλή το θέμα της "Χαλυβουργικής"

"Πλήγμα" για την παραγωγική βάση της χώρας χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, σε επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, το κλείσιμο τμημάτων παραγωγής στο εργοστάσιο της "Χαλυβουργικής".

Οπως σημειώνει, η επιχείρηση έκλεισε το τμήμα των ηλεκτρικών κλιβάνων και προχώρησε στην εκ περιτροπής λειτουργία των τμημάτων παραγωγής σιδήρου και απειλεί με απόλυση 250 εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή, επισημαίνει, είναι πλήγμα για την παραγωγική βάση της χώρας και ιδιαίτερα για την περιοχή του Θριάσιου που οδηγείται σε μαρασμό.

Ερωτώνται λοιπόν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας, αν προτίθενται να πάρουν μέτρα για τη στήριξη του χαλυβουργικού κλάδου, τον έλεγχο σε ποσότητα και ποιότητα των εισαγωγών χάλυβα, την καθιέρωση ποσοστού ελληνικού σιδήρου στα μεγάλα δημόσια έργα και στη δημιουργία ενιαίου φορέα χαλυβουργίας με κορμό τη ΛΑΡΚΟ.

Ανοδος της ΕΣΑΚ στους μεταλλεργάτες Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ο συνδυασμός της "Ταξικής Ενότητας",που στηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ, διπλασίασε το ποσοστό των ψήφων του και πήρε τέσσερις έδρες στη νέα διοίκηση, από δύο που είχε, στο Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Θεσσαλονίκης.Ο άλλος συνδυασμός που υποστηρίχτηκε, κύρια από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και του "ΣΥΝ", έχασε δύο έδρες και περιορίστηκε στις 7, έχοντας και την υποστήριξη της ΔΑΚΕ.

Ο Παύλος Αρβανιτίδης, εκ μέρους του συνδυασμού της "Ταξικής Ενότητας", τόνισε σε δήλωσή του στο "Ρ": "Πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι την τριετία που πέρασε εκτίμησαν τις θέσεις μας και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της "Ταξικής Ενότητας". Το αποτέλεσμα διαμορφώνει συσχετισμούς στο Συνδικάτο που θα δώσουν νέα δυναμική στην πάλη των εργαζομένων στο μέταλλο. Παρά την αποχή, που ήταν αποτέλεσμα της αδιαφορίας της απερχόμενης διοίκησης στα οξυμένα προβλήματα, ο συνδυασμός μας διπλασίασε τις δυνάμεις του, γεγονός που αποτελεί απάντηση στις συναινετικές λογικές και στην τακτική της υποταγής απέναντι στην εργοδοσία και την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Στις κάλπες οι φαρμακεργάτες

Την Κυριακή 7 του Απρίλη αρχίζουν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Φαρμακεργατών και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 9 του Απρίλη. Οι ώρες που θα διεξαχθούν οι εκλογές είναι: Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., τη Δευτέρα από τις 2.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και την Τρίτη από τις 2.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του σωματείου, Χαλκοκονδύλη 56, στον πρώτο όροφο και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ