ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παρέμβαση των ΗΠΑ για "ειρηνευτικές" διαπραγματεύσεις

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χτες η τρίτη και κρίσιμη σύνοδος του νεοεκλεγμένου παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, υπό την προεδρία του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναγκάστηκε να διακόψει την τρίωρη συνεδρίαση για να απευθυνθεί στους εξαγριωμένους Παλαιστινίους συγκεντρωμένους, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Ραμάλα διαμαρτυρόμενοι για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό και για τις αθρόες συλλήψεις από την παλαιστινιακή Αστυνομία. Σε μια προσπάθεια να επανέλθουν τα πράγματα σε "τάξη", οι ΗΠΑ παρενέβησαν και κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναλάβουν άμεσα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε, χτες, η τρίτη συνεδρίαση του 88μελούς εκλεγμένου Παλαιστινιακού Συμβουλίου κατά παρέκκλιση από τις αρχικές διακηρύξεις περί πλήρους διαφάνειας των συνεδριάσεών του. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων της παλαιστινιακής αρχής, ο Γιάσερ Αραφάτ, στην εισηγητική του ομιλία, χαρακτήρισε "καταστροφή" την κατάσταση που επικρατεί στα αυτόνομα εδάφη και στη Δυτική Οχθη εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, ενώ δέχτηκε τη δριμεία κριτική, ακόμη και μελών της οργάνωσής του "Φατάχ", για τη σκληρή συμπεριφορά της παλαιστινιακής Αστυνομίας κατά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει εναντίον των φανατικών ισλαμιστών. Αν και ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οργή του παλαιστινιακού λαού στρέφεται κατά του Ισραήλ, έστω και αν, όπως παραδέχτηκε, έγιναν λάθη και χρησιμοποιήθηκε πολλή βία από τους Παλαιστίνιους αστυνομικούς, πολλά μέλη του Συμβουλίου φαίνεται ότι υπογράμμισαν τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, πλήθος οργισμένων Παλαιστινίων, κυρίως φοιτητών, κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και, παρά τους πυροβολισμούς στον αέρα από τους άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, πλησίασε το κτίριο της συνεδρίασης. Η εσπευσμένη εμφάνιση του Γιάσερ Αραφάτ δε λειτούργησε καθησυχαστικά, όπως αναμενόταν από την παλαιστινιακή Αστυνομία. Αντίθετα, οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα και με αποδοκιμασίες, κατηγόρησαν ανοιχτά την Παλαιστινιακή Αρχή για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παλαιστινιακή Αστυνομία για υπέρβαση καθήκοντος.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, δεν έγινε καμία διευκρινιστική δήλωση για το αν λήφθηκαν κάποια νέα μέτρα ή πρωτοβουλίες για την ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού. Αυτό, όμως, που ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει και αυτή με τη σειρά της σε δημοψήφισμα για την έγκριση της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ισραηλινούς. Πάντως, προς το παρόν φαίνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένει την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο έχει, ήδη, φτάσει η επιστολή του Γιάσερ Αραφάτ, που καταγγέλλει τον ισραηλινό αποκλεισμό και κάνει λόγο για παραβίαση των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών.

Εκτιμώντας, προφανώς, ότι το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι στην περιοχή και ότι τα δρομολογημένα σχέδιά τους για την τελική διευθέτηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" δε βαίνουν αρκετά ικανοποιητικά, οι ΗΠΑ παρενέβησαν και κάλεσαν μέσω ανώτερου διπλωμάτη τους, τόσο το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστινίους να επαναλάβουν άμεσα τις συνομιλίες τους για την τελική φάση της ειρηνευτικής συμφωνίας. Μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, βέβαια, οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να προσφέρουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο Τελ Αβίβ και στον Σιμόν Πέρες, στην πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα την τελική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που θα κρίνει ο ισραηλινός λαός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που έχουν, ήδη, ληφθεί κατά τις προηγούμενες φάσεις των συνομιλιών!

ΝΕΠΑΛ
140 νεκροί από "άγνωστη" ασθένεια

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Εκατόν σαράντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες στο Νεπάλ, από μια "άγνωστη" ασθένεια, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων της ασθένειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται εκτός των άλλων στην οξεία έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην περιοχή, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου και πρωτοεκδηλώθηκε η νεοεμφανιζόμενη ασθένεια.

Τα περισσότερα θύματα, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέθαναν μια βδομάδα αφότου παρουσίασαν τα συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος - σε έντονη, πάντως, μορφή - που συνοδευόταν από πολύ υψηλό πυρετό.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οργή φοιτητών κατά της κυβέρνησης για την αστυνομική βία

ΣΕΟΥΛ.-

Φουσκώνει το ποτάμι της οργής των Νοτιοκορεατών φοιτητών κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ. Οι διαδηλώσεις χιλιάδων νέων αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι άγριες συγκρούσεις τους με τους αστυνομικούς.

Και χτες πάνω από 5.000 φοιτητές απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 20χρονου φοιτητή, που επήλθε, ενδεχομένως, όχι από καρδιακή προσβολή, αλλά από τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συγκρούσεων την περασμένη Παρασκευή.

Η μεγαλύτερη αντικυβερνητική φοιτητική διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, οπότε κηδεύεται ο 20χρονος φοιτητής, Ρο Σόο - Σοκ. Ηδη, η κυβέρνηση του Προέδρου Γιανγκ - Σαμ έχει κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς κοντά στην περιοχή των αναμενόμενων μαζικότατων φοιτητικών κινητοποιήσεων...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κακοί "οιωνοί" για το Συντηρητικό Κόμμα

ΤΑΜΟΥΟΡΘ.-

Το Συντηρητικό Κόμμα προσπαθεί αυτές τις μέρες να μειώσει τις πιθανότητες μιας εκλογικής ήττας, η οποία θα σήμαινε έναν βουλευτή λιγότερο για τους Συντηρητικούς.

Στην περιοχή Τάμουορθ θα διεξαχθούν ειδικές εκλογές στις 11 του Απρίλη εξαιτίας του θανάτου του συντηρητικού βουλευτή Ντέιβιντ Λαϊτμπάουν, τον περασμένο Δεκέμβρη. Στο Τάμουορθ, οι ψηφοφόροι, στην πλειοψηφία τους, υποστήριζαν το Συντηρητικό Κόμμα για περισσότερο από έναν αιώνα. Ομως τώρα, "οι άνθρωποι εδώ αισθάνονται προδομένοι από τους Τόρις (Συντηρητικούς) οι οποίοι όλο δίνουν υποσχέσεις και δεν τις εκπληρώνουν", δήλωσε ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, Μπράιαν Τζένκινς.

Σε γενικό επίπεδο, το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται 20% πίσω από το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στη "Νιου Γιορκ Τάιμ", υποστηρίζει ότι αν αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας του δε θα αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τζον Μέιτζορ. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και του κράτους πρόνοιας και η προσπάθεια βελτίωσης της θέσης των μη προνομιούχων τάξεων. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Μπλερ αναφέρει στη συνέντευξη ότι θα αντιμετωπίσει με πιο ευνοϊκό μάτι την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Γκορ και μέλη του Κογκρέσου.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συμπληρωματικές εκλογές

ΛΕΤΕΡΚΕΝΙ.-

Συμπληρωματικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν χτες σε δύο περιοχές της Ιρλανδίας - στο Δυτικό Δουβλίνο και στο Ντόνεγκαλ - και οι εκλογές αυτές θεωρούνται σαν την πρώτη αναμέτρηση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (ΙΡΑ) μετά τον πρόσφατο τερματισμό της κατάπαυσης του πυρός.

Το πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, το Σιν Φέιν, είναι ένα από τα 13 κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές για τη συμπλήρωση δύο εδρών του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν μείνει κενές μετά το θάνατο δύο βουλευτών τον περασμένο χρόνο.

Παλαιστίνια φοιτήτρια στέκεται μπροστά απο τους οπλισμένους φρουρούς

Παλαιστίνια φοιτήτρια στέκεται μπροστά από τους οπλισμένους φρουρούς, καθώς ακούει τις προσπάθειες κατευνασμού από τον Γ. Αραφάτ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πιθανότητες ειρήνευσης (;)

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Η ηγεσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ταλιμπάν, η οποία μάχεται τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, είναι "έτοιμη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον εχθρό", τον Πρόεδρο Μπουρχανουντίν Ραμπανί, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή.

Ο Μαχμούντ Μεστίρι, στέλεχος του Οργανισμού, τόνισε ότι "είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες Ταλιμπάν δέχονται να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση" την ενδεχόμενη λήξη των εχθροπραξιών και την απαρχή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στην αιματοκυλισμένη χώρα.

Ο ΟΗΕ προσπάθησε ολόκληρο τον περασμένο χρόνο να φέρει τα αντιμαχόμενα μέρη σε επαφή, αλλά μάταια. Ακόμη και τώρα, που η πολυπόθητη οδός επικοινωνίας επιτεύχθηκε - τουλάχιστον όσον αφορά τη μία πλευρά - είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν τελικά συνομιλίες. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δε σχολίασε τη δήλωση του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πολιτικοί αναλυτές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διαλόγου με σκεπτικισμό.

Οι μάχες, από τις οποίες έχει καταστραφεί σχεδόν το 70% της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις περί ανακωχής.

Από το 1992 ως σήμερα η αλληλοσφαγή συνεχίζεται αδιαλείπτως, καθώς οι φανατικοί "φοιτητές" Ταλιμπάν προσπάθησαν με κάθε μέσο να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ραμπανί.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις, από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους 25.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες.

Και, με το χυμένο αίμα ακόμη ζεστό, είναι αμφίβολο αν τελικά θα υπάρξουν συνομιλίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ