Ολα καλά για την κυβέρνηση
Τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών έφεραν χτες στη Βουλή, για πολλοστή φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, για να πάρουν από τον αρμόδιο υπουργό τη συνήθη απάντηση, ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και στο προσεχές μέλλον οι μικρομεσαίοι θα δουν καλύτερες μέρες
"Μετά τους αγρότες και τους εργάτες των βιομηχανιών που κλείνουν βρισκόμαστε στην εποχή, όπου η πίεση, η οποία ασκείται στη χώρα μας, πηγαίνει προς τους μικρομεσαίους, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί και απ' ό,τι φαίνεται δεν έχουν και κάποια προοπτική ανάκαμψης", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, αναπτύσσοντας αναφορά των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Αθήνας, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κατάσταση των ΕΒΕ έχει χειροτερέψει "λόγω των αντικειμενικών κριτηρίων, του 35%, της φοροδιαφυγής, της δραστηριότητας των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, η χρηματοδοτική ασφυξία, στην οποία βρίσκονται, όλα αυτά δημιουργούν πτώση του τζίρου, αύξηση των πτωχεύσεων, διόγκωση ακάλυπτων επιταγών, προβλήματα με την επαγγελματική στέγη και φυσικά πρέπει να προσθέσουμε τις συνέπειες που υπάρχουν από την οικονομική δυσκολία, στην οποία βρίσκεται η χώρα και τη δυσκολία που έχει ο κόσμος να αγοράσει τα αγαθά τα οποία έχει ανάγκη". Ο Ορ. Κολοζώφ ακολούθως είπε ότι τα μέτρα που παίρνονται "όχι απλώς ασπιρίνες δεν είναι, αλλά τελικά και αυτά τα όσα προβλέπονται να πάνε στους μικρομεσαίους με βάση τις γενικές ρυθμίσεις ακόμα και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τελικά πηγαίνουν σε μία μόνο μικρή ομάδα, η οποία ανήκει φυσικά στους μικρομεσαίους, αλλά το σύνολο σχεδόν των 600.000 μικρών και αυτοαπασχολούμενων δεν έχει τη δυνατότητα να γευτεί έστω και αυτά τα αποσπασματικά και μικρά μέτρα που παίρνονται".
Απαντώντας ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας,παραδέχτηκε ότι "υπάρχει καθυστέρηση στην εξειδίκευση των μέτρων που απαιτούσε το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, έτσι ώστε όλες οι δράσεις και οι ενέργειες, αφού εξειδικευτούν να γίνουν κτήμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας", στη συνέχεια όμως κάλεσε τον βουλευτή του ΚΚΕ να ξανακάνουν την ίδια κουβέντα "μετά ένα ή δύο χρόνια. Θα δείτε ότι τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί φανερά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".
Στη συνέχεια συζητήθηκε ανάλογη αναφορά των μικρομεσαίων του Νομού Κοζάνης, την οποία ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,που μεταξύ άλλων σημείωσε: "Αν για τους επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας οι απαντήσεις ήταν αποκαρδιωτικές, καταλαβαίνω πόσο πιο μη ικανοποιητικές θα είναι για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Νομού Κοζάνης, που όπως ξέρετε είναι υποβαθμισμένη, όπως ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ήρθε και ο περυσινός σεισμός για να δώσει το τελειωτικό, θα έλεγα, χτύπημα ". Ο Γ. Κατσαρός τόνισε, επίσης, ότι για τους μικρομεσαίους της Κοζάνης η υπουργική απόφαση που θεσπίστηκε για τα κίνητρα δεν έχει καμία αξία, αφού οι υπάρχοντες επιχειρήσεις δεν έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν. "Κάποιοι άλλοι θα επωφεληθούν και ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Οι αετονύχηδες της οικονομικής ολιγαρχίας θα επωφεληθούν από τα κίνητρα", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. "Το πλέγμα μέτρων που ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ισχύει και εφαρμόζεται και στην Κοζάνη", ήταν η απάντηση του Χρ. Πάχτα.
Ο Σπ. Στριφτάρης, τέλος, ανέπτυξε αναφορά της Ομοσπονδία των ΕΒΕ του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αξιοποιηθούν παραγωγικά τα κοινοτικά κονδύλια για την επανακατάρτιση μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. "Οχι μόνο κατασπαταλούνται χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούνται και προβλήματα πραγματικά σχετικά με τη σωστή διαχείριση αυτών των κονδυλίων, τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος διαχειρίζονται ουσιαστικά και υλοποιούν ιδιωτικές εταιρίες ή ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι "γεννιέται το ερώτημα γιατί δεν είναι ο κύριος φορέας, όσον αφορά τουλάχιστον τους επαγγελματοβιοτέχνες, αφού έχει και υποδομή και θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσειμοχλό στην παροχή τέτοιων πληροφοριών, τέτοιων υπηρεσιών για τους επαγγελματοβιοτέχνες, που θα αποδείχνονταν χρήσιμες και φυσικά δε θα είχαμε τα προβλήματα της αδιαφάνειας, που παρατηρούνται στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων". Ο Χρ. Πάχτας παραδέχτηκε ότι "το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό" και ο βουλευτής του ΚΚΕ "έχει σε πολλά σημεία δίκιο". Στη συνέχεια, όμως, αρκέστηκε να πει ότι αυτά συνέβαιναν χτες και προχθές. Σήμερα όμως η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα...
ΣΥΜΒΑΣΗ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Επίθεση εναντίον του Κ. Λιάσκα από το ΠΑΣΟΚ
Αήθη, προσωπική επίθεση εναντίον του προέδρου του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα, για τη δήλωσή του σχετικά με τη σύμβαση ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, έκανε χτες στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Κολιοπάνος, χαρακτηρίζοντας όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ "αόριστα, ανεύθυνα και ψευδή". Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, που πήραν το λόγο κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του ΤΕΕ ότι υπηρετεί με τη δήλωσή του σκοπιμότητες. Η επίθεση αυτή, που δείχνει τον εκνευρισμό της κυβέρνησης από την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ, συνάντησε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη ο οποίος σημείωσε: "Δεν τιμούν τη Βουλή αυτές οι αναφορές στο ΤΕΕ και τον πρόεδρό του, που και τις γνώσεις έχουν και τη δυνατότητα να πουν γνώμη πάνω στη σύμβαση αυτή. Το ΤΕΕ έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να πει τη γνώμη του και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ακούσει τη γνώμη του τεχνικού της συμβούλου, που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο". Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στη συνέχεια σε πλευρές της σύμβασης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον αποικιοκρατικό της χαρακτήρα και το γεγονός ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει υπέρβαση στο κόστος κατασκευής του έργου. "Αν δεν οριστικοποιηθούν οι μελέτες, σημείωσε, δεν ξέρουμε τι θα μας στοιχίσει αυτό το έργο". Τέλος, ο Σπ. Στριφτάρης χαρακτήρισε παραμύθια όσα η κυβέρνηση θετικά ισχυρίζεται για τη σύμβαση και τόνισε πως πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού.
Στο θέμα της δήλωσης Λιάσκα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη συμφωνία τους.
Η ψήφιση των άρθρων της σύμβασης αναμενόταν αργά τα μεσάνυχτα, όπου θετική ψήφο θα έδιναν μόνο οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος.
Διαψεύδει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δημοσιεύματα του Τύπου, που υποστήριξαν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Συρίας, σχετικά με τη χρήση συριακών αεροδρομίων για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου αναφέρει ότι "δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, ούτε υφίσταται τέτοιο θέμα", παραπέμποντας σε παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, για την υπόθεση.
Την πλήρη αντίθεσή του με την αποικιοκρατική σύμβαση εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
Με ψήφισμά της η συνέλευση των αντιπροσώπων επισημαίνει ότι η σύμβαση με τους όρους που περιέχει συμφέρει μόνο την κατασκευαστική εταιρία και κανέναν άλλο. Πρόκειται για μια ακόμη αποικιοκρατική σύμβαση που δεν έχει καμία σχέση και σύνδεση με την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής, αφού οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μένουν ανεκμετάλλευτες, η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται και καταστρέφεται, ενώ οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες κλείνουν, τονίζεται στο ψήφισμα.
Το ΕΚ Αγρινίου ζητά την ανάκληση της σύμβασης και να προχωρήσει στη ζεύξη με σύμβαση που να προβλέπει και τη σιδηροδρομική γραμμή και δε θα αποκλείει στην περιοχή άλλα παρόμοια έργα, συνδεδεμένα με την παραγωγική ανάπτυξη.
Κύριος στην κατασκευή του έργου θα πρέπει να είναι ένας δημόσιος φορέας, που δε θα υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των εργαζομένων στις κατασκευαστικές εταιρίες και τις πολυεθνικές - καταλήγει το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, το οποίο καλεί τους φορείς της περιοχής και τα πολιτικά κόμματα να αντιδράσουν "πριν είναι αργά και γίνουμε αποικία των πολυεθνικών".
Τη μνήμη του Γ. Αλευρά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το θάνατό του, τίμησε χτες η Βουλή με πολιτικό μνημόσυνο στα πλαίσια του οποίου μίλησαν για τον εκλιπόντα πολιτικό, ο πρόεδρος του Σώματος Απ. Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εκπρόσωποι των κομμάτων και ο ανιψιός του, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Αλευράς.
Στην παρέμβασή του ο Απ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην πολιτική πορεία του Γ. Αλευρά και σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η προσωπικότητα του εκλιπόντος πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ιδιαίτερα σήμερα που "ο κοινοβουλευτισμός κινδυνεύει από την τεχνοκρατία, την απάθεια, τα μεγάλα οικονομικοεκδοτικά συμφέροντα, τον ελιτισμό και τις ομάδες πίεσης, που μεταφέρουν τον αγώνα από το Κοινοβούλιο σε άλλους χώρους". Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μνήμη του Γ. Αλευρά ως ένα βήμα προς το μέλλον. Τιμητικά για τον Γ. Αλευρά μίλησαν επίσης ο Γ. Σουφλιάς εκ μέρους της ΝΔ και ο Α. Λεντάκης από την Πολιτική Ανοιξη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - ιδιαίτερα στη δράση του Γ. Αλευρά, ως συνδικαλιστή την περίοδο μετά τον εμφύλιο, τονίζοντας πως ο εκλιπών "συνέβαλε να συγκροτηθεί το μέτωπο εκείνο των συνδικαλιστικών δυνάμεων το οποίο αντιπάλεψε τον κρατικό συνδικαλισμό που επιβλήθηκε μετά τον εμφύλιο. Συμπορεύτηκε με εκείνους που έβαζαν σαν ένα από τους άμεσους στόχους το στόχο σημαντικής προτεραιότητας, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του εργαζόμενου λαού μας".