ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούν ευαισθητοποίηση

Εκείνοι επιμένουν! Να παρεμβαίνουν στο "γκρίζο" της καθημερινότητας και της απραξίας κομίζοντας... μουσική. Δίνοντας χρώμα στη ζωή και τα όνειρα εκατοντάδων παιδιών μιας όχι και τόσο προνομιούχας περιοχής, όπως η Πετρούπολη. Ο λόγος για το πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσικοεκπαιδευτικής παρέμβασης του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης,που εφαρμόζεται από πέρσι στα σχολεία του δήμου. Στο πλαίσιό του, με πρωτοβουλία του Ωδείου πραγματοποιείται και φέτος σε δημοτικά σχολεία το πρόγραμμα "Μουσικό παιχνίδι", το οποίο όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Μιχάλης Λαπιδάκης, αποτελεί "καινούριο τρόπο προσέγγισης της μουσικής από τα παιδιά". Το "μουσικό παιχνίδι", που φέτος συνεχίζεται στα 6ο, 10ο και 11ο δημοτικά σχολεία, εφαρμόζεται στον ίδιο το χώρο της σχολικής τάξης από την καθηγήτρια του Ωδείου, Γιούλα Μιχαήλ, με την παρουσία και συμμετοχή του δασκάλου της τάξης. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συναυλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο χώρο των σχολείων, με τρόπο ώστε να διεγείρουν τη φαντασία και συμμετοχή των μαθητών. Οπως πληροφορούμαστε, τον τελευταίο μήνα στο 1ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, που αποτελεί και τον "πιλότο" της προσπάθειας, πραγματοποιήθηκαν συναυλίες βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, μουσικής τζαζ, καθώς και συναυλίες - παρουσιάσεις όλων των πνευστών και εγχόρδων οργάνων, πάντα από καθηγητές του Ωδείου.

Θα περίμενε κανείς τη στήριξη αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας, καθώς η διδασκαλία της μουσικής στη δημόσια εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη, ενώ σε όλη την περιοχή της Πετρούπολης, παρά τις προσπάθειες του δήμου, δεν υπάρχει η παραμικρή αίθουσα συναυλιών εκτός από αυτή του Ωδείου. Αντ' αυτού οι παραπάνω προσπάθειες προσκρούουν στην αδιαφορία της πολιτείας. "Το μόνο πρόβλημα, αναφέρει ο Μ. Λαπιδάκης, στην υλοποίηση των στόχων μας είναι το οικονομικό, καθώς όλα τα έξοδα των συναυλιών και του "μουσικού παιχνιδιού" καλύπτονται από το Ωδείο, που πέρα από τη γενναιόδωρη συμπαράσταση του δήμου, δε δέχεται καμία επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ ή το υπουργείο Παιδείας".

"Ταξίδια" στο βινίλιο

"Σε κάθε εκτέλεση αυτού του δίσκου το σαντούρι παίζεται με διαφορετικό τρόπο. Μ' αυτό θέλω να δείξω τις δυνατότητες που έχει το όργανο και πώς εκφράζεται ανάλογα με τη μελωδία και το χώρο που προέρχεται αυτή. Από κει και πέρα παίζω τόσο απλά, που τα παιδιά εδώ στη σχολή που τ' ακούσανε με ρωτήσανε: "Γιατί παίζεις τόσο απλά; " "Γιατί παίζω δύσκολα", τους απαντάω". Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Μόσχος με αφορμή την έκδοση της καινούριας δισκογραφικής του δουλιάς "Ταξίδια με το σαντούρι".Περιλαμβάνει δεκαεφτά γνωστά παραδοσιακά κομμάτια απ' όλη την Ελλάδα σε διασκευή και ενορχήστρωση για το σαντούρι από τον Αρ. Μόσχο. Μπάλοι, συρτοί, χασαποσέρβικα και σούστες σ' έναν ορχηστρικό δίσκο, στον οποίο κυριαρχεί το σαντούρι και η δεξιοτεχνία του σημαντικού παραδοσιακού σολίστα.

"Μια κόρη από την Αμοργό",αλλά και άλλες βυζαντινές παραλογές. Σπουδαία ελληνικά δημοτικά τραγούδια, που μας ταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο, στο μυθολογικό και κοινωνικό παρελθόν μας. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη δισκογραφική κατάθεση του Νίκου Γράψα,ενός δίσκου με δεκατρείς βυζαντινές μπαλάντες από τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, την Κάρπαθο, τη Στερεά, τη Σκύρο, την Κρήτη, τη Θάσο και την Καππαδοκία. Με εμφανή στις προσωπικές του επεμβάσεις το σεβασμό στο παραδοσιακό υλικό, ο Ν. Γράψας κατορθώνει να προσφέρει μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση στο δισκογραφικό τοπίο.

"Το να κάνεις τραγούδια και οι Εταιρίες να σου λένε "λυπούμεθα, κύριε, δε μιμείσθε αλλοεθνείς... ", δεν είναι κακό. Ευκαιρία είναι. Διότι ανοίγεις την πόρτα, ξεχύνεσαι στους δρόμους, ξαναβρίσκεις παλιούς σου φίλους, γνωρίζεις νέους, κλείνεις την τηλεόραση για 2 χρόνια και, επιτέλους, κάνεις το δίσκο σου". Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ν. Δασκαλάκης, παραγωγός του δίσκου "Βλέποντας το θρίλερ".Μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής παραγωγής του Εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης, που υπογράφουν οι Σπύρος Σακκάς(ερμηνεία), Επαμεινώνδας Παπαμιχαήλ (μουσική, στίχοι, ερμηνεία)."Χειροποίητες" εικόνες λόγου και ήχου με έντονα τα βιωματικά στοιχεία, αλλά και την ερμηνευτική σφραγίδα του Σπύρου Σακκά.

"Στο πάρκο των σκύλων" είναι ο τίτλος του δίσκου που υπογράφουν ο Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες.Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους δισκογραφική έξοδο, επιστρέφουν στη δισκογραφία καταθέτοντας μια δουλιά που σηματοδοτεί μουσικά τη στροφή του σχήματος σ' έναν ήχο πλουσιότερο σε στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση. Ο Μανώλης Φάμελλος και οι Ποδηλάτες θα παρουσιάσουν την καινούρια τους δισκογραφική δουλιά αύριο, στις 10.30μμ στο μπαρ "Ασώματοι", στο Θησείο.

Γιάννης Γεωργιάδης
"Ρέκβιεμ" και "Κουρέας" στη Λυρική

Το "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ,το κύκνειο άσμα του μεγάλου μουσουργού, μετά από 30 χρόνια θα ηχήσει και πάλι στη Λυρική Σκηνή. Το περίφημο ορατόριο θα παρουσιαστεί από την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ σε δύο συναυλίες, στις 7 και 10 του Απρίλη. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης και τη χορωδία η Φανή Παλαμήδη,ενώ σολίστ θα είναι η σοπράνο Ιουλία Τρούσσα,η μέτζο σοπράνο Μαρία Μαρκέτου,ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος και ο βαθύφωνος Φραγκίσκος Βουτσίνος.

Στις 21 του Απρίλη, εξάλλου, στο θέατρο "Ολύμπια" της ΕΛΣ θα παρουσιαστεί η κωμική όπερα του Ροσίνι "Ο κουρέας της Σεβίλλης",σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη,σκηνοθεσία του Θέμη Σερμιέ και σκηνικά - κοστούμια της Πολυτίμης Μαχαίρα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ερνέστο Παλάσιο (τενόρος), Γιούρι Ιβτσιν (βαρύτονος), Μίοντραγκ Γιοβάνοβιτς, Βαρβάρα Τσαμπαλή κ.ά.

Ροκ συναντήσεις

Ελληνική ροκ την Παρασκευή στο "Ρόδον", όπου εμφανίζονται δύο δυναμικά σχήματα της νέας γενιάς. Ο λόγος για τους "Nightstalker" και "Honeydive", που θα δώσουν συναυλία με προσκεκλημένους τους Θεσσαλονικείς "Ziggy Was". Στον ίδιο χώρο το Σάββατο, 30/3, η βραδιά ανήκει στον Steve Wynn.Στην έβδομη επίσκεψή του στη χώρα μας, αυτή τη φορά με το νέο του προσωπικό σχήμα, υπόσχεται δύο συναυλίες (θα εμφανιστεί και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης, στις 31/3) σούπερ ηλεκτρικού ήχου. Οι συναυλίες του αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου του σόλο άλμπουμ "Melting in the Dark".

Δυο χρόνια μετά τις πρώτες τους εμφανίσεις στην Ελλάδα οι "Walkabouts" επιστρέφουν στη χώρα μας για δύο συναυλίες μέσα στον Απρίλη: Στις 5/4 θα εμφανιστούν στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης, ενώ την επομένη (6/4) θα δώσουν συναυλία στο "Ρόδον".

Με βιολί και πιάνο

Ενας διακεκριμένος Ελληνας βιολονίστας "συναντά" έναν φλογερό Ρώσο πιανίστα στο μοναδικό ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο, που θα δώσουν ο Γιάννης Γεωργιάδης και ο Σεργκέι Μουζαελιάν,στις 31 Μάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής. Θα ερμηνεύσουν τη σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 2 του Γιοχάνες Μπραμς, τη ραψωδία κοντσέρτου για βιολί και πιάνο "Τσιγγάνα" του Μορίς Ραβέλ, τη σονάτα για βιολί και πιάνο έργο 18 του Ρίχαρντ Στράους, ενώ ο βιολονίστας θα αποδώσει επίσης τη Chaconne από τη 2η παρτίτα για σόλο βιολί του Γ. Σ. Μπαχ. Εχοντας εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία κ.α. ο Γ. Γεωργιάδης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους και ονομαστές ορχήστρες (Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Συμφωνική του Βερολίνου κ.α.).

Αφιερωμένη στον Λαυράγκα

Στη μνήμη του μεγάλου μουσουργού και ιδρυτή του ελληνικού μελοδράματος Διονύση Λαυράγκα, είναι αφιερωμένη η καλλιτεχνική βραδιά, που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος Φαρακλάδων "Εύγερος" Κεφαλονιάς την 1η Απρίλη (8.30μμ), στο θέατρο "Ακροπόλ" (Ιπποκράτους 9-11). Με την υπογράμμιση ότι πρέπει να δικαιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες της Μουσικής Εταιρείας "Διονύσης Λαυράγκας", το ΔΣ του συλλόγου "Εύγερος" ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την εκδήλωση θα προσφερθούν για την αγορά και αξιοποίηση του Αλσους Λαυράγκα στην Κεφαλονιά. Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα του συλλόγου: Κλασική Μαντολινάτα (διεύθυνση Διονύση Αποστολάτου), Ελληνικοί Λαϊκοί Παραδοσιακοί Χοροί (διεύθυνση Χριστίνας Λυκούδη, Ηλία Λυκούδη και Καλλιόπης Παρέντη) και Μεικτή Χορωδία - Μαντολινάτα (διεύθυνση Παναγή Μπαρμπάτη). Εισιτήρια διατίθενται στο σύλλογο και το ταμείο του θεάτρου και κοστίζουν 1.500 δραχμές.

  • "Ωδή στη Φύση" είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης, που διοργανώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς), στις 3 του Απρίλη στο Μέγαρο Μουσικής. Τα έσοδα από αυτή θα διατεθούν για την προστασία των ελληνικών δασών, αυτή την πηγή ζωής που κινδυνεύει να στερέψει. Στη συναυλία συμμετέχει αφιλοκερδώς η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία θα ερμηνεύσει έργα Γουίλιαμς, Μπραμς και Μπερλιόζ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ