Από τον Οκτώβρη ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι
Τα νέα σχέδια για την πορεία της ΕΡΤ παρουσίασε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Παναγιώτου, στην παρθενική επαφή που είχε χτες με τους δημοσιογράφους. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, μετά από έξι μήνες στη θέση του προέδρου, έλυσε τη "σιωπή" του, υπεραμυνόμενος του σχεδίου "μεταρρύθμισης", για την εξυγίανση της ΕΡΤ. Οι "μεταρρυθμίσεις", όπως άλλωστε με τα δεδομένα που λειτουργεί η ΕΡΤ, είναι φυσικό, έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Οι "μεταρρυθμίσεις" θα αρχίσουν να ισχύουν από τη νέα τηλεοπτική περίοδο, δηλαδή από τον ερχόμενο Οκτώβρη. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κάνοντας μια αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία της ΕΡΤ, στάθηκε και στις συχνές αλλαγές των διοικήσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι οι διοικήσεις της ΕΡΤ θα πρέπει να έχουν "πραγματικό χρόνο θητείας" και να "ελέγχονται από το Κοινοβούλιο".
Σύμφωνα, με το "σχέδιο", όπως έχουμε ξαναγράψει, ένα από τα δύο κανάλια της ΕΡΤ θα γίνει κανάλι ενημέρωσης και το άλλο κανάλι ψυχαγωγίας. Στο "δίκτυο" της ενημέρωσης θα ενταχθεί όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ. Στόχος του "σχεδίου" είναι, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, η οικονομική και διοικητική εξυγίανση της εταιρίας προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Το "σχέδιο" περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία, όπως το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, "τηλεοπτικές μεταρρυθμίσεις" και αύξηση των εσόδων της ΕΡΤ. Κάνοντας τον απολογισμό της πορείας της ΕΡΤ, τα δύο τελευταία χρόνια, επισήμανε την αναβάθμιση του προγράμματός της και την αξιοπιστία που κατέκτησαν τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές. Το διάστημα αυτό "νοικοκυρεύτηκαν" και τα οικονομικά της προβλήματα, αφού, για παράδειγμα - σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παναγιώτου - πριν από την τελευταία διετία, η ΕΡΤ είχε παθητικό 1 δισ. 400 εκατ. το μήνα και σήμερα έχει 900 εκατ.
Το μεγάλο στοίχημα, όμως, που αρχίζει να κερδίζει η ΕΡΤ είναι η αξιοπιστία της και μάλιστα σε μια περίοδο που η "ιδιωτική τηλεόραση περνά κρίση αξιοπιστίας". Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, η περίοδος που διανύουμε προσφέρει στην ΕΡΤ μια "ευνοϊκή συγκυρία".
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, κατά τον πρόεδρο της ΕΡΤ, και με βάση τα οικονομικά της ΕΡΤ, που όπως είναι γνωστό "δεν είναι πολύ καλά", γίνεται η εισήγηση του "σχεδίου" για το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Μέχρι την υλοποίησή του, θα υπάρξει "ανοιχτός διάλογος", αφού το "σχέδιο" θα δοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ ήδη έχει δοθεί στην ΠΟΣΠΕΡΤ. "Είμαστε ανοιχτοί", είπε ο Παναγιώτης Παναγιώτου, σε προτάσεις, παρατηρήσεις και ιδέες. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί σε "εύλογο χρονικό διάστημα". Το διάστημα δε θα είναι πέραν των δύο μηνών, αφού τον Ιούνιο κλείνει ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΡΤ και τον Ιούλιο ο νέος που θα διαμορφωθεί θα είναι με βάση το σχέδιο "μεταρρύθμισης".
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του νέου σχεδίου είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση (εθελούσια έξοδος), που θα συντελέσει στη μείωση του κόστους εργασίας. Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, θα γίνει μείωση των εξωτερικών συνεργατών. Σε σχέση με τους "πόρους" της ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος, ο Παναγιώτης Παναγιώτου δεν το απέκλεισε, αλλά σημείωσε ότι για να "αξιώσεις νέα αύξηση, θα πρέπει πρώτα να γίνουν ορισμένα πράγματα στην ΕΡΤ", ούτως ώστε οι πολίτες να μη δυσανασχετήσουν.
Κ. Α.
Το υπέροχο ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη ΡΟΜ θα μεταδώσει απόψε στις 22.05 η ΕΤ - 1. Ενα ποιητικό ντοκιμαντέρ, που "ζωγραφίζει" τη ζωή των Τσιγγάνων. Το 1979 ο ΟΗΕ αναγνωρίζει όλους τους Τσιγγάνους με την ονομασία ΡΟΜ. ΡΟΜ, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει Τσιγγάνος, γύφτος ή ένας άλλος τρόπος ζωής. Η ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη επιχειρεί να δώσει το στίγμα του λαού αυτού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά κυρίως στη χώρα μας, ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, που εκφράζονται στα πρόσωπα τεσσάρων αφηγητών: του δασκάλου, του φωτογράφου, της γριάς Τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Αϊμά. Ο δάσκαλος ανιχνεύει την πιθανή καταγωγή των ΡΟΜ και την πορεία τους στο χρόνο μέσα από ιστορικές αναφορές. Ο φωτογράφος, με το φακό του, παίζει το ρόλο του σύγχρονου ιστορικού, που προσπαθεί ν' αποτυπώσει το παρόν ενός λαού, ο οποίος μπορεί να διαθέτει και παρελθόν και μνήμη, αλλά δεν είχε ποτέ γραπτή παράδοση και επίσημη ιστορία. Στα δυο γυναικεία πρόσωπα αντικατοπτρίζονται οι αντίποδες της γύφτικης ζωής: Το ένα βαθιά δεισιδαιμονικό, χωμένο στα παραμύθια και τους θρύλους και το άλλο, σημερινό, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι ίσως σε μια νέα ταυτότητα.
Το τσιγγάνικο χτες με το τσιγγάνικο σήμερα περνούν και ενώνονται μέσα από την αφήγηση και από τις εικόνες του σήμερα. Ο φακός του σκηνοθέτη καταγράφει τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της τσιγγάνικης ζωής, μέσα από σκηνές γάμου, θανάτου, γλεντιού, δουλιάς και μαγγανείας. Η υπέροχη μουσική της ταινίας είναι του Νίκου Κηπουργού.Το ΡΟΜ πήρε βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1989 και κρατικά βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ και μουσικής το 1990.
Ο "Χορός των καταραμένων", είναι η καλύτερη ταινία που προβάλλεται σήμερα από τα κανάλια. Αντιπολεμικά μηνύματα, αριστουργηματική φωτογραφία και εξαιρετικές ερμηνείες. Η υπόθεση της ταινίας, που βασίζεται στη νουβέλα του Ιρβιν Σo, εστιάζεται στη ζωή τριών ανδρών στη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου. Η σκηνοθεσία είναι του Εντουαρντ Ντμίτρικ και η φωτογραφία του Τζόε Μακ Ντόναλντ. Πρωταγωνιστούν οι Μάρλον Μπράντο, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ντιν Μάρτιν και Μαξιμίλιαν Σελ. (SEVEN X 22.00)
"ΡΟΜ" η ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σήμερα στην ΕΤ-1