ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ριζικές αλλαγές τύπου Χιλής

Ζητά ο ΣΕΒ με εφόδιο τη μελέτη του ΙΟΒΕ. Επίσης, ζητά παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση για το δημόσιο σύστημα υγείας

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, για νεοσυντηρητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου.

Με οδηγό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εφόδιο την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Ι. Στράτος ζήτησε να "προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα", επαναλαμβάνοντας το μόνιμο επιχείρημα της τελευταίας δεκαπενταετίας ότι, αν δεν παρθούν μέτρα, ήγγικεν η ώρα της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το πρότυπο βέβαια των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως προκύπτει απ' τις πολλές αναφορές των εκπροσώπων των βιομηχάνων, είναι το σύστημα της Χιλής, το οποίο εν πολλοίς ενστερνίζεται και το ΙΟΒΕ στη μελέτη του.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων επανέλαβαν τις βασικές αρχές της μελέτης του ΙΟΒΕ. Δηλαδή, ένα ελάχιστο ποσό σύνταξης για όλο τον πληθυσμό, που θα το δίνει το κράτος - "μπορούμε να συζητήσουμε αν θα είναι ο μέσος εμπορικός ή βιομηχανικός μισθός", είπαν. Ενα δεύτερο υποχρεωτικό επίπεδο που θα χρηματοδοτείται απ' τους εργοδότες και τους ασφαλισμένους και θα είναι ανταποδοτικό - εδώ, είπαν, μπορεί να "παίξει" και το ΙΚΑ. Και ένα τρίτο επίπεδο - προαιρετικό - που θα καλύπτεται απ' την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο Ι. Στράτος εκθείασε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, αλλά τους θεώρησε περιορισμένης αποτελεσματικότητας. "Οι αλλαγές αυτές, είπε, έδωσαν μια αναπνοή στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά δεν ήταν όμως ένα ολόκληρο βήμα παρόλο ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση". Βέβαια είναι αδιάφορο για τον πρόεδρο του ΣΕΒ αν αυτή η "αναπνοή" οδήγησε στην οικονομική ασφυξία το 80% των συνταξιούχων της χώρας. Ακόμα και το ΙΟΒΕ αναγνωρίζει ότι εξαιτίας αυτών των τριών νόμων οι συνταξιούχοι έχασαν σε πραγματικές τιμές 19% στην τετραετία 1990 - '94. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για "θεσμοθέτηση της συμμετοχής του κράτους στις ασφαλιστικές εισφορές", καθώς και στην ομαδοποίηση και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής το οποίο απέδωσε κυρίως στην ύπαρξη των προβληματικών επιχειρήσεων, προκειμένου να βρει ένα ακόμη λόγο για να ζητήσει το κλείσιμό τους.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκμεταλλευόμενος την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας απ' την ίδια την πολιτεία, θεώρησε πολυτέλεια την ταυτόχρονη ύπαρξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ. Πρότεινε λοιπόν "να περιοριστεί το ΕΣΥ μόνο στις υπηρεσίες παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να απεμπλακεί το ΙΚΑ απ' αυτές, περιοριζόμενο αποκλειστικά στον τομέα των συντάξεων". Μ' άλλα λόγια, ζήτησε τη διχοτόμηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.

Και βέβαια, όλες αυτές τις παρεμβάσεις κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης ο πρόεδρος του ΣΕΒ τις θέλει με τριμερή συναίνεση, φοβούμενος μη "γίνει και της Γαλλίας" στην Ελλάδα. "Πρέπει, είπε, να υπάρξει διάλογος σε τριμερή βάση - κυβέρνηση και "κοινωνικοί εταίροι" - προκειμένου να υπάρχει κοινωνική συναίνεση και να αποφευχθούν αρνητικά αποτελέσματα σαν και αυτά της Γαλλίας". Στα πλαίσια του διαλόγου αυτού ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ θα έχουν σύντομα μία πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ενώ θα επιχειρήσουν διάλογο και με τη ΓΣΕΕ.

"Δουλιά" ετοιμάζει και ο Γιαννόπουλος

Περί επεξεργασίας νομοσχεδίου για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ μίλησε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις εισηγήσεις του στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή για την ανεργία και την ασφάλιση.

Οταν όμως ζητήθηκαν διευκρινίσεις - και ειδικότερα αν πρόκειται να γίνει συγχώνευση του ΝΑΤ - ο υπουργός απάντησε: "Δεν εννοώ τίποτα. Είπα επεξεργαζόμαστε. Και μην περιμένετε να διαρρεύσει τίποτα και μας χαλάσουν τη δουλιά. Τα έχω και τα γράφω εγώ".

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Αξιώσεις για λουκέτα και εκποίηση των προβληματικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Ι. Στράτο, ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική για την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας "κάνουμε ό,τι μπορούμε"!

"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις". Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ σύμφωνα με όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τους βιομηχανικούς συντάκτες ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ι. Στράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική για την... καθυστέρηση στην υλοποίηση της αξίωσης των βιομηχάνων για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με το επιχείρημα ότι "δεν μπορούν να προχωρήσουν με ρυθμούς πέραν της ανοχής της κοινωνίας".

Στην ίδια συνέντευξη, η ηγεσία του ΣΕΒ αξίωσε απ' την κυβέρνηση τον οικονομικό στραγγαλισμό των προβληματικών επιχειρήσεων,διατυπώνοντας και συγκεκριμένους τρόπους, όπως η πρόταση που θα διατυπώσουν στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο των ελληνικών τραπεζών Θ. Καρατζά,να παγώσουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση των προβληματικών επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα. Οπως υποστήριξαν "οι προβληματικές που δεν είναι βιώσιμες πρέπει να κλείσουν και για τις υπόλοιπες να υπάρξει παραγραφή χρεών", με στόχο βέβαια να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Γενικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ, επέκριναν την κυβέρνηση για ατολμία και για καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ - που προσφέρει βορά στους ιδιώτες και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου.

Στον αντίποδα των παραπάνω αξιώσεών τους για μέτρα στην κατεύθυνση του "λιγότερου κράτους", δεν παρέλειψαν να προβάλουν την απαίτησή τους από την κυβέρνηση να διευρύνει το κράτος τις παροχές του στους ίδιους. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσαν σε επικείμενη προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, θα υποβάλλουν αίτημα για αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Οπως αποκάλυψαν, θα ζητήσουν από την υπουργό, γενναία αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων σε ιδιώτες που κάνουν επενδύσεις με βάση τα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων.Συγκεκριμένα, διευκρίνισαν πως θα ζητήσουν από την υπουργό Ανάπτυξης, να αυξήσει από 25 σε 50 δισ. δρχ. τα σχετικά κονδύλια που προβλέπονται να δοθούν το 1996 στους ιδιώτες με το άρθρο 23α του αναπτυξιακού νόμου, καθώς επίσης και να αυξηθεί το συνολικό ποσό που δίνεται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε ιδιώτες από όλους τους νόμους για τα επενδυτικά κίνητρα.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΔΕΗ
Καμία δέσμευση για διόρθωση των αδικιών

Αντί να αποδεχτεί τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η υπουργός Ανάπτυξης υποσχέθηκε... διάλογο!

Καμία συγκεκριμένη δέσμευση για αλλαγή του ληστρικού συστήματος τιμολόγησης της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης, δεν ανέλαβε η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,στη συνάντηση που είχε χτες με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες. Μετά το τέλος της συνάντησης, η υπουργός αναλώθηκε με δηλώσεις της σε γενικολογίες περί "κοινωνικού και δίκαιου συστήματος τιμολόγησης". Επιχείρησε μάλιστα, να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες στους συνδικαλιστικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα, απ' τα οποία, όπως είπε περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις."Πρόκειται για ένα λεπτό θέμα - είπε - και πρόσθεσε πως "η ΔΕΗ χρειάζεται να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα να δούμε και την οικονομική αποτελεσματικότητα της επιχείρησης".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πρωτόπαππας,επανέλαβε το αίτημα της Συνομοσπονδίας για νέο σύστημα τιμολόγησης το οποίο θα έχει ως βάση την κλιμακωτή τιμολόγηση, για το οποίο όπως είπε αναμένεται η παρέμβαση της κυβέρνησης. Επίσης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Α. Τσώλης,τόνισε ότι η πρόταση της ΓΕΝΟΠ για την τιμολογιακή πολιτική κινείται στη λογική του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα το λάβει σοβαρά υπόψη της. Αυτό τόνισε ο Α. Τσώλης είναι και το βασικό αίτημα στην 48ωρη απεργία μας, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη, αφανούς ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης μέσω των εργολάβων".

Ο Γ. Σταυρόπουλος μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της υπουργού Βάσως Παπανδρέου στη χτεσινή συνάντηση, τονίζοντας ότι"οι καταγγελίες των καταναλωτών, είναι πολύ συγκεκριμένες, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για τη διόρθωσή των αδικιών, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 25%. Στα τσεκούρια της ΔΕΗ υπάρχουν και τα τσεκούρια από τους δήμους, που ξεπερνούν το 50% σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχει δηλαδή διπλή επιβάρυνση, χώρια ότι από την 1/7 θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση 4,5%".

Την ανάγκη για επανεξέταση του συστήματος τιμολόγησης της ΔΕΗ επισήμανε χτες με δήλωσή του και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα πιο δίκαιο σύστημα. Ξεκαθάρισε όμως ότι με τις όποιες αλλαγές γίνουν στα τιμολόγια, δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος το βιομηχανικό ρεύμα.

Εμμεση πριμοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων

Ζεστό χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών αρχίζει να ρέει από το "υπερχρεωμένο" ελληνικό δημόσιο, προς τις χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τελευταίες στις εξοφλήσεις ελληνικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται μαζί τους.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κάνει γνωστό ότι άρχισε η ενεργοποίηση του προγράμματος παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων προς τις χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, με τη χορήγηση πιστώσεων 15 εκατ. δολαρίων στη Δημοκρατία της Γεωργίας και 20 εκατ. δολαρίων στη Ρουμανία. Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση, σύντομα πρόκειται να χορηγηθούν πιστώσεις παρόμοιας μορφής προς την Ουκρανία (40 εκατ. δολάρια) και τη Μολδαβία (10 εκατ. δολάρια).

Η ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού ενισχύει έμμεσα το εξαγωγικό κεφάλαιο της χώρας. Επειδή οι χώρες, στις οποίες κατευθύνονται οι πιστώσεις, δεν έχουν επαρκή κεφάλαια για να στηρίξουν τις εισαγωγές τους, το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη και τον κίνδυνο να τους χορηγήσει τα κεφάλαια αυτά με τη μορφή πιστώσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εισπράξουν ζεστό χρήμα, θα διευρύνουν την επιρροή τους σε μια αναδυόμενη αγορά, αλλά τα σπασμένα θα τα πληρώσει τελικά ο ελληνικός λαός, μιας και η είσπραξη των πιστώσεων αυτών περιέχει τον κίνδυνο υψηλής επισφαλείας.

Προβλέπουν διακοπές ρεύματος

Την κατανόηση του κοινού για τυχόν προβλήματα, που ενδεχομένως προκύψουν στην ηλεκτροδότηση απ' τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση, που ξεκινά από σήμερα, ζητά η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, ενώ κάνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής, 12 - 2 το μεσημέρι και 6 - 10 το βράδυ. Η ΔΕΗ ανακοινώνει επίσης ότι σε περίπτωση που οι διακοπές καταστούν αναπόφευκτες, έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες δίωρες διακοπές σε 24ωρη βάση ανά περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ