ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Να παρθούν μέτρα τώρα

Πολλές οι ελλείψεις στην προστασία των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ημερίδας του ΕΣΔΚΝΑ και της ΕΕΤΑΑ

Η ανάγκη για άμεση θεσμική και υγειονομική θωράκιση των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών και τις χωματερές ήταν το βασικό συμπέρασμα πρόσφατης ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης με τη συνεργασία της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με θέμα την "Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων".

Τα πορίσματα της ημερίδας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και σε αυτά τονίζεται ότι επιβάλλεται κατ' αρχάς η σύνταξη δύο επιδημιολογικών μελετών για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή και την ταφή των απορριμμάτων και μιας εργονομικής μελέτης στον τομέα της αποκομιδής. Φορέας ανάθεσης των μελετών προτείνεται να είναι ο ΕΣΔΚΝΑ.

Να σημειωθεί ότι σε έρευνα ειδικευμένων επιστημόνων, πριν περίπου δύο χρόνια, τονίζεται ότι η χωματερή των Ανω Λιοσίων δέχεται ετησίως περίπου 1.336 τόνους επικίνδυνα απορρίμματα οικιακής προέλευσης. Οσο για τα νοσοκομειακά απόβλητα, που καταλήγουν στη χωματερή, αναφέρεται ότι σε μεγάλο ποσοστό "πρέπει να θεωρούνται ως μολυσματικά". Για τους εργαζόμενους στη χωματερή προκύπτει ότι "παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ηπατίτιδα Β". Οι νέες μελέτες θα γίνουν για να προκύψουν ακριβέστερα στοιχεία.

Σε παλιότερη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ διαβάζουμε ότι, "παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το περιβάλλον εργασίας είναι θορυβώδες, υπάρχει έντονη παρουσία σκόνης, δυσάρεστων οσμών, εντόμων και μικρών ζώων και πτηνών. Το σύστημα συλλογής και καύσης του βιοαερίου δεν είναι επαρκές, με αποτέλεσμα η χαρακτηριστική του οσμή να είναι ενοχλητική για τους εργαζόμενους". Επίσης, αναφέρεται ότι ο κλίβανος αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, ενώ υπάρχει πρόβλημα και από τα διάφορα υγρά που ρέουν ελεύθερα στη χωματερή.

Στα πορίσματα θεσμικού χαρακτήρα προτείνεται όριο συνταξιοδότησης στα 56 χρόνια, κανονική άδεια πέντε επιπλέον εργάσιμων ημερών και μετάταξη του εργαζόμενου σε ηπιότερη εργασία μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας του σε επιβαρυμένη εργασία. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι μερικοί τομείς εργασίας θα μπορούσαν να είναι λιγότερο κουραστικοί για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, η ράμπα επισκευής των οχημάτων δεν έχει στέγαστρο, ενώ τα ίδια τα οχήματα παθαίνουν συνεχώς βλάβες λόγω παλαιότητας.

Στα πορίσματα προτείνεται και η ενεργοποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, όπως αυτά που αφορούν τις υποχρεώσεις του εργοδότη (ΠΔ 17/96) και τους φορείς ελέγχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Επιθεωρήσεις Εργασίας και Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων).

Προτείνεται επίσης να καταργηθεί η χειρωνακτική αποκομιδή απορριμμάτων, "όχι μόνο για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας", και να αναπτυχθεί η μηχανική αποκομιδή.

Απαιτείται η παρέμβαση της πολιτείας ώστε "να δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διαλογής υλικών" από τις χωματερές "από παρείσακτα πρόσωπα", εννοώντας προφανώς τους Τσιγγάνους. Οι τελευταίοι, όχι μόνο ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους ψάχνοντας στα σκουπίδια με κίνδυνο να σκοτωθούν από τις "φαγάνες", αλλά και πουλούν στα παλιατζίδικα ό,τι "πολύτιμο" βρίσκουν, με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Βέβαια, θα προσθέταμε εμείς, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει, όχι με κατασταλτικές μεθόδους, αλλά με μέτρα που να μην αναγκάζουν έναν ολόκληρο λαό να ψάχνει στα σκουπίδια.

Τέλος, στα πορίσματα τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εφαρμόζουν συνεπέστερα τους κανόνες ασφαλείας και να δίνεται από όλους τους αρμόδιους "ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των ΟΤΑ και των εργαζόμενων για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας".

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
Κτίριο αγνώστου ιδιοκτησίας

Ενα όμορφο πέτρινο κτίριο μένει αναξιοποίητο γιατί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο ΟΣΚ δεν μπορούν να βρουν σε ποιον ανήκει απ' τους δύο. Ακόμα ένα κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην περιοχή έχει την ίδια τύχη

Αναπάντητο παραμένει το αίτημα των κατοίκων του Βοτανικού προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αξιοποίηση δύο εγκαταλειμμένων κτιρίων στην περιοχή.

Και το δύο κτίρια βρίσκονται στην οδό Ορφέως. Το πρώτο, ένα διώροφο πέτρινο κτίριο, βρίσκεται ανάμεσα στο 63ο Γυμνάσιο και το 63ο Λύκειο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη, Αμφίπολης και Ορφέως. Παλιότερα το κίτρο αυτό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το χρησιμοποιούσε για στρατώνες. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος "Η Αθηνά" απευθύνθηκαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και ζήτησαν την αξιοποίηση του κτιρίου. Ο ΟΣΚ τους παρέπεμψε και πάλι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο είχε παραχωρήσει τον αρχικό χώρο για την ανέγερση των δύο σχολείων. Μέσα σε αυτόν το χώρο βρίσκεται και το πέτρινο κτίριο.

Οι σύλλογοι απευθύνθηκαν ξανά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο και πάλι τους παρέπεμψε στον ΟΣΚ. Ετσι λοιπόν, με το να μην μπορούν το υπουργείο και ο ΟΣΚ να βρουν ποιος έχει την κυριότητα του κτιρίου, μπλοκάρεται στην πράξη η αξιοποίησή του απ' τους κατοίκους. Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς και την ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης.

Ο Παναγιώτης Μπαλτάς,μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μας είπε: "Το 1985, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραχώρησε στον ΟΣΚ το χώρο όπου βρίσκονται σήμερα τα δύο σχολεία. Στο χώρο συμπεριλαμβανόταν και το πέτρινο κτίριο, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η κυριότητά του πέρασε τελικά στον ΟΣΚ ή παρέμεινε στο υπουργείο. Αυτό που ωστόσο έχει σημασία, είναι να αξιοποιηθεί για τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και των μαθητών των δύο σχολείων". Η Ειρήνη Βρεττάκου,πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου "Η Αθηνά", τόνισε στο "Ρ" πως με δεδομένη την ανυπαρξία πολιτιστικού και πνευματικών κέντρων στην περιοχή, είναι "εγκληματικό να μένει ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο κτίριο" και ζήτησε να παραχωρηθεί στους κατοίκους, αφού πρώτα διασαφηνιστεί, επιτέλους, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Σε μικρή απόσταση απ' το πέτρινο κτίριο, και επί της οδού Ορφέως, βρίσκεται ένα άλλο κτίριο, με την ίδια περίπου τύχη: Είναι και αυτό εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο. Το κτίριο αυτό, μας είπε η Ειρήνη Βρεττάκου, ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Και σ' αυτό, όμως, η εγκατάλειψη - παρά την καλή εξωτερική του κατάσταση - είναι εμφανής: Ξεχαρβαλωμένα παραθυρόφυλλα, σπασμένα τζάμια, γραμμένοι τοίχοι, πεταμένα μπάζα στο εσωτερικό του.

Στην Αθήνα των ελάχιστων ελεύθερων χώρων πρασίνου και πολιτιστικής δραστηριότητας, τα "γιατί" των πολιτών περισσεύουν, όχι, όμως, και οι απαντήσεις από τα "επίσημα" χείλη.

Εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο το άλλο κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Να μετατραπεί το κτίριο σε πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη, ζητούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων που το περιβάλλουν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ