ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μονοπαραταξιακή και η υπογραφή...

Η ΠΑΣΚΕ θα υπογράψει μόνη της τη σύμβαση ντροπής μέσω του προέδρου της ΓΣΕΕ, ενώ μαζί με "ΣΥΝ" και ΔΑΚΕ επιτέθηκε στην ΕΣΑΚ, για... υπονόμευση του θεσμού της ΓΣΕΕ

Μόνη της προχωρά τελικά στην υπογραφή της διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,με όρους σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, η κυβερνητική παράταξη στη ΓΣΕΕ!Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Χ. Πρωτόπαππας,κατά τη συνεδρίαση της χτεσινής ολομέλειας της διοίκησης, "εφεξής" οι συμβάσεις και οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ θα υπογράφονται μόνο από τον πρόεδρο, βάσει μιας ερμηνείας του καταστατικού που έκαναν οι νομικοί σύμβουλοι...

Η επιλογή της ΠΑΣΚΕ συνδυάστηκε με έντονη επίθεση στην ΕΣΑΚ.Στις επιθέσεις αυτού του είδους την ακολούθησαν οι συνδικαλιστές του "ΣΥΝ",αλλά και της ΔΑΚΕ.Πάντως και οι δυο αυτές παρατάξεις, που με τη στάση στήριξαν αυτή την κατάληξη της Σύμβασης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτή σε μια προσπάθεια τυπικής διαφοροποίησης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος δήλωσε χτες ότι "η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί εξαντλεί τα όρια που οι κοινωνικές συνθήκες επιτρέπουν. Περαιτέρω αυξήσεις θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό" (!), επιβεβαιώνοντας έτσι το στίγμα της σύμβασης.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι η διαφωνία της ΕΣΑΚ και η άρνηση να συνυπογράψει τη Σύμβαση έχει να κάνει με το περιεχόμενο της συμφωνίας,που επιφυλάσσει νέες απώλειες και λιτότητα για τους εργαζόμενους και περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο. Σημείωσε επίσης ότι αυτή η κατάληξη ήταν αναμενόμενη και αποτέλεσμα μια τρίχρονης πορείας συναίνεσης των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Ο γενικός γραμματέας αναρωτήθηκε πότε ανακάλυψε το καταστατικό η ΠΑΣΚΕ, που μέχρι πριν μια βδομάδα απαιτούσε να υπογραφεί η σύμβαση από τον γραμματέα ή τον αναπληρωτή του. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η σύμβαση δεν είναι νομικό και καταστατικό θέμα, αλλά πολιτικό και συνδικαλιστικό και δεν μπορεί να αναλαμβάνει μια παράταξη την ευθύνη του.

Μιλώντας για το θέμα της λειτουργίας των θεσμών, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός,αφού σ' αυτό μπορεί να ανήκει όποιος θέλει. Ειδικότερα για τη ΓΣΕΕ είπε ότι δεν είναι "πολιτιστικός σύλλογος", ούτε "προσκοπική οργάνωση", αλλά η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία συγκρούονται οι κεντρικές λογικές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ΕΣΑΚ υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο το συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζοντας την ταξική πάλη ενάντια στη λογική της συναίνεσης, που εκφράζεται από όργανα όπως ο ΟΜΕΔ και η ΟΚΕ, ενάντια στη "σύγκλιση" και τη λιτότητα που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης,κάτι που δεν κάνουν οι άλλες τρεις παρατάξεις. Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή της ΕΣΑΚ στο προεδρείο αποτελεί πόλο αντίστασης.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για την Πρωτομαγιά

Στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς από ΓΣΕΕ - ΕΚΑ - ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, χωρίς όμως να καταληχθεί το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα εξεταστεί από διαπαραταξιακή επιτροπή. Η απόφαση ψηφίστηκε από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ", ενώ η ΕΣΑΚ - που μόνο αυτή κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο - σημείωσε ότι η στάση της θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο που θα καταληχθεί.

Στην πρότασή της για την Πρωτομαγιά, η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η διακήρυξη πρέπει να:

* Να αναφέρεται στη διεθνή κατάσταση. Στις συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και την πολιτική της ΕΕ, που με το "διαίρει και βασίλευε" δυναμιτίζει την ειρήνη στην περιοχή.

* Να καταγράφει την ανάγκη αναπροσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής, εγκαταλείποντας τις ευχαριστίες προς ΗΠΑ και απαιτώντας εθνικά ανεξάρτητη πολιτική έξω από το ΝΑΤΟ. Να προβληθεί η ανάγκη επίλυσης των θεμάτων με τα Σκόπια χωρίς εθνικισμούς και "κορόνες".

* Να καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης (εισοδηματικά, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, προϋπολογισμός - δημοσιονομικά - πρόγραμμα "σύγκλισης"), αποβιομηχάνιση ("Χαλυβουργία" - ναυπηγεία - ΑΓΝΟ - ΔΕΚΟ).

* Να αποκαλύπτει το ρόλο του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των βιομηχάνων. Να υπογραμμιστεί ότι έχουν κέρδη που τα πολλαπλασιάζουν. Οτι έχουν βασική ευθύνη για την ανέχεια των εργαζομένων.

* Να αποκαλύπτει το ρόλο της ΕΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου". Η απόκρουση του προγράμματος "σύγκλισης".

* Να ασκεί κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Απόρριψη του δρόμου της συναίνεσης και υιοθέτηση γραμμής ταξικής πάλης. Καταδίκη της ΟΚΕ.

* Να αναφέρεται στη συνυπευθυνότητα των ηγεσιών ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", που στήριξαν την ΠΑΣΚΕ στην πορεία της ΕΓΣΣΕ.

* Να αναφέρεται στην αλληλεγγύη στους αγώνες των αγροτών και των μικρομεσαίων.

Οι πιο βασικοί στόχοι διεκδίκησης

- Ουσιαστικές αυξήσεις, αγώνας για τις κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφουν οι ομοσπονδίες.

- Μέτρα για την ανεργία, επιβίωση ανέργων, 35ωρο, 80% επίδομα, διπλασιασμός χρονικής περιόδου καταβολής.

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, αρχή της φοροδοτικής ικανότητας, κατάργηση φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου.

- Ασφαλιστικό. Εμμονή στο πόρισμα της ΓΣΕΕ (1992), απόρριψη - αντεπίθεση στο ΙΟΒΕ.

- Ξένοι εργάτες, προβολή των πάγιων θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Για τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους με αιχμή τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και επαναφορά στο δημόσιο της ΑΓΕΤ. Υπεράσπιση των ΔΕΚΟ.

- Κλαδική πολιτική - ρόλος, αναβάθμιση ΟΑΕ, δημόσιους ενιαίους φορείς.

- Εργασιακές σχέσεις. Απόρριψη "Λευκής Βίβλου", υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης.

- Συντάξεις, οι πάγιες θέσεις με εμμονή στην άμεση λύση.

- Κατάργηση του Ταμείου Εργατικών Στελεχών.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

- Με έμφαση να μπαίνει παντού ο γενικός στόχος και η ανάγκη εγγραφής όλων των εργατοϋπαλλήλων στα σωματεία τους και η σημασία της μαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τραγικός θάνατος συνταξιούχου ναυτεργάτη

Τραγικό θάνατο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, βρήκε την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ εργαζόταν, ο συνταξιούχος Σ. Γραμματικός σε ηλικία 62 χρόνων. Ο Σ. Γραμματικός εργαζόταν στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Ποσειδών Εξπρές" της Αρκάδια Λάινς",το οποίο βρισκόταν για δεξαμενισμό, στο πλαίσιο ετήσιας επιθεώρησης, στο Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Η Ενωση Κατωτέρων πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το θλιβερό αυτό γεγονός έρχεται να επισημάνει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που αναγκάζει τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και την ασυδοσία που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές. Ταυτόχρονα, τονίζονται στην ανακοίνωση οι ευθύνες της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος που μέχρι σήμερα αρκείται στο να καταγράφει τα προβλήματα και να μετρά τα θύματα, χωρίς όμως ουσιαστική αντίδραση.

"Η κυβέρνηση, υπογραμμίζεται τέλος, και τα αρμόδια υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας είναι υποχρεωμένα εκτός των άλλων να απαντήσουν και στα παρακάτω ερωτήματα: Γιατί, παρότι συνταξιούχος, ο Σ. Γραμματικός συνέχιζε να εργάζεται; Ποιες είναι οι αιτίες του θανάτου του και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε; Με ποια διαδικασία ο πλοιοκτήτης τον προσέλαβε και με ποια συλλογική σύμβαση αμειβόταν; Ηταν ασφαλισμένος ο συνταξιούχος αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλοίο την ημέρα του ατυχήματος;".

Νέος διαγωνισμός για τα ελικόπτερα

Την απόφαση για τη μη κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια των ελικοπτέρων υπέγραψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου,όπως δήλωσε επίσημα χτες ο ίδιος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στην ίδια απόφαση προβλέπεται ρητά, και έχει ήδη προταθεί στο υπουργείο Εμπορίου, η ένταξη αυτού του προγράμματος στο Ενιαίο Πρόγραμμα Κρατικών Προμηθειών του 1996 για να διενεργηθεί με νέα διακήρυξη ο σχετικός διαγωνισμός, σύμφωνα με το νόμο περί κρατικών προμηθειών. Επίσης ο υπουργός είπε ότι αποδοκιμάζει όλες τις εκπομπές που ακούστηκαν την προηγούμενη βδομάδα, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, επιχειρούσαν με προσωπικές επιθέσεις να θίξουν πρόσωπα και ιδιαίτερα τον γγ του υπουργείου Δ. Μανό.

Συγκέντρωση αύριο στη Λάρισα

ΛΑΡΙΣΑ.-

Εργατική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία "Τάκη Γαργαλιάνου", η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Λάρισας. Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι της Λάρισας θα καταγγείλουν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία αποδέχτηκε την πρόταση των βιομηχάνων για δίχρονη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που στρέφεται κατά των συμφερόντων της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Αγωνίζονται για να μην υπογραφεί η "Σύμβαση της ντροπής" και να επαναδιαπραγματευτεί η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για υπογραφή μονοετούς Σύμβασης, που θα ικανοποιεί τα ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων.

Παρατηρήσεις Φλιν για τα κονδύλια...

Την ύπαρξη προχτεσινής "αυστηρότατης" επιστολής του Κοινοτικού Επιτρόπου Φλιν,σχετική με τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου για το 1995, αποκάλυψε χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας. Οπως είπε, "δεν έγιναν καλές αξιολογήσεις και είμαστε εγκαλούμενοι" με κίνδυνο να μπλοκαριστεί η επιδότηση, αναφερόμενος στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.Επίσης, είπε χαρακτηριστικά και "δείχνοντας" προς την πλευρά των προκατόχων του Γ. Σκουλαρίκη και Στ. Τζουμάκα, ότι "πήραν λεφτά από το '96 και τα δώσανε στο '95 για να ικανοποιήσουν περισσότερες αιτήσεις".

Επίσης, συγκροτήθηκαν από το υπουργείο επιτροπές για την αξιολόγηση αιτήσεων πρόσληψης ατόμων με ειδικές ανάγκες σε 30 νομούς. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΒΟΚΤΑΣ, ο υφυπουργός, Λ. Κανελλόπουλος, είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα, παρά μόνο να κάνει μια συνάντηση με τον εργοδότη για να ασκηθεί πίεση υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από προηγούμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Από προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ