ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με ευχές δε γίνεται τίποτα

Παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πορίσματος Διακομματικής Επιτροπής για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία

"Είναι θετικό που σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, των πολιτικών, των κομμάτων, δεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Κάτι είναι και αυτό, γιατί πριν πενήντα χρόνια υπήρχε άρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα. Ομως, και η ισοτιμία και η πάλη για την ισοτιμία γίνεται εμπόριο, τελικά. Και εδώ έχει διεισδύσει η λογική του κέρδους. Να πάρουμε την εμφάνιση της γυναίκας; Να πάρουμε την αισθητική πλευρά, που βεβαίως και οι γυναίκες πρέπει να ενδιαφέρονται; Δεν είναι κακό αυτό. Αλλά, βλέπετε, και εδώ διεισδύει το κέρδος, το εμπόριο. Να πάρουμε τη διάθεση της γυναίκας να ελέγξει τις γεννήσεις; Και εδώ έχει μπει το εμπόριο. Και φθάσαμε στο σημείο και η γενετική να έχει γίνει εμπόριο στα χέρια και των πολυεθνικών και των πολιτικών. Αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα παραπέμπουν στο ένα και μοναδικό που θα πω: Η οικονομική και πολιτική εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει φύλο. Δεν είναι ούτε με τους άνδρες, ούτε με τις γυναίκες. Δεν είναι ούτε υπέρ των ανδρών και κατά των γυναικών. Είναι υπέρ των συμφερόντων τους. Αρα, η πολιτική που θα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα πρέπει να είναι πολιτική σύγκρουσης με αυτά τα κέρδη, συν την ευαισθησία βεβαίως για τη θέση της γυναίκας". Με τα λόγια αυτά, ολοκλήρωσε χτες στη Βουλή την ομιλία της για την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, "σχετικά με βασικές πλευρές της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία", η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιτροπή συστάθηκε μετά από πρόταση του ΚΚΕ. Τελικά όμως, δεν κατέστη δυνατόν το Κόμμα να προσυπογράψει το πόρισμα, παρά το γεγονός ότι συμφωνούσε με το 80% του κειμένου, διότι, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, υπήρχαν δύο ζητήματα, τα οποία υπονόμευαν την όποια δυνατότητα υπήρχε αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προτάσεων με τις οποίες και το ΚΚΕ συμφωνούσε. "Με ευχές δε γίνεται τίποτα", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας: "Ετσι, λοιπόν, δεν καταφέραμε σε αυτή την Επιτροπή να προχωρήσουμε ομόφωνα σε βάθος ορισμένα προβλήματα, διότι θα θίγονταν οικονομικά κέρδη, πολιτικά οφέλη και, αν θέλετε, θα έμπαινε σε επανεξέταση και ο κρατικός προϋπολογισμός".

Αναπτύσσοντας τις διαφωνίες του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα είπε, αναφερόμενη στη θέση του πορίσματος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και την καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας: "Κατ' αρχήν η ανεργία είναι γενική και σε γυναίκες και σε άνδρες. Βεβαίως, πλήττονται ιδιαίτερα η γυναίκα και η νεολαία. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα: Η ανεργία πού οφείλεται; Και αν δεν καταλήξουμε, φιλοσοφικά, τι πρόβλημα είναι η ανεργία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Για όσους, γυναίκες και άνδρες, είναι σε ηλικία που θέλουν να δουλέψουν - και όλοι θέλουν να δουλέψουν - πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Ολα τα άλλα είναι θεωρίες". Αναφερόμενη, εξάλλου, στη μείωση του χρόνου εργασίας, όπως προωθείται από τα καπιταλιστικά κέντρα, σημείωσει: "Το περισσότερο που μπορεί να ελπίζουν οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, είναι ότι το μεγάλο μέρος θα δουλεύει τρεις μήνες το χρόνο και εννέα δε θα δουλεύει".

Σχολιάζοντας ακολούθως το θέμα της κοινωνικής προστασίας της οικογένειας, τόνισε: "Οποιαδήποτε προστασία της οικογένειας που θα απευθυνόταν και στα δύο φύλα θα βελτίωνε πολύ περισσότερο τη θέση της γυναίκας, γιατί θα ανακουφιζόταν η ίδια. Τι λέει το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής; Λέει βέβαια ευχές. Δεν ξεκαθαρίζει όμως το εξής: Οτι μιλάμε για δημόσιο 100% τομέα κοινωνικής προστασίας, που περιλαμβάνει υγεία, παιδεία, παιδικούς σταθμούς, πρόνοια, υπερήλικες, ανήλικους, άτομα με ειδικές ανάγκες. Και βεβαίως μιλάμε για υψηλής ποιότητας κοινωνική προστασία, με όρους του 21ου αιώνα, στηριγμένοι στη σύγχρονη επιστημονική αντίληψη και όχι βέβαια στις αντιλήψεις του Μεσοπολέμου ή της δεκαετίας του '50. Αυτά δεν τα ξεκαθαρίζει το πόρισμα".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική, χαραγμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως υιοθετημένη από την πλειοψηφία των κομμάτων της χώρας μας. Αυτή η πολιτική δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και πισωγυρίσματα στην πορεία της γυναίκας προς την ισοτιμία, αλλά και τις κατακτήσεις που είχε ως τώρα και δημιουργεί νέες οξύτητες, ανισότητες, και γενικής ταξικής ανισότητας, αλλά και ανισότητες σε βάρος των γυναικών. Και δεν μπορεί μία Διακομματική - να πω μία κυβέρνηση και ένα Κοινοβούλιο - να μην τοποθετείται σε αυτό που τρέχει και να μιλάμε απογειωμένα στο τι θα θέλαμε να υπάρχει", κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ..

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να δώσουμε μάχη για τα δικαιώματα
  • Μ. Κωστόπουλος: Εφεύρημα η συζήτηση που αναπτύσσεται για "ίσες ευκαιρίες"
  • Στρ. Κόρακας: Αγνοούνται οι επιπλέον προσφορές και υποχρεώσεις της γυναίκας

"Η λογική του πορίσματος ασφαλώς και δεν μπορούσε να είναι διαφορετική, εφόσον τα άλλα κόμματα συμφωνούν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", εφόσον η ίδια διαπνέεται από τη "Λευκή Βίβλο". Αυτό το κείμενο είναι η εκδίκηση του κεφαλαίου στις σημερινές συνθήκες ενάντια στην εργάτρια", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

"Αν πράγματι γνωρίζουμε αυτό το κείμενο της "Λευκής Βίβλου" πρέπει να αποφασίσουμε να το απορρίψουμε, γιατί μας πάει πίσω στον προηγούμενο αιώνα. Και από την άποψη αυτή συμπερασματικά, το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας και έχει τον τίτλο "Πόρισμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών" πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά. Αν δε συμφωνήσουμε σε αυτή τη λογική, δε νομίζω ότι μπορούμε να πορευτούμε σε βάθος χρόνου", είπε ο Μ. Κωστόπουλος, αφού προηγουμένως διάβασε αποσπάσματα από τη "Λευκή Βίβλο" που δείχνουν ολοφάνερα τι τύχη επιφυλάσσουν τα μονοπώλια και για τις γυναίκες. Αναφερόμενος ακολούθως στη συζήτηση που αναπτύσσεται για "ίσες ευκαιρίες", τη χαρακτήρισε εφεύρημα "που αν λέγεται από άγνοια, εμείς προτείνουμε σε αυτούς που το επικαλούνται να ξαναδούν το ζήτημα, εάν όμως γνωρίζουν την ουσία του και το επικαλούνται, είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι εφεύρημα που ως άμεσο στόχο έχει να παραμερίσει το δικαίωμα". Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: "Κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί μάχη για τα δικαιώματα τα απλά, τα ανθρώπινα, τα δικαιώματα ύπαρξης, γιατί πρέπει να καλυφθεί και εκείνος που έχει ικανότητες, ώστε στην ίση ευκαιρία να κερδίσει τη μάχη. Αλλά και εγώ που δεν έχω αυτές τις ικανότητες για χίλιους λόγους, πρέπει η κοινωνία να με προστατέψει και να μη με βάλει στο τσουβάλι των ίσων ευκαιριών και να με κάψει. Η ανθρωπότητα δεν πορεύτηκε με ίσες ευκαιρίες. Η ανθρωπότητα πορεύτηκε με αδιάκοπη πάλη".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,παρατήρησε ότι πολλές φορές η αναφορά στην ισότητα ανδρών - γυναικών "επιδιώκει την εξομοίωση της γυναίκας με τον άνδρα όχι φυσικά ως προς τα όποια θετικά, αλλά ως προς τις επιπλέον υποχρεώσεις του άνδρα, αγνοώντας τις επιπλέον υποχρεώσεις και προσφορές της γυναίκας". Αναφερόμενος ειδικότερα στα λεγόμενα περί στράτευσης των γυναικών, τόνισε: "Με πόσες θητείες ισοδυναμεί μία εγκυμοσύνη και ένας τοκετός, που ορισμένες φορές η γυναίκα πληρώνει με την ίδια τη ζωή της; Με πόσες θητείες ισοδυναμούν οι θηλασμοί, τα ξενύχτια, οι κόποι και οι αγωνίες για να μεγαλώσει η μάνα τα παιδιά της;".

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις

Σε γενικόλογο ευχολόγιο, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, πέραν της συνέχισης λειτουργίας της Διακομματικής Επιτροπής για τα προβλήματα των γυναικών, που και πάλι δεν ορίστηκε επακριβώς το πλαίσιο των προβλημάτων που θα την απασχολούν, αναλώθηκαν οι ομιλητές των αστικών κομμάτων.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Ν. Κατσέλη,αφού έθεσε το ερώτημα αν τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν εξίσου και για τα δύο φύλα, πρότεινε τη σύσταση σε διαρκή βάση της Διακομματικής Επιτροπής.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Ε. Παπαδημητρίου,αφού επανέλαβε τα γνωστά περί ίσων ευκαιριών κλπ., κάλεσε "τις γυναίκες εργάτριες στον αγώνα οικοδόμησης ενός κόσμου ίσων ευκαιριών"!!

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαράς, επανέλαβε τις άνευ περιεχομένου απόψεις του κόμματός του για τα προβλήματα των γυναικών, επικεντρώνοντας το όλο θέμα στην αναλογική εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο και τους άλλους μαζικούς φορείς και κάλεσε την κυβέρνηση "να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα, που πολλά από αυτά προβάλλονται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής".

Η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,υποστήριξε ότι "τα γυναικεία προβλήματα δεν είναι γυναικεία υπόθεση, αλλά αφορούν την κοινωνία", αποφεύγοντας, όμως, να πει πώς μπορεί αυτά να λυθούν από μία ταξική κοινωνία που κυριαρχεί το κεφάλαιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλος,στην αρχή της ομιλίας του, συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής. Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της λύσης των προβλημάτων των γυναικών, προσθέτοντας ότι "είναι ορατή η απόσταση μεταξύ του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και της πράξης". Ο Α. Τσοχατζόπουλος πρότεινε η Διακομματική Επιτροπή να αποκτήσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες και κατέληξε, λέγοντας ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Ισότητας.

Με ανάλογο πνεύμα μίλησε και η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ελ. Παπαζώη,ενώ το λόγο πήραν αρκετοί βουλευτές και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας χτες και η Βουλή των Ελλήνων την "τίμησε" ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για την έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "σχετικά με βασικές πλευρές της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία".

Η οικονομική και πολιτική εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει φύλο. Δεν είναι ούτε με τους άνδρες, ούτε με τις γυναίκες. Δεν είναι ούτε υπέρ των ανδρών και κατά των γυναικών. Είναι υπέρ των συμφερόντων τους. Αρα η πολιτική που θα αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, πρέπει να είναι πολιτική σύγκρουσης με αυτά τα συμφέροντα, συν την ευαισθησία βεβαίως για τη θέση της γυναίκας,τόνισε στην παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ τα ευχολόγια και η απουσία συγκεκριμένων προτάσεων χαρακτήρισαν τις ομιλίες των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ