ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με αισιοδοξία στη μάχη των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών

Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της Οργάνωσης που καθόρισε τους στόχους για το επόμενο διάστημα

Η ανάγκη συνέχισης των αγώνων φοιτητών και σπουδαστών και η σύνδεσή τους με το λαϊκό κίνημα, αναδείχθηκαν μέσα από τις εργασίες της 4ης Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, ενώ προβάλλεται έντονα πλέον και επιτακτικά η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στα όργανα των φοιτητών - σπουδαστών με ουσιαστική ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Η συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που ξεκινά η μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Οι αντιπρόσωποι συζήτησαν για τις προοπτικές που ανοίγονται για την οικοδόμηση ενός φοιτητικού κινήματος, ικανού να συμβάλλει σε ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και στη συγκρότηση αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου που με μπροστάρη ένα ισχυρό ΚΚΕ θα φέρει τις ανακατατάξεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στη συνδιάσκεψη εκτιμήθηκε η δράση της οργάνωσης μέσα στους συλλόγους την προηγούμενη χρονιά που σημαδεύτηκε από αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διαπιστώθηκε ότι ο ρόλος της ΚΝΕ αυξήθηκε και βελτιώθηκε τόσο στην οργάνωση των κινητοποιήσεων όσο και στο περιεχόμενο των αγώνων. Ωστόσο, η συμμετοχή των φοιτητών στις κινητοποιήσεις παραμένει χαμηλή παρά το βάθος και την ένταση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κυβερνητική πολιτική.

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας που πηγάζει από την προηγούμενη δράση της, αποφασίστηκαν οι στόχοι της Οργάνωσης μπροστά στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές που θα γίνουν στις 28 Μάρτη. Κύριους άξονες αποτελούν η πάλη για την Ειρήνη, για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά, το αίτημα για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και η πλατιά συσπείρωση φοιτητών και σπουδαστών γύρω από τις ΠΚΣ. Οπως επισημάνθηκε από πολλούς αντιπροσώπους, απαιτείται οργανωμένη παρέμβαση, επιμονή ώστε φοιτητές -σπουδαστές να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ρόλο που έπαιξαν οι ΠΚΣ στον διεκδικητικό προσανατολισμό των αγώνων, στη σύνδεσή τους με το λαϊκό κίνημα, στη λειτουργία των συλλόγων και στην περιφρούρησή τους.

Η συνέχιση της ανοδικής πορείας των ΠΚΣ, γίνεται υπόθεση κάθε μέλους της οργάνωσης, κόντρα στις επιθέσεις και τις προκλήσεις που όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα πληθαίνουν. Σ' αυτή τη μάχη, η οργάνωση έχει πολύτιμο εφόδιο τα υλικά και τα προσυνεδριακά κείμενα του ΚΚΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου. Τέλος, όπως σημειώθηκε, η Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου αποτελεί πρόκληση για την οργάνωση και τέθηκε στόχος η πρωτιά στην πανελλαδική άμιλλα της ΚΝΕ. Στόχος ρεαλιστικός, αφού ήδη η Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης έχει καλύψει πάνω από 20% του πλάνου της.

Τις εργασίες παρακολούθησε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι η Οργάνωση Σπουδάζουσας με τον προβληματισμό και την εμπειρία που διακρίνει τα μέλη και τα στελέχη της, πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. "Εφοδιασμένη με τις κατευθύνσεις και την πολιτική του Κόμματος, μέσα σε ένα πεδίο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εφαρμογής πολιτικών λιτότητας για εργάτες, αγρότες και νεολαία, να ενισχύσει με ζωντάνια τις μορφές παρέμβασής της και με συμπεράσματα τη λειτουργία της".

Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και ο Χ. Κόφφας,μέλος της ΚΕ. Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, τις εργασίες παρακολούθησε ο Η. Τσαβδαρίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Η συνδιάσκεψη έληξε με την εκλογή νέου Συμβουλίου και Γραφείου Σπουδάζουσας. Γραμματέας επανεκλέχθηκε ο Ν. Κούρος.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Σαρανταοχτάωρη απεργία 8 και 9 Μάη

Με πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" και κατά των εκφυλιστικών προτάσεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα την Πέμπτη 28 του Μάρτη και πανελλαδική 48ωρη απεργία στις 8 και 9 του Μάη αποφάσισε, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΔΟΕ, έπειτα από πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ).

Η πρόταση της ΔΕΕ συνδύασε την 48ωρη απεργία με ταυτόχρονο άνοιγμα, σε όλους τους φορείς της παιδείας, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιδίωξη είναι την Τετάρτη 8 του Μάη να πραγματοποιηθούν πανελλαδικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και την επόμενη μέρα να ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις στους κατά τόπους συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών για χάραξη της παραπέρα αγωνιστικής πορείας του κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την ποιοτική της αναβάθμιση.

Ο Θανάσης Γκεσούλης,εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, μιλώντας στο "Ρ" σχετικά με την 48ωρη απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών δήλωσε: "Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ είχε σαν δεδομένα τον αντιλαϊκό - φορομπηχτικό κρατικό προϋπολογισμό τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στον τελευταίο απεργιακό μας αγώνα και την απαίτηση της βάσης για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα απ' την αρχή του χρόνου με συνέχεια και προοπτική. Εντούτοις, προσπάθησε συνειδητά από αναστολή σε αναστολή, να εκτονώσει το αγωνιστικό κλίμα, προτείνοντας ακόμα και τώρα εκφυλιστικές μορφές αγώνα (48ωρη Πέμπτη και Παρασκευή 28 και 29 Μάρτη, συνεχείς δίωρες στάσεις ΔΑΚΕ) βάζοντας με αυτό τον τρόπο "ταφόπλακα" στο συνδικαλιστικό διδασκαλικό κίνημα.

Πιστεύω ότι με την πρότασή μας, που έγινε τελικά αποδεκτή, αποτρέψαμε τον απεργιακό εκφυλισμό, αλλά και για να μην οδηγηθούμε στην αδράνεια, προτείναμε τη συγκεκριμένη πρόταση που και συνέχεια έχει και ανοίγει το δρόμο για παραπέρα κινητοποιήσεις σε συντονισμό πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο δεν έγιναν αποδεκτές προτάσεις μας, όπως εξαίρεση της παιδείας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παρ' όλα αυτά η ΔΕΕ θα δώσει από τη δικιά της μεριά όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία του αγώνα με το δικό της περιεχόμενο. "

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ
Αγωνιστική συνέπεια, κοντά στα προβλήματα

Στόχος των ΠΚΣ, ενόψει των εκλογών, η ενημέρωση των σπουδαστών για τις νέες εξελίξεις στην παιδεία και η αγωνιστική διέξοδος από τα προβλήματα

ΤΕΙ Αθήνας, είκοσι μόλις μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων ΔΣ των συλλόγων των σπουδαστών και των εκπροσώπων τους στο ΚΣ της ΕΣΕΕ. Και ενώ η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση συνεχίζει να βάλλεται από παντού, ενώ τα ΤΕΙ βάζουν "λουκέτο" την ερχόμενη βδομάδα, κάτω από βάρος της υποχρηματοδότησης, η πλειοψηφία των σπουδαστικών παρατάξεων, που έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα, κινούνται σε κλίμα κάθε άλλο παρά πολιτικό.

"Η ΔΑΠ στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ", "Αποδράστε", μερικά μόνο από τα συνθήματα που κυριαρχούν στους διαδρόμους του ΤΕΙ στον "πόλεμο της αφίσας", που έχουν εξαπολύσει οι ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΑΣΚ ("ΣΥΝ"). "Είναι φανερό ότι οι παρατάξεις αυτές δεν κινούνται σε πολιτικό κλίμα, γιατί πολύ απλά δεν έχουν θέσεις. Επιπλέον, συναινούν και επαυξάνουν στη λογική της κυβέρνησης για όλα τα αντιδραστικά μέτρα στο χώρο της παιδείας. Οπότε, περιορίζονται στη λογική της "παρέας", του συντεχνιασμού, αφού ξέρουν ότι δεν μπορούν να πουν ξεκάθαρα στους σπουδαστές πως υποστηρίζουν την πολιτική αυτή", λέει στο "Ρ" ο Κώστας Βλάσσης,σπουδαστής του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας της ΣΔΟ και μέλος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Η Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας,ενόψει των εκλογών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ξεκινούν μια καμπάνια ενημέρωσης πάνω στα προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά και πάνω στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το 8ο εξάμηνο στα ΤΕΙ, την αξιολόγηση, τις πιστωτικές μονάδες, το πρόγραμμα ΜΕΘΟΔΙΟΣ, το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των ΤΕΙ κλπ. "Υπάρχει μία σύγχυση στους σπουδαστές γύρω από όλα αυτά τα μέτρα", λέει ο Κώστας. "Η παράταξή μας ενημερώνει τους σπουδαστές, οι θέσεις μας βρίσκουν ανταπόκριση. Φέτος κατεβαίνουμε στις εκλογές πιο συγκροτημένοι, με τον αέρα που μας έχει δώσει το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι ΠΚΣ ήταν μπροστά στους αγώνες των σπουδαστών και οι σπουδαστές φαίνεται να το αναγνωρίζουν αυτό". Οι ΠΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποίησαν έκθεση προοδευτικού - μαρξιστικού βιβλίου, με στόχο, όπως λένε, πρώτα από όλα να γνωρίσει ο κόσμος την ιδεολογία του ΚΚΕ, αφού αποκλείεται από τα μέσα ενημέρωσης και παράλληλα αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και προσέγγιση των σπουδαστών.

Ο Κώστας Παπαδάκης,σπουδαστής της ΣΕΥΠ και μέλος των ΠΚΣ, τονίζει ότι οι ΠΚΣ θέτουν από την πλευρά τους ως προτεραιότητα την ενημέρωση των σπουδαστών για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να δουν οι σπουδαστές το νέο σκηνικό που πάει να δημιουργηθεί στο χώρο της παιδείας και να φανεί η ένοχη στάση των άλλων παρατάξεων. Είναι χαρακτηριστική, τονίζει, η τάση τους να θέτουν τα προβλήματα των ΤΕΙ σε βάση καθαρά συντεχνιακή, σαν να είναι αποκομμένα από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στο χώρο των ιατρικών επαγγελμάτων, που αφορά τους αποφοίτους των ΤΕΙ, οι ΠΚΣ απέδειξαν ότι είναι η μόνη συνεπής δύναμη που μιλά για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, την παράδοση του χώρου της υγείας στους ιδιώτες.

ΠΑΣΠ: Το καλύτερο γραφείο σταδιοδρομίας

Φίλε φοιτητή,

Σε ξέχασε ο βουλευτής της περιφέρειάς σου; Πέρασαν οι βουλευτικές εκλογές και δε βρήκες ακόμα δουλιά; Μην ανησυχείς! Η ΠΑΣΠ θα σε τακτοποιήσει αν ψηφίσεις "σωστά". Αυτό ισχυρίζεται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, σε πρόσφατη προκήρυξη της ΣΔΟ Αθήνας: "Βελτιώσαμε την απορρόφηση των σπουδαστών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσα από την ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων με τα στελέχη των επιχειρήσεων".

Τώρα που η ανεργία θερίζει, τώρα που τα "θα" και η δημαγωγία ξέφτισαν, ένα μόνο όπλο έμεινε στους "εκσυγχρονιστές": Να προπαγανδίζουν ξεδιάντροπα το ρουσφέτι. Μαυρίστε τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ