ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντροπή 202 δρχ.

Αλλη μια τέτοια "Σύμβαση" και βγήκε ο αιώνας! Οπως ακριβώς επιτάσσουν τα υπερεθνικά κέντρα των πολυεθνικών, διά των σχεδίων "σύγκλισης". Οπως ακριβώς σχεδιάζουν και διατυμπανίζουν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης Σημίτη. Οπως, πάνω απ' όλα, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των βιομηχάνων και η επιδίωξή τους για αύξηση των υπερκερδών τους, με την παραπέρα ασφυκτική συμπίεση του εργατικού κόστους και την παράταση του διαχρονικού μαρτυρίου της πιο ανυπόφορης λιτότητας για τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ουσία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αποφάσισε να υπογράψει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι η πρακτική εφαρμογή του βαθύτερου νοήματος της δήλωσης Πάγκαλου ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα"πραγματική λιτότητα"! Και ας έχουμε φτάσει στο "μη παρέκει". Και ας καταγράφουν τα ίδια τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα οχτώ τελευταία χρόνια, απώλεια 12% στους πραγματικούς μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων και άνοδο, την ίδια περίοδο, 11,6% για τους Ευρωπαίους. Και ας αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα την ίδια περίοδο τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, που δρουν στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από την υπόλοιπη Ευρώπη και το ασύγκριτα μικρότερο εργατικό κόστος.

Στη γλώσσα των αριθμών, η κατάπτυστη συμφωνία, που αποφάσισε να υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σημαίνει 202 (!) δραχμές αύξηση στο εξευτελιστικό μεροκάματο (5.335 μεικτά) του ανειδίκευτου εργάτη ή 4.420 δρχ. αύξηση το μήνα στο μισθό, που μόλις φτάνει τις 119.000 μεικτά! Και δηλώνουν και από πάνω "ευχαριστημένοι"! Αλήθεια, μπορούν αυτοί, που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να ζήσουν ένα μήνα - έναν μόνο μήνα - με αυτά τα χρήματα; Ισχυρίζονται, επίσης, ότι εξάντλησαν τα όρια της διαπραγμάτευσης αυτοί που κάθισαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποφασισμένοι να πάρουν ό,τι προαιρείται ο ΣΕΒ και ό,τι η ηγεσία του συνδέσμου των βιομηχάνων είχε προσυμφωνήσει με την κυβέρνηση! Αυτοί, που δε δίστασαν να αναλάβουν ακόμα και μόνοι τους το ξεπούλημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να βάλουν "ταφόπλακα" στις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Οι επίσημοι, πλέον, συνδαιτυμόνες και "συνοδοί" της κυβέρνησης, που μοναδικότους μέλημα, μοναδική τους αποστολή, είναι ο παροπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος και η παράδοση της εργατικής τάξης, αλυσοδεμένης, στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης.

Αυτή η Σύμβαση είναι ΝΤΡΟΠΗ! Αυτή η Σύμβαση είναι ένα ΣΤΙΓΜΑ, γι' αυτούς που την αποδέχτηκαν και συνεχίζουν να φέρουν τον τίτλο του συνδικαλιστή! Αυτή η Σύμβαση πρέπει να καταδικαστεί και να καταψηφιστεί απ' όλους τους εργαζόμενους, που καλούνται να πληρώσουν με νέες στερήσεις, με νέες αιματηρές θυσίες την υποχωρητικότητα και την παράδοση μιας καθ' όλα ανάξιας ηγεσίας. Και αυτό θα γίνει με την ένταση των αγώνων στους κλάδους και τις επιχειρήσεις, για τη σύναψη ικανοποιητικών συμβάσεων, παρά τα "βαρίδια" που έβαλε στα πόδια του συνδικαλιστικού κινήματος η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με το συντονισμό δράσης από τα κάτω και με τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και αναπτύσσουν τους αγώνες τους. Με τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, που γίνονται αυτό το διάστημα, και την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων, υπέρ της αγωνιστικής προοπτικής. Το πικρό τίμημα και αυτού του ξεπουλήματος, οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον να το επιστρέψουν στα μούτρα αυτών που τους πούλησαν εν ψυχρώ.

Πορεία ειρήνης - αντίστασης στη Νέα Τάξη

Μεγάλη πορεία ειρήνης διοργανώνεται την Κυριακή, 1Ο του Μάρτη, με πρωτοβουλία των Επ. Ειρήνης 8 δήμων Αθήνας - Πειραιά

Πορεία Ειρήνης "ενάντια στην επιβολή της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, που με ωμή βαρβαρότητα επιβάλλεται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση" διοργανώνουν την Κυριακή 1Ο Μάρτη, οι Επιτροπές Ειρήνης δήμων της Δυτικής Αθήνας και Πειραιά. Οι διοργανωτές καλούν κάθε φίλο της Ειρήνης και κάθε πολίτη που αγανακτεί με όσα βλέπει να συμβαίνουν στο χώρο των Βαλκανίων και γενικότερα, τον τελευταίο καιρό, να συμμετάσχει.

Η πορεία Ειρήνης, διοργανώνεται από τις Επιτροπές Ειρήνης και τις αντίστοιχες "Νεανικές Δράσεις για την Ειρήνη", των Δήμων Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Κερατσινίου, Περάματος

και Δραπετσώνας.Αναλυτικά, η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι ειρηνοδρόμοι, είναι η εξής: Στις 10 το πρωί θα γίνει η εκκίνηση της πορείας από την πλατεία 17ης Αυγούστου (Οσία Ξένη) στην Κοκκινιά. Μέσω των οδών Κύπρου - Π. Ράλλη - Ζ. Πηγής και Ανωγείων η πορεία - σύμφωνα με το πρόγραμμα - θα φτάσει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10: 45. Ακολουθώντας τη διαδρομή Δημητρακοπούλου - Ελ. Βενιζέλου, οι ειρηνοδρόμοι θα βρίσκονται στις 11: 45 στην Αγ. Βαρβάρα και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγ. Ελεούσας. Στη συνέχεια διά μέσου των οδών Μ. Αλεξάνδρου - Περικλέους και Θηβών, η πορεία θα φτάσει στο Αιγάλεω(πλ. Τρούμαν) και από εκεί θα συνεχιστεί (Αναγεννήσεως - Αγ. Σπυρίδωνος - Ακρίτα) έως και την πλατεία Ηρώων στο Χαϊδάρι όπου και θα τερματιστεί. Στην πλατεία Ηρώων θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κεντρικά αιτήματα της Πορείας Ειρήνης, είναι η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τη Γερμανία και η επιστροφή του λεγόμενου αναγκαστικού δανείου. Η επιστροφή και του τελευταίου Ελληνα της στρατιωτικής αποστολής της χώρας μας στη Βοσνία καθώς και το κλείσιμο όλων των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα και η απομάκρυνση όλων των πυρηνικών από την πατρίδα μας.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας

Οι γυναικείες οργανώσεις ΟΓΕ, ΕΓΕ, Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μαζί με τα εργατικά Σωματεία Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργών, διοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 8 Μάρτη,Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με θέμα το τρίπτυχο Ισότητα - Δουλιά - Ειρήνη.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στη συνέχεια θα γίνει πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης, με κεντρικά συνθήματα: "Ειρήνη στα Βαλκάνια", "Αιγαίο - θάλασσα ειρήνης".

Με ένα γαρίφαλο στο χέρι...

Εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους για τη Μέρα της Γυναίκας και την προετοιμασία της συγκέντρωσης, που οργανώνουν εργατικά σωματεία, αύριο Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Με ένα γαρίφαλο σε κάθε εργαζόμενη και το κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Παρασκευής 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) πραγματοποιεί από σήμερα εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς.

Ο Σύλλογος είναι ένα από τα εφτά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, που διοργανώνουν τη συγκέντρωση και σκοπός των εξορμήσεων αυτών, σύμφωνα με τη Β. Φωτεινού,μέλος της Διοίκησης, είναι: "Να κουβεντιάσουμε με τις γυναίκες συναδέλφισσές μας για τα προβλήματα, που όλες μας απασχολούν και που όλες αντιμετωπίζουμε και να τους πούμε ότι η μόνη λύση που υπάρχει είναι η συσπείρωση στα σωματεία τους, ο αγώνας δίπλα στις δυνάμεις αυτές που είναι ικανές και έχουν διάθεση να παλέψουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και να έρθουν σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές που δημιουργούν και οξύνουν αυτά τα προβλήματα. Μόνο όλες μαζί, ενωμένες, θα κερδίσουμε πραγματική ισοτιμία στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία".

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες γυναικείες οργανώσεις στηρίζουν την πρωτοβουλία των σωματείων για τη συγκέντρωση της Παρασκευής. Ετσι, οι Ομάδες Γυναικών Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας,δηλώνουν ότι συμφωνούν με τη διακήρυξη των σωματείων και ότι θα δουλέψουν σε όλους τους χώρους δουλιάς στις περιοχές τους για να έχει επιτυχία και συμμετοχή η συγκέντρωση.

Κάλεσμα συμμετοχής, στη συγκέντρωση της Παρασκευής απευθύνουν, σε όλες τις εργαζόμενες του Πειραιά και οι έξι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Χαλκίδα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα επισκεφτεί τη Χαλκίδα την Παρασκευή 8-3-96.Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

Στις 6.30 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ". Στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών, με θέμα "Η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία και οι θέσεις του ΚΚΕ". Στις 9 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση, που διοργανώνει η ΝΕ Εύβοιας στο κέντρο "ΑΓΓΕΛΗΣ" (στην Κάνηθο).

Ασκήσεις διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι εδραίωσης της "νέας τάξης" στην περιοχή, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί 9 στρατιωτικές ασκήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, στις οποίες θα συμμετάσχουν και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται υπό την ομπρέλα του ψευδεπίγραφου "Συνεταιρισμού για την ειρήνη" - πρόκειται για την αμερικανική φόρμουλα στρατιωτικής συνεργασίας χωρών του ΝΑΤΟ και του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας - με τη συμμετοχή βαλκανικών χωρών και των ΗΠΑ.

Σε ορισμένες από αυτές τις ασκήσεις συμμετέχουν και θα ασκηθούν μαζί ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις. Στο μεταξύ το ΓΕΕΘΑ έσπευσε χτες να διαψεύσει δημοσιεύματα που μιλούσαν για συμμετοχή σε κοινή στρατιωτική άσκηση στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρόγραμμα ασκήσεων αυτού του είδους, που ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, τον Ιούνιο θα γίνει τέτοια άσκηση στην Αλβανία με τη συμμετοχή των χωρών: Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Τουρκία. Ενώ ακόμα και στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί να γίνει άσκηση το Μάη. Η επόμενη άσκηση θα γίνει στη Βουλγαρία τον Ιούλιο με Ελληνα διοικητή. Τον ίδιο μήνα θα γίνουν δύο ασκήσεις του είδους αυτού στη Ρουμανία. Για το δεύτερο εξάμηνο του 1996 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην Ελλάδα τρεις ασκήσεις, ανά μια Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας. Και θα ακολουθήσουν και άλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ