ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία

Συνέντευξη Τύπου του πρώτου υποψηφίου Προέδρου Γ. Ζιουγκάνοφ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Πολλοί θα ζητούν τη συμμαχία μαζί μας", δήλωσε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος είναι ο πρώτος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, που κατέγραψε επίσημα στις 4 Μάρτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ). Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου της προεκλογικής εκστρατείας, που έληξε με την επίσημη καταγραφή του στην ΚΕΕ. Κατά τη γνώμη του, αυτό το στάδιο ολοκληρώθηκε επάξια, διότι ακόμα από τον Αύγουστο του 1995 το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του είχαν επεξεργαστεί την τακτική διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας διάρκειας τουλάχιστον ενός χρόνου - για τις βουλευτικές εκλογές στην Κρατική Δούμα και τις προεδρικές εκλογές. Εκτίμησε, ιδιαίτερα, το γεγονός της υπογραφής, στις 4 Μάρτη, από τις λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Συμφωνίας Κοινής Δράσης για την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Ζιουγκάνοφ, ως κοινός υποψήφιος του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των παραπέρα διαπραγματεύσεων με τις κεντρώες και κεντροδεξιές δυνάμεις, που εκπροσωπούνται από τον Α. Ρουτσκόι, Β. Γοβορούχιν, Σ. Φιόντοροφ, Α. Λέμπεντ και με μερικούς άλλους πολιτικούς παράγοντες, με τους οποίους, όπως ανέφερε, "διαμορφώνονται πολύ καλές σχέσεις εργασίας".

Στη συνέχεια ο υποψήφιος δέχτηκε τα "διασταυρούμενα πυρά" των ερωτήσεων, που επέτρεψαν να αποσαφηνιστεί η θέση του πάνω σε πολλά προβλήματα που έντονα συζητούνται στη Ρωσία. Μιλώντας ότι πρέπει με σεβασμό να μιλάει κανείς για το παρελθόν, να βγάλει τα συμπεράσματα και να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη, είπε: "Σε ό,τι φορά τη θέση μας αρχών, αυτή συνίσταται σ' ένα απλό πράγμα: Η ΕΣΣΔ και το ΚΚΣΕ υπέστησαν συντριπτική ήττα λόγω τριών βασικών αιτιών. Το μονοπώλιο όλης της ιδιοκτησίας οδήγησε στο μονοπώλιο του πολιτικού εποικοδομήματος, το οποίο έθετε ως κύριο στόχο του την αυτοσυντήρηση και όχι την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής προόδου. Ως αποτέλεσμα η ηλικία του ανώτατου πολιτικού κατεστημένου ήταν περίπου 70 χρόνια, τη στιγμή που τα υψηλά επιτεύγματα της επιστήμη χτυπούσαν ήδη σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Και αυτή η ηγεσία είχε ιδιοποιηθεί το δικαίωμα να κρίνει τα πάντα, χωρίς να στηρίζεται στην επιστήμη και τα τελευταία επιτεύγματα". Επίσης, τόνισε ότι το ΚΚΡΟ είναι υπέρ της οικονομίας με πολλούς τομείς, "υπέρ του πλουραλιστικού πολιτικού εποικοδομήματος, διότι διαφορετικά το μονοπώλιο της εξουσίας οδηγεί στη σήψη και την παραμόρφωση, πράγμα που βλέπουμε σήμερα". Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί ο Σεργκέι Μπαμπούριν και ο Βίκτορ Ανπίλοφ δεν υπέγραψαν τη Συμφωνία, ο Ζιουγκάνοφ είπε ότι το Συνέδριο της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης, που έγινε πρόσφατα, τάχθηκε υπέρ της στήριξης του κοινού υποψηφίου και η "υπογραφή από τον Σεργκέι Νικολάγεβιτς του ντοκουμέντου είναι απλώς ζήτημα χρόνου". "Ο Ανπίλοφ Βίκτορ Ιβάνοβιτς ήταν χτες (προχτές), μελετάει το ντοκουμέντο, θα δούμε".

- Η δημοτικότητά σας βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση και η παγκόσμια κοινή γνώμη σάς αντιμετωπίζει με σεβασμό. Ωστόσο, στη Ρωσία πολλοί άνθρωποι σας κατηγορούν συχνά ότι, αν έρθετε στην εξουσία, θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος. Πώς το εκτιμάτε αυτό;, ρώτησε ένας ξένος ανταποκριτής.

- "Αυτοί ήδη εξαπέλυσαν τον πόλεμο στην Τσετσενία. Εμείς ούτε με μια λέξη, ούτε με μια πράξη όχι μόνο δεν παρακινήσαμε αυτά τα γεγονότα, αλλά με κάθε τρόπο αντισταθήκαμε. Λένε ότι θα γίνει ξαναμοίρασμα της ιδιοκτησίας, αλλά έκαναν τέτοιο ξαναμοίρασμα, που κανείς δεν το ονειρευόταν. Δηλώνουμε ευθέως ότι δε θα κάνουμε ξαναμοίρασμα. Με οικονομικές μεθόδους μπορούμε να κάνουμε ανακατανομή, ώστε να μην υπάρχουν στη χώρα φτωχοί και πεινασμένοι, ώστε να στηρίξουμε όλους τους ταλαντούχους άνθρωπος - φοιτητές, επιστήμονες, εργάτες, κολχόζνικους, διευθυντές επιχειρήσεων", απάντησε ο Ζιουγκάνοφ. Στην ερώτηση αν θα αλλάξει το κρατικό σύστημα στη Ρωσία σε περίπτωση εκλογής του στη θέση του προέδρου, ο ηγέτες του ΚΚΡΟ επισήμανε ότι δυσκολεύεται να χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα. Πρόσθεσε ότι είναι οπαδός της συνταγματικής ομοσπονδιοποίησης: Ισχυρή κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση, και το πώς θα είναι - με τη μορφή των Σοβιέτ ή με κάποια άλλη μορφή - θα αποφασίσουν οι πολίτες". Σε ό,τι αφορά δε, στη νίκη στις εκλογές, "σε μια κατεστραμμένη χώρα δε θα υπάρχουν νικητές".

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Νέα ένταση

Στρατιωτικές ασκήσεις των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων προκαλούν αντιδράσεις στην Ταϊπέι

ΤΑΪΠΕΪ.-

Η Κίνα προτίθεται να διεξαγάγει δοκιμές πυραύλων επιφάνειας στα ύδατα της Ταϊβάν, αρχίζοντας την προσεχή Παρασκευή, μετέδωσε χτες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, "Xinhua".

Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση των δοκιμών ήταν αναμενόμενη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες η Κίνα μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις στις νοτιοανατολικές της ακτές. Δυτικά πρακτορεία ειδήσεων εντάσσουν την κινεζική στρατιωτική άσκηση στην προσπάθεια επηρεασμού της Ταϊβάν, προκειμένου να ανασχεθεί η διαδικασία ανεξαρτητοποίησής της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει αν κάποιος από τους πυραύλους της Κίνας πέσει στα χωρικά της ύδατα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δύο θαλάσσιες περιοχές όπου η Κίνα θα πραγματοποιήσει δοκιμές είναι τόσο κοντά στην Ταϊβάν που οποιοδήποτε, έστω και μικρό, σφάλμα, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τον περασμένο Ιούλη η Κίνα εκτόξευσε έξι πυραύλους τύπου Μ-9 σε απόσταση 150 χιλιομέτρων βόρεια της Ταϊβάν. Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι ένας από τους πυραύλους παρεξέκλινε του στόχου του κατά 200 ναυτικά μίλια.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Λιεν Τσαν κάλεσε την Κίνα να σταματήσει την "προκλητική", όπως την αποκάλεσε, συμπεριφορά της.

Η κινεζική διπλωματία κατέρριψε τις αιτιάσεις της Ταϊβάν. Μιλώντας για τις ασκήσεις, τις χαρακτήρισε "φυσιολογικές", ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι είναι σημαντική η επανένωση της Ταϊβάν με την Ηπειρωτική Κίνα.

Σχολιάζοντας χτες την απόφαση της Κίνας, να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, δήλωσε ότι η Κίνα "αναλαμβάνει ορισμένους κινδύνους που δεν ήταν καθόλου αναγκαίοι" και ακόμη ότι "είναι λάθος η επιλογή της περιοχής της ρίψης τόσο κοντά στην Ταϊβάν".

  • Σεισμός περίπου 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε χτες το απόγευμα την Ταϊβάν, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Η δόνηση ταρακούνησε αρκετά ψηλά κτίρια στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι.
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ο Γκρατσόφ... καλεί Ντουντάγεφ

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας δεν αποκλείει συνάντηση με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατηγός Πάβελ Γκρατσόφ βρίσκεται από τις 4 Μάρτη στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Στην επίσκεψή του αυτή τον συνοδεύει ο διοικητής της στρατιωτικής περιφέρειας Καυκάσου στρατηγός Ανατόλι Κβάσνιν. Μόλις έφτασε στο Γκρόζνι, ο Γκρατσόφ συγκάλεσε σύσκεψη των στρατιωτικών και τοπικών αρχών, με σκοπό να καθοριστούν οι παραπέρα ενέργειες στη Δημοκρατία αυτή. Δυο μέρες νωρίτερα, στη Μόσχα, ο Γκρατσόφ είχε προβεί σε μια εντυπωσιακή δήλωση ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί για διαπραγματεύσεις με τον στρατηγό Τζοχάρ Ντουντάγεφ. "Δε σκοπεύω να συναντηθώ με τους συμμορίτες - Μπασάγεφ και άλλους. Αν, όμως, ο Ντουντάγεφ επιθυμεί μια συνάντηση, θα συναντηθώ μαζί του". Πρόκειται για την πρώτη δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του γιελτσινικού περιβάλλοντος για επαφή με τον Ντουντάγεφ. Μέχρι τώρα απορρίπτονταν ακόμα και οι συζητήσεις για τη δυνατότητα τέτοιας συνάντησης. Από την άλλη μεριά, ο Γκρατσόφ, όπως αναφέρθηκε και στην τηλεόραση, δυο φορές έχει συναντηθεί παλιότερα με τον Ντουντάγεφ. Η πρώτη συνάντηση έγινε πριν από 4 χρόνια, στην οποία οι δυο στρατηγοί υπέγραψαν μια συμφωνία για το μοίρασμα του οπλισμού του Σοβιετικού Στρατού, που βρισκόταν στο έδαφος της Τσετσενίας. Το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ επισήμανε ότι ακριβώς αυτός ο οπλισμός, που παραδόθηκε επίσημα στον Ντουντάγεφ, χρησιμοποιήθηκε αργότερα στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, τη Βόρεια Οσετία, την Αμπχαζία, σε άλλα καυτά σημεία και, τελικά, στην ίδια την Τσετσενία. Δεύτερη φορά ο Γκρατσόφ συναντήθηκε με τον Ντουντάγεφ το Νοέμβρη 1994, ύστερα από την αποτυχημένη επίθεση κατάληψης του Γκρόζνι από την αντιντουνταγεφική αντιπολίτευση, στις γραμμές της οποίας ήταν πολλοί Ρώσοι στρατιωτικοί. Ενα μέρος απ' αυτούς είχαν αιχμαλωτιστεί και μετά τη συνάντηση των δυο στρατηγών, οι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν. Λίγο αργότερα, όμως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ο Γκρατσόφ τάχθηκε υπέρ της έναρξης του πολέμου στην Τσετσενία. Ορισμένοι παρατηρητές στη Μόσχα συνδέουν την προαναφερόμενη δήλωση του Γκρατσόφ με το ενδεχόμενο παραίτησής του. Την παραίτηση του Γκρατσόφ από καιρό τώρα ζητούν οι φιλελεύθεροι δεξιοί Γεγκόρ Γκαϊντάρ, Κονασταντίν Μποροβόι κ. ά., οι οποίοι εξαρτούν την υποστήριξή τους προς τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, από την απομάκρυνση του Γκρατσόφ από υπουργό Αμυνας. Παράλληλα, ο Μποροβόι, που είναι βουλευτής της Κρατικής Δούμας, έχει τακτικές επαφές με τον Ντουντάγεφ. Τέλος, ο Γιέλτσιν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το σχέδιό του διευθέτησης της τσετσενικής κρίσης. Γι' αυτό και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο οι δηλώσεις Γκρατσόφ έγιναν με δική του πρωτοβουλία ή πρόκειται για "βολιδοσκόπηση του εδάφους" για τις επόμενες κινήσεις του γιελτσινικού περιβάλλοντος. Τελικά, ο Γκρατσόφ δε συναντήθηκε με τον Ντουντάγεφ και πήγε στο Κρασνοντάρ.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Γιούρι Σκουράτοφ δήλωσε ότι καμία διαπραγμάτευση από νομική άποψη δεν μπορεί να γίνει με τον Ντουντάγεφ, ο οποίος είναι καταζητούμενος. Από τη μεριά του, ο Ντουντάγεφ παρασημοφόρησε τον Σαλμάν Ραντούγεφ για την "επιχείρηση στην Περβομάισκαγια". Εξαιτίας της σημαντικής χρηματικής αμοιβής, που συνόδεψε την παρασημοφόρηση, ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ομάδες Τσετσένων μαχητών για τη μοιρασιά της αμοιβής, κατά την οποία ο Ραντούγεφ τραυματίστηκε στο κεφάλι. Πριν λίγες μέρες είχε δολοφονηθεί ο πατέρας του.

ΗΠΑ
Ο "εκσυγχρονισμός" της ανεργίας

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. -

Η αυτοματοποίηση των μεθόδων παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", αναφέρει πως η "Φορντ" προσανατολίζεται στις απολύσεις 6.000 εργατών - σε σύνολο 29.000 - μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας δε διέψευσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι η απλοποίηση(βλ.εκσυγχρονισμός) των μέσων παραγωγής, θα οδηγήσει στη διακοπή των συμβολαίων που έχει συνάψει η εταιρία με εργαζόμενους που συνεργάζονται με τη "Φορντ" αλλά δεν αποτελούν το μόνιμο προσωπικό της.

O Π. Γκρατσόφ είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τζ. Ντουντάγεφ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ