ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταχτική "φίμωσης" του ΚΚΕ από τα κανάλια
  • Από τις 39 ενημερωτικές εκπομπές που παρουσιάστηκαν σε 8 τηλεοπτικούς σταθμούς μέσα στο Φλεβάρη, το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε μόνο στις 7
  • Προκλητική αποσιώπηση των θέσεων του Κόμματος από MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ

Στην τακτική της προκλητικής "φίμωσης" του ΚΚΕ, συνεχίζουν να κινούνται τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, με σημαιοφόρους της επιχείρησης αποκλεισμού του Κόμματος, τους "μεγάλους" ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ" και τα οποία αφορούν σε ολόκληρο το μήνα Φλεβάρη, είναι αποκαλυπτικά της συστηματικής αποσιώπησης των θέσεων του ΚΚΕ από τους "ενημερωτές" της κοινής γνώμης.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 - 2 - 96 έως και 29 - 2 - 96,στις 39 ενημερωτικές εκπομπές που μεταδόθηκαν από τα κανάλια ΜΕGΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΕΤ - 1, ΕΤ - 2, ΣΚΑΙ, ΚΑΝΑΛΙ - 5, ΣΤΑΡ και NEW CHANNEL, μόνο σε εφτά πήρε μέρος εκπρόσωπος του ΚΚΕ (2 στο ΣΚΑΙ, 2 στην ΕΤ - 1 και 3 στο NEW).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ δεν εκπροσωπήθηκε ούτε μια φορά στις ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ. Εκτός όμως από το ΜΕGΑ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ, όπου το Κόμμα είναι "κομμένο από χέρι", προς δόξαν του "πλουραλισμού" των ιδιοκτητών τους, δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση του ΚΚΕ στο ΣΤΑΡ και το ΚΑΝΑΛΙ - 5.

Ειδικότερα δε για το MEGA και τον ΑΝΤΕΝΝΑ, είναι φανερό πως ο αποκλεισμός του ΚΚΕ είναι πλέον απαρέγκλιτη "γραμμή" τους. Αποκλεισμός ο οποίος δεν αφορά μόνο τις εκπομπές των δύο σταθμών, όπου οι κάθε λογής οικοδεσπότες κρύβονται πίσω από το δικαίωμά τους να καλούν όποιον θέλουν, αλλά και τα δελτία ειδήσεών τους. Ας σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτής της απροκάλυπτης στάσης, έφτασαν στο σημείο να αποσιωπήσουν πλήρως μέχρι και τη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που είχε παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στις 5 Φλεβάρη στο Ζάππειο, για την οποία δε μετέδωσαν στα δελτία ειδήσεών τους ούτε λέξη! Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα παραμένει "αόρατη" η αντίδραση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Τύπου, στην απειλή του υπεύθυνου προγράμματος του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος από πέρσι και με αφορμή την κριτική του ΚΚΕ για το λογοκριτικό "κόψιμο" της εκπομπής "ΠΡΟΦΙΛ", είχε ευθέως απειλήσει το ΚΚΕ ότι δεν πρόκειται να ξαναπαρουσιαστούν οι θέσεις του από το σταθμό!

Το γεγονός της προκλητικής "φίμωσης" του ΚΚΕ γίνεται αντιληπτό από μια σειρά ακόμη στοιχεία. Συγκεκριμένα στις 39 ενημερωτικές εκπομπές που καταγράφονται και στον σχετικό πίνακα, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε σε 28 από αυτές, η ΝΔ σε 27, ο "ΣΥΝ" σε 13, η Πολιτική Ανοιξη σε 9 και το ΚΚΕ, όπως προείπαμε σε 7. Σε ό,τι αφορά δε τους εταίρους του δικομματισμού, ας σημειωθεί ότι σε ορισμένες εκπομπές το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρουσιάστηκαν με πάνω από έναν εκπροσώπους. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι στις 28 εκπομπές που εκπροσωπήθηκε το ΠΑΣΟΚ, πήραν μέρος 33 εκπρόσωποί του ενώ στις 27 εκπομπές όπου έλαβε μέρος η ΝΔ, εκπροσωπήθηκε από 30 στελέχη της.

Είναι φανερό δε, ότι οι υπεύθυνοι των κάθε λογής προγραμμάτων, δεν μπορούν να επικαλεστούν - ούτε καν εκείνο το παλιό και άθλιο επιχείρημα - ότι οι προσκλήσεις τους στα πολιτικά κόμματα κινούνται με βάση τη... δυναμικότητά τους. Αντίθετα η συμπεριφορά τους καθορίζεται με βάση την επιθυμία τους να συντηρήσουν το γνωστό δικομματικό κλίμα, επιφυλάσσοντας δε προνομιακή θέση σε εκείνους τους πολιτικούς φορείς που αποτελούν απαραίτητα συστατικά του "νέου πολιτικού σκηνικού", όπως θέλουν να το διαμορφώσουν οι αρχιτέκτονές του για την εξυπηρέτηση των δικών τους οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Πρόκειται για τα συμφέροντα εκείνα που θεωρούν "παραφωνία" τις θέσεις του ΚΚΕ σε σχέση με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους που παρελαύνουν από τα κανάλια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ