ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Εληξαν επίσημα με πτώση τζίρου 20%

Οι πραγματικές εκπτώσεις, που έληξαν την προηγούμενη Πέμπτη και ήταν αξιόλογες, δεν κατάφεραν να αναθερμάνουν την αγορά και τον τζίρο, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, τη λαϊκή ρήση "έλλειψις χρημάτων - στάσις εμπορίου"

Χωρίς ευχάριστες εκπλήξεις, έληξε την περασμένη Πέμπτη, 29 του Φλεβάρη, και η φετινή περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς, για άλλη μια φορά, ακόμα και οι πωλήσεις κάτω του κόστους, τις οποίες αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν πολλοί έμποροι, δεν απέδωσαν καρπούς, αφού τα ισχνά εισοδήματα των εργαζομένων αποδείχτηκαν και πάλι ανεπαρκή να αναθερμάνουν την παγωμένη αγορά. Ετσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι και φέτος τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων που φιγουράριζαν στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, που έφταναν μέχρι και 60%, αποδείχτηκαν πολύ "μικρά" μπροστά στην αδυναμία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, που αποτελούν τους κύριους πελάτες των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων, να συμβάλουν ουσιαστικά σε μια - έστω προσωρινή - ανάκαμψη του τζίρου των καταστημάτων. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Χαμπηλομάτης, "για άλλη μια φορά φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ που εκπροσωπεί τους περισσότερους μικρομεσαίους εμπόρους, ο τζίρος σε όλη τη χώρα παρουσίασε πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, της τάξης του 20% κατά μέσο όρο". Ο ίδιος τόνισε ότι η πορεία αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να συνεχιστούν οι εκπτώσεις σιωπηρά, έστω κι αν αυτό είναι παράνομο, δεδομένης της αδυναμίας των επαγγελματιών να αντεπεξέλθουν στις βαρύτατες οικονομικές τους υποχρεώσεις. "Ο τζίρος συνεχώς μειώνεται", τόνισε ο Γ. Χαμπηλομάτης, "αλλά τα έξοδα αυξάνονται".

Στην παρατεταμένη λιτότητα, αλλά και τη ραγδαία εξάπλωση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, που έχουν καρπωθεί ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα του τζίρου στην αγορά, απέδωσε τη συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Καψάλης.Ο ίδιος εκτιμά ότι σε πανελλαδικό επίπεδο ο τζίρος των εμπόρων - μελών της ΕΣΕΕ παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 8% - 10% κατά μέσο όρο.

Σε όλη τη διάρκεια των πενήντα ημερών, που διήρκεσαν οι χειμερινές εκπτώσεις, καθώς οι εμπορικοί σύλλογοι εξάντλησαν κάθε χρονικό περιθώριο, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε κάπως να σπάσει η "παγωμάρα" που επικρατεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο στην αγορά, η εικόνα που επικρατούσε ακόμα και στους εμπορικότερους δρόμους της πρωτεύουσας δε θύμιζε σε τίποτα εκπτώσεις, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών περιοριζόταν στο να κοντοστέκεται έξω από τα καταστήματα και ελάχιστοι από αυτούς "αποφάσιζαν" να πραγματοποιήσουν αγορές. Αποδείχτηκε έτσι, για άλλη μια φορά, αυτό για το οποίο καιρό τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι - χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση από την κυβέρνηση - ότι, όσο συνεχίζεται η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα, τόσο θα μειώνεται σταθερά ο τζίρος της αγοράς.

Παγωμένα τα χαμόγελα των εμπόρων και στη Θεσσαλονίκη

Αποκαρδιωτικά και αρνητικά για τους καταστηματάρχες και εμπόρους της Θεσσαλονίκης ήταν, για μια ακόμη χρονιά, τα αποτελέσματα της περιόδου των εκπτώσεων. Παρά την έντονη κίνηση που παρατηρήθηκε ειδικά τις τελευταίες μέρες και παρά τις μεγάλες προσφορές και τη μεγάλη χρονική διάρκεια της περιόδου, ο τζίρος, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήταν μειωμένος, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, κατά 20%.

Οι εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου αποδίδουν τις αιτίες της πτώσης του τζίρου στη σκληρή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και γενικά λαϊκά στρώματα, που αποτελούν τον κύριο όγκο του αγοραστικού κοινού, να περιορίζουν την κατανάλωση στα πλέον απαραίτητα, στις τελευταίες εξελίξεις με την κρίση στο Αιγαίο που φόβισε τους πολίτες, και στη μη κάθοδο καταναλωτών στη γνωστή γι' αυτούς από άλλες περιόδους αγορά της Θεσσαλονίκης από τη Σερβία και τα Σκόπια.

"Η πτώση του τζίρου φέτος ξεπέρασε το 15%, τόνισε χτες στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης.Οι αιτίες είναι γνωστές και αν δε βρεθεί λύση πολλοί θα αναγκαστούμε να κλείσουμε. Οι διαγραφές από τα μητρώα του συλλόγου αυξάνονται καθημερινά και όλα δείχνουν πως φέτος θα είναι περισσότερες από πέρσι".

Πολλοί καταστηματάρχες, για να προσελκύσουν πελάτες, "έριξαν" τις τιμές μέχρι και 60%, ενώ τα περισσότερα καταστήματα πρόσφεραν καινούρια προϊόντα και όχι στοκ εμπόρευμα. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση ήταν περιορισμένη κύρια σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οπως υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της πόλης, η πτώση του τζίρου συνδέεται άμεσα και με τον ρόλο των πολυκαταστημάτων, που δελεάζουν με εξευτελιστικές τιμές σε προϊόντα -"κράχτες" τους καταναλωτές, χωρίς ουσιαστικά να μειώνουν ανάλογα τις τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα, με αποτέλεσμα ο πελάτης να περιορίζεται σε ένα χώρο που του προσφέρει σχεδόν τα πάντα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει χρόνο ψάχνοντας.

"Εφτασαν στο σημείο να προσφέρουν μέχρι και κουπόνια για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, αν ξοδέψει κανείς 80.000 δρχ., επισημαίνει ο Γιώργος Χατζηγιώργης,μέλος της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και γγ της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση είναι τραγική για τους ΕΒΕ, γιατί είναι, ακολούθως, τραγική για τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους και τους αγρότες. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια ευρείας κατανάλωσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την άδικη φορολόγηση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να δοκιμάζονται σκληρά. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να μιλά για ανάκαμψη της αγοράς με αυξήσεις - ντροπή σε μισθούς και συντάξεις της τάξης του 2.5%+2.5%".

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ