Από τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις των ημερών σημειώνουμε:
Δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων, αυγοτέμπερες και φρέσκο, παρουσιάζει αυτές τις μέρες ο Βασίλης Διονυσόπουλος στην γκαλερί "της Ερσης" (Κλεομένους 24). Πρόκειται για έργα, μικρών διαστάσεων, κυρίως τοπία, που έγιναν εκ του φυσικού. Μια μεγάλη ενότητα με θέματα από τα νησιά, τη σχέση με τη θάλασσα και τη φύση.
Οπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Β. Διονυσόπουλος "είναι έκθεση με μακέτες για κάποια άλλα έργα, τα οποία έχω επιχειρήσει, ή επιχειρώ να κάνω σε μεγαλύτερη διάσταση. Τις αντιμετωπίζω σαν χρωματικές μελέτες, σαν χρωματολόγια, για να μπορώ μετά να συνθέσω δικά μου πράγματα στο εργαστήριο".
Τα έργα που παρουσιάζει ο Β. Διονυσόπουλος, δεν αποτελούν μια φωτογραφική απόδοση του τοπίου.
"Με ενδιαφέρει να καταλάβω ποια είναι τα όρια της ζωγραφικής. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς με τι γλώσσα μιλάει και τι θέλει να κάνει. Η ζωγραφική έχει έναν κώδικα ιδιαίτερο, που είναι το χρώμα, το σχήμα, ο τόνος. Βλέποντας ένα τοπίο, ξέρω ότι δεν πάω να το μιμηθώ, αλλά προσπαθώ να το αναλύσω, να το καταλάβω πρώτα από όλα, και μετά να το σημειώσω πάνω σε ένα χαρτί. Χωρίς καμιά τάση να φιλολογήσω αυτό που βλέπω, να το ωραιοποιήσω, ή να το κάνω γουστόζικο".
Μία άλλη ενότητα των έργων της έκθεσης, αναφέρεται σε θέματα μυθολογικά. Στην τωρινή παρουσίαση, εκτίθενται δύο - τρία μόνο έργα από αυτή την ενότητα, με Κενταύρους, Πάνες (...).
"Δεν είναι ιστορίες από τη μυθολογία, απλώς χρησιμοποιώ κάποια τερατάκια της μυθολογίας, όπως είναι ο Κένταυρος ή ο Πάνας, τα οποία εντάσσονται καλύτερα μέσα στο τοπίο. Μου δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία, απ' ό,τι η ανθρώπινη μορφή, για να τα εντάξω σ' ένα φυσικό χώρο".
Οι τέμπερες και το φρέσκο, αλλά και τα γήινα χρώματα, κυριαρχούν στα έργα της έκθεσης.
"Με τα συγκεκριμένα υλικά και τη χρωματική γκάμα, πιστεύω ότι αποδίδεται καλύτερα το φως αυτών που θέλω να φτιάξω. Θέλω χρώμα, υλικό, θέμα, αφαίρεση, απλοποίηση, να έχουν το ίδιο μέτρο. Με ενδιαφέρει πώς θα ισορροπήσω αυτό το μέτρο. Προσπαθώ δηλαδή, η απόσταση των χρωμάτων από την πραγματικότητα, από τα φυσικά χρώματα, να είναι η ίδια με την απόσταση που έχει και το σχέδιο και η σύνθεση".
"Στο χώρο της ζωγραφικής και της τέχνης γενικότερα, δε νομίζω ότι χωράει η λέξη εξέλιξη και πρόοδος" καταλήγει ο Β. Διονυσόπουλος. "Η τέχνη είναι, όπως και οι άνθρωποι, αρχέγονη. Πάντα είχαμε και θάχουμε δυο χέρια και δυο πόδια. Με την τεχνολογία δεν αποκτήσαμε περισσότερα. Τα συναισθήματά μας, είναι παρόμοια με των παλιότερων. Δεν περιχαρακώνομαι σε υλικά, ούτε δημιουργώ φετίχ. Πιστεύω ότι η τέχνη δεν είναι ένα φετίχ. Πρέπει να είναι κάτι χρηστικό, να βοηθάει τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος να την αντιμετωπίζει σαν τοτέμ ή σαν κάτι πάνω από αυτόν. Με αυτή την αντίληψη είμαι ανοιχτός σε όλα τα υλικά, αλλά επειδή ξέρω ότι αυτό που θέλω είναι να κάνω σε μια επιφάνεια μια εικόνα, δεν ένιωσα την ανάγκη να δουλέψω με κάτι άλλο. Το υλικό δεν είναι αυτοσκοπός ή μέσο για να εντυπωσιάσω".
Η. Μ.
Εγκαινιάζεται την επόμενη Δευτέρα (4 του Μάρτη), στην Αίθουσα Τέχνης Μαρία Παπαδοπούλου (Ξενοκράτους 33, τηλ. 7250.533) η πρώτη ατομική έκθεση έργων ζωγραφικής της Ζωγραφίας Αδαμοπούλου.Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 28 του Μάρτη.
Η Ζωγραφία Αδαμοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σε μια εποχή ('50 - '60), που, όπως λέει η ίδια, "θεριεύανε τα κοινωνικά οράματα και οι ελπίδες, αλλά πεθαίνανε των πιο πολλών τα ατομικά όνειρα, στραγγαλισμένα από την ανάγκη της επιβίωσης. Να αναγκαστείς να ασκείς οποιοδήποτε και το σημαντικότερο ακόμα επάγγελμα αντί ν' ακολουθείς τη φυσική σου κλίση για την τέχνη, είναι πραγματική συμφορά".
Αγαπούσε τη μουσική, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, αλλά τελειώνοντας το σχολείο δούλεψε σε διάφορες δουλιές και ταυτόχρονα σπούδαζε στη Νομική του Αριστοτέλειου. Επειτα ήρθε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως δικηγόρος. Η αγάπη της όμως για την τέχνη την προσκαλούσε συνεχώς. Ετσι αποφάσισε να σπουδάσει μουσική, ενώ το 1982 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε σχέδιο και γλυπτική κοντά στον Δημήτρη Καλαμάρα και ζωγραφική με δάσκαλο τον Τ. Πατρασκίδη.
"Με όλες μου τις αμφιβολίες" - γράφει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, η Ζωγραφία Αδαμοπούλου - "και με το βάρος της πιο δυσβάσταχτης αμφισβήτησης που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης - εκείνης που προέρχεται απ' αυτόν τον ίδιο - δείχνω τη δουλιά μου σ' αυτήν την πρώτη μου ατομική έκθεση".
Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση έργων ζωγραφικής του Αγγελου Γόντικα, που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος). Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 του Μάρτη και λειτουργεί καθημερινές και αργίες από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο λειτουργεί και πρωί από τις 11 έως τη 1.30 το μεσημέρι.