Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη πλήρως τα "επιχειρήματα" των κατασκευαστικών εταιριών, προωθεί, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος τη μερική ονομαστικοποίηση των μετοχών, γεγονός που ισοδυναμεί με διατήρηση του σημερινού αμαρτωλού καθεστώτος
Η πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να καταστρατηγήσει το σημείο του νόμου, που υποχρεώνει τις κατασκευαστικές εταιρίες να προβούν έως τις 2 του Μάη σε ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, επιβεβαιώθηκε χτες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Κύκλοι του υπουργείου, οι οποίοι απηχούν τις απόψεις του Γ. Παπαντωνίου, επιβεβαίωσαν ότι πράγματι, στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπεται πως οι κατασκευαστικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να ονομαστικοποιήσουν μόνο το 80% των ανώνυμων έως σήμερα μετοχών τους, ενώ θα τους επιτραπεί να διατηρήσουν υπό το σημερινό καθεστώς ανωνυμίας το υπόλοιπο 20%.
Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του μεγαλοκατασκευαστικού κυκλώματος - ιδιοκτητών των ΜΜΕ, μια και διατηρείται άθικτο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων.
Με αφορμή το θέμα αυτό, το οποίο έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Καθημερινή", υπήρξε αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος με δηλώσεις διαψεύδει... τις θέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η ονομαστικοποίηση μέρους μόνο των μετοχών των κατασκευαστικών εταιριών είναι παράνομη, ο Δ. Ρέππας δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα περί ονομαστικοποίησης των μετοχών, καθώς και ότι οι ρυθμίσεις του ανταποκρίνονται πλήρως στη διάταξη, που ψήφισε η ελληνική Βουλή. Προκύπτει εμφανώς πως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου απέχουν σημαντικά από τις θέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, περί μερικής ονομαστικοποίησης των μετοχών.
Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των κατασκευαστικών εταιριών προβλεπόταν από το νόμο περί ΜΜΕ καιυποτίθεταιότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ήθελε να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κατασκευαστικών εταιριών, που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου ύψους μεγαλύτερου του ενός 1 δισ. δραχμών, και ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η διάταξη αυτή "φωτογράφιζε" τον όμιλο Μπόμπολα (κατασκευαστή δημοσίων έργων και εκδότη των "Εθνους" - "Ημερησίας"), τον Κόκκαλη, αλλά και άλλους μεγαλόσχημους. Η ημερομηνία, όμως, παρήλθε χωρίς οι κατασκευαστικές εταιρίες νασυμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη διάταξη. Αντί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τις πειθαρχικές διατάξεις, θέλησε να δοθεί και νέα εξάμηνη παράταση για την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, με προφανή στόχο να καταστήσει τη συγκεκριμένη διάταξη ανενεργό. Στην υπόθεση επενέβη πυροσβεστικά η ΝΔ, η οποία πρότεινε τη συμβιβαστική πρόταση της τρίμηνης παράτασης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Η καταστρατήγηση του νόμου επιχειρείται τώρα με την προώθηση της μερικής ονομαστικοποίησης των μετοχών, κάτι που θα επιτρέψει στις εταιρίες αυτές και έργα του δημοσίου να αναλαμβάνουν, αλλά και την ιδιοκτησία των ΜΜΕ να διατηρήσουν.
Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης συναντήθηκε χτες στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων.
Μετά τη συνάντηση ο Χαρίλαος Φλωράκης δήλωσε:
"Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, οι οποίοι μου επέδωσαν πρόσκληση για το 1ο Συνέδριο Σαρακατσαναίων, που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους Σαρακατσαναίους. Η πολιτεία οφείλει να τα δει. Και πρέπει να δοθεί η πρέπουσα προσοχή για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που έχουν σχέση με την πολιτιστική συνέχεια, αλλά και με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σαρακατσαναίοι".