ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν προσέχουμε, δε θα έχουμε

Συγκλονιστικά στοιχεία για την έλλειψη συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη χώρα μας, φέρνει στη δημοσιότητα το ΤΕΕ

Η απουσία ενός συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων οδηγεί, εκτός από τη σπατάλη στο νερό, σε περιβαλλοντική υποβάθμιση υδροφόρων λεκανών, αλλά και σε αφανισμό ή αναγκαστική μετανάστευση οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Αυτό επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΤΕΕ, φέρνοντας ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής την περίπτωση της Λίμνης Κορώνειας του Λαγκαδά, που, αν και είναι ένας από τους προστατευόμενους από τη Διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ ελληνικούς υδροβιότοπους, οδηγείται σήμερα σε εξαφάνιση και μαζί της κινδυνεύει να αφανιστεί η οικονομία ολόκληρης της περιοχής.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που επικαλείται το ΤΕΕ, το μεγαλύτερο βάθος της λίμνης δεν ξεπερνά τα 1,5-2 μέτρα σήμερα, έναντι 8-10 μέτρων που ήταν πριν λίγα χρόνια. Το υγρό μέτωπό της έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 200 μέτρα, ενώ το υδατικό της δυναμικό έχει μειωθεί κατά 60%! Ταυτόχρονα, το νερό που έχει απομείνει στη λίμνη έχει ρυπανθεί σε βαθμό που να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ούτε για οικιακή, ούτε για γεωργική, αλλά ούτε για βιομηχανική χρήση. Ηδη - επισημαίνει το ΤΕΕ - συζητείται σοβαρά θέμα μετεγκατάστασης ορισμένων βιοτεχνιών και βιομηχανιών από την περιοχή (κυρίως των ρυπογόνων) και ταυτόχρονα ένα έργο εκτροπής δύο χειμάρρων, κόστους ενός περίπου δισ., που ουσιαστικά δε λύνει το πρόβλημα, αλλά θα προσφέρει την... "ψευδαίσθηση της αφθονίας" και φυσικά τη συνέχιση της απαράδεκτης συμπεριφοράς απέναντι στη φύση.

Αλλο παράδειγμα κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το ΤΕΕ, αποτελεί το σύστημα υδροδότησης της Αθήνας. "Η πρωτεύουσα - επισημαίνει - απορροφά πλέον τα υδατικά αποθέματα μιας ευρείας γεωγραφικά περιοχής (ήδη φτάσαμε στον Εύηνο), ενώ είναι δεδομένο ότι από το νερό που φτάνει στο Λεκανοπέδιο περισσότερο από το 30% διαρρέει από τα δίκτυα ύδρευσης, είτε λόγω παλαιότητάς του είτε λόγω έλλειψης σύγχρονων μεθόδων ελέγχου τους, όπως τηλεμετρίας και τηλεπαρακολούθησης, που αντίστοιχα στην Κύπρο μείωσαν τις διαρροές από το 30% στο 15%.

Τα ίδια προβλήματα - επισημαίνει το ΤΕΕ - εμφανίζονται σε όλα τα αστικά κέντρα, ενώ στη γεωργία (που ας σημειωθεί αναλώνει το 80%-85% της συνολικής καταναλισκόμενης ποσότητας νερού στη χώρα μας) οι απώλειες, λόγω ακαταλληλότητας των δικτύων ή των μεθόδων άρδευσης, φτάνουν το 50%-60%!

Σπατάλη λοιπόν στο νερό, σπατάλη όμως και σε... μελέτες - υπογραμμίζει το ΤΕΕ, επικαλούμενο πρόσφατη έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διαπιστώνει ότι την τελευταία 15ετία στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εκπονηθεί περίπου 3.000 μελέτες αξιοποίησης υδάτων, πολλές από τις οποίες αλληλοεπικαλύπτονται! Από την άλλη - τονίζει το ΤΕΕ - ο νόμος για τη διαχείριση των υδάτων (1739/87) εδώ και 8 χρόνια παραμένει αναξιοποίητος".

Με αντικείμενο αυτά τα προβλήματα το Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ θα οργανώσει συνέδριο στη Λάρισα από τις 6 έως τις 11 φέτος το Νοέμβρη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • O Δήμος ΑΙΓΙΟΥ, η ΠΕΑΕΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου και των Οικοδόμων της περιοχής, διοργανώνουν τρίπτυχο εκδηλώσεων προς τιμήν: Της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, των 5 αγωνιστών που κρεμάστηκαν στην πλατεία Αγίας Λαύρας και των 17 εκτελεσμένων στην Πάτρα, με επικεφαλής τον παπα - Θόδωρο, από τους Γερμανούς. Οι επέτειοι θα γιορταστούν την Κυριακή 25-2-96, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγίας Λαύρας και καλούνται όλοι οι αγωνιστές, πολιτικά κόμματα, μαζικοί φορείς και ο λαός του Αιγίου να τιμήσουν τις εθνικές αυτές επετείους. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί την ίδια μέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες τηλ: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
Ψυχαγωγία

Πραγματοποιούνται αυτή την εποχή συνεστιάσεις από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ για τα μέλη και τους φίλους τους:

  • Το Παρ/μα ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ,σήμερα, στις 8.30 μ.μ.,στο κέντρο "ΔΑΣΚΑΛΟΣ", (Ανδρομάχης και Ανδρούτσου 8, πίσω από του "Βερόπουλου", Ν. Σμύρνη). Η εκδήλωση αφιερώνεται στην ΕΠΟΝ. Πληροφορίες τηλ: 935.4841, 6 - 8 μμ.
  • ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ την Κυριακή 25-2-96, στις 9 μ.μ., στο κέντρο "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" (Λαζαίων 6).
  • ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ αύριο Παρασκευή 23-2-96, στις 8.00 μ.μ.,στο κέντρο "Ο ΣΩΤΗΡΗΣ (Βάρναλη 91, τηλ: 5012.228).
  • Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ αύριο Παρασκευή 23-2-96,στο κέντρο "ΚΟΜΠΑΡΣΙΤΑ", αφιερωμένη στην επέτειο των 53 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ.
  • ΔΑΦΝΗΣ το Σάββατο 24-2-96, στις 8.00 μ.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Ελευθ. Βενιζέλου) θα τιμηθεί η επέτειος των 53 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, θα ακολουθήσει γλέντι.
  • ΧΟΛΑΡΓΟΥ την Κυριακή 25-2-96, στις 9 μ.μ., στο κέντρο "ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ" Χολαργού (Αρκαδίου και Εθν. Αντιστάσεως) τηλ: 6513337.
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ την Παρασκευή 1-3-96, στις 9 μ.μ., στην κοσμική ταβέρνα "ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ" (Δεκελείας 213, τηλ: 27.94.029). Προσκλήσεις στο Παρ/μα Σαλαμίνος 3, Ν. Χαλ/να, τηλ: 25.25.184 και 25.30.706 (κ. Μαίρη βραδινές ώρες).
Κοπή πίτας
  • Η Αγωνιστική Προοδευτική Ενωση Λογοτεχνών (ΑΠΕΛ) κόβει την πίτα της σήμερα, στις 6 μ.μ.,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΒΑΘΗΣ - ΑΧΑΡΝΩΝ πραγματοποιεί το Σάββατο 24-2-96, στις 4μ.μ.,την ετήσια Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, στα γραφεία του Παρ/τος (Αχαρνών 152 Α, 1ος όροφος). Αιτήσεις υποψηφιότητας, μέχρι την Τετάρτη 21-2-96 στα γραφεία του Παρ/τος, τηλ: 825.1357.
  • Το Παράρτημα ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ πραγματοποιεί την Τετάρτη 28-2-96,στις 10.30 π.μ.,Απολογιστική Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα του δημαρχείου. Στη Συνέλευση θα αναδειχτεί και νέο ΔΣ.
Εκδρομή
Εκδρομή - προσκύνημα στην Κασσανδριά - Βάλτα διοργανώνει την Κυριακή 25-2-96 το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την Κόκκινη Εκκλησιά. Οσοι θέλουν να πάρουν μέρος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του Παραρτήματος στο τηλέφωνο: 225.250.

}

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκρηξη βόμβας σε τρένο!

Το σταθμό της ιταλικής Μπολόνια θύμιζε χτες ο σταθμός του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα

Τυφλό χτύπημα με βόμβα χωρίς όμως θύματα και με άγνωστους τους τελικούς αποδέκτες, σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Η έκρηξη - μυστήριο σε βαγόνι της αμαξοστοιχίας 7633 που εκτελούσε το δρομολόγιο Σόφια Θεσσαλονίκη, έχει αναστατώσει τις διωκτικές αρχές της πόλης και τη διοίκηση του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η έκρηξη που προκλήθηκε στις 5.15 το απόγευμα σε ελληνικό βαγόνι, οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στο πάτωμα της τουαλέτας του βαγονιού. Αν η έκρηξη είχε γίνει λίγη ώρα νωρίτερα ή στις 11 το βράδυ θα θρηνούσαμε δεκάδες θύματα. Από την ισχυρή έκρηξη δημιουργήθηκε μεγάλος κρατήρας και άνοιγμα περίπου 5 μέτρων, ενώ εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση μέχρι και 100 μέτρα λαμαρίνες και άλλα μεταλλικά μέρη του βαγονιού. Από το ισχυρότατο ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε γύρω σπίτια.

Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Σόφια - Θεσσαλονίκη. Στις μία χτες το μεσημέρι έφυγε από το σταθμό του Στρυμόνα όπου προστέθηκαν στο συρμό άλλα δύο βαγόνια, ένα βουλγάρικο και ένα ελληνικό. Εφτασε στο σταθμό Θεσσαλονίκης στις 2.40 το μεσημέρι. Αφού αποβιβάστηκαν οι επιβάτες μεταφέρθηκε 300 μέτρα παραπέρα στο μηχανοστάσιο για καθαρισμό προκειμένου να είναι έτοιμη για αναχώρηση επιστροφής στις 11 το βράδυ. Λίγα λεπτά πριν την έκρηξη είχαν κατέβει από τα βαγόνια οι καθαρίστριες. Η αμαξοστοιχία μετέφερε 15 επιβάτες που είχαν επιβιβαστεί στη Βουλγαρία.

Να πούμε πως συνήθως αυτά τα δρομολόγια έχουν αυξημένη κίνηση και σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις πιθανά οι δράστες απέβλεπαν σε χτύπημα που θα είχε ανθρώπινα θύματα. Επίσης να αναφέρουμε πως ο τεράστιος χώρος στου σιδηροδρομικού σταθμού δε φυλάσσεται οπότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο εκρηκτικός μηχανισμός να τοποθετήθηκε αφού τα βαγόνια μπήκαν στο χώρο.

Πολλά και διάφορα είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν για τους λόγους που κάποιοι προχώρησαν σ' αυτό το χτύπημα. Ενας από αυτούς είναι το ενδεχόμενο να ήθελαν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας - Ελλάδας ενόψει μάλιστα και της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες για τον αγωγό πετρελαίου. Αλλος λόγος είναι η δημιουργία γενικότερης έντασης στην περιοχή ή η πυροδότηση νέας κρίσης στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Τελευταίο αναφέρεται το ενδεχόμενο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανθρώπων και ομάδων του υποκόσμου.

Πάντως άνθρωποι που εργάζονται στον ΟΣΕ, έλεγαν απλά πως η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία έχει μετατραπεί σε βασικό μέσο μεταφοράς ναρκωτικών και όπλων. Πολλές φορές έχουν βρεθεί σε κρύπτες κάτω από το βαγόνι, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και πακέτα με πυρομαχικά και όπλα. Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία στις έρευνες θα υπάρξει συνεργασία και με τη βουλγάρικη αστυνομία.

Ερευνα για τον ξυλοδαρμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Προκαταρκτική έρευνα για τον ξυλοδαρμό του 30χρονου Θεολόγου Λευτέρη Λιτσεσελίδη από αστυνομικό, διέταξε χτες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Γ. Κίτσας, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.

Οπως καταγγέλλει ο Λ. Λιτσεσελίδης ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον αστυνομικό Ν. Ζιάκα, προκειμένου να ομολογήσει πως ήταν ο δράστης απόπειρας ληστείας, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Δόξα της Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία από την πλευρά της δηλώνει πως ο θεολόγος "κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του στον εισαγγελέα δεν κατήγγειλε κακοποίηση ή άλλα αδικήματα σε βάρος του διαπραχθέντα από αστυνομικούς". Τέλος, ανακοινώνει ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

"Ελεύθερος" μέχρι να δικαστεί ο Μαρίνος

Αίρεται ο κατ' οίκον περιορισμός, που είχε επιβληθεί στον Χριστόφορο Μαρίνο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, στις 9 Γενάρη, μετά τη συμπλήρωση 68 ημερών απεργίας πείνας. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή τη σχετική έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Κλειδαρά, κατά του πρωτόδικου βουλεύματος και με δικό του βούλευμα επιβάλει στον κατηγορούμενο εγγυοδοσία ενός εκατομμυρίου δραχμών, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και να μην απομακρυνθεί από τον τόπο κατοικίας του, τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Χρ. Μαρίνος είχε προφυλακιστεί στις αρχές Ιούλη 1995 με την κατηγορία της συμμετοχής στη ληστεία μετά φόνου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με το Ιδρυμα Παπαγεωργίου και τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης διέταξε χτες ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Γ. Νικολαϊδης.

Σύμφωνα με καταγγελία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Τσίμα, το ίδρυμα Παπαγεωργίου, που εμφανίζεται ως δωρητής του νοσοκομείου, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ούτε μια δραχμή για την ανέγερση, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού δημοσίου και κοινοτικές επιδοτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ