ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ

Ας το πούμε ξεκάθαρα από την αρχή: Το φασιστικής έμπνευσης μπλόκο, στον καταυλισμό Τσιγγάνων, μπορεί να εξυπηρετούσε ταυτόχρονα πολλούς σκοπούς, αλλά ο κύριος ήταν η τρομοκράτηση του συνόλου του ελληνικού λαού. Το γεγονός ότι έγινε εις βάρος αυτής της κατηγορίας των κατατρεγμένων και γκετοποιημένων Ελλήνων πολιτών έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Ομως, στα άρρωστα μυαλά, αυτών που έδωσαν την εντολή στις δυνάμεις καταστολής, το "είδος" των θυμάτων μέτρησε απλά στην επιλογή του "σάκου του μποξ".

Προχτές το βράδυ, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν μια διαφορετική "ταινία". Με πρωταγωνιστές κουκουλοφόρους πάνοπλους αστυνομικούς, που, με πρωτοφανή αγριότητα, έσπαζαν τα πρόχειρα καταλύματα, έσκιζαν τέντες, κατέστρεφαν ό,τι εύρισκαν μπροστά τους και συνελάμβαναν τους πάντες, μεταχειριζόμενοι ανθρώπους ως υποχείρια. Πίσω τους ακριβώς οι εικονολήπτες, να ακολουθούν κατά πόδας και να καταγράφουν πιστά τα γεγονότα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι αστυνομικοί δείχνουν και σε αυτούς την "αντρειοσύνη" τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε μια ποιοτική διαφορά: Τα συνεργεία της τηλεόρασης κλήθηκαν από τους ίδιους τους ηγήτορες της Αστυνομίας, που περίμεναν να πάρουν θέση, πριν δώσουν την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης.

Τι άλλαξε, λοιπόν, ξαφνικά; Τίποτα απολύτως. Η έφοδος των Ράμπο στον καταυλισμό των Τσιγγάνων δεν ήταν τυχαία. Δεν προκλήθηκε από τον τραυματισμό του αστυνομικού, που προηγήθηκε λίγες ώρες. Ούτε η πρωτοφανής αγριότητα των κουκουλοφόρων ήταν αποτέλεσμα της ψυχολογικής φόρτισης, που προκάλεσε αυτός ο τραυματισμός, σε συνδυασμό με την "ήττα" των δύο αστυνομικών. Ηταν προμελετημένη και προγραμματισμένη, όπως κυνικά ομολόγησε χτες ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Είναι φανερό ότι περίμεναν την κατάλληλη αφορμή. Ισως ρόλο στην επιλογή της στιγμής να έπαιξαν και οι "συμμαχίες" και οι"τρικλοποδιές" σε επίπεδο ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας, ενόψει και των επικείμενων κρίσεων, γεγονός όμως που δεν αφαιρεί τίποτα από την ουσία.

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν οι αιτίες αυτού του κοινωνικού φαινομένου, όπως και οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, αλλά και της τρομοκρατίας, η Αστυνομία εκσυγχρονίζεται. Στο πλαίσιο όμως συγκεκριμένης φιλοσοφίας του "νέου" τρόπου αστυνόμευσης. Ο Στ. Παπαθεμελής, που την εξήγγειλε, περιέγραψε αυτήν τη φιλοσοφία με τον όρο "επιθετική Αστυνομία". Ορος που έκτοτε επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία από τους ηγέτες των δυνάμεων καταστολής. Σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζονται τα δεκάδες μπλόκα, που στήνονται συνεχώς σε κάθε γωνιά της Αθήνας και άλλων μεγαλουπόλεων. Εκεί που αθώοι και ανύποπτοι πολίτες είναι αναγκασμένοι να υφίστανται τους εξευτελιστικούς ελέγχους, σαν κοινοί εγκληματίες, και πολλοί από αυτούς το ξενύχτι στο Τμήμα για την απαραίτητη "εξακρίβωση". Αυτή τη φιλοσοφία εξυπηρετεί η επίδειξη των αστυνομικών σκυλιών στους δρόμους της Αθήνας, που, όπως ξεδιάντροπα δήλωσαν, γίνεται για να εθιστεί το κοινό στην παρουσία τους.

Ομως, τα ίδια τα στοιχεία της Αστυνομίας, για τη συμβολή των μέτρων αυτών στον περιορισμό της εγκληματικότητας, αλλά και στην εξιχνίαση των διάφορων υποθέσεων, αποδεικνύουν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αλλά οι εμπνευστές τους επιμένουν στην εφαρμογή τους. Για να ομολογήσουν και με αυτόν τον τρόπο ότι ο κύριος στόχος τους είναι ο "εχθρός λαός". "Επιθετική αστυνόμευση" ήταν άλλωστε και η άλλη πρωτοφανής επιχείρηση της Αστυνομίας, που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αιγάνη Λάρισας. Οπου ένα χωριό επί τρεις μέρες ήταν σε κατάσταση πολιορκίας από τα ΜΑΤ, που δεν επέτρεπαν σε κανέναν ούτε την έξοδο, ούτε στην είσοδο σ' αυτό, (ούτε καν στους μαθητές και τον... ταχυδρόμο) γιατί, λέει, οι κάτοικοί του σκόπευαν να κλείσουν την Εθνική οδό, διαμαρτυρόμενοι για προβλήματά τους.

Η προχτεσινή επιχείρηση έγινε, για να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους. Σήμερα οι Τσιγγάνοι, αύριο η σειρά σας. Η "έννομος τάξις", όπως φυσικά την αντιλαμβάνονται η άρχουσα τάξη και οι υπάλληλοί της, δεν επιτρέπεται να διαταράσσεται. Η συνεχιζόμενη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, η αύξηση της ανεργίας, η αποδιάρθρωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, η εξαθλίωση ολοένα και περισσότερων συνανθρώπων μας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές εκρήξεις. Οι εκφραστές και εργολάβοι της εφαρμογής της πολιτικής του Μάαστριχτ της "Λευκής Βίβλου" και της περίφημης "σύγκλισης" δε χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν καθημερινά την ευλαβική πίστη τους σ' αυτήν. Οι σκληρά δοκιμαζόμενοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικρομεσαίοι αντιδρούν και όσο περνά ο καιρός θα αντιδρούν πιο δυναμικά. Η άρχουσα τάξη το περιμένει και προετοιμάζεται. Γι' αυτό οργανώνει και εξοπλίζει τις "επιθετικές" δυνάμεις καταστολής. Είναι φανερό ότι δεν πρέπει να της το επιτρέψουμε.

Παναγιώτης ΡΑΜΜΟΣ

ΣΠΟΤ

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, αλλά και της τρομοκρατίας, η Αστυνομία εκσυγχρονίζεται. Στο πλαίσιο, όμως, συγκεκριμένης φιλοσοφίας, "νέου" τρόπου αστυνόμευσης. Ο Στ. Παπαθεμελής, που την εξήγγειλε, περιέγραψε αυτήν τη φιλοσοφία με τον όρο "επιθετική Αστυνομία"

ΕΓΚΡΙΣΗ για ομαδικές απολύσεις του 30% του προσωπικού της, ζητά από το υπουργείο Εργασίας η ΕΛΠΑ. Στα σχέδια αυτά αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις (σελίδα 12).

"ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ τα παραμύθια των διαγωνισμών και των ιδιωτικοποιήσεων, που θυμίζουν γεφύρι της Αρτας", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η "Συνδικαλιστική Ενότητα",με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη διενέργεια και τέταρτου πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ξεπούλημα της "Πειραϊκής - Πατραϊκής"(σελίδα 12).

ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για πιστή τήρηση της σκληρής λιτότητας, συνόδευσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τη γνωστοποίηση των στόχων της νομισματοπιστωτικής πολιτικής, που προβλέπει συνέχιση της πολιτικής λίγων και ακριβών δανείων για τους οικονομικά αδύνατους και άφθονα φτηνά δάνεια για τους οικονομικά ισχυρούς (σελίδα 19).

ΚΑΜΙΑ λύση στα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έδωσε και χτες η κυβέρνηση, στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (σελίδα 23).

ΕΝΑ πλοίο, το επιβατικό "Μιαούλης", έμεινε με ανοιχτή την πλώρη του στα κύματα, ενώ έπλεε λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Το ναυάγιο αποφεύχθηκε στο "πάρα πέντε" (σελίδα 23).

ΚΑΚΙΣΤΗ διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας διαπιστώνει το ΤΕΕ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζοντας μια σειρά από συγκλονιστικά στοιχεία (σελίδα 22).

ΤΥΦΛΗ βόμβα σε βαγόνι τρένου χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Κρατήρας πέντε μέτρων. Οι επιβάτες είχαν προλάβει να κατέβουν (Σελίδα 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ