Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ
Να δεχτούμε, λοιπόν, πωςστις μέρες μας ανατράπηκαν "φυσικοί νόμοι"; Πως ο ιδεαλισμός έδωσε εξετάσεις - νίκησε τον υλισμό - και πέρασε; Πως η "ποσότητα κίνησης", που μας "έδωσε ο Θεός", όπως ισχυρίζεται ο Καρτέσιος, εξάντλησε τις δυνάμεις της; Πως ο κόσμος δε βγήκε στα πεζοδρόμια, γιατί δεν προέκυψε "άλλη πηγή κίνησης", για να τον σπρώξει, όπως θα 'λεγαν οι υπερασπιστές του μηχανιστικού υλισμού;
Πάντως, ένα είναι γεγονός. Ακόμα και το αυθόρμητο, η "ακατέργαστη" αυτή δύναμη, δε λειτούργησε. Η αυτοκίνηση - ο φυσικός, αυτός νόμος, - δεν μπήκε σε λειτουργία. Η κοινωνία δεν αντέδρασε "αφ' εαυτής", όπως μας δείχνει η φύση. Και αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ ανησυχητικά. Γιατί δημιουργούν την αντίληψη πως ο λαός, αντίθετα με τη "διαρκή κίνηση και συνεχή μεταβολή", που φωνάζει ο υλισμός, έμεινε αδρανής.Δεν ανταποκρίθηκε ούτε - καν - στην "πρώτη ώθηση" του Νεύτωνα. Στην αυτοσυντήρηση, έστω!
Αυτό το τραστ, η αμαρτωλή, αυτή, "πλατιά συμμαχία", κατόρθωσε, μετά από μακρόχρονη προσπάθεια και με τη βοήθεια, βέβαια, ιστορικών συγκυριών, λαθών, απογοητεύσεων, κλπ., να χτυπήσει κατ' ευθείαν στην "πηγή". Στη συνείδηση. Κατόρθωσε, με την εξουσία που κατέχει και τους παραμορφωτικούς φακούς που διαθέτει, να επιβάλει μια άλλη - πλασματική - "αντικειμενική πραγματικότητα" στον άνθρωπο και να τον αναγκάσει, με αυτόν τον τρόπο, να σχηματίσει μιαλαθεμένη κοινωνική συνείδηση.Μια κοινωνική συνείδηση που δημιουργήθηκε από - σκόπιμα σερβιρισμένες - "λαθεμένες πληροφορίες".Αποτέλεσμα αυτής της πλασματικής "αντικειμενικής πραγματικότητας", είναι η πλασματική κοινωνική συνείδηση που γέννησε και τη στάση του λαού μας στα τελευταία γεγονότα.
Φυσικά ο λαός, με τη συγκεκριμένη έννοια του εργαζόμενου, αφού είναι μια καταπιεσμένη τάξη, είναι γνωστό "δεν έχει ούτε τον καιρό ούτε τα μέσα" για τη συλλογή των δικών του - αληθινών πληροφοριών. Η έλλειψη της "επιστημονικής γνώσης", κάνει την εργατική τάξη αδύναμη να επεξεργαστεί μόνη της - με δικές της δυνάμεις - την κατάλληλη θεωρία που θα την οδηγήσει στη σωστή ταξική συνείδηση. Αυτή την έλλειψη - είναι γνωστό - έρχονται και την "καλύπτουν" άλλοι. Αυτοί οι "άλλοι" παρουσιάζονται - σαν προοδευτικοί - μπροστά του και του προσφέρουν τις "γνώσεις" τους. Του μιλάνε τη "γλώσσα" του. Τον κολακεύουν. Του "πνίγουν", ακόμα, και το αυθόρμητο. Και τελικά, του αποσπάνε την αδράνεια.
Το ζητούμενο, όμως, για το λαό - και για μας - είναι να ανατρέψουμε αυτή την πλασματική "αντικειμενική πραγματικότητα". Να αποκαλύψουμε στην κοινωνία πως στο "θέαμα" που παρακολουθούμε, στο καθημερινό "θρίλερ" που βιώνουμε, το πρώτο ρόλο - έτσι ή αλλιώς - τον παίζουμε εμείς. Αφού εμείς είμαστε και οι πυροβολητές και οι πυροβολούμενοι. Εμείς οι θύτες, εμείς και τα θύματα αυτής της τραγωδίας. Αυτή είναι η "αντικειμενική πραγματικότητα" και όχι οι λεκτικές συγκρούσεις των χάρτινων ηρώων. Η "θέαση" της ζωής δεν είναι διαμαρτυρία, είναι παράδοση!