ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογές, επαφές και προβλήματα

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Πρόσω ολοταχώς για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές βαίνει το Ισραήλ. Η Κνεσέτ, χτες, ψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία τη διάλυσή της, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Θετικά είναι και τα μηνύματα, που η ευρωπαϊκή τρόικα μετέφερε στην ισραηλινή ηγεσία προερχόμενη από τη Δαμασκό. Παράλληλα, όμως, οξύνεται η ένταση ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, καθώς, μετά τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να περιφράξει με ένα τείχος θρησκευτικό μνημείο στην αυτόνομη, πια, Βηθλεέμ.

Με συντριπτική πλειοψηφία, τα μέλη του ισραηλινού Κοινοβουλίου ενέκριναν, χτες, τη διάλυση του Σώματος. Οι Ισραηλινοί βουλευτές, όμως, δεν κατέληξαν σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αυτών, καθώς και οι 5 προτάσεις που κατατέθηκαν υποστηρίχτηκαν από τα 2/3 της Βουλής και ισοψήφησαν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες αποφάσισε να μην ορίσει ο ίδιος την οριστική ημερομηνία των εκλογών. Το καθήκον αυτό ανέλαβε να φέρει σε πέρας η 5μελής εκλογική επιτροπή του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και η επικρατούσα άποψη για διεξαγωγή των εκλογών την 28η Μάη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Στο Τελ Αβίβ έφθασε, χτες, η ευρωπαϊκή τρόικα που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Στην τρόικα συμμετέχει η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Σουζάνα Ανιέλι, ο Ισπανός Φερνάντεζ Καστάνο και ο Ιρλανδός Γκέι Μίτσελ. Οι 3 Ευρωπαίοι διπλωμάτες συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στον οποίο μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από τις συναντήσεις, που είχαν το προηγούμενο διήμερο με τον Σύρο Πρόεδρο, Χαφέζ αλ Ασαντ. Η εικόνα που η ευρωπαϊκή τρόικα μετέφερε ήταν ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο δρόμο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης των 3 Ευρωπαίων με τον Πέρες, βρέθηκε και το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των "περιορισμένων" βασανισμών των συλληφθέντων για "τρομοκρατικές" ενέργειες, την οποία προτίθεται να καταθέσει στην Κνεσέτ η ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ολοένα η λαϊκή δυσαρέσκεια στη Δυτική Οχθη και στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, εξαιτίας του παρατεινόμενου αποκλεισμού των συνόρων από τον ισραηλινό στρατό. Η επίσημη, πια, παλαιστινιακή αρχή ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αρθεί ο αποκλεισμός για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα παραβιάζουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία. Ως παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας, καταγγέλθηκε και η απόφαση των ισραηλινών αρχών να ανεγείρουν ένα ψηλό τσιμεντένιο τείχος στην περίμετρο του θρησκευτικού μνημείου του "τάφου της Ραχήλ" στη Βηθλεέμ, κατασκευή που δεν προβλέπεται μέσα στις υπάρχουσες συμφωνίες για τα αυτόνομα εδάφη.

ΙΤΑΛΙΑ
Απέτυχαν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

ΡΩΜΗ. -

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Αντόνιο Μακάνικο, εγκατέλειψε χτες όλες τις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και του κατέθεσε την εντολή, δηλώνοντας ότι είναι αδύνατον να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Μακάνικο έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν δύο βδομάδες, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχία, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τους ηγέτες των δύο συνασπισμών, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Η κυβέρνηση αυτή θα είχε σαν κύριο στόχο την πραγματοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στο ιταλικό Σύνταγμα. Για μερικές μέρες φάνηκε ότι οι δύο συνασπισμοί θα συμφωνούσαν στις μεταρρυθμίσεις όμως, τελικά αποδείχθηκε ότι πολλά άλλα σημεία τους χώριζαν, όπως η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου της μελλοντικής κυβέρνησης, τα σοβαρά προβλήματα που εκκρεμούσαν και θα έπρεπε να λυθούν. Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα είναι το θέμα της αμνηστίας για τα αδικήματα της δωροδοκίας των πολιτικών, το τηλεοπτικό καθεστώς της χώρας, με την ύπαρξη του Φινινβέστ στα χέρια του Μπερλουσκόνι.

Οι διαφωνίες αυτές έκαναν ακατόρθωτο το σχηματισμό της κυβέρνησης Μακάνικο με αποτέλεσμα το βράδυ της Τρίτης να αλληλοκατηγορηθούν οι Μπερλουσκόνι και Ντ' Αλέμα και να παραδεχτούν ότι ήταν αδύνατον να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις και να στηρίξουν τη μελλοντική κυβέρνηση.

Η επόμενη κίνηση είναι αυτή του Προέδρου Σκάλφαρο, ο οποίος είτε θα καλέσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είτε θα ψάξει για άλλο πολιτικό πρόσωπο να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

"Πιστεύω ότι χάσαμε μια μεγάλη και εξαιρετική δυνατότητα για το μέλλον της χώρας, η οποία παραμένει σε μεγάλη κρίση για το πολιτικό - συνταγματικό σύστημα", δήλωσε ο Μακάνικο.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αναζωπύρωση της βίας και των συγκρούσεων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η ρωσική ηγεσία εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Τσετσενία, χωρίς να αποκλείεται και η προσφυγή στη βία, δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Σεργκέι Μεντβέντιεφ. Διευκρίνισε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά του αυτονομιστικού κινήματος του Τζοχάρ Ντουντάγεφ παραμένει μια από τις πλέον ακραίες προτάσεις που συζητούνται, αλλά και η αποχώρηση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων αποτελεί μια υπό εξέταση εναλλακτική λύση. Ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 16 Ιούνη, δεν είναι ακόμα σε θέση να προτείνει κάποια λύση για απαγκίστρωση των ρωσικών δυνάμεων, αν και έχει μιλήσει πρόσφατα ότι υπάρχουν εφτά παραλλαγές σχεδίων διευθέτησης της τσετσενικής κρίσης. Εν αναμονή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του (δηλαδή σήμερα) ο Γιέλτσιν επισκέπτεται από τις 14 Φλεβάρη την πόλη Εκατερινμπούργκ (πρώην Σβαρντλόφσκ), όπου παλιότερα διατέλεσε πρώτος γραμματέας της περιοχής Σβερντλόφσκ του ΚΚΣΕ. Εδώ είναι πολύ ευνοϊκό το κλίμα για την υποστήριξη του Γιέλτσιν, διότι η εν λόγω περιοχή δεν ανήκει στην αντιπολίτευση στο καθεστώς Γιέλτσιν. Εχουν γίνει, φυσικά, και οι απαιτούμενες προπαγανδιστικές προετοιμασίες, η ουσία των οποίων συνίστανται στο ότι "δεν πρέπει να επιτραπεί η αλλαγή της εξουσίας στις 16 Ιούνη 1996".

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ρωσικές δυνάμεις και Τσετσένους αυτονομιστές αναζωπυρώθηκαν τελευταία στην Τσετσενία. Χτες 4 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν. Απώλειες ντουνταγεφικών δεν αναφέρονται. Η Μόσχα ελέγχει με δυσκολία το μισό έδαφος της Τσετσενίας και οι ένοπλες συμπλοκές με τους αυτονομιστές είναι καθημερινές.

Από την άλλη μεριά, στον πόλεμο της Τσετσενίας έχασαν τη ζωή τους 14 δημοσιογράφοι, ρώσοι και αλλοδαποί, που κάλυπταν τα γεγονότα στη Δημοκρατία αυτή. Εκτός απ' αυτούς, άλλοι 4 φέρονται ως αγνοούμενοι και 30 έχουν τραυματιστεί.

Εκρηξη στο Μπακού

Δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν την Τρίτη βράδυ από δυο εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιά και κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα τριώροφου κτιρίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρό διάστημα η μια από την άλλη και, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκλήθηκαν από διαρροή φυσικού αερίου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες το πρωί και τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα ερείπια για τον εντοπισμό θυμάτων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καταστρεπτικές βροχοπτώσεις στο Ρίο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Οι πιο δυνατές βροχοπτώσεις των τελευταίων 25 χρόνων αναστάτωσαν χτες τη ζωή των περισσότερων κατοίκων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ποτάμια υπερχείλισαν, "πνίγοντας" στη λάσπη δεκάδες φτωχογειτονιές, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν και εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν για ώρες σε λεωφόρους που έμοιαζαν με χειμάρρους. Ο πρώτος απολογισμός των βραζιλιάνικων αρχών κάνει λόγο για 44 νεκρούς (μεταξύ των οποίων 10 παιδιά), δεκάδες τραυματίες, 2.500 άστεγους και σημαντικές υλικές καταστροφές.

Στο επίκεντρο της θεομηνίας τέθηκαν περιοχές, όπως το Σάο Λούις Ντο Παραϊτίνγκα, Ιταγουάι, Ρασίνα, το τουριστικό θέρετρο του Ρίο, Παράτι. Στην κωμόπολη Ουμπατούμπα (230 χλμ. νότια του Ρίο), δεκάδες σπίτια "θάφτηκαν" κάτω από τόνους λάσπης.

ΖΑΪΡ
Αποκλείουν τα στρατόπεδα των Ρουαντέζων προσφύγων

ΓΚΟΜΑ.-

Εκατοντάδες Ζαϊρινοί στρατιώτες "περικύκλωσαν" χτες το δεύτερο μεγαλύτερο στρατόπεδο στο Κιμπούμπα (ανατολικό Ζαϊρ) που φιλοξενεί πάνω από 189.000 πρόσφυγες από τη Ρουάντα, σε μία προσπάθεια να επισπεύσουν τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πίτερ Κέσλερ, οι Ζαϊρινοί στρατιώτες περιόρισαν τις κινήσεις των προσφύγων του στρατοπέδου Κιμπούμπα, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση σε γειτονικά χωριά. Επίσης, ανακοίνωσαν στους πρόσφυγες ότι επίκειται η αναστολή της λειτουργίας του στρατοπέδου.

Αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μπροστά στο φόβο εκδήλωσης επεισοδίων κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης νέας μαζικής εξόδου προσφύγων από το στρατόπεδο στο Κιμπούμπα, πύκνωσαν την παρουσία φορτηγών και λεωφορείων στην περιοχή. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, διαβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά τους δημοσιογράφους ότι - σύμφωνα και με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης του Ζαϊρ - το συγκεκριμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού των προσφύγων θα βασίζεται στη βαθμιαία και εθελούσια απομάκρυνση των Ρουαντέζων από τα στρατόπεδα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στις απολύσεις

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Χιλιάδες Ρουμάνοι εργαζόμενοι στη βαρειά βιομηχανία διαδήλωσαν χτες, για τρίτη κατά σειρά ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις προσωρινές απολύσεις που αποφασίστηκαν εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ενέργειας σε διάφορες βιομηχανικές μονάδες.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χτες κρατικός ραδιοσταθμός, περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην κωμόπολη "Χιουνεντοάρα", στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση που δεν επαναληφθεί άμεσα η παροχή ενέργειας στην βιομηχανία "Σιντερουργκίκα".

Στα μέσα του περασμένου μήνα, περίπου 8.000 εργαζόμενοι έλαβαν "αναγκαστική άδεια" όταν η κρατική εταιρία ενέργειας αποφάσισε να περικόψει την ηλεκτροδότηση σε διάφορες βιομηχανικές μονάδες, (μεταξύ των οποίων και η "Σιντερουργκίκα"), που χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας δολοφονήθηκε χτες στο γραφείο του στη Μαδρίτη από άγνωστους δράστες, που η Αστυνομία πιστεύει ότι ήταν Βάσκοι αυτονομιστές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ένας άγνωστος μπήκε στο γραφείο του πρώην προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και τον πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι. Κατά τη διαφυγή του, ο δολοφόνος απείλησε με το πιστόλι του πολλούς φοιτητές, που είχαν τρέξει στο γραφείο όταν άκουσαν πυροβολισμούς. Λίγο αργότερα, εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σε μια συνοικία της Μαδρίτης, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Ο τρόπος της δολοφονίας και η ανατίναξη του αυτοκινήτου οδηγούν τις αρχές στην εκτίμηση ότι πρόκειται για ενέργεια των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ. Παράλληλα, όμως, οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιεί η ΕΤΑ. Ομως, και μερικοί αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν τον δράστη σαν το μέλος της ΕΤΑ Τζον Μπέλοχ Αρέτσε, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Χουάν Αλμπέρτο Μπέλοχ.

Εάν επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, θα είναι η δεύτερη επίθεση της ΕΤΑ μέσα σε 8 μέρες. Στις 6 Φλεβάρη, δολοφονήθηκε στο Σαν Σεμπάστιαν ο Φερνάντο Μουχίκα, φίλος του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες.

Ρώσοι ένοπλοι της εσωτερικής ασφαλείας βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα στο Γκρόζνι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ