ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ζητά και τα "ρέστα" ο Μπολτσής!

Εκδικάζεται σήμερα αγωγή του μεγαλοεργολάβου εις βάρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίαςμ από τον οποίο ζητά "αποζημίωση" πάνω από δύο δισ. για τα 670 διαμερίσματα του Ρέντη! Υπόνοιες ότι μεθοδεύεται από υψηλά ιστάμενους η κατασκευή προσχημάτων για την ολοκλήρωση του γνωστού σκανδάλου

Με διατυπωμένες βάσιμες υπόνοιες ότι μεθοδεύεται η κατασκευή προσχημάτων για τη διευκόλυνση των επιδιώξεων του γνωστού μεγαλοεργολάβου Μπολτσή σε βάρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,εκδικάζεται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας αγωγή του πρώτου σε βάρος του Οργανισμού. Με την αγωγή ο Μπολτσής φτάνει να διεκδικεί από τον ΟΕΚ την καταβολή του ποσού των 1.988.666.000 δρχ. "νομιμοτόκως" ως... αποζημίωση για τη γνωστή υπόθεση των 670 διαμερισμάτων που κατασκεύασε στον Ρέντη για λογαριασμό δήθεν του Οργανισμού, τα οποία τελικά δεν αγοράστηκαν όταν αποκαλύφθηκε το γνωστό σκάνδαλο! Στόχος του μεγαλοεργολάβου είναι η εξασφάλιση μιας ευνοϊκής απόφασης, ώστε ή να αποσπάσει από τον ΟΕΚ το ποσόν που σε καμιά περίπτωση δε δικαιούται ή πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά μια τέτοια απόφαση από παράγοντες μέσα στον ίδιο τον Οργανισμό και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά των διαμερισμάτων υπό το πρόσχημα της... υπεράσπισης των συμφερόντων του ΟΕΚ!Πάντως, τα οικοδομικά σωματεία και όχι μόνο, έχουν δηλώσει με τον πιο υπεύθυνο τρόπο και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του σκανδάλου, πράγμα που μεθοδεύουν υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί παράγοντες, γνωστοί για τις σχέσεις τους με τον Μπολτσή.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο με γραπτή παρέμβασή του στο Δικαστήριο, ζητά την απόρριψη της αγωγής Μπολτή κυρίως για το λόγο ότι ποτέ ο ΟΕΚ δεν έχει υπογράψει σχετικό συμβόλαιο αγοράς των συγκεκριμένων διαμερισμάτων και επομένως δεν έχει αναλάβει καμιά συμβατική ευθύνη.Οπως αναφέρεται, από τη μεριά του ΟΕΚ υπήρχε μόνο διακήρυξη που δεν είναι πρόταση προς σύμβαση, αλλά πρόσκληση προς υποβολή προσφορών.

Παραλείπει, ωστόσο το ελληνικό δημόσιο να αναφέρει αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία που ενισχύουν τη θέση του ΟΕΚ, όπως για παράδειγμα ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος που ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε λόγω της μη αγοράς των διαμερισμάτων του από το Οργανισμό, είχε πάρει τις άδειες για την κατασκευή των συγκεκριμένων πολυκατοικιών οχτώ ολόκληρους μήνες πριν ο ΟΕΚ ζητήσει προσφορές!Ακόμα ότι ο Μπολτσής αποδείχτηκε αφερέγγυος και ασυνεπής προς τον ΟΕΚ όχι μόνο ως προς τα συγκεκριμένα 670 διαμερίσματα, αλλά και ως προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις από προηγούμενες αγορές (κακοτεχνίες, παραλείψεις, παράτυπες οικονομικές αξιώσεις από τον Οργανισμό κλπ). Βεβαίως, ο ΟΕΚ ελέγχεται για το γεγονός ότι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, μπήκε σε νέες διαπραγματεύσεις με τον Μπολτσή για την αγορά των 670 διαμερισμάτων, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε σχετική συμφωνία λόγω των αντιδράσεων που ξεσήκωσε το επιχειρούμενο νέο σκάνδαλο.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΙΓΚ
Δικαστική προσφυγή κατά της απεργίας!

Με αγωγή της η εταιρία ζητά να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας, ενώ απειλεί και με περικοπή αποδοχών! Προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να επιβάλει λοκ - άουτ στις μονάδες παραγωγής, η διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας ΣΙΓΚ της Θεσσαλονίκης προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από την Παρασκευή! Ταυτόχρονα, χτες προχώρησε και σε νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων μοιράζοντας εγκύκλιο με την οποία απειλεί πως δε θα πληρώσει και τις ώρες εργασίας πέρα των στάσεων! Οι 500 εργαζόμενοι στις Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδας (ΣΙΓΚ) έχουν προχωρήσει σε 3ώρες στάσεις από τις 2 Φλεβάρη, μετά την αδιαλλαξία της εταιρίας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της φετινής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Να σημειωθεί πως η ΣΙΓΚ όπως και οι περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης, τα διάφορα τεχνικά, επισκευαστικά έργα και τη συντήρηση του εργοστασίου, τα έχουν αναθέσει σε εργολάβους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες, με χαμηλά μεροκάματα στις πιο ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς.

Μετά την κλιμάκωση της επίθεσης, το σωματείο της ΣΙΓΚ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Για τη στάση της εταιρίας και το μέλλον των κινητοποιήσεων μίλησε χτες στο "Ρ" το μέλος της διοίκησης του σωματείου της ΣΙΓΚ, Θόδωρας Κυριακίδης:

"Δεν πρόκειται - τόνισε - να δεχτούμε την υποταγή στις προσταγές της εργοδοσίας να μειώσουμε το εισόδημά μας, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρία το 1995 είχε πάνω από 3 δισ. κέρδη και μοιράζει ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο σε ένα στενό κύκλο διευθυντών εκατομμύρια με "μπόνους", χώρια τους υψηλούς μισθούς που έχουν. Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν, αλλά είναι ευθύνη της διοίκησης του σωματείου μετά τις τελευταίες εξελίξεις να κλιμακώσει τις μορφές του αγώνα".

Η αγωγή της διοίκησης της ΣΙΓΚ κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, πρόκειται να εκδικαστεί στις 12 Φλεβάρη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Εκβιάζει με απολύσεις ο εργοδότης

Σε υποχρεωτική άδεια από την αρχή του χρόνου οι εργαζόμενοι

Την απόλυση 300 εργαζομένων από τους 486 που απασχολεί προανάγγειλε ο Χ. Μανιατάκης, ιδιοκτήτης του εργοστασίου ιματισμού Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων, στην Καλαμάτα,στην προσπάθειά του να εκβιάσει την προνομιακή του μεταχείριση από τις πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες οφείλει περίπου 4 - 5 δισ. δραχμές. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια από την αρχή του χρόνου!

"Σοβαρό πρόβλημα διάρθρωσης του κόστους" επικαλείται - σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμά του - ο Χ. Μανιατάκης, για να ανακοινώσει πως ανάμεσα στα εναλλακτικά σενάρια της δραστικής μείωσης του προσωπικού ή του κλεισίματος, επιλέγει το πρώτο, δηλαδή 300 απολύσεις. Δε σταματά όμως εδώ, αλλά ζητά "τη συνδρομή της πολιτείας μέσω της επιδότησης του κόστους των θέσεων εργασίας και τη μέσω νομοθετικής ρύθμισης μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου". Και συνεχίζει τις θρασύτατες απαιτήσεις του, λέγοντας πως "η βελτίωση της διάρθρωσης του κόστους αντιμετωπίζεται, όταν μέρος του κόστους αναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους"!

Προς τεκμηρίωση των αξιώσεών του, επικαλείται σχετική μελέτη της Bank of America, που έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί τις επόμενες μέρες στις πιστώτριες τράπεζες. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου ετοίμου ενδύματος της χώρας, με πωλήσεις μόνο το '95 ύψους 6,651 δισ. δρχ., απ' τα οποία 2,465 δισ. δραχμές προέρχονται από εξαγωγές. Παρ' όλα αυτά, ο εργοδότης εκβιάζοντας προκειμένου να πετύχει δανειοδότηση 1,2 δισ. δραχμών με ευνοϊκούς όρους, έκλεισε το εργοστάσιο θέτοντας τους εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του, την 1η Φλεβάρη θα επαναλειτουργούσε, όμως αντί γι' αυτό, τους εργαζόμενους περίμενε το "ενημερωτικό σημείωμα" των απολύσεων.

Οπως θα πει ο Γ. Χιώτης,μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας "τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει τόσο ο ίδιος ο εργοδότης, όσο και η κυβέρνηση που με την πολιτική που εφαρμόζει ουσιαστικά τροφοδοτεί την ασυδοσία των βιομηχάνων. Παρά τις εκκλήσεις της ΕΣΑΚ, τόσο η διοίκηση του σωματείου, όσο και του Εργατικού Κέντρου αδυνατούν να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις, αποφασίζουν απλώς να ενημερωθούν, παίρνοντας το τελικό πόρισμα της τράπεζας. Εμείς επιμένουμε πως η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι να κινηθούν αγωνιστικά".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Αναβάπτιση" επιδιώκει η πλειοψηφία της "Τρίαινας"

Πριν αρχίσει το οικονομικό στράγγισμα των εργαζομένων "μετόχων", η πλειοψηφία του σωματείου προκηρύσσει εκλογές, για να εξασφαλίσει την επανεκλογή της

Σε πρόωρες εκλογές - με απόφαση των παρατάξεων της πλειοψηφίας - προχωρά την επόμενη εβδομάδα, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων που προβλέπει τόσο η συμφωνία της ντροπής του 51%-49%, όσο και η τροπολογία - έκτρωμα που την επικυρώνει. Χτες, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εργαζομένων, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής που θα αναλάβει να διεξάγει τις αρχαιρεσίες.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του σωματείου για πρόωρες εκλογές - τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας των προηγούμενων οργάνων - είναι σκόπιμη, εκτιμά ηΕργοστασιακή Επιτροπή και έχει στόχο "την υφαρπαγή της ψήφου των εργαζομένων, πριν τους βάλουν το χέρι στην τσέπη, μιας και τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας της ντροπής θα τις πληρώσουν πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι".

"Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση", είπαν αναφερόμενοι στη συμφωνία συρρίκνωσης του ναυπηγείου και στη χτεσινή συνέλευση τόσο οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ, όσο και της ΔΑΚΕ, ζητώντας μάλιστα την ψήφο των εργαζομένων. "Ρεαλιστικές", λοιπόν, οι 1.000 απολύσεις (600 σε πρώτη φάση), όπως "ρεαλιστική" είναι και η συρρίκνωση του ναυπηγείου με προοπτική το "λουκέτο" ή τη μετατροπή του σε καρνάγιο.

Οι σύμβουλοι της Εργοστασιακής Επιτροπής εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε αυτή τη "λύση", επισημαίνοντας πως "μόνο η συμμετοχή των εργαζομένων στο επενδυτικό πρόγραμμα (οι δόσεις ξεκινούν πιθανά τον Απρίλη) αντιστοιχεί στον καθένα ετησίως σε 450 χιλιάδες δραχμές" και ότι εκτός της δραματικής συρρίκνωσης του ναυπηγείου "χτυπιούνται οι εργατικές κατακτήσεις, με πρώτη την κατάργηση της ειδικότητας".Επίσης, κατάγγειλαν τη θετική αποδοχή από την πλειοψηφία της πρότασης για 8% αυξήσεις το '96 (σε δυο δόσεις), που αν ισχύσουν θα μειώσουν ακόμα παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων. Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν την Παράταξη, σαν τη "μόνη δύναμη αντίστασης στα καταστροφικά για το ναυπηγείο σχέδια".

Ενα δείγμα από τις πολυκατοικίες ""Φρανκεσταίν"", που έχει κατασκευάσε

Ενα δείγμα από τις πολυκατοικίες "Φρανκεσταϊν", που έχει κατασκευάσει ο Μπολτσής στου Ρέντη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ