ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
{{ Μόνοι μεταξύ "συμμάχων" }

Μόνοι μεταξύ "συμμάχων"

Σε ερώτηση για την πιθανότητα σύρραξης, αλλά και τις διεθνείς συμμαχίες που θα πρέπει να συνάψει η χώρα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Τώρα, εάν θα γίνει πολεμική σύρραξη. Δεν μπορώ να προβλέψω. Να σας πω, φοβάμαι κατ' αρχήν τους τυχοδιωκτισμούς των πολεμοκάπηλων και αυτά τα μεγάλα και τρανά "βάζω τη στολή μου και πάω στην Ιμια".Αυτές οι πολεμοκάπηλες φωνές, που κρύβουν υποτέλεια.

Υποτέλεια και σκύψιμο κεφαλιού. Και ακριβώς όποιος έχει τέτοιες ενοχές βγάζει και φωνές. Οπως φοβάμαι και τις άλλες φωνές. "Συμβιβαστείτε για να 'χουμε ειρήνη, τύπου Βοσνίας". Μ' αυτή την έννοια, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, διότι μπορεί να έχουμε και τυχοδιωκτισμούς,αλλά και απ' την άλλη μεριά αμφισβητείται και το καθεστώς στο Αιγαίο.

Μ' αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν ορισμένες άμεσες, δυναμικές ενέργειες της Ελλάδας και είναι θέμα του ελληνικού λαού από εκεί και πέρα, με την παρουσία του, να δείξει άλλο δρόμο.

Τώρα, ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Εγώ θα ξεκινήσω από το εξής: Η Ελλάδα είναι μόνη. Ας το πούμε κι έτσι. Κατ' αρχήν, η Ελλάδα είναι μόνη σήμερα μέσα στις συμμαχίες.Δηλαδή, δε βλέπω να έχει συμμάχους, δεν το καταλαβαίνω. Αρα, με τι το συγκρίνουμε; Με το σήμερα, δε χρειάζεται σύγκριση.

Ας πούμε ότι η Ελλάδα κάνει μία αντίσταση. Αυτή που είπαμε εμείς, αυτού του τύπου ή και άλλη, που μπορούμε να σκεφτούμε. Θα έχει δυναμική αυτή η αντίσταση.Διότι κοιτάξτε, γύρω γύρω στα Βαλκάνια υπάρχουν χώρες, που συνεχώς απειλούνται, με κυβερνήσεις που τα δίνουν όλα - οι περισσότερες - και συνεχώς απειλούνται, χάνουν τα σύνορά τους και είναι κάτω από οικονομικό πόλεμο και πραγματικό πόλεμο.

Το ίδιο γίνεται και στη Μέση Ανατολή, το ίδιο γίνεται και στη Βόρειο Αφρική. Κινδυνεύουν πολλές χώρες. Ακόμα και αν η Ελλάδα αντιδράσει σ' αυτήν την κατεύθυνση κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", με ρεαλισμό δε λέω, όλα θα τα βάλει κάτω, αλλά θα κάνει ορισμένες κινήσεις.

Θα έχει δυναμική; Το κυριότερο, θα αφυπνιστούν λαοί; Θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι λαοί στις δυνάμεις τους; Πέστε μου, θα υποστηρίξει ή δε θα υποστηρίξει ολόκληρος ο ελληνικός λαός τέτοιες ενέργειες της κυβέρνησης; Θα τις υποστηρίξει, όλος ο ελληνικός λαός. Σήμερα, τι να υποστηρίξει ο ελληνικός λαός;

Και πάει σε αδράνεια. Θέλω να πω ότι τις συμμαχίες τις δημιουργείς με τη σωστή δράση.Και, τέλος, επειδή ακούω κι αυτή την άποψη, "να οπλιστούμε, να γίνουμε σαν αστακοί". Κατ' αρχήν, σαν αστακοί είμαστε. Είμαστε η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών.

Και υποτίθεται ότι είμαστε και στη μεταψυχροπολεμική περίοδο. Και η Τουρκία εξοπλίζεται και η Ελλάδα. Το ξέρουμε το κυνήγι των εξοπλισμών, ας μη το συζητάμε. Αλλά επειδή τίθεται το παράδειγμα του Ισραήλ και ακούω τώρα "να το Ισραήλ", εσείς τι πιστεύετε;

Το Ισραήλ, επειδή εξοπλίστηκε είναι ισχυρό ή γιατί είναι το όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει τις πλάτες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή; Δηλαδή, δε σε σώζουν ούτε οι εξοπλισμοί από μόνοι τους. Και η ζωή έχει δείξει ότι νίκησαν λαοί, χωρίς να έχουν ανώτερο εξοπλισμό και νίκησαν χώρες με ανώτερο.

Αμα παλεύεις τον ιμπεριαλισμό, πολλαπλασιάζεις τις δυνάμεις σου και τη θέλησή σου και γίνεσαι και πιο γενναίος.Αλλά το κυριότερο, μην πάμε τώρα η Ελλάδα να γίνει Ισραήλ. Πού το βρήκαμε αυτό; Εδώ να σας πω, σ' αυτό το δημοσίευμα μπαίνει και ένα ερώτημα. Δεν ξέρω ποιος το έχει διοχετεύσει. Μπορεί να το έχει διοχετεύσει κανένας υπουργός, πού να ξέρω.

Λέει εδώ το δημοσίευμα (στη "ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ") ότι ενδιαφέρεται η Ουάσιγκτον για την πώληση πυραύλων και την εκμίσθωση ιπταμένων τάνκερς. Μπορεί και μία πλευρά αυτής της κρίσης, να είναι και η προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ολα μαζί και η επιδιαιτησία και η επικυριαρχία και τα πάντα.

Τι να τους κάνουμε αυτούς τους συμμάχους; Μόνοι μας είμαστε έτσι κι αλλιώς. Εγώ, πιστεύω, πολλές χώρες, μια Ελλάδα που έχει δυναμισμό, θα βρεθούν πολλές χώρες στην πορεία για συμμαχία".

Ο λαός δε σκύβει το κεφάλι

Σε ερώτηση για το αν η χώρα με αυτές τις δυναμικές ενέργειες αντίστασης ενδέχεται να κατηγορηθεί για απομόνωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Από ποιον να κατηγορηθεί; Από τον κ. Κλίντον, τον κ. Κολ και τον κ. Σολάνας; Κοιτάξτε, αυτό το ζήτημα της απομόνωσης, είναι η σύγχρονη μορφή πλύσης εγκεφάλου των λαών.Είναι το σύγχρονο ιδεολογικό όπλο.

Σε απομόνωση θέλουν την Ελλάδα, να μας έχουν πιόνι,"σήκω σήκω - κάτσε κάτσε". Εν πάση περιπτώσει, κοιτάξτε, εδώ αναμετριούνται δύο αντιλήψεις.Η μια αντίληψη - ας την πω έτσι - την έδωσε πιο ολοκληρωμένα ο Λεωνίδας ο Κύρκος, "πάντα μέσα, όλο μέσα" και η άλλη αντίληψη "όλο έξω".

Εμείς δε λέμε ούτε όλο μέσα, ούτε όλο έξω. Εμείς λέμε το εξής: Σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένοι οργανισμοί των ιμπεριαλιστών, που η Ελλάδα βλάπτεται και πρέπει να απαγκιστρωθούμε απ' αυτούς. Και εδώ θέλει μια ολόκληρη πολιτική να ακολουθηθεί.

Δεύτερο: Εμείς λέμε μέσα.Πού μέσα; Αν θέλετε, σε έναν άλλο οργανισμό, που ξεκινάει από τη συγκρότηση της κοινής δράσης των λαών, των πολιτικών δυνάμεων που είναι διατεθειμένοι να υψώσουν φωνή στη "νέα τάξη πραγμάτων" και όποιων κυβερνήσεων επίσης για διάφορους λόγους είναι διατεθειμένοι να πουν και κανένα όχι.

Και εμείς, μέσα στις διεθνείς διαδικασίες είμαστε, αλλά όχι μέσα στις διεθνείς διαδικασίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Και νομίζω ο ελληνικός λαός δεν έχει παρά να διαβάσει την ιστορία της Ελλάδας και θα δει. Πάντα βρίσκανε κάτι. Είσαι αδύναμος, δεν μπορείς.

Το λαό ταπεινωμένο τον θέλουν και δεν είναι εθνική ταπείνωση αυτό που έγινε. Ταπείνωση είναι αυτό που θέλουν, να σκύβει το κεφάλι, να συμβιβάζεται με τον εργοδότη, να συμβιβάζεται με τον κυβερνήτη, να συμβιβάζεται με τον ξένο αφέντη.

Αυτά τα πράγματα πρέπει να απαντηθούν αυτή την περίοδο και βρίσκουμε τους χειρισμούς. Και αυτά που λέμε εμείς διπλωματικοί χειρισμοί είναι, αλλά είναι σε άλλη κατεύθυνση. Αμα ο ελληνικός λαός αποφασίσει πια να πάψει να είναι ελληνικός λαός, τότε θα παραμείνει σ' αυτό που είναι.

Επειδή, δηλαδή, οι επάνω δε θέλουν, πρέπει και ο λαός να σκύψει το κεφάλι; Σε όλα, λέει, μέσα. Να μας απαντήσει ο Λεωνίδας ο Κύρκος. Στείλαμε εκστρατευτικό σώμα στη Βοσνία. Δεν έχουμε πει πουθενά όχι. Τι αντάλλαγμα πήρε η Ελλάδα; Αν κι εμείς δε ζητάμε τέτοια ανταλλάγματα, να παίρνεις μέρος στη "νέα τάξη πραγμάτων" και να λες ανταλλάγματα.

Μα ούτε και ανταλλάγματα με τη δική τους λογική. Πού δε συμμορφώθηκε η Ελλάδα; Οσο πιο πολύ συμμορφώνεσαι, τόσο πιο πολύ υποδουλώνεσαι. Καθαρά πράγματα. Δε θα πάμε και με τους κοτσαμπάσηδες. εν πάση περιπτώσει".

Η ατζέντα θα τεθεί στη σύσκεψη

Σε ερώτηση - παρατήρηση ότι το ΚΚΕ "δεν έχει προτείνει" ατζέντα θεμάτων για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε:

"Ακουσε να δεις. Δεν το θεωρώ σωστό να κατηγορείς το ΚΚΕ ότι δε δίνει ατζέντα και δε δίνει τίποτα. Δίνουμε και παραδίνουμε. Στο κάτω κάτω, θα πάμε στον πρωθυπουργό, αν μπορεί να μας προτείνει κι ένα άλλο θέμα. Εδώ δε μας δέχτηκε καν.

Εμείς λέμε η κρίση στο Αιγαίο. Αν είναι κάτι συνεπακόλουθο, εμείς μακάρι

να βάλουμε όλο το θέμα ΝΑΤΟ κλπ. Δεν έχουμε αντίρρηση να βάλουμε τέτοια θέματα. Και ατζέντα και προτάσεις έχουμε. Αλλά εδώ δε γίνεται συνάντηση. Την ατζέντα δε θα τη βάλω δημόσια. Θα πάω να συζητήσω και θα δούμε πώς βλέπουν κι εκείνοι το ζήτημα.

Δεύτερο. Τώρα κοιτάξτε, εάν θα συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Αμα είναι καλό, γιατί να μην συμφωνήσουμε; Τι θα πει μίνιμουμ και μάξιμουμ; Εάν είναι θετικά αυτά που προτείνονται, γιατί να μην συμφωνήσουμε; Εμείς την πολιτική μας την έχουμε, δεν την εξαντλούμε στα Συμβούλια των Αρχηγών. Παλεύουμε μέσα στο λαό και σ' όλα τα μέτωπα και θα συνεχίζουμε.Αλλά να σας πω τώρα, τα μίνιμουμ και τα μάξιμουμ. Πού να συμφωνήσουμε; Δηλαδή αν, π.χ., έρθει πρόταση που λέει ότι "κοιτάξτε να δείτε, να δώσουμε κάτι στους σχεδιασμούς, γιατί δε γίνεται διαφορετικά". Δε θα συμφωνήσουμε. Εξαρτάται".

Δε θέλουν να αντιδράσουν

Σε ερώτηση για έναν πιθανό διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Να σας πω κάτι; Βλέπετε ότι έχουν καταφέρει τα υπεύθυνα κόμματα και διάφοροι πολιτικοί παρατρεχάμενοι και ας ανήκουν σε άλλα κόμματα και μετατρέπουν τα προβλήματα σε διλήμματα,τα οποία δεν απηχούν την ουσία, για να μην πάμε στην καρδιά του προβλήματος, "ναι" ή "όχι" διάλογος.

Κοιτάξτε να δείτε, για εμάς ισχύει και σήμερα αυτή η θέση, που λέμε πάντα. Ο διάλογος είναι το πρόβλημα; Ομως, πρέπει να διακηρυχτεί ο σεβασμός των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.Αυτό βεβαίως. Να πω διάλογο για να συζητήσω πώς θα είναι τα σύνορα και πώς θα είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τέτοιο διάλογο όχι.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει την εξής - να σας πω, αν θέλετε - σωστή και έξυπνη κίνηση, αλλά ο νους είναι να ξεγελάμε τον ελληνικό λαό. Να πάει να πει, "διάλογο εγώ δεν έχω αντίρρηση, πρώτη διακήρυξη, σύνορα και απαραβίαστα τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν αλλάξει τίποτε". Οπότε, έτσι στριμώχνει και την Τουρκία.Αλλά τι λένε; "Δε δέχομαι τον Χόλμπρουκ, δεν τρώγω με τον Χόλμπρουκ". Μα αφού εδώ δέχονται τους Αμερικάνους ως επικυρίαρχους. Μήπως δεν έκανε διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία τώρα, μέσω των Αμερικανών;

Εδώ δέχονται την Ευρωπαϊκή Ενωση - με συγχωρείτε, γιατί είναι ευρύτερο το θέμα - να αποφασίζει τι θα παράγουμε, πώς θα το παράγουμε.Μέχρι και αν θα βάλουμε εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους, αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για τα πάντα. Και το δέχονται, γιατί έχουν συμφέροντα, γιατί θέλουν να ικανοποιήσουμε αυτά τα συμφέροντα. Οχι ότι δεν έχουν φωνή να αντιδράσουν, δε θέλουν να αντιδράσουν.Και το ζήτημα είναι διάλογος ή όχι διάλογος;

Δημιουργούν ένα δίλημμα και ασχολείται ο κόσμος, "θα έρθει ο Χόλμπρουκ στην Ελλάδα ή δε θα έρθει;" Δηλαδή και αν του πούνε να έρθει σ' ένα μήνα, δεν τα έχουν παραδώσει όλα στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ;

Πολύ φοβόμαστε ότι γίνονται ορισμένες θεαματικές κινήσεις, για να συγκαλύψουν τη συμπόρευση και της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων με τη "νέα τάξη πραγμάτων" και καλύπτεται αυτό με μεγάλα λόγια. Είναι σαν τη Μεγάλη Ιδέα, που είχαμε παλιά, που κάλυπτε όλη την υποτέλεια της ελληνικής κυρίαρχης τάξης".

Παζάρι σ' ένα συμφωνημένο πλαίσιο λιτότητας

Σχολιάζοντας, τέλος, τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Πιστεύω ότι είναι ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα αυτής της περιόδου, που, όσο και αν την προσοχή μας τη συγκεντρώνει η κρίση στο Αιγαίο ή άλλα προβλήματα, δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα.Οχι μόνο γιατί έχουμε πολύχρονη λιτότητα, όχι μόνο γιατί οι απώλειες κάθε χρόνο είναι και μεγάλες και δεν ξέρουμε πού θα πάμε, αλλά κυρίως γιατί φτάσαμε σ' ένα σημείο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας να παζαρεύουν πάνω σ' ένα προαποφασισμένο και συμφωνημένο πλαίσιο λιτότητας.

Και εδώ, γίνεται το εξής παζάρι,έναν πόντο κάτω, έναν πάνω, για να πει ο ΣΕΒ ότι "εγώ κατάφερα και κέρδισα το 1%" ή για να πει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ότι "ξέρετε, εγώ γλίτωσα το 1%". Αλλά είναι προαποφασισμένο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν.Ενα αυτό.

Δεύτερον, και το πιο σοβαρό, γίνονται συλλογικές διαπραγματεύσεις με τέτοιο σκληρό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι είναι στη γωνία, ενώ έπρεπε αυτή τη στιγμή να γίνονται διαπραγματεύσεις και να έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Εάν η ΓΣΕΕ θέλει να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού έχει να κάνει με σκληρή εργοδοσία απέναντι, έπρεπε να στηριχτεί στους εργαζόμενους. Δεν το κάνει όμως, γιατί δε θέλει να πάνε τα πράγματα πέρα από ένα ελάχιστο ποσοστό αυξήσεων, που δεν έχει στην ουσία καμία αξία.

Και απ' αυτή την άποψη, τρίτο, πάνε να διαλύσουν εντελώς το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.Είναι αυτό που είπε ο κ. Σημίτης, η κοινωνία των ατόμων, και όχι η κοινωνία των εργαζομένων, ας το πω έτσι κάπως χονδρικά. Από εδώ οι εργαζόμενοι και από εκεί η μεγάλη σκληρή εργοδοσία. Και θέλουν να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να πάνε άτομο το άτομο, να μην παρεμβαίνουν τα σωματεία, για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τα καπιταλιστικά κέρδη, τα κέρδη των πολυεθνικών.

Με αυτή την έννοια, δεν είναι μια οποιαδήποτε χρονιά συλλογικής σύμβασης. Αυτό είναι, νομίζετε, μόνο το θέμα; Οχι ότι δεν είναι σημαντικό, σημαντικότατο το ποσοστό. Και απ' αυτή την άποψη οι κομμουνιστές αυτή τη στιγμή πραγματικά - και σωστά - θέλουν ακριβώς να βοηθήσουν να αναπτυχθούν οι αγώνες, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να βγει κάτι από τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν μπορούν να μην καταγγέλλουν και αυτό το φιάσκο, και αυτό το θέατρο που παίζεται.

Είναι αυτό που λέμε. Και συμμετέχεις, και πρέπει να συμμετέχεις, σε όλα τα πεδία να παλεύεις, αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει και το θέατρο. Γι' αυτό λέω, καλά είναι και τα Συμβούλια και θα πρέπει και θα καταθέσουμε προτάσεις, αλλά καμιά φορά είναι και φύλλο συκής".


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
Απαγκίστρωση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αρχικά, ρωτήθηκε για το τι προτείνει το ΚΚΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Της ζητήθηκε, επίσης, να τοποθετηθεί γύρω από την ύπαρξη κυβερνητικής συνοχής, άρα και ακυβερνησίας στον τόπο, εξαιτίας της κρίσης. Απαντώντας στην ερώτηση, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Το πρώτο, τώρα τι προτείνουμε, τι προτείνουμε για αύριο. Θα απαντήσω για το τώρα και για το αύριο. Είναι αδύνατον και το θεωρούμε πρόκληση να μας λένε "τι προτείνετε τώρα;", όταν διαγράφουν - δεν το λέω για σένα - σκόπιμα το χτες.

Γιατί το τώρα δε γεννήθηκε απότομα, το τώρα προέκυψε από το χτες. Και λύσεις ουσιαστικές και πολιτικές και βιώσιμες, δίχως να κοιτάξεις το χτες, δεν υπάρχουν.Παρ' όλα αυτά, θα απαντήσω στο τώρα.

Από τη στιγμή που είναι κοινή πεποίθηση ότι το θέμα δεν αφορά στενά Ελλάδα - Τουρκία, αλλά πρόκειται για σχεδιασμό έντασης στο Αιγαίο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανάλογες πρέπει να είναι οι λύσεις και οι απαντήσεις.Και από τη στιγμή που όλοι λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε τον Πόντιο Πιλάτο, εμείς ξέρουμε γιατί τον έκανε.

Τον έκανε σκόπιμα. Ηξερε τι έκανε.Από τη στιγμή που βλέπουμε όλο αυτό το πλέγμα των προβλημάτων, άρα, τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Πρώτο ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αποφασιστικά να θέσει ζήτημα σ' αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, που τους θεωρεί και συμμαχικούς - εμείς δεν τους θεωρούμε καθόλου τέτοιους - αλλά από τη στιγμή που είναι μέσα η Ελλάδα, να θέσει ζήτημα σ' αυτούς τους οργανισμούς να πάρουν θέση: "Είναι σεβαστό το διεθνές δίκαιο;"

Αυτό το δίκαιο που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και είχε και αρκετά θετικά στοιχεία, διότι τότε ήταν ο διπολισμός. Και κάτω από τη σύγκρουση των δύο κόσμων, κάτι καλό έβγαινε και για τους λαούς, όχι πλήρως καλό, γιατί δεν ήταν μόνες τους οι σοσιαλιστικές χώρες.

Το διεθνές δίκαιο το δέχονται; Υπάρχει τέτοιο θέμα ή θα φτιάχνουμε κάθε μέρα το δίκαιο των Αμερικανών, των Γερμανών, των Γάλλων, εννοώ της ηγεσίας;

Εάν δεν πάρουν θέση για μας - και δε θα πάρουν, είναι πιθανό κι αυτό, αλλά ας δοκιμαστεί - υπάρχει ζήτημα. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει ορισμένες συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, συμφωνίες που πονάνε αυτούς τους οργανισμούς.

Π.χ., με τις βάσεις τι θα γίνει; Σούδα - Ακτιο. Εχει η Ελλάδα δυνατότητα, γιατί η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων δε θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν είχε όλες τις χώρες της Γης δεμένες με κάποιο τρόπο, άλλες με βάσεις, με παραχωρήσεις.

Να δηλώσει η κυβέρνηση: "Η Ελλάδα δε θα πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ ταχείας επέμβασης, η οποία συγκροτείται από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα".Κι αυτή η δύναμη πάει να κάνει επιχειρήσεις δράσης στη Μέση Ανατολή κι αλλού και στη Βόρειο Αφρική.

Είναι ένα διαπραγματευτικό ατού ουσιαστικό για την κυβέρνηση. "Δεν μπορούμε, κύριοι, να είμαστε στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ".Υπάρχουν, δηλαδή, τέτοια ζητήματα. Και, τέλος, μπορεί να απαιτήσει και πρέπει να διακηρυχτεί από την πλευρά της Τουρκίας ότι σέβεται τα σύνορα.

Φτάσαμε σήμερα να ξαναζητάμε διαβεβαιώσεις ότι "σεβόμαστε τα σύνορα". Αν δε γίνονται τέτοιες διακηρύξεις, ανοίγουμε το δρόμο των ιμπεριαλιστών να αλλάζουν τα σύνορα, όπως θέλουν, να τα μικρομεγαλώνουν.Αυτά εμείς έχουμε να προτείνουμε.

Από εκεί και πέρα, τι έχουμε να προτείνουμε; Μέτωπο, αγώνες, νίκη κατά των ιμπεριαλιστών, άνοιγμα του δρόμου έως εκεί που πρέπει να πάει και ως το σοσιαλισμό.Και ας μην φαίνονται ουτοπίες αυτά. Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι με τη σημερινή τάξη πραγμάτων υπάρχει ευημερία και ειρήνη".

Κριτική στο ραγιαδισμό των ηγεσιών

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα συμμετοχής δυνάμεων του σημερινού ΠΑΣΟΚ, του "ΣΥΝ" και δυνάμεων της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", στο μέτωπο πάλης που προτείνει το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι κάτω, στη βάση όλων των κομμάτων, υπάρχουν λαϊκές δυνάμεις που σήμερα προβληματίζονται, γίνονται διεργασίες.Ορίστε, η κρίση στο Αιγαίο. Βλέπετε, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αρχίζει και καταλαβαίνει τι σημαίνει ΝΑΤΟ, τι σημαίνει HΠA,τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Ρωτήστε τον κόσμο.

Αρχίζει να διαμορφώνεται, δηλαδή, αυτή η συνείδηση. Μ' αυτή την έννοια, γι' αυτό λέμε ότι το μέτωπο πατάει.Επειδή στη βάση όλων των κομμάτων - άλλη βάση μπορεί να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κι άλλη λιγότερο - υπάρχουν δυνάμεις τέτοιες, δε σημαίνει ότι θα ρίξουμε τους τόνους της κριτικής και της αντιπαράθεσης στις ηγεσίες.

Ισα ίσα. Αλλιώς δε θα απεγκλωβιστεί αυτός ο κόσμος.Ο ένας θα του λέει "πρόσεξε, μην ταράξουμε τα νερά της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί χαθήκαμε". Ο άλλος θα λέει "πρόσεξε το ΝΑΤΟ μην ταράξουμε τα νερά και τι κάνουμε;" Αυτό είναι ταπείνωση.

Και τελειώνω λέγοντας, όλα αυτά τα κόμματα, στην ουσία, να πάψουν να λένε για την εθνική ταπείνωση. Δεν είχαμε εθνική ταπείνωση.Η πολιτική τους είναι τέτοια και ταπείνωση είναι, όταν ένας λαός γίνεται ραγιάς και ανέχεται να τον εκμεταλλεύεται το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές και οι ιμπεριαλιστές. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν είναι ραγιάς και δε θα γίνει ραγιάς".

Απαράδεκτη η άρνηση του πρωθυπουργού

Οταν ρωτήθηκε αν θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, ζητώντας του σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Να μου επιτρέψετε να σας κάνω μια κριτική, δεν είναι προσωπική. Εχουμε ζητήσει από την Παρασκευή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σύσκεψη των κομμάτων.

Ενα θέμα είναι ότι αυτό δεν προβάλλεται.Ειλικρινά σας λέω, δεν πάσχουμε από τη μανία της προβολής, άρα είναι θέμα ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Θάβεται. Δεύτερον, δυστυχώς δεν έχω πάρει καμία απάντηση από την Παρασκευή για τη συνάντηση, όχι για τη σύσκεψη. Γιατί εκεί θα την αναπτύξουμε τη θέση μας.

Εμείς ζητήσαμε συνάντηση, για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.Και δε λέω ότι οι προτάσεις μας θα είναι έξω από αυτά που έχουμε πει έως τώρα, αλλά εγώ κρατάω, δε θα πω όλα όσα επεξεργαζόμαστε να πούμε στον πρωθυπουργό, γιατί πρώτα τα λες στον αρμόδιο και μετά βγαίνεις και κάνεις συνέντευξη.

Κι όμως δεν έχουμε μια απάντηση.Θα μπορούσε να μας πει ότι "ξέρετε είμαι φορτωμένος, έχω προβλήματα" και δε ζητήσαμε άμεσα, δηλαδή Παρασκευή ή Σάββατο, είπαμε "κλείστε μας Τρίτη - Τετάρτη", γιατί καταλαβαίνουμε ότι οπωσδήποτε έχει και πάρα πολλές ασχολίες.

Να το πω, είναι και λίγο πρωτοφανές. Επρεπε να μας καλέσουν.Για τα εσωκυβερνητικά προβλήματα, με την ευκαιρία, εμάς δε μας απασχολούν οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ποιος να είναι αρχηγός και ποιος να μην είναι. Μας απασχολούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο λαό και οι διεργασίες που γίνονται.

Θεωρούμε, όμως, απαράδεκτο στο όνομα των διαφωνιών του ενός με τον άλλο υπουργό να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Να μην μπορεί να σε δέχεται ο πρωθυπουργός ή να μην σε ενημερώνει. Αυτά είναι απαράδεκτα. Ας τα βρουν μεταξύ τους, δε θα ανακατευτούμε σε εσωκομματικά, αλλά για μας δεν είναι άλλοθι. Εμείς θα κρίνουμε πολιτικά την κυβέρνηση".

Γιατί δε μιλούν για το "ΠΟΤΟΜΑΚ";

"Θέλετε να σας πω κάτι με την ευκαιρία, γι' αυτό το θέμα της ενημέρωσης; Κυκλοφόρησε μια εφημερίδα, ας με συγχωρήσουν οι ιδιοκτήτες, δεν την ήξερα, λέγεται "ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ", και στο φύλλο της 10 Ιανουαρίου 1996 έχει καταγγελία, ότι υπάρχει αμερικάνικο πλοίο το οποίο κυκλοφορεί στο Αιγαίο ελεύθερα, δε ρωτάει κανέναν και όταν το ρώτησαν έδωσε γενικές απαντήσεις και ότι αυτό έγινε αντικείμενο που απασχόλησε τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Αμυνας κλπ.

Δεν έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι από τα κόμματα γι' αυτό; Για να ξέρουμε, δηλαδή. Να έρχονται να μας λένε κάντε προτάσεις τώρα; Το "ΠΟΤΟΜΑΚ" δεν έχει δώσει καμία πειστική δικαιολογία για την παρατεινόμενη παρουσία στη χώρα μας.Και λέει αρνούνται να υποβάλουν έγγραφο κλπ. Μπορείτε να πάρετε την εφημερίδα. Εγώ χτες την είδα και μου την έδωσαν στη Σπάρτη.

Λέει "Επί 4 μήνες, το "USS POTOMAC" βρίσκεται στο Αιγαίο και ζήτησε και ελλιμενισμό και του είπαν γιατί θέλεις τον ελλιμενισμό; Λέει για επιχειρησιακές ανάγκες στην Ανατολική Μεσόγειο". Πέστε μου, όλα αυτά είναι άσχετα με την κρίση που εμφανίστηκε; Εμείς θέλουμε να βάλουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να μας πει".

Να ενισχυθεί η πολιτική του ΚΚΕ

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ρωτήθηκε για το αντικείμενο που θα έχει η σύσκεψη των αρχηγών, αλλά και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εξαιτίας των εξελίξεων, τόνισε:

"Το αντικείμενο της σύσκεψης, η κρίση στο Αιγαίο κατ' αρχήν. Να συζητήσουμε αυτό. Υπάρχουν κι άλλα θέματα, Βαλκάνια, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή την πρόταση εμείς θα κάνουμε.

Ενα δεύτερο ζήτημα. Εάν θα γίνουν εκλογές; Κοιτάξτε, έχει αποδειχθεί έως τώρα ότι, όταν γίνονται πρόωρες εκλογές, κάποιο λάκκο έχει η φάβα, γιατί κανένας δε θέλει να παραδώσει την κυβέρνηση και να μην εξαντλήσει την 4ετία. Αλλοτε την κάνουν πιο νωρίς, γιατί θεωρούν ότι αν την κάνουν πιο αργά θα χάσουν περισσότερα ή άλλοτε γίνονται διάφορα παρασκηνιακά και πέφτει κάποια κυβέρνηση όταν έχει ένα βουλευτή συν.

Αρα, το θέμα των εκλογών, εξαρτάται από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Και αν θα κάνει τις εκλογές, δεν πρόκειται να έχει καλό σκοπό στο μυαλό του. Εμάς δε μας απασχολούν και τώρα να γίνουν και στην κανονική τους.Αλλωστε, ένας - ενάμιση χρόνος μας χωρίζει.

Αυτό που μας απασχολεί, είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει και μπορεί, με την πείρα που έχει αποκτήσει, να κάνει μία σημαντική αρχή σ' αυτές τις εκλογές.Εγώ θα ξεκινήσω, όχι από το ποια κυβέρνηση θα βγει, αλλά από το ποιο κόμμα πρέπει να ενισχυθεί, ποια πολιτική πρέπει να ενισχυθεί.

Τη δική μας την απάντηση την ξέρετε και νομίζουμε ότι, απ' όλες τις μεριές, επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ. Και μόνο επειδή έχει επιβεβαιωθεί, αξίζει πραγματικά να έχει ουσιαστική στήριξη και δύναμη, για να μπορεί να τη χρησιμοποιεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ