Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, που ζητούν χώρους πρασίνου και αναψυχής, βουλευτές του ΚΚΕ, που κατέθεσαν στη Βουλή μια σειρά Ερωτήσεις για την περιοχή
Τους αγώνες μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής Αμπελοκήπων, για αξιοποίηση των ελεύθερων οικοπέδων ως χώρων πρασίνου και αναψυχής στηρίζουν με παρεμβάσεις - Ερωτήσεις τους στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές του ΚΚΕ. Εύλογα τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, για το τι πρόκειται να γίνει με τις ελεύθερες εκτάσεις στα "Κουντουριώτικα", τον χώρο δίπλα στο "Θέμιδος Μέλαθρον", το οικόπεδο "Θων" και τις παλιές προσφυγικές κατοικίες, επί της οδού Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση των οποίων θα αποτελέσει "όαση αναπνοής" σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, όπως οι Αμπελόκηποι.
Συγκεκριμένα, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Δήμος Κουμπούρης,ζητούν την αξιοποίηση της ελεύθερης έκτασης στα "Κουντουριώτικα", πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για μια έκταση 15 περίπου στρεμμάτων, σ' ένα τμήμα της οποίας έχουν χτιστεί δέκα σχολεία για 5.000 μαθητές. "Η υπόλοιπη έκταση είναι ελεύθερη, αλλά αναξιοποίητη", τονίζουν οι βουλευτές, ζητώντας, ταυτόχρονα, την ικανοποίηση των προτάσεων των κατοίκων για μετατροπή της έκτασης σε χώρο αθλοπαιδιών και πρασίνου. Τέλος, ρωτούν τους υπουργούς, πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης στο Δήμο Αθηναίων.
Τη συνέχιση των εργασιών στο χώρο όπου βρισκόταν οι Φυλακές "Αβέρωφ", ο οποίος και προοριζόταν για τα κτίρια Δικαστηρίων (Εφετείο, Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο), ζητούν με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας.Συγκεκριμένα, στο χώρο για τα δικαστήρια, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά την απομάκρυνση των Φυλακών "Αβέρωφ", έγινε μόνο το κτίριο του Αρείου Πάγου, το "θέμιδος Μέλαθρον". Το υπόλοιπο τμήμα, σκάφτηκε σε μεγάλο βάθος για τη θεμελίωση των άλλων δικαστηρίων και την κατασκευή των υπογείων χώρων. Ομως, "οι εργασίες - τονίζουν οι βουλευτές - σταμάτησαν εδώ και αρκετό καιρό, για να επανεξεταστεί το θέμα, με αποτέλεσμα ο τεράστιος λάκκος που δημιουργήθηκε να αποτελεί σοβαρή εστία μόλυνσης για την υγεία των κατοίκων".
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς, πώς "βλέπουν" το αίτημα φορέων της περιοχής να κατασκευαστεί γκαράζ μέχρι την επιφάνεια του εδάφους - γεγονός που θα συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής και του μετρό που κατασκευάζεται - και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου στην επιφάνεια της έκτασης, που καλύπτει δέκα στρέμματα.
Το αίτημα κατοίκων των Αμπελοκήπων, να γκρεμιστούν οι ετοιμόρροπες προσφυγικές πολυκατοικίες, επί της οδού Αλεξάνδρας και να οικοδομηθούν σύγχρονες στον ίδιο χώρο, προς την πλευρά του Δημοτικού Νοσοκομείου, στηρίζουν με μια τρίτη Ερώτηση οι Ορέστης Κολοζώφ και Δήμος Κουμπούρης.Σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, σημειώνουν: "Στα 240 διαμερίσματα των πολυκατοικιών κατοικούν οικογένειες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ένοικοι αλλοδαποί, αφού οι δικαιούχοι και κληρονόμοι τα εγκατέλειψαν". Να σημειώσουμε ότι οι πολυκατοικίες ανήκουν στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και καταλαμβάνουν έκταση 30 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Οι βουλευτές ζητούν να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου στον ελεύθερο χώρο που "απλώνεται" μπροστά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως επιθυμούν και οι κάτοικοι. Ενώ, ρωτούν ποια είναι η μέχρι σήμερα συνεργασία με το δήμο ώστε να αποτραπεί νέα προσφυγοποίηση.
Επί χούντας, το οικόπεδο "Θων", που βρίσκεται μεταξύ των οδών Κηφισίας, Αιτωλίας και Θεοφάνους, απαλλοτριώθηκε και δόθηκε στην ανώνυμη εταιρία "Ιντερνάσιοναλ Παλάς Οτέλ", του εφοπλιστή Θεοδωρακόπουλου, με την προοπτική να οικοδομήσει 20ώροφο ξενοδοχείο "χάριν κοινωφελούς σκοπού". Η πράξη της απαλλοτρίωσης προέβλεπε την ανέγερση ξενοδοχείου σε τρία χρόνια. Αντ' αυτού, η εν λόγω εταιρεία, με παράνομες μεθοδεύσεις κατασκεύασε μαγαζιά και πάρκινγκ. Τη μετατροπή του κοινωφελούς σκοπού σε κερδοσκοπικό καταγγέλλουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας,ζητώντας ταυτόχρονα να αφαιρεθεί το οικόπεδο απ' την εν λόγω εταιρία, εφόσον δεν τήρησε τους όρους απαλλοτρίωσης, καθώς επίσης να λάβουν μέτρα οι κρατικές υπηρεσίες που φέρουν την ευθύνη για τη συγκεκριμένη κερδοσκοπία.
Επίσης, ζητούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής της 643/1979 Πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που προέβλεπε το χαρακτηρισμό του οικοπέδου σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και Κέντρου Νεότητας. Απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής.
Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ παραγωγών και εμπόρων έβγαλε στην επιφάνεια τη βρώμα του κυκλώματος, της οποίας θύματα είναι τόσο ο παραγωγός, όσο και ο καταναλωτής
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -
Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ιχθυεμπόρων και παραγωγών με αφορμή τη δημιουργία δεύτερης ιχθυαγοράς στη Δ. Θεσσαλονίκη έφερε στην επιφάνεια την αθέατη πλευρά της εμπορίας των ψαριών, που μόνιμα έχει θύματα τον καταναλωτή και τον μικρό παραγωγό. Το κύκλωμα διάθεσης παραμένει σε λίγα χέρια που ρυθμίζουν τις τιμές του προϊόντος και θησαυρίζουν, ενώ το ψάρι φτάνει να πουλιέται στην τριπλάσια τιμή από αυτή που τη δίνει ο παραγωγός στον έμπορο. Παράλληλα, οι προσπάθειες που γίνονται για εξυγίανση του κυκλώματος σκοντάφτουν σε πολύ μεγάλα συμφέροντα. Και σ' όλα αυτά το κράτος και οι υπηρεσίες του λάμπουν διά της απουσίας τους. Τριάντα πέντε μεσάζοντες ελέγχουν τη διακίνηση των ψαριών στη Θεσσαλονίκη αποτελώντας ισχυρή οικονομική και πολιτική δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι στη χώρα, που η θάλασσα αποτελεί στοιχείο της ζωής και του πολιτισμού των κατοίκων της, οι περισσότεροι Ελληνες να "τρώνε" τα ψάρια μόνο με τα μάτια. Παράλληλα, η υπεραλίευση οδηγεί στην εξαφάνιση ειδών και στον περιορισμό ποσοτήτων που φθάνουν στην αγορά με συνέπεια ο στυγνός νόμος της προσφοράς και της ζήτησης να κάνει το προϊόν ακόμη πιο απλησίαστο.
Από το καλοκαίρι του '95 και μετά τις αντιδράσεις των ιχθυεμπόρων η ιχθυαγορά έφυγε από το λιμάνι και άρχισε να λειτουργεί στη Μηχανιώνα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, που στοίχισαν μέχρι σήμερα 3 δισ. δρχ. Το υπουργείο Γεωργίας, όμως, σχεδιάζει τη δημιουργία δεύτερης ιχθυαγοράς στη Μενεμένη, τη διαχείριση της οποίας διεκδικεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Μενεμένης. Οι ιχθυέμποροι υποστηρίζουν ότι στη Μηχανιώνα θα πρέπει να λειτουργεί μόνο η ιχθυόσκαλα και ότι η ιχθυαγορά δε θα πρέπει να είναι τόσο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, γιατί τα προϊόντα επιβαρύνονται οικονομικά.
"Αν φύγει η ιχθυαγορά θα αχρηστευτεί και ο θεσμός της ιχθυόσκαλας", πιστεύει ο αντιδήμαρχος της Μηχανιώνας. Οι ιχθυέμποροι δε θέλουν να είναι η ιχθυαγορά στη Μηχανιώνα, γιατί εδώ βρίσκονται κάτω από το μάτι του παραγωγού. Να σημειωθεί ότι στην πόλη μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος στην Ελλάδα και από εδώ τροφοδοτείται με νωπά αλιεύματα κατά 80% η ιχθυαγορά της Θεσσαλονίκης". Πολλοί στη Μηχανιώνα έχουν τη γνώμη ότι οι ιχθυέμποροι θα υποχρεώσουν τους παραγωγούς να πηγαίνουν τα αλιεύματά τους στην ιχθυαγορά της Μενεμένης και στο τέλος οι δεύτεροι θα υποκύψουν στις πιέσεις, γιατί το ψάρι είναι ευπαθές προϊόν.
Στη Μηχανιώνα, αν και ξοδεύτηκαν 3 δισ. για να γίνει μία σύγχρονη ιχθυόσκαλα αυτή σκόπιμα υπολειτουργεί, κάτι που υπαγορεύουν, φαίνεται, τα μεγάλα συμφέροντα. Εδώ που υποτίθεται θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια στην εμπορία των ψαριών συνεχίζει να υπάρχει το παλιό καθεστώς που επικρατούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Ούτε η ΕΤΑΝΑΛ (φορέας διαχείρισης ιχθυαγορών), ούτε το υπουργείο, αλλά ούτε και οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το νέο καθεστώς", λέει ο πρόεδρος του σωματείου αλιεργατών Θ. Κλούρης."Οι παραγωγοί πρέπει πρώτα να εκσυγχρονιστούν και ύστερα να αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησης", συμπληρώνει. "Με τον εκσυγχρονισμό εννοούμε ότι π. χ. θα πρέπει να κάνουν το διαχωρισμό ως προς την ποιότητα των ψαριών που παραδίδουν για δημοπράτηση". Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πτυχή. "Οι έμποροι θέλουν να φύγουν από τη Μηχανιώνα, επειδή στον ειδικό χώρο δημοπρατηρίου θα λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα δημοπράτησης των ψαριών και έτσι δε θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν με την ίδια ευκολία που το κάνουν σήμερα", μας δηλώνουν αλιεργάτες. Από την πλευρά των υπαλλήλων της ΕΤΑΝΑΛ υποστηρίζεται, πως "καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες κάποιων πραγμάτων που καταλήγουν στην εξαπάτηση του καταναλωτή με το όλο σύστημα εμπορίας που υπάρχει". Με την υπάρχουσα δομή πώλησης, υποστηρίζουν, δε διασφαλίζεται ο καταναλωτής από άποψη ποιότητας του προϊόντος. "Μόνο οι ιχθυολόγοι ξέρουν τι τρώνε", λένε χαρακτηριστικά. "Ο έλεγχος δεν είναι ουσιαστικός, καμία κτηνιατρική ή αστυιατρική υπηρεσία δε βγαίνει να βεβαιώσει την ποιότητα των ψαριών", λέει ο πρόεδρος του σωματείου αλιεργατών. "Τα μισά ψάρια στην ιχθυαγορά είναι εισαγωγής, στην πορεία όμως "βαφτίζονται" ελληνικά", προσθέτει.
Οι νόμοι και τα διατάγματα στο χώρο αυτό υπάρχουν για να καταπατούνται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιχθυαγοράς Μηχανιώνας το 70% των ποσοτήτων του γαύρου δεν περνάει από τις ιχθυόσκαλες της χώρας. Η υπεραλίευση οδηγεί στην εξαφάνιση πολλών ειδών. Παρ' όλα αυτά, ενώ η αλίευση της σαρδέλας ορισμένους μήνες απαγορεύεται, αυτή πωλείται ανοιχτά στις ιχθυόσκαλες κάτω από την ανοχή των αρχών. Επίσης, αν και πέντε μέρες το μήνα πρέπει τα γρι γρι να σταματούν για προστασία, αυτό από τους περισσότερους ιδιοκτήτες των καϊκιών δεν τηρείται.
Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα για τη μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ
Χωρίς κάλυψη μεταφοράς εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία της Αθήνας, παραμένουν τα νησιά μας. Το Προεδρικό Διάταγμα 376/88 περί Οργανισμού του ΕΚΑΒ, που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και τη σύσταση σε πρωτεύουσες νομών παραρτημάτων, που θα λειτουργούν αυτοδύναμα, για την εξυπηρέτηση όλων των περιοχών της χώρας, δεν έχει εφαρμοστεί.
Το θέμα που απασχόλησε τελευταία την επικαιρότητα με το θάνατο ενός 17χρονου από τη Λήμνο και το σοβαρό τραυματισμό ενός 24χρονου από το Καστελόριζο, φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.
Ο Στρ. Κόρακας σημειώνει στην ερώτηση ότι ένα απ' αυτά τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ θα ιδρυόταν στη Μυτιλήνη, που θα περιλάμβανε τους Νομούς Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων. Τα δύο κραυγαλέα περιστατικά, που πρόσφατα απασχόλησαν τον Τύπο, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και το βαθμό έκθεσης σε κινδύνους, που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, της ζωής των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Πρόκειται για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου Λευτέρη Μπαναβού, που επήλθε, διότι το αεροπλάνο έφτασε τέσσερις ολόκληρες ώρες αφ' ότου δόθηκε το σήμα, και τον παραλίγο θάνατο του 24χρονου Ν. Γεωργαντά στο Καστελόριζο, διότι το αεροπλάνο αδυνατούσε να προσγειωθεί, λόγω μη φωτισμού του αεροδρομίου του νησιού. Το μοιραίο αποφεύχθηκε τελικά, με τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Τουρκίας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ εκφράζει το φόβο ότι, παρά τις δηλώσεις - υποσχέσεις αρμοδίων και μη, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα ξεχαστεί το θέμα και ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας: Ποια συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρει για να δημιουργηθούν και στελεχωθούν μονάδες του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα νησιά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών μας και να μην πεθαίνουν, περιμένοντας στα αεροδρόμια;
Με μια δεύτερη δυναμική πορεία στους δρόμους του Πειραιά απάντησαν χτες οι μαθήτριες του Ράλλειου Γυμνασίου και Λυκείου, στους προχτεσινούς τραμπουκισμούς του δημάρχου. Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να τους δοθούν πραγματικές σχολικές αίθουσες για μάθημα
Με μια δυναμική πορεία στους δρόμους του Πειραιά, οι μαθήτριες του Ράλλειου Γυμνασίου και Λυκείου του Πειραιά έκαναν χτες καθαρό ότι δεν πτοούνται από την τραμπούκικη συμπεριφορά του δημάρχου της πόλης και ότι επιμένουν να διεκδικούν την απόδοση του κτιρίου που ανήκει στο σχολείο τους, αλλά το εκμεταλλεύεται ο δήμος ως γκαράζ και καταστήματα. Αφορμή για την κινητοποίηση στάθηκε τόσο το γεγονός ότι το πρώην νεκροτομείο που στεγάζει τώρα τη Ράλλειο κρίθηκε επιτέλους ακατάλληλο για σχολείο, όσο και το ότι ο δήμαρχος Πειραιά όχι μόνο δε φάνηκε διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα των μαθητριών, αλλά έφτασε στο σημείο να τις αποκαλέσει μέχρι και "αλήτισσες"! Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλο,αξιώνοντας από τον εκπρόσωπο 2.500 καθηγητών να φύγει από το δημαρχείο, επειδή ο συνδικαλιστής έκανε το λάθος να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράσταση των καθηγητών στον αγώνα των μαθητριών.
Οι εξελίξεις αυτές - προχτές - όξυναν τα πνεύματα και έτσι χτες από νωρίς το πρωί μαθήτριες, γονείς και καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο, μην κάνοντας ούτε και χτες μάθημα. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της επικινδυνότητας του κτιρίου τα μαθήματα έχουν διακοπεί εδώ και τρεις μέρες. Η σχολική κοινότητα επιμένει ότι επιτέλους πρέπει να επιστραφεί στο σχολείο το κτίριο της Ραλλείου που εκμεταλλεύεται ο δήμος. Αντί γι' αυτό, όμως, ο δήμαρχος ζητάει από τις μαθήτριες να δεχτούν να συστεγαστούν στο κτίριο της Ιωαννιδείου Σχολής. "Είναι αδύνατον να κάνουμε μάθημα σε ένα σχολείο που ήδη λειτουργεί σε τριπλή βάρδια",απαντούν τόσο οι μαθήτριες, όσο και οι καθηγητές των σχολείων - Γυμνασίου και Λυκείου.
Μετά το τέλος της πορείας τους, οι μαθήτριες συναντήθηκαν με τον νομάρχη Πειραιά, όπου εξέθεσαν και σ' αυτόν το πρόβλημά τους, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αποσπάσουν κάποιες δεσμεύσεις για άμεση λύση των προβλημάτων τους. Οπως δήλωσε στο "Ρ" η Κατερίνα Βαφειάδη,γραμματέας του 15μελούς του Λυκείου, οι μαθήτριες εκτιμούν ότι είναι υποχρέωση του δήμου και κάθε άλλου αρμόδιου να βρει βιώσιμη λύση για το πρόβλημα. "Εμείς, κατέληξε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας".
Φ. Κ.