ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαχητικά σήμερα στο συλλαλητήριο του ΕΚΑ

Στις 6 μμ, στην Κάνιγγος, για ικανοποιητικές συμβάσεις, καταδίκη της αδιαλλαξίας του ΣΕΒ και της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης. Αύριο η τρίτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Σύμβαση. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Συλλαλητήριο καταδίκης της αδιάλλακτης και εκβιαστικής στάσης των βιομηχάνων, που οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν ακόμα παραπέρα, αλλά και δυναμικής διεκδίκησης ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων, πραγματοποιούν σήμερα στις 6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι Αθήνας και Πειραιά.Το συλλαλητήριο οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,ενώ αύριο Παρασκευή πραγματοποιείται η τρίτη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Το ΕΚΑ έχει προγραμματίσει επίσης τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, ενώ εκκρεμεί πρότασή του προς τη ΓΣΕΕ για την κήρυξη δυο 24ωρων απεργιών μέσα στο Φλεβάρη. Η πρόταση θα τεθεί εκ νέου στην ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, σε σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων και παρά τις προσπάθειες διάλυσής της από στελέχη της ΠΑΣΚΕ, συζητήθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης του Εργατικού Κέντρου και η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στην πορεία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις.

Προσκλητήριο μαζικής συμμετοχής στο σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο απευθύνει στους λογιστές και λογίστριες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,καταγγέλλοντας "τις εργοδοτικές οργανώσεις, που, καλυπτόμενες από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και από τη συμβιβαστική στάση της ΓΣΕΕ, τηρούν αδιάλλακτη και προκλητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ". Η Ομοσπονδία τονίζει πως η ΓΣΣΕ οφείλει να συνδέσει τις διαπραγματεύσεις με ένα πανεργατικό αγωνιστικό μέτωπο στήριξης και εκτιμά πως η αγωνιστική πρόταση του ΕΚΑ δημιουργεί προϋποθέσεις συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου. Επίσης, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, αλλά και στις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το ΕΚΑ.

Ομόφωνα στον αγώνα το ΕΚ Λάρισας

Με ομόφωνη απόφασή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει παλλαρισαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 9 Φλεβάρη στις 6μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης.Το ΕΚΛ, που σε συνεδρίαση της διοίκησής συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ, κατέληξε στα παρακάτω:

- Καταδικάζει την αδιαλλαξία και την εκβιαστική στάση των βιομηχάνων, οι"οποίοι ενθαρρύνονται από τη συναινετική τακτική που ακολουθεί η ΓΣΕΕ".

- Καταγγέλλει, παράλληλα, τις ευθύνες της κυβέρνησης, "η οποία με την εισοδηματική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των εργαζομένων, τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση".

- Αποφασίζει να διεκδικήσει: Υπογραφή ΕΓΣΣΕ, που να καλύπτει μέρος των απωλειών των τελευταίων χρόνων, το ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αύξηση του ΑΕΠ. Τριανταπεντάωρο - πενθήμερο - 7ωρο χωρίς μείωση αποδοχών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Σύνταξη του ΙΚΑ ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση. Αύξηση κοινωνικών δαπανών. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων. Επέκταση του ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες.

- Καλεί τη ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με δικές της αποφάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με συλλαλητήρια και απεργίες, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στην Πάτρα σήμερα

Στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μπαίνουν και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Πάτρας, πραγματοποιώντας σήμερα - με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων - πανεργατικό συλλαλητήριο στις 6.30 μμ, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. "Ολοι στον αγώνα, για να αποκρούσουμε την κυβερνητική πολιτική λιτότητας και την αδιαλλαξία των βιομηχάνων", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους "να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να απομονώσουν τις υποταγμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Πάτρας".

Οι εργαζόμενοι παλεύουν για: Υπογραφή ΕΓΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς πάνω από 20%. Εφαρμογή 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου πλήρους απασχόλησης, με αύξηση αποδοχών. Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Εξάωρο στους εργαζόμενους μαθητές - σπουδαστές με αποδοχές 8ωρου και άδειες μετά αποδοχών στις εξετάσεις. Ιση αμοιβή για ίση δουλιά στους νέους εργάτες. Μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, με αύξηση του επιδόματος στο 80% του βασικού μισθού και επιδότηση για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Επέκταση του νόμου 2112 στους εργατοτεχνίτες. Επαναλειτουργία των βιομηχανιών "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και "Χαρτοποιίας", με ευθύνη του δημοσίου και κλαδική πολιτική αντιμονοπωλιακής ανάπτυξης.

Στα Τρίκαλα

Το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, επιλέγουν και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων,που, με ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης,πραγματοποιούν σήμερα στις 6 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΚΤ.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο Βόλο

ΒΟΛΟΣ.-Τη διοργάνωση εργατικού συλλαλητηρίου, στις 8 του Φλεβάρη, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, εκφράζοντας τη διάθεση των εργαζομένων της περιοχής για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και την αντίθεσή τους στην κυνική προκλητικότητα του ΣΕΒ, αλλά και στη συμβιβαστική τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Για την καλύτερη προετοιμασία και την επιτυχία του συλλαλητηρίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κλαδικές συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Στο μεταξύ, με αίτησή τους προς το Εργατικό Κέντρο Βόλου, οι Α. Βαϊτσης και Δ. Τσικλάνης,μέλη του ΔΣ του ΕΚ, ζητούν έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης, για να συζητηθούν οι σοβαρές εξελίξεις που απασχολούν την εργατική τάξη και ολόκληρο το λαό. Στην αίτηση αναφέρουν, μεταξύ άλλων: "Στην πρόσφατη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμης του ΕΚΒ, τονίστηκε η ανάγκη αντίστασης των εργαζομένων στην πολιτική αυτή και στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων. Υστερα απ' όλα αυτά κι επειδή η ανοχή ισοδυναμεί με συνυπευθυνότητα, καλούμε το προεδρείο να συγκαλέσει άμεσα - την Πέμπτη 1 του Φλεβάρη - την ολομέλεια της διοίκησης, με συγκεκριμένο πλαίσιο: Καταγγελία στάσης εργοδοτών. Διαφωνία ριζικά με τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 8-2-96. Συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας. Πρόταση προς τη ΓΣΕΕ για δυο 24ωρες απεργίες μέσα στο Φλεβάρη. Σύσκεψη με ΔΣ των σωματείων για την καλύτερη διοργάνωση των κινητοποιήσεων".

Κι άλλο ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Ενα ακόμα ατύχημα προστέθηκε στην αλυσίδα ατυχημάτων στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης.Το περασμένο Σάββατο, στις 1.30 το μεσημέρι, οι ηλεκτρολόγοι Χαρ. Τσαγκογιώργας και Γ. Αδαμόπουλος έκαναν αλλαγή αποζευκτών σε υποσταθμό της ΔΕΗ, όταν ξαφνικά πήρε φωτιά ο μετασχηματιστής, με αποτέλεσμα να γίνει έκρηξη. Οι δυο εργαζόμενοι φέρουν σοβαρά εγκαύματα.

Πριν από ένα μήνα, στις 23 Δεκέμβρη, είχε τραυματιστεί βαρύτατα ο Α. Γιαννέλης από ταινιόδρομο των ορυχείων Μέγλης.Το νέο ατύχημα ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των εργαζομένων, γιατί το τελευταίο διάστημα ξεπεράστηκε κάθε ρεκόρ ατυχημάτων, από την αρχή του έργου, κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι παρεμβάσεις για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Τα όποια μέτρα ασφαλείας έχουν ατονήσει και η προοπτική είναι άκρως ανησυχητική.

Από τη σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας στα γραφεία της ΓΣΕΕ

"Πλώρη" για σύμβαση στο μετρό

Να οριστεί ημερομηνία συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας '96, ζητά το Παράρτημα Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων, με υπόμνημά του προς το Ολυμπιακό ΜΕΤΡΟ.

Τα αιτήματα που προβάλλονται είναι: Αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια για το σύνολο εργαζομένων του μετρό 14% για όσους οι αποδοχές τους είναι μέχρι 400.000 δραχμές το μήνα και 12% για όσους οι αποδοχές τους είναι πάνω από 400.000 το μήνα. 7ωρη απασχόληση για όλους τους εργατοτεχνίτες. Επέκταση του Ν. 2112 και στους εργατοτεχνίτες. Τακτικός χαρακτηρισμός ειδικοτήτων και ανακατάταξη χωρίς διάκριση. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, πρόληψης και ασφάλειας της εργασίας.

Στάση διαμαρτυρίας στον ΟΑΣΘ

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ομηρία των εκτάκτων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τετράωρη στάση εργασίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή οι εργατοϋπάλληλοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης,από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς πολιτικής ομηρίας που επιβάλλει η διοίκηση του Οργανισμού σε εκατοντάδες εργαζόμενους με το θεσμό της έκτακτης απασχόλησης.

Ο ΟΑΣΘ πρόσφατα προχώρησε σε 200 προσλήψεις οδηγών και υπαλλήλων για την κάλυψη των κενών θέσεων, αλλά με το καθεστώς των τρίμηνων συμβάσεων. Η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων ΟΑΣΘ επανειλημμένα είχε ζητήσει την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 300 οδηγών μέσα από τον πίνακα προσλήψεων που καταρτίστηκε μετά από διαφανή διαγωνισμό, με αυστηρή τήρηση της σειράς επιτυχίας.

"Η διοίκηση του ΟΑΣΘ, τόνισε χτες στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ενωσης, Βασίλης Ελευθεριάδης,με την ανοχή και την αδιαφορία της πολιτείας υλοποιεί αποφάσεις που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ουσιαστικά οξύνουν παραπέρα το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης. Καταγγέλλουμε αυτό το καθεστώς πολιτικής ομηρίας των εποχιακών εργαζομένων, δε δεχόμαστε την άνιση μεταχείριση και την τρομοκρατία και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις".

Οπως επίσης καταγγέλλει η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων ΟΑΣΘ, η διοίκηση του Οργανισμού έχει αποσπάσει ηλικιωμένους εργαζόμενους από θέσεις υπαλλήλων σε θέσεις οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν από τη σύνταξη και μάλιστα αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ