ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Σε πανικό ο δήμαρχος!

Η δημοτική αρχή με όλα τα μέσα προσπαθεί να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα, που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι ανέδειξαν στις αρχαιρεσίες του σωματείου τους πρώτη δύναμη τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα". Αφού δεν πέτυχε η "ανεπίσημη" τρομοκρατία, χτες, τους πήγε και στα δικαστήρια!

Στα δικαστήρια έσυραν το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού η μειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου και η δημοτική αρχή του δήμου.

Η μειοψηφία του συλλόγου - "κράμα" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - προσέφυγε στα δικαστήρια, γιατί στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου δεν έπρεπε, όπως υποστηρίζουν, να ψηφίσουν μαζί υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες. Μάλιστα, το κώλυμα αυτό το "ανακάλυψαν" την τελευταία μέρα της προθεσμίας, που έχει κάποιος το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά των αρχαιρεσιών. Το ωραίο είναι ότι και στο ψηφοδέλτιο του "συνασπισμού" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπήρχαν υποψήφιοι εργατοτεχνίτες. Να σημειωθεί ότι το καταστατικό του συλλόγου αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των μόνιμων υπαλλήλων και εργατών του δήμου.

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση ξεκινά από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του συλλόγου τον περασμένο Δεκέμβρη, όπου η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία.

Ο σύλλογος λειτούργησε κανονικά. Μάλιστα, η νικήτρια παράταξη προσέφερε και τη θέση του αντιπροέδρου στη μειοψηφία. Μετά από ένα μήνα και την τελευταία μέρα που έληγε το περιθώριο για οποιαδήποτε ένσταση, η μειοψηφία κατέθεσε την αγωγή εναντίον της πλειοψηφίας με το παραπάνω αιτιολογικό. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να προτείνουν στο δικαστήριο και χρηματική ποινή στα μέλη του ΔΣ του συλλόγου, καθώς και ένα μήνα φυλάκιση! Ξέχασαν, όμως, ότι δύο μέλη του ΔΣ ήταν της μειοψηφίας. Με λίγα λόγια, στράφηκαν ενάντια στον εαυτό τους! Βέβαια, όταν το κατάλαβαν άλλαξαν το κείμενο της προσφυγής, αλλά ήταν ήδη καταγέλαστοι από τους συναδέλφους τους.

Η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης, που ακολούθησε, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για χτες, ως συμπαράσταση των εργαζομένων στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Στο χορό η δημοτική αρχή

Τότε μπήκε στο χορό η δημοτική αρχή, η οποία προσέφυγε κι αυτή στα δικαστήρια για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος την ειδοποίησε έγκαιρα με έγγραφο, όπου αναγραφόταν με λεπτομέρειες και το προσωπικό ασφαλείας κατά υπηρεσία.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα, που συνθέτουν το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει ο δήμαρχος. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Κ. Σπέης,δήλωσε στο "Ρ": "Τους ξάφνιασε που οι εργαζόμενοι ψήφισαν συνειδητά, ταξικά. Δεν μπόρεσαν να τους το συγχωρήσουν. Θέλουν ουσιαστικά τη διάλυση του συλλόγου και να προχωρήσουν στη δημιουργία διασπαστικών σωματείων. Εχουν ανοίξει διάφορα θέματα στο δήμο, όπως για παράδειγμα, εκείνη η δημοτική επιχείρηση "μαμούθ" και θέλουν να περνούν την πολιτική τους χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Να μην υπάρχει τίποτα που να τους οργανώνει και να τους συσπειρώνει. Το θετικό είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι και παλεύουν αυτά τα ζητήματα".

Ο Θ. Μανδράς,εργάτης του δήμου, μας είπε ότι αυτή η κίνηση της δημοτικής αρχής αποδεικνύει την έλλειψη ψυχραιμίας απέναντι στα αποτελέσματα των εκλογών του συλλόγου. Ο συνάδελφός του, Ν. Κοτζόγλου,σημείωσε ότι ο δήμαρχος Κορυδαλλού έφτασε στο σημείο να ζητά δελτία εισόδου και εξόδου από τη δουλιά, και αν δεν τα έχουν μαζί τους και τους σταματήσει κάποιος αντιδήμαρχος στο δρόμο, θα επιβάλλονται κυρώσεις!

Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και πρώην δήμαρχος, Ν. Θεμελής καταγγέλλει τις μεθόδους ποινικοποίησης των αγώνων που ακολουθεί η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι ανάλογες μεθόδους χρησιμοποιεί και σε άλλα συλλογικά όργανα. Επίσης, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους του δήμου και το σύλλογό τους.

Η δίκη για τις εκλογές του συλλόγου, όπως και η εκδίκαση της προσφυγής της δημοτικής αρχής αναβλήθηκαν.

Κόντρα στο κρύο και τη λιτότητα

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις κοροϊδίας 3,5+3,5%. Συνάντηση τη Δευτέρα μεταξύ της διοίκησης του ΤΕΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων

Το τσουχτερό κρύο και η κακοκαιρία δε στάθηκαν εμπόδιο για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, που διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη την αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου τους, να τους δώσει αυξήσεις κοροϊδίας 3,5+3,5% για το 1996.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζητά την ανάκληση της απόφασης και τη χορήγηση αυξήσεων 15% για τις συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες από 150.000 δραχμές. Τα αιτήματα αυτά αποτυπώθηκαν και στα συνθήματα της χτεσινής πορείας από το παλιό δημαρχείο μέχρι τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΒΕ στην οδό Σατωβριάνδου. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί" και "Οχι στις συντάξεις πείνας". Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή του ΤΕΒΕ, Κ. Κόντο,ο οποίος υποστήριξε ότι "οι αυξήσεις για το 1996 θα είναι της τάξης του 3,5+3,5%". Η τελική απόφαση, πάντως, για την ανάκληση ή όχι της απόφασης θα παρθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ, του ΔΣ του ΤΕΒΕ και του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Οι συνταξιούχοι με τεκμηριωμένα στοιχεία απέδειξαν ότι η απόφαση που πήρε η διοίκηση για αυξήσεις 3,5+3,5%, στηρίζοντας τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι άδικη, όταν ένα Ταμείο βρίσκεται με διαθέσιμα κεφάλαια της τάξης των 90 δισ. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να δώσει αύξηση 10%, χωρίς ωστόσο να κάνει επιπλέον αύξηση στην εισφορά των εν ενεργεία ασφαλισμένων συναδέλφων τους (σ.σ. η εισφορά για το 1996 αυξήθηκε κατά 10%). Ο Κ. Κόντος υποστήριξε ότι "χωρίς αύξηση της εισφοράς των εν ενεργεία εμποροβιοτεχνών, το ΤΕΒΕ δεν μπορεί να δώσει καμία άλλη αύξηση στις συντάξεις, πέρα από αυτή που ήδη έχει ανακοινωθεί". Επίσης, υποστήριξε ότι "το Ταμείο δεν ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική λιτότητας, αλλά ασκεί δική του πολιτική, προκειμένου να θωρακίσει τα αποθεματικά του. Πήραμε απόφαση βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του Ταμείου να δώσουμε μια αύξηση του 3,5+3,5%, με την ευχή μέσα στον Οκτώβριο, αν τα οικονομικά το επιτρέψουν, να κάνουμε οποιοδήποτε διορθωτικό".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: "Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, θα φανεί και η διάθεση της διοίκησης του Ταμείου μας για αύξηση ή όχι των συντάξεων για το 1996". Πάντως, είναι σίγουρο, συνέχισε, ότι οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν, σε περίπτωση που θα υπάρξει αρνητική στάση για αύξηση των συντάξεών μας, σε επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο γγ της Ομοσπονδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΒΕ, Γ. Χονδρόπουλος,επισήμανε ότι "η συγκεκριμένη απόφαση είναι πραγματικά άδικη". Ενώ, παράλληλα, κατήγγειλε: "Η απόφαση αυτή είχε προβληματίσει ακόμα και τα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΒΕ, αλλά στη συζήτηση που έγινε διαμορφώθηκε μια άλλη πρόταση κατόπιν παρεμβάσεων από κάποιους". Ο Γ. Χονδρόπουλος - είναι και μέλος του ΔΣ του ΤΕΒΕ - υπογράμμισε ότι "υπάρχει δυνατότητα χωρίς να δοθούν χρήματα από τα αποθεματικά, και μόνο με την αύξηση που παίρνει από τους εν ενεργεία επαγγελματοβιοτέχνες - δηλαδή εισφορά 10% και 1.000 δρχ. για την υγεία - αλλά και από τα έσοδα που έχει το Ταμείο από καθυστερούμενες εισφορές". Εξάλλου, αναφορικά με την προχτεσινή ανακοίνωση του διοικητή του ΤΕΒΕ, ότι με τη σύνταξη του Φλεβάρη θα καταβληθούν τα αναδρομικά της αύξησης των κατώτατων συντάξεων (5%) από 1/10/95 μέχρι 31/1/96, ο Γ. Χονδρόπουλος τόνισε ότι "πρόκειται για ψίχουλα, που δε συμπληρώνουν ούτε ένα κουτί γάλα τη μέρα. Αφού υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν και 100 δρχ. αύξηση, δηλαδή, αυτός που έπαιρνε 74.900 τώρα παίρνει 75.000".

"Ανθρακες ο θησαυρός" των προγραμματικών

Δε μένει τίποτε άλλο απ' τους αγώνες με μεγαλύτερη ένταση, επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ

Οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη για τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος σε ανταποδοτική βάση σηματοδοτούν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Οικοδόμων.

Οσον αφορά την τροποποίηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, που ψήφισε η ΝΔ, η υπόσχεση του πρωθυπουργού, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, ήταν αόριστη και την παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες. Για το 1996, συνεχίζει η Ομοσπονδία, η κυβέρνηση καθόρισε με τον προϋπολογισμό και την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική τα ψίχουλα αυξήσεων πολλών ταχυτήτων. Ετσι ήταν φυσιολογικό, παρά την αντίθετη φιλολογία των ημερών για αυξήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων, να αποδειχτεί, για τους συνταξιούχους, "άνθρακες ο θησαυρός" των προγραμματικών δηλώσεων του νέου πρωθυπουργού. "Οσοι, τονίζει η Ομοσπονδία, είχαν τέτοιες ελπίδες διαψεύστηκαν οικτρά. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που γνωρίσαμε ως υπουργό Εθνικής Οικονομίας 1985 - 87, ως υπουργό Βιομηχανίας και ως "ανανεωτή", που είχε πει το γνωστό "η λιτότητα δεν έχει χρόνο λήξης"."Ο πρωθυπουργός, αναφέρει η Ομοσπονδία, έκανε και αναφορά για την εφάπαξ ενίσχυση της μισής σύνταξης το Μάη του 1995. Αλλά και αυτή ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας και των καπνογόνων των ΜΑΤ μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου. Και επιπλέον: Το κόστος των 23 δισ., που στοίχισε αυτή η ενίσχυση, η κυβέρνηση δεν το έδωσε απ' τον κρατικό κορβανά, αλλά το φόρτωσε και αυτό στο καταταλαιπωρημένο ΙΚΑ". Με πρόσχημα τη σπατάλη φαρμάκων, συνεχίζει η Ομοσπονδία, ζήτησε την παραπέρα περικοπή, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ ύστερα από την ακρίβεια που καλπάζει θα εξανεμιστούν πιο πολύ οι συντάξεις - φιλοδωρήματα που παίρνουν οι συνταξιούχοι.

Και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει: "Υστερα από όλα αυτά δε μένει τίποτα άλλο στους συνταξιούχους παρά να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη ένταση".

Η προηγούμενη δημοτική αρχή προτιμούσε τις ανοιχτές συνεδριάσεις με το

Η προηγούμενη δημοτική αρχή προτιμούσε τις ανοιχτές συνεδριάσεις με το λαό στους χώρους των προβλημάτων αντί των δικαστηρίων

Σημαντική η παρουσία των εργαζομένων του δήμου Κορυδαλλού στο δικαστήρ

Σημαντική η παρουσία των εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού στο δικαστήριο

Λεζάντες 16

"Οχι στις συντάξεις πείνας", διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ

Την ανάκληση της απόφασης της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΤΕΒΕ, ζητούν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων υπερασπίστηκαν με κοινούς αγώνες την κοινωνική ασφάλιση, τη χρονιά που πέρασε

Μαχητική πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, έκαναν και οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη. Συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της πόλης, αφού συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί μπροστά στα γραφεία του σωματείου τους στην οδό Αριστοτέλους, με πορεία κατέληξαν στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου τους στην οδό Κωλέττη, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη και επέδωσε ψήφισμα.

Ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ του νομού Θεσσαλονίκης Απ. Κυπραίος δήλωσε στο "Ρ" ότι οι συνθήκες διαβίωσης των χαμηλοσυνταξιούχων του ΤΕΒΕ έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης και οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα δίκαια και εφικτά αιτήματα του κλάδου. "Αποτελεί κοροϊδία για μας, τόνισε, να μας λένε ότι αδυνατούν να δώσουν ικανοποιητικές αυξήσεις, όταν το Ταμείο μας είναι εύρωστο με 90 δισ. αποθεματικό και είναι έτοιμο να προχωρήσει μάλιστα και σε αγορές ακινήτων. Στο νομό μας έχουμε 13.000 συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, από τους οποίους το 80% ζει με 70.000 δρχ. το μήνα. Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης, καταλήγει, γιατί είναι αδύνατο άνθρωποι να ζουν σήμερα με αυτό το εισόδημα και μάλιστα με έντονες ανάγκες περίθαλψης".

Σε ανακοίνωσή της για τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας,εκφράζει την αλληλεγγύη της και υποστηρίζει πως ο δρόμος για την ανατροπή της αντισυνταξιουχικής πολιτικής και των περικοπών των κοινωνικών δαπανών περνάει μόνο μέσα από τον κοινό και μαζικό αγώνα όλων των συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ