ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σας θεωρούμε κυβέρνηση εξαιρετικά επικίνδυνη
  • Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σημίτη
  • Σφυροκόπημα της αντιλαϊκής πολιτικής και των σχεδίων για πλήρη ανατροπή των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων

Αντιπροσωπεύετε μεγάλο κίνδυνο για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σας θεωρούμε ως κυβέρνηση εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό. Τα παραπάνω τόνισε χτες στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων του Κ. Σημίτη. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποκάλυψε και κατάγγειλε τα σχέδια της "νέας" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, με μια επίθεση ίσως μεγαλύτερη από ποτέ σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής.

Η Αλέκα Παπαρήγα ανάμεσα στ' άλλα σημείωσε:

"Ο χαρακτήρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων είναι συζήτηση επί των γενικών αρχών. Επόμενα ας αφήσουμε κατά μέρος αν διαθέτει το κάθε κόμμα συγκεκριμένες προτάσεις, όλα τα κόμματα έχουμε προτάσεις, το θέμα είναι ποιον συμφέρουν, ποιον βλάπτουν και ποιον ωφελούν. Και εσείς και η ΝΔ τις υλοποιήσατε και τις υλοποιείτε στην πράξη και γι' αυτό υποφέρει ο λαός.

Προτάσεις έχουμε, τις ξέρετε και αν δε θέλετε να τις θυμάστε, σας τις καταθέτουμε, πρόσφατα εκσυγχρονισμένες και εμπλουτισμένες. Για τα πρακτικά της Βουλής και στην κυβέρνηση καταθέτουμε ένα κείμενο συγκεκριμένων αιτημάτων και προτάσεων, που απευθύνουμε στο λαό, 32 σελίδων.

Δεν το αμφισβητούμε ότι είσαστε πρόθυμοι να συζητήσετε μαζί μας προτάσεις, αρκεί αυτές να μη θίγουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και να μην παρεκκλίνουν ούτε μια μοίρα από τις εντολές των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλλιεργήσουμε τις αυταπάτες ενός διαλόγου, που χαμένη από χέρι και προκαταβολικά θα είναι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Προσήλωση στα... κέρδη

Αυτό που επιθυμείτε είναι να εγγυηθείτε ότι τα κέρδη τους θα διατηρηθούν και θα αυξηθούν. Οτι θα στρώσετε το δρόμο να συγκεντρωθεί όλο και περισσότερο κεφάλαιο σε λίγα χέρια, ότι θα προκύψουν νέα τζάκια στο έδαφος του ανταγωνισμού των πολυεθνικών μεταξύ τους και σε βάρος του λαού και των άλλων μικρομεσαίων δημόσιων επιχειρήσεων.

Ας πούμε ένα παράδειγμα, δεχτείτε έστω σήμερα τις προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιούχων, που ζητάνε όχι μόνο δίκαια, αλλά και πολύ λογικά αιτήματα. Μην πείτε ότι δεν μπορείτε, γιατί όταν τα υποσχεθήκατε, ξέρατε ποια είναι η κατάσταση των ταμείων. Σταματήστε το αίσχος να κλέβετε τους συνταξιούχους με δυο τρόπους, αρνούμενοι ουσιαστικές αυξήσεις και αποδεσμεύοντας τις αυξήσεις τους από τις αυξήσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Μην καταθέσετε το νομοσχέδιο που ξεπουλάει επιχειρήσεις και οργανισμούς στο ξένο κεφάλαιο.

Να επιδοτήσετε τις καλλιέργειες που συντρίβει η "ευρωπαϊκή ένωση" και να προχωρήσετε σε εκσυγχρονισμούς που μειώνουν το κόστος παραγωγής. Προχωρήστε στην ενίσχυση και δημιουργία κατάλληλου δημόσιου τομέα λιπασματοβιομηχανίας, για να έχουν φθηνά εφόδια οι αγρότες.

Δεχτείτε τις προτάσεις των οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών για το φορολογικό, δεχτείτε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων για τις δαπάνες στην παιδεία, δεχτείτε τις προτάσεις των δημόσιων υπαλλήλων για αυξήσεις, των βαμβακοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων. Διαμηνύστε στο ΣΕΒ ότι αποσύρετε τη στήριξη που τους παρέχετε στα θέματα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών. Δεν είναι ούτε επαναστατικά, ούτε ανατρεπτικά μέτρα, απλά κάποιες στοιχειώδεις, ελάχιστες, μίνιμουμ παραχωρήσεις.

Οραμα... απατηλό

Αυτά δεν τα κάνετε όχι γιατί δεν μπορείτε, αλλά γιατί δε θέλετε.

Τα γεγονότα στο Αιγαίο ξεσκεπάζουν ακόμα πιο ανοιχτά το απατηλό σας όραμα περί ισχυρής Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός δεν είναι δυνατό να ζει σε μια Ελλάδα - πιόνι στη σκακιέρα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, υποταγμένη στα σχέδια τους, με τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής ανά πάσα στιγμή.

Αναφερόμαστε στα περίφημα οράματα ότι η Κοινή Αγορά, ύστερα η ΕΟΚ και τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σημάνουν για την Ελλάδα κάθε μέρα και κάθε χρόνο όλο και καλύτερα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, ας δούμε τις πολύ τρέχουσες εξελίξεις με την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τη βραχονησίδα Ιμια. Μας είπατε όλοι ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης και ότι η πειθαρχία της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ σημαίνει σεβασμό στα δικαιώματα λαών και χωρών, αυτόματη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων, της εθνικής ανεξαρτησίας. Δώστε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, γιατί η Ελλάδα και όχι βεβαίως μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλοι οι λαοί της περιοχής ζουν με την αγωνία και τα βάσανα του πολέμου, της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με απειλές. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και η δήθεν παραδοσιακή ελληνοαμερικανική φιλία δε διασφαλίζουν την Ελλάδα από όποια μικρή ή μεγάλη απειλή υπάρχει ή διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ολα τα κόμματα, δυστυχώς, πλην του ΚΚΕ, διακηρύσσουν ότι η Ελλάδα θα γίνει ισχυρή, αν συμμορφώνεται στη "νέα τάξη πραγμάτων". Το αντίθετο συμβαίνει. Οσο η συμμόρφωση είναι μεγαλύτερη, τόσο η Ελλάδα θα μπλέκεται σε τυχοδιωκτικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών, ενώ ταυτόχρονα και η ίδια θα γίνεται θύμα, και θύτης και θύμα μαζί.

Τα τελευταία επεισόδια σωστά αποδίδονται στον τουρκικό σοβινισμό και εθνικισμό, όμως και ο πιο αδαής περί τα διεθνή μπορεί να καταλάβει ότι η Τουρκία είναι το δεκανίκι των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της συναίνεσης της ΕΕ. Οι ιμπεριαλιστές δε νοιάζονται ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε για το δράμα των Κούρδων, ούτε για τη δημοκρατία στην Τουρκία. Τις διάφορες εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις έκαναν σκόπιμα και παραπλανητικά τα προηγούμενα χρόνια κατά των σοσιαλιστικών χωρών, για να υπηρετήσουν τα ψυχροπολεμικά τους σχέδια. Σήμερα χρειάζονται για τους σχεδιασμούς τους και τον τουρκικό εθνικισμό - σοβινισμό και την ελληνική υποτέλεια.

Η πραγματική ανεξαρτησία

Το δικό σας όραμα δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με τα οράματα του ελληνικού λαού, που υπερασπίζεται την εθνική του ανεξαρτησία, τη φιλία και συνεργασία των λαών, μακριά από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και των φίλων τους.

Οι εξελίξεις πλήττουν εξίσου τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε μια στιγμή. Η φιλία των δυο λαών πρέπει να αναπτυχθεί σήμερα ακόμα πιο πολύ, προπάντων να μην παγιδευτούν σε νέο κύμα εθνικισμού και σοβινισμού.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα δε θα είναι ήσυχη, όσο η χώρα θα είναι στα γρανάζια του ΝΑΤΟ, όσο οι γειτονικές χώρες αποτελούν επίσης επίσημο ή ανεπίσημο τμήμα της ΝΑΤΟικής πολιτικής.

Δε σώζει η λεγόμενη ψυχραιμία της υποταγής, ούτε οι ψευτολεονταρισμοί βοηθούν την Ελλάδα και την ειρήνη στην περιοχή. Αν θέλετε να δείξετε τη δύναμη της Ελλάδας, δηλαδή τη δύναμη του ελληνικού λαού, βγείτε ανοιχτά και δηλώστε:

Οτι αποσύρετε το ελληνικό στρατιωτικό σώμα από τη Βοσνία, ότι αρνείστε να πάρετε μέρος στη συγκρότηση των πολυεθνικών ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ. Καταγγείλετε το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και βεβαίως των ΗΠΑ, στην υπαδαύλιση, υπόθαλψη και αξιοποίηση διαφορών ανάμεσα σε κράτη, για να αναπτύσσουν την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Εξαιρετικά επικίνδυνη

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ακούσαμε από τον κ. πρωθυπουργό, δικαιούμαστε να πούμε ότι όχι μόνο θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, αλλά θα πάει προς το χειρότερο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τώρα η πολιτική σας είναι πιο επικίνδυνη, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα. Θα ολοκληρώσετε το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, με μια επίθεση ίσως μεγαλύτερη από ποτέ σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής. Σας θεωρούμε ως κυβέρνηση εξαιρετικά επικίνδυνη.

α) Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκει την ευκαιρία, τώρα που είναι φρέσκια η αλλαγή και υπάρχουν έστω και θεωρητικά σε ένα τμήμα του λαού κάποιες φρούδες ελπίδες, ακριβώς τώρα να προχωρήσει σε νέα σκληρά μέτρα, ώστε να μην πέσουν αυτά στην προεκλογική περίοδο, που η πείρα μάς έχει δείξει ότι αρχίζει ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω, από την κανονική λήξη της θητείας της Βουλής. Θα αρπάξει η σημερινή κυβέρνηση με νέα μέτρα νέους πόρους από το λαό, ώστε ενδεχόμενα να κάνει κάποιες προεκλογικές παροχές στην πορεία, αν και ούτε αυτό είναι εντελώς βέβαιο.

β) Γιατί και ο πρωθυπουργός και βασικά στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι απλά δραστήριοι πολιτικοί της νεοσυντηρητικής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, αλλά είναι και ιδεολόγοι οπαδοί των πιο σκληρών αναπροσαρμογών που προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, με θύματα την εργατική τάξη και ένα πολύ μεγάλο μέρος των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τα συνθήματα του εκσυγχρονισμού, της ανανέωσης και της κεντροαριστερής αντίληψης ήδη έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς αποτελούν ταμπέλα επιλογών, που από τη μια μεριά γεννάνε απίστευτο πλούτο και από την άλλη νέα φτώχεια.

Οι... προσαρμογές

Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στις παγκόσμιες διαδικασίες ή θα μείνει απ' έξω;

Είναι πλαστό δίλημμα, αλλιώς τίθενται τα πράγματα, με ποιον είναι κανείς, με τη συνεργασία που συμφέρει τους λαούς ή τη συνεργασία που συμφέρει τις πολυεθνικές και την πολιτική του διαίρει και βασίλευε; Θα αντισταθούμε στην ασυδοσία των πολυεθνικών ή θα υποταχθούμε;

Οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σημίτη στην ουσία διαπνέονται από την ιδέα ότι ένα πράγμα χρειάζεται η Ελλάδα, να προσαρμοστεί όλο και πιο πολύ στην πολιτική και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να γίνει πιο "ευρωπαϊκή" από όσο είναι σήμερα. Λίγο - πολύ η κριτική που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και η κριτική που ασκείται από τα άλλα κόμματα στο δίδυμο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι ότι μένουμε πίσω και δεν προσαρμοζόμαστε, ότι χάνουμε το τρένο, ότι όσο πιο βαθιά μπούμε στις παγκόσμιες διαδικασίες, τόσο θα πάμε καλύτερα.

Προσαρμογή ή όχι στις παγκόσμιες διαδικασίες είναι ένα παραπλανητικό δίλημμα, που εδώ και 45 χρόνια χρησιμοποιείται σκόπιμα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού.

Η ζωή έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η λεγόμενη προσαρμογή και βαθύτερη, τόσο ο λαός μας θα πηγαίνει στο χειρότερο και επόμενα η ίδια η χώρα.

Μα εδώ και 45 χρόνια αυτή η πολιτική ακολουθείται με παραλλαγές, πάντως η τροχιά δεν αλλάζει. Αλλωστε αυτό το πιστοποιούν όλα αυτά χρόνια τα όργανα της ΕΟΚ, της ΕΕ σήμερα, που μπορεί να έχουν παρατηρήσεις πάνω στην ελληνική οικονομία, όμως ποτέ δεν αμφισβήτησαν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που επιβάλλει ο οργανισμός αυτός. Οταν το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ για το πρόγραμμα "σύγκλισης" και αρνιόταν να το ψηφίσει, η ΕΕ έδινε την έγκρισή της για το πρόγραμμα αυτό και τώρα πάνω σ' αυτό το πρόγραμμα κινείται όλη η κυβερνητική πολιτική.

Για να καταλάβει ο ελληνικός ότι το πρόβλημα είναι ακριβώς οι προσαρμογές που γίνονται στην Ελλάδα κάτω από τις επιταγές της εγχώριας και της ξένης πλουτοκρατίας. Ας ξαναθυμηθεί ο ελληνικός λαός τι έγινε την πρώτη μεταπολεμική περίοδο στον τόπο μας, ακριβώς γιατί και τότε είχαμε το όραμα της μεγάλης οικονομικής ένωσης της Ευρώπης. Μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και γενικότερα στην πολιτική ζωή του τόπου υπήρξαν πολλές φωνές και αυτές δεν ήταν μόνο κομμουνιστικές ή αριστερές που προειδοποιούσαν για τα δεινά που θα ακολουθούσαν, εφόσον στην Ελλάδα κυριαρχούσε και κυριάρχησε η πολιτική συμπόρευσης και υποταγής στο ξένο κεφάλαιο.

Να θυμηθούμε το όραμα που συνόδευε το σχέδιο Μάρσαλ, που καθόριζε ανοιχτά ότι οι σύγχρονοι για εκείνη την περίοδο τομείς της βιομηχανίας, που είχε δυνατότητα η Ελλάδα να αναπτύξει, δεν έπρεπε να αναπτυχθούν, όπως η βιομηχανία βασικών μεταλλουργικών προϊόντων, η χημική βιομηχανία, οι κλάδοι κατασκευής μηχανών. Ανάπτυξη βιομηχανικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων είχαμε, αλλά σύγχρονη ανάπτυξη της βιομηχανίας, που θα βοηθούσε την Ελλάδα και τους εργαζόμενους να σταθούν στα πόδια τους, δεν είχαμε. Το ΚΚΕ είχε προβλέψει από τότε την κοντόφθαλμη ανάπτυξη της βιομηχανίας και τη συντριβή επιχειρήσεων και κλάδων πριν γίνει η ενιαία εσωτερική αγορά και η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Και τότε γινόταν λόγος για τομές και επαναστάσεις στη μεταπολεμική και καθυστερημένη Ελλάδα. Ο χρυσός αιώνας της ελληνικής βιομηχανίας ήταν στην πραγματικότητα χρυσή 10ετία της ελληνικής μετανάστευσης στην αγορά της Γερμανίας.

Το ίδιο και χειρότερο μοτίβο, σε ένα ανώτερο επίπεδο, επαναλαμβάνεται σήμερα.

Ανάπτυξη για λίγους

Ο πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, ξεκαθαρίζει ότι ανάπτυξη για την Ελλάδα σημαίνει να ενισχυθούν και να στηριχτούν κάποιες επιχειρήσεις και νέοι επιχειρηματίες, που θα καταφέρουν να μπουν φιλόδοξα στη ζούγκλα του ανταγωνισμού που επιβάλλουν οι πολυεθνικές. Να γίνουν και νέες επιχειρήσεις πρωταθλητές στα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Η ανάπτυξη που επαγγέλλεστε είναι μια ανάπτυξη που θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, και όχι μόνο. Θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος, πιο σκληρός, ξεκαθαρίσματος, δηλαδή θα έχουμε μια πορεία όπου και σύγχρονες ή σχετικά σύγχρονες επιχειρήσεις θα συντριβούν ή θα περάσουν σε μια φάση απειλής να χρεοκοπήσουν ή θα φυτοζωούν, ενώ θα ισχυροποιηθούν οι πιο ισχυρές καπιταλιστικές, αυτές που είναι τμήματα ισχυρών πολυεθνικών και θα γκρεμίζονται και άλλες, θα εμφανιστούν και νέοι επιχειρηματίες, νέα τζάκια που λέει ο λαός, αλλά για μας η ανάπτυξη ξεκινάει από τη θέση και το ρόλο των εργαζομένων και όχι των κεφαλαιοκρατών, Ελλήνων και ξένων.

Ανάπτυξη κάνετε και ανάπτυξη θέλετε, μόνο που αυτή είναι ανάπτυξη για τους λίγους και συμφορά για τους πολλούς, για τον ελληνικό λαό.

Δεύτερο ζήτημα: Ισχυρίζεστε ότι σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να ελπίζουν οι μικρομεσαίοι, γιατί με τις νέες τεχνολογίες και τη διακίνηση πληροφοριών μπορεί με ευελιξία να προσαρμοστούν. Πρόκειται για απάτη μεγάλου μεγέθους. Κάνουμε την απλή ερώτηση, ας υποθέσουμε ότι όλοι οι έμποροι στην Αθήνα π. χ. είτε είναι μικρομάγαζο συνοικιακό είτε μεγάλο πολυκατάστημα έχουν τις ίδιες πληροφορίες για νέα προϊόντα κάποιας ποιότητας. Ποιος μπορεί ταχύτερα και καλύτερα να αξιοποιήσει την πληροφορία, το "Κόντινεντ" και το "Πράκτικερ", ο "Μαρινόπουλος" και ο "Βασιλόπουλος" ή το μαγαζάκι της γειτονιάς; Ποιος έχει το μεγάλο κεφάλαιο για να κάνει εισαγωγές και μάλιστα σε φθηνότερες τιμές, οι ιδιοκτήτες πολυεθνικών ή ο μικροϊδιοκτήτης και μικροπαραγωγός. Ποιος μπορεί να ρίχνει τεχνητά τις τιμές για να κυριαρχήσει στην αγορά, το "Κόντινεντ" ή ο κυρ Γιώργος, ο γείτονάς μου;

Λέτε στους μικρομεσαίους, αν θέλουν να επιβιώσουν, να συνενωθούν, να κάνουν κοινοπραξίες, κοινές επιχειρήσεις. Και αυτό είναι εξαπάτηση των μικρομεσαίων. Γιατί με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, το νομικό, το φορολογικό, το καθεστώς κίνησης κεφαλαίων, τα προνόμια για τους καπιταλιστές, ένα μικρό, πολύ μικρό, μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορούν να συνενωθούν, θα είναι εξαρτημένες και αυτές, υπό προθεσμία ζωής, οι υπόλοιπες θα πελαγοδρομούν. Η συνένωση των μικρομεσαίων, με το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, που γίνεται ακόμα χειρότερα με την ΟΝΕ και τα προγράμματα "σύγκλισης", με το περίφημο ενιαίο νόμισμα ΕΥΡΩ, το πολύ πολύ να βοηθήσει πάλι τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τα διεθνή μονοπώλια να τις απορροφήσουν, όχι μια μια, αλλά συνενωμένες, πολλούς μαζί ταυτόχρονα. Ο αγροτικός τομέας

Η κυβέρνησή σας υποστηρίζει ενεργά την αγροτική πολιτική της Κοινότητας και το μοίρασμα που έγινε ανάμεσα τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και τα κέντρα τους στη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Αντί να λέτε στους αγρότες ότι πρέπει να κάνουν αναπροσαρμογές και αναδιαρθρώσεις, γιατί δεν τους λέτε καθαρά ότι σε πρώτη φάση πάνω από το 1/3 αγροτών θα χάσουν τη γη τους και τα επόμενα χρόνια και χιλιάδες άλλοι. Λέτε ότι είναι αναχρονιστική η πολιτική των επιδοτήσεων, αφού έτσι και αλλιώς η ΕΕ μάς υποχρεώνει να καταστρέψουμε τα προϊόντα μας.

Και εμείς ρωτάμε, γιατί είναι αναχρονισμός και ξεπερασμένο να παράγουμε στην Ελλάδα εκείνα τα προϊόντα που έχει ανάγκη να καταναλώσει ο ελληνικός λαός, η εσωτερική μας αγορά, όπως το λάδι, το μπαμπάκι, τα φρούτα, γενικά τα οπωροκηπευτικά και πρέπει να παράγουμε όσο γίνεται λιγότερα χάριν των πολυεθνικών;

Ολη η ιστορία του αιώνα μας έχει δείξει ότι τα πολυεθνικά μονοπώλια, τα οποία, με τις κυβερνήσεις που τα εκπροσωπούν, κυβερνούν τις διεθνείς διαδικασίες, δεν είναι απλά κάποιες επιχειρήσεις που βγάζουν υπερκέδη, είναι εταιρίες που έχουν άμεσο και έμμεσο ρόλο στην καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας των λαών, έχουν υποστηρίξει και υποστηρίζουν κάθε αντιλαϊκή εκδήλωση. Δεν υπάρχει εσωτερική και διεθνής σύγκρουση που να μην κρύβονται συμφέροντα των πολυεθνικών. Είναι οι διευθυντές ορχήστρας, που αποφασίζουν τι μουσική θα παίξουν ολόκληρες κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί, βουλευτές, ηγέτες κομμάτων. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς ο λαός πρέπει και μπορεί να βοηθήσει και τον εαυτό του και τις διεθνείς διαδικασίες.

Δύο δρόμοι

Οταν το ΚΚΕ και σημαντικές σχετικά λαϊκές δυνάμεις παλεύουν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων που υποφέρουν, αυτό είναι κάτι που βγάζει τη χώρα και το λαό έξω από τις διεθνείς διαδικασίες; Το αντίθετο γίνεται. Εμείς αρνούμαστε αυτό που λέτε εσείς "ευρωπαϊκή" πολιτική και παγκόσμιες διαδικασίες, γιατί αφορά την εξυπηρέτηση και τη στήριξη των συμφερόντων των καπιταλιστών και των κερδών τους, γιατί πριν και πάνω απ' όλα είναι μια διαδικασία που αναπαράγει και ενισχύει τη δύναμη και την ασυδοσία των πολυεθνικών.

Μπροστά σε κάθε λαό και σε κάθε χώρα υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας είναι να στηριχτεί το σημερινό σύστημα, να στηριχτεί η εξουσία των πολυεθνικών και των κομμάτων που τις υπηρετούν, ο άλλος δρόμος είναι αυτός που εκφράζει τα συμφέροντα των καταπιεζομένων και εκμεταλλευομένων, που είναι και αυτός διεθνής δρόμος, δρόμος συνεργασίας, είναι διεθνείς διαδικασίες που όμως παλεύουμε για να ηγεμονεύουν οι εργαζόμενοι και όχι οι πολυεθνικές.

Επόμενα, ας αφήσουμε τα τεχνητά διλήμματα και τη μετάθεση της συζήτησης σε αφηρημένα σχήματα που μπερδεύουν σκόπιμα τους εργαζομένους.

Αντιπροσωπεύετε μεγάλο κίνδυνο κοινωνικό για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Κοινή πορεία

Από την άποψη αυτή έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση που μπορούσε. Θα τρίβει τα χέρια της η ΝΔ για τα μέτρα που θα πάρετε, γιατί θα της δώσετε την ευκαιρία να δημαγωγήσει. Γιατί στην πραγματικότητα είναι και δικές της θέσεις και προτάσεις.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε από εσάς, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από τη ΝΔ, αλλά και από διάφορους αυτοαποκαλούμενους ανανεωτές, εκσυγχρονιστές την εξής θέση: Nαι στην κοινωνική πολιτική, όχι στο κράτος παροχών. Δεν εξηγείτε καλύτερα στον ελληνικό λαό πώς είναι δυνατόν να υπάρχει κοινωνική πολιτική χωρίς παροχές από το κράτος και τους φορείς, που είναι στον έλεγχο Η στην αρμοδιότητα ευθύνης του κράτους;

Δεύτερο, θεωρούμε απαράδεκτο να θεωρούνται οι κοινωνικές παροχές σανμορφή πελατειακών σχέσεων του κράτους προς τους εργαζόμενους και σαν ρουσφετολογία.

Θα μας βρείτε πολέμιους σε κάθε προσπάθεια που θα κάνετε να χειροτερέψουν τα πράγματα. Υποστηρίξατε χτες ότι οι κοινωνικές παροχές θα είναι υπό χρονική προθεσμία και όχι διά βίου. Οπως υποστηρίξατε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συλλογικές κοινωνικές παροχές και φροντίδα, αλλά με βάση ποιος είναι αναξιοπαθών ή όχι. Κατ' αρχάς γιατί δε μας προσδιορίζετε ποιους θεωρείται αναξιοπαθούντες και ποιοι είναι αυτοί που υποφέρουν και δυστυχούν με τη θέλησή τους;

Πάτε να στήσετε την εξής παγίδα, να επιλέξετε μια πολύ μικρή μερίδα, των πιο εξαθλιωμένων από τους φτωχούς και αυτούς να θεωρήσετε αναξιοπαθούντες, και με αυτούς να παίξετε σαν τους γνωστούς φιλάνθρωπους, που αφού σώρευαν κέρδη από την ανθρώπινη εκμετάλλευση, έκαναν και μερικές επιδεικτικές πράξεις φιλανθρωπίας για να συγχωρεθούν τα κρίματά τους και να γραφτεί επιτύμβια πλάκα. Σκοπεύετε, δηλαδή, να παρέχετε κοινωνική προστασία σε ατομική βάση, επιλεκτικά, και να μειώσετε την κοινωνική προστασία για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Δική μας θέση είναι για ενιαίο κοινωνικό σύστημα για όλο το πληθυσμό και από εκεί και πέρα, βεβαίως, να υπάρχει και εξειδίκευση κατά κοινωνικό στρώμα, κλάδο, εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση, αλλά στη βάση ενός γενικού υψηλού επιπέδου για όλους. Εμείς βλέπουμε την κοινωνική δικαιοσύνη προς τα πάνω σε υψηλά επίπεδα για τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, εσείς θέλετε να ισοπεδώσετε για την πλειοψηφία του λαού την κοινωνική προστασία προς τα κάτω. Δε θέλετε συλλογική κοινωνική προστασία, για να μπορείτε επιλεκτικά να δίνετε πότε από εδώ και πότε από εκεί.

Αντιδραστική πολιτική

Το ξαναλέμε, αυτή η λογική είναι αντιδραστική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό φαίνεται από την άποψή σας περί της κοινωνίας των ατόμων και όχι της κοινωνίας των εργαζομένων, που αποτελείται από συγκεκριμένες τάξεις και στρώματα με κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα. Την κοινωνία του ισοπεδωτισμού πάτε να προπαγανδίσετε για το λαό και αφήνετε βεβαίως απ' έξω την πλουτοκρατία, η οποία δικαιούται να ζει πολυτελώς και να κλέβει νόμιμα και παράνομα.

Για μας το ήθος και το ύφος έχει σχέση με το φιλολαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής. Δεν υπάρχει ήθος εκεί που υπηρετούνται τα κέρδη των καπιταλιστών.

Και επειδή περισσεύει σε λόγια η συζήτηση για δικαιοσύνη και δημοκρατία, σας ζητάμε εδώ και τώρα να καθιερώσετε την απλή αναλογική. Δηλαδή, με τον ίδιο αριθμό ψήφων κάθε κόμμα να εκλέγει βουλευτή. Ξεκαθαρίζουμε ότι δε ζητάμε την απλή αναλογική για να έχουμε μόνο περισσότερους βουλευτές, για να στηρίζουμε με εκβιασμό ένα κόμμα που δεν έχει αυτοδυναμία και θέλει να εφαρμόσει αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουμε τους βουλευτές που μας ανήκουν, για να κάνουμε πιο έντονη την παρουσία μας στο λαό. Είναι θέμα δημοκρατίας, θέλουμε να περιορίσουμε τους κάθε λογής εκβιασμούς και συναλλαγές, τα πλαστά διλήμματα που βάζετε στο λαό και με τη βοήθεια των καλπονοθευτικών νόμων.

Χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος διάλεξε ένα μικρό μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, που είναι και θέσεις του ΚΚΕ και σας ζήτησε να τα ικανοποιήσετε. Δεν απάντησε σε τίποτε ο πρωθυπουργός, απαξίωσε. Επαναλαμβάνουμε: Προχωρήστε σε δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, αποσύρετε το στρατιωτικό σώμα που έχετε στείλει στη Βοσνία, καταγγείλατε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που κάνουν τους Πόντιους Πιλάτους ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι η μόνη ρεαλιστική στάση που δείχνει δύναμη και μπορεί να ασκήσει πίεση. Μη μας πείτε ότι αν πάρετε τέτοια μέτρα, θα συντρίψουν οι σύμμαχοι την Ελλάδα, γιατί τότε αποδεικνύεται ότι μόνο σύμμαχοι δεν είναι, όπως πολλές φορές έχουμε εμείς πει. Και βεβαίως, κανένας δεν μπορεί να συντρίψει την Ελλάδα, γιατί τέτοια μέτρα θα τα υποστηρίξει ο ελληνικός λαός.

Η πολιτική σας δεν είναι εφικτή, γιατί είναι σε βάρος του λαού. Το εφικτό δε λέει τίποτε, εφικτό είναι αυτό που μπορεί και δικαιούται να κατακτήσει ο λαός".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

Χωρίς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Πολιτικής Ανοιξης, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σημίτη. Η αποχώρηση των δύο κομμάτων έγινε με πρόφαση το ότι δε διεξήχθη το πρωί η ψηφοφορία, αμέσως μετά τη συζήτηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης στην ελληνοτουρκική κρίση. Συνοδεύθηκε, μάλιστα, με επίδειξη πατριδοκαπηλίας και υποκριτικού υπερπατριωτισμού, αφού κυρίως η ΝΔ απέφυγε επιμελώς να καταγγείλει το ρόλο που έπαιξαν, εις βάρος της Ελλάδας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συνεδρίαση της Βουλής πραγματοποιήθηκε πάντως, ούτως ή άλλως, υπό τη βαριά σκιά της κρίσης και του τρόπου των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι, αντί οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ, τόσο οι βουλευτές, όσο και οι υπουργοί, να αναφερθούν στις προγραμματικές δηλώσεις, αναλώθηκαν επί το πλείστον στα ελληνοτουρκικά. Δεν έλειψαν μάλιστα ακόμα και ανοιχτές κριτικές από κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές, που δεν επικεντρώθηκαν όμως στην πραγματική αιτία του προβλήματος, αλλά στους επιμέρους χειρισμούς είτε του υπουργού Εξωτερικών, είτε του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Τελικά, για μία ακόμα φορά μόνο το ΚΚΕ υπερασπίστηκε, τόσο τα συμφέροντα των εργαζομένων, όσο και τα εθνικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 3 "παρών", η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι "παρών", εκτός του ανεξάρτητου βουλευτή Μ. Παπακωνσταντίνου,ψήφισαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Κηπουρός και Δ. Βουνάτσος.Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Φλ. Κωνσταντίνου, Γ. Δριβελέγκας, Γ. Κίρκος, Β. Αργύρης και Δ. Γαϊτανίδης,με δήλωσή τους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "η ψήφος μας αυτή δε σημαίνει ότι κατά το προηγούμενο τριήμερο και ιδίως κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας δε διαπράχτηκαν λάθη τακτικής στο χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία". Κάλεσαν, όμως, ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να μη γίνουν ανάλογοι χειρισμοί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες που ήδη άρχισαν, διότι ανάλογα λάθη "δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε τεράστια προβλήματα την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα".

Ψήφο εμπιστοσύνης με τηλεγράφημά του έδωσε ο Α. Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ