ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χορό-δραμα αδιαφορίας

Πριν οκτώ χρόνια μπορούσε να πάρει κανείς άδεια λειτουργίας σχολής χορού από το περίπτερο που βρισκόταν απέναντι από τη νομαρχία μεγάλης επαρχιακής πόλης. Σήμερα, μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία φυσικής αγωγής (!).

Το καυτό θέμα των σχολών χορού των δήμων και η παροχή αδειών από τις νομαρχίες για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολών χορού,συζητήθηκε στη συγκέντρωση των μελών του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής,που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή το απόγευμα. Είναι πρόσφατο ακόμη το γεγονός της ίδρυσης της "Ακαδημίας" χορού της Σοφίας Παπανδρέου - Κατσανέβα,η οποία λειτουργεί νομικά παράνομα, υπό την αιγίδα, όμως, του Δήμου Αμαρουσίου, με την προστασία και οικονομική στήριξή του. Το Σωματείο Χορού και Ρυθμικής, προσπάθησε να φωτίσει, με την προχθεσινή του συζήτηση, τη σχέση ανάμεσα σε δήμους και ιδιωτικές σχολές και τα όρια αυτής της συνεργασίας. Προσπάθησε να αναζητήσει τις αιτίες στα απαράδεκτα συμβάντα της πραγματικότητας.

Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους παρευρισκόμενους, τα τελευταία χρόνια, επειδή οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Πολιτισμού δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν τις αιτήσεις για ίδρυση ιδιωτικών σχολών στην επαρχία, παρέπεμψαν την παροχή άδειας, στους νομάρχες. Ετσι, ο Νόμος 2218/ 94, προσφέρει - με την ασάφεια που τον διακρίνει - τη δυνατότητα στους νομάρχες να δίνουν άδεια λειτουργίας στις ιδιωτικές σχολές χορού της περιοχής τους, χωρίς - τις περισσότερες φορές - να πληρούν τις προϋποθέσεις,και χωρίς να υπάρχει έλεγχος από το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, τα τελευταία χρόνια, οι άδειες λειτουργίας σχολών χορού στην επαρχία, δίνονται μέσα από τα γραφεία φυσικής αγωγής (!).

Μερικά από τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από το ΥΠΠΟ είναι: Δεν υπάρχουν αρμόδιοι στο υπουργείο Πολιτισμού, για να ασχοληθούν μ' αυτά τα ζητήματα; Ποιος ελέγχει τις ιδιωτικές σχολές χορού στην επαρχία; Πώς έχουν παραδοθεί τόσο βασικά ζητήματα σε νομαρχίες; Ποιος ελέγχει το αν πληρούν τους απαραίτητους όρους (αίθουσες, υποδομή, εξοπλισμό κ.ά.) για να λειτουργήσουν;

Ηδη, τα μέλη του σωματείου, αποφάσισαν, μέσω των δύο επιτροπών που συνέστησαν, να αναθέσουν σε δικηγόρο τη διασαφήνιση του υπάρχοντος Νόμου. Να διερευνήσει, από νομικής άποψης, τη νομιμότητα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολών χορού, να παίρνουν άδεια από τους νομάρχες.

Η. Μ.

Τραγούδια ζωής

Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές,σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής,η κορυφαία δραματική υψίφωνος Χίλντεγκαρντ Μπέρενς (φοτό) θα ερμηνεύσει μια σειρά "τραγουδιών" των Σούμαν, Λιστ, Βάγκνερ και Νίτσε.Το πρόγραμμα αρχίζει με Νίτσε και "Υμνος στη ζωή",συνεχίζεται με τον κύκλο τραγουδιών του Ρόμπερτ Σούμαν "Ερωτας και Ζωή γυναίκας",με επτά τραγούδια του Φραντς Λιστ και τα "Πέντε τραγούδια σε στίχους της Ματθίλδης Βέζεντονκ",που συνέθεσε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ το 1857. Στο πιάνο ο Αμερικανός πιανίστας Κεν Νόντα.

Ακαρπη συνάντηση

Από διάσταση απόψεων και τη μη εξεύρεση κανενός κοινού σημείου, χαρακτηρίστηκε η χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ) με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Ευγ. Γιαννακόπουλο.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επέκταση του ετήσιου ποσού που παίρνουν οι εργαζόμενοι από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, σύμφωνα και με συγκεκριμένες υποσχέσεις του προηγούμενου υπουργού Πολιτισμού, Στ. Μπένου. Σύμφωνα με αυτές, για το 1996 κάθε εργαζόμενος θα έπαιρνε καθαρά 480.000,ενώ για το 1997 το ποσό ήταν 600.000.

Ο Ευγ. Γιαννακόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας "αφορούσαν στην απόδοση αυτών των ποσών, ως μεικτά". Τελική συμφωνία δεν επήλθε και το ΔΣ της ΠΟΣΥΠΠΟ συνεδριάζει σήμερα το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

"Επισκέπτες" ιδεών

"Για τους ιστορικούς της γενιάς και της προέλευσής μου, το παρελθόν δεν μπορεί να καταστραφεί... επειδή τα δημόσια γεγονότα είναι συνυφασμένα με τη ζωή μας. Δεν είναι απλώς σηματοδότες στην ιδιωτική μας ζωή, αλλά ότι διαμόρφωσαν τη ζωή μας, ιδιωτική και δημόσια". Λόγια του Ερικ Χοσμπάουμ, τα περιέλαβε η Νάντια Βαλαβάνη στο πρώτο της βιβλίο "Οι εσπερινοί επισκέπτες" (εκδόσεις "Δελφίνι"). Το μυθιστόρημα της Ν. Βαλαβάνη είναι ένας "λογοτεχνικός στοχασμός" πάνω στην ιστορία του αιώνα μας και την εποχή μας, "φιλτραρισμένος μέσα από την προσωπική της ματιά και εμπειρία". Η ηρωίδα της, "αποστρατευμένη, αλλά πάντα ενταγμένη στην υπόθεση της Αριστεράς", αποζητώντας τη "δυνατότητα της ευτυχίας" με μια κοινωνία "ουσιαστικά ελεύθερη" περιπλανιέται "στις ρίζες του απελευθερωτικού ονείρου" και "συναντά" ιστορικά πρόσωπα που επηρέασαν την ιστορία των ιδεών και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Το βιβλίο της Ν. Βαλαβάνη παρουσίασαν χτες οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, Γ. Μανιάτης κ.ά.

Σεργιάνι στους δρόμους της ελληνικής φωνητικής μουσικής παράδοσης, πραγματοποιεί το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου,(Φιλ. Εταιρείας και Τομπάζη 18, Χαλάνδρι) σήμερα, (8.30μμ). Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά,με καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζημιχελάκη,στο πρώτο μέρος θα παρουσιάσει σκοπούς και τραγούδια από τη στεριανή Ελλάδα και στο δεύτερο νησιώτικα, πολίτικα και μικρασιατικά. Είσοδος ελεύθερη.

Νέος "Θίασος Καισαριανής"

Μετά από 8 χρόνια απουσίας τους ως ομάδας, μερικά μέλη του πρώην "Θεάτρου Καισαριανής" ξαναβρέθηκαν με φίλους και συνεργάτες και δημιούργησαν το "Θίασο Καισαριανής 2000".Η παλιά ομάδα είχε μια δημιουργική πορεία 12 χρόνων, με ελληνικά και ξένα έργα από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, με συμμετοχές σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, με διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία. Ο νέος θίασος, πάλι με τη συμπαράσταση του Δήμου Καισαριανής, ανακαινίζει το παλιό θέατρο και συγχρόνως ετοιμάζει την πρώτη του παράσταση. Μια πρωτότυπη κωμωδία, πάνω σε σατιρικά διηγήματα του Τσέχοφ,που θεατροποίησε ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης με τίτλο "Αλίμονο και μερικά... Αχ, Αχ!".Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη,μουσική Γιάννη Σπυρόπουλου - Μπαχ,σκηνικά - κοστούμια Κικής Πίττα,χορογραφία Εφης Καρακώστα.Στο πιάνο η Λίλα Σούση.Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Μελίνα Παπανέστωρα, Μαρία Ζαχαρή, Ανδρέας Βαρούχας, Ελένη Κρίτα, Θάνος Κανούσης, Μάριος Παπαγεωργίου, Νίκος Γριζάνης.

Για το παιδί

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού,σήμερα, ο Πολιτιστικός Ομιλος "Ιλισσός" πραγματοποιεί, στις 7μμ, πανηγυρική μουσική εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.Συμμετέχουν: Ε. Κώνστα, Ν. Χατζηελευθερίου, Ν. Παναγιωτίδης, Μ. Γεωργακοπούλου, η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Σ. Κλάψη και η ορχήστρα Κιθαριστών του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας.

  • Αλλά και η Τρίτη Ηλικία βρίσκεται κοντά στο παιδί. Το Α ΚΑΠΗ Νίκαιας,σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ Πειραιά,διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 3 μέχρι τις 6 το απόγευμα, στην Ενωση Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ