Με ογδόντα δύο έργα, εμπλουτίστηκε η μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο.Πρόκειται για τη δωρεά του συλλέκτη Δημητρίου Δημοσθένους Τσάμη,με 49 χαρακτικά, 20 σχέδια, 6 ελαιογραφίες και 7 γλυπτά. Εργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας αντιπροσωπεύουν μισό περίπου αιώνα της εικαστικής μας πορείας (1915 - 1970). Είκοσι δύο σπουδαίοι Ελληνες καλλιτέχνες υπογράφουν τις σημαντικές αυτές δημιουργίες. Εργα των Θανάση Απάρτη, Σπύρου Βικάτου, Γιώργου Βελισσαρίδη, Περικλή Βυζάντιου, Δημήτρη Γαλάνη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Αγγελου Θεοδωρόπουλου, Επαμεινώνδα και Θωμά Θωμόπουλου, Φωφώς Καχρμάνη, Λυκούργου Κογεβίνα, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Γιώργου Μόσχου, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Αντώνη Σώχου, Μιχαήλ Τόμπρου, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Ιωάννη Τσάμη, Γιαννούλη Χαλεπά, Βασιλείου Χατζή και Γιάννη Τσαρούχη.Πρόκειται για μία σημαντική δωρεά, που εμπλουτίζει και συμπληρώνει τις συλλογές της "Πινακοθήκης Αβέρωφ", δίνοντας συγχρόνως την ευκαιρία να γίνει αναδιάταξη των εκθεσιακών χώρων του μουσείου και να δημιουργηθεί ειδική αίθουσα χαρακτικών και σχεδίων.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο συλλέκτης, "επί μισό αιώνα, δημιουργούσα τη συλλογή μου - λάδια, χαρακτικά, σχέδια και γλυπτά, περίπου τριακόσια κομμάτια συνολικά. Δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο σκεπτικό ή τακτική στις αγορές μου. Επαιρνα έργα που μου άρεσαν, έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Τώρα αυτό που μετράει για μένα, είναι τα έργα να μείνουν συγκεντρωμένα, να πάνε κάπου όπου θα υπάρχουν σωστές συνθήκες για τη συντήρησή τους και να βρίσκονται εκτεθειμένα για να μπορεί να τα βλέπει ο κόσμος".
Τα εγκαίνια της έκθεσης "Δωρεά Δημητρίου Τσάμη: Ελληνική χαρακτική, ζωγραφική, γλυπτική 1917 - 1970",της οποίας επιμελήτρια είναι η ιστορικός της Τέχνης Ειρήνη Οράτη,θα γίνουν στις 3 του Μάη στο Μέτσοβο, παράλληλα με την παρουσίαση του ομώνυμου λευκώματος - καταλόγου της έκθεσης.
Εγκαινιάστηκε χτες στην αίθουσα "Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο" του Βόλου, έκθεση έργων του Φώτη Κόντογλου.Διοργανώνεται από το Κέντρο Παράδοσης "Φώτης Κόντογλου" σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου. Παρουσιάζονται σαράντα ζωγραφικά έργα, μεταξοτυπίες και βιβλία, του μεγάλου ζωγράφου - αγιογράφου και λογοτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαϊου.
Εναν καινούριο, φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο, τον "Τεχνότοπο Παρών" (Αχιλλέως 17 - 19, Π. Φάληρο), επέλεξε η ζωγράφος Μαρία - Λουίζα Βαφιαδάκη για να πραγματοποιήσει την πρώτη ατομική έκθεση έργων της. Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία. Η ζωγράφος χρησιμοποιεί μεικτές τεχνικές, λάδια και κολάζ, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, γεμάτο χρώμα και φαντασία.
Οπως η ίδια τονίζει, "το έργο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η μία ασχολείται με τον άνθρωπο (πορτρέτα, Καραγκιόζης κ.ά.). Η δεύτερη "βλέπει" τον άνθρωπο μέσα στο χώρο, σαν σχήμα, σαν μορφή, σαν συναίσθημα. Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά στη δουλιά μου. Ξεκίνησα από φύλλα χρυσού και έφτασα στο κολάζ, το οποίο, πολλές φορές, είναι και το "κλειδί" της ζωγραφικής μου. Στο τέλος, δεν ξεχωρίζω πού είναι η ζωγραφική και πού το κολάζ. Ολα είναι ενσωματωμένα και δουλεύονται ανάλογα, για το χρώμα και για τη γεωμετρία τους".
Βασική πηγή έμπνευσης της Μ. Λ. Βαφιαδάκη, αποτελεί ο Καραγκιόζης, μια ιδέα που αρχικά την απασχόλησε στη Φλωρεντία - όπου σπούδασε - και στην οποία επέστρεψε φέτος. Η θεματολογία της ζωγράφου για τα "Καραγκιοζάκια" ξεκίνησε με έναν παράδοξο τρόπο: Βλέποντας το Θέατρο Σκιών της Πράγας. Από εκεί μέσα, από συνειρμούς και βιώματα, μέσα από μελέτη της δημιουργίας του Θεόφιλου(ζητήματα προοπτικής), αλλά και της αφρικάνικης τέχνης (σκιά και φως), έφτασε η Μ. Λ. Βαφιαδάκη, στα τωρινά παρουσιαζόμενα, ενδιαφέροντα έργα.
Μέχρι τις 3 του Μάη, θα διαρκέσει η έκθεση έργων του Γιάννη Αδαμάκη στην γκαλερί "Ολγα Γεωργαντέα" (Βασ. Παύλου 102 - 104, Βούλα). Μέσα από τη θεατρική ποιητική της συγκεκριμένης δουλιάς του καλλιτέχνη, επιχειρείται μία διατύπωση ζωγραφικής σκέψης με επιρροές και στοιχεία από τη βυζαντινή, αλλά και τη λαϊκή ζωγραφική. Κάτι που έχει να κάνει με τη σύνθεση, αλλά και τον τρόπο αφήγησης ενός γεγονότος, που είναι δραματικό και συγχρόνως σαρκαστικό. Η ονειρική ατμόσφαιρα κυριαρχεί και μέσα σ' αυτήν πλανιούνται φιγούρες κομψές, εσωστρεφείς και λιτές. Φιγούρες, που πιθανόν να έρχονται από τους μακρινούς τόπους των ονείρων μας. Παρουσίες σιωπηλές, αγωνιώδεις μορφές που περιφέρονται μέσα στα "παραμυθένια" τοπία των έργων του Γ. Αδαμάκη, γυρισμένες προφίλ, δίνοντας έντονα τη γεύση της σύγχρονης μοναξιάς και μιας ανείπωτης νοσταλγίας.
Οι 21 καλλιτέχνες συνεκθέτουν, με διαφορετικές απόψεις, με τη δική τους εικαστική πρόταση ο καθένας.
Μεγάλη εικαστική έκθεση σύγχρονης γιουγκοσλαβικής τέχνης, εγκαινιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Τίτλος της, "Ορατό - Αόρατο".Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του περιπτέρου 1 της HELEXPO και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μάη.
Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, "στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει, όσο γίνεται περισσότερο, τις εκφραστικές διαφορές των δημιουργών, παρουσιάζοντας ποικίλες καλλιτεχνικές γλώσσες και τεχνικές. Μέσα από τουλάχιστον 80 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεων και video art, που υπογράφουν 40 καλλιτέχνες της μέσης και νεότερης γενιάς από το Βελιγράδι, σκιαγραφούνται τα πιο αντιπροσωπευτικά καλλιτεχνικά ρεύματα, που διαμορφώθηκαν στη γειτονική χώρα τα τελευταία 20 κυρίως χρόνια".
Αναφερόμενη στον τίτλο της έκθεσης, η καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου Ιρίνα Σούμποτιτς σημείωσε: "Κριτήριο για την επιλογή των έργων ήταν η ανάδειξη της πολυμορφίας που διακρίνει τη σύγχρονη γιουγκοσλαβική εικαστική πράξη. Δεν προκρίναμε μια κυρίαρχη τάση, ούτε μια ενιαία αισθητική άποψη. Για το λόγο αυτό, ο τίτλος της έκθεσης είναι τόσο ανοιχτός και ελεύθερος".
Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, οι αίθουσες τέχνης "Αστρολάβος".Στον "Αστρολάβο - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι) και στον "Αστρολάβο - Πειραιά" (Ανδρούτσου 140, Πειραιάς), θα βρείτε καρτελίτσες με αυτοκόλλητες μικρές μεταξοτυπίες, για τη διακόσμηση των πασχαλιάτικων αυγών, σε σχέδια του Δημήτρη Μυταρά και του Φαίδωνα Πατρικαλάκη.
Με πολύ κέφι και με τη γνωστή αξιόλογη γραφή τους, οι δύο ζωγράφοι δημιούργησαν από 5 σχέδια ειδικά για διακόσμηση πασχαλιάτικων αυγών. Ετσι, θα υπάρχει δυνατότητα μιας αληθινής εικαστικής παρουσίασης στο γιορτινό τραπέζι. Σημειώνουμε ότι η κάθε καρτέλα των 15 ζωγραφιών, κοστίζει 3.000 δραχμές και είναι σε σχετικά μικρό αριθμό.