Η διοίκηση του νοσοκομείου φαίνεται να ενστερνίζεται τη φιλοσοφία του "όλοι κάνουν για όλα"
"Ολοι τα κάνουν όλα". Αυτό το πνεύμα, διαποτισμένο καθώς φαίνεται απ' τη "Λευκή Βίβλο", φαίνεται να διαπερνά τις καθημερινές δραστηριότητες της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Διακαής πόθος της είναι η κατάργηση των ειδικοτήτων της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και στην απόπειρα αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση του σωματείου, στη διοίκηση του οποίου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ.
Αυτό επιχειρήθηκε παλιότερα με άλλες ειδικότητες, ενώ τώρα εκδηλώνεται με τις ειδικότητες των τραυματιοφορέων και των νεκροτόμων, οι οποίοι δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, λόγω του περιορισμένου αριθμού τους. Οι 27 τραυματιοφορείς καλύπτουν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και όλες τις βάρδιες σε κυκλικό ωράριο. Το απόγευμα και τη νύχτα εκτός από τα επείγοντα περιστατικά καλύπτουν ανάγκες του ακτινολογικού, της πυρηνικής, των υπερήχων, του αιμοδυναμικού, της αγγειογραφίας, της μονάδας τεχνητού νεφρού, των κλινικών και ό,τι άλλο προκύψει ακόμα και της μεταφοράς δειγμάτων αίματος. Ολα τα παραπάνω γίνονται από 8 άτομα στην απογευματινή βάρδια, από τα οποία τα 2 βρίσκονται μόνιμα στο ακτινολογικό και το ένα στην πύλη, δηλαδή "καθαρά" 5 άτομα. Τη νύχτα στη μεγάλη εφημερία υπάρχουν 4 άτομα (ο ένας στην πύλη), ενώ στη μικρή εφημερία βρίσκονται 2 άτομα (ο ένας στην πύλη). Να σημειωθεί πως στο ΠΠΓΝΠ σε καθημερινή βάση εφημερεύουν τμήματα όπως η Νευροχειρουργική, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό, η Αιμολογική. Αν σ' αυτά προστεθούν τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και όλες οι εξετάσεις των ασθενών (σ.σ. στο ΠΠΓΝΠ νοσηλεύονται σήμερα 550 ασθενείς) εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως οι ελάχιστοι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν. Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, πολλές φορές βρίσκονται στο δίλημμα να τρέχουν, για να προλάβουν τις ανάγκες ή να περιμένουν μια και δύο ώρες μέχρι να τελειώσει το κάθε περιστατικό, αντιμετωπίζοντας έτσι αναφορές από γιατρούς που καθένας τους ζητά να διεκπεραιωθεί πρώτα η δική του δουλιά.
Οι τραυματιοφορείς αναφέρουν περιπτώσεις συναδέλφων τους στους οποίους έγινε αναφορά, επειδή δεν άφηναν τα έκτακτα περιστατικά για να ασχοληθούν με άλλα. Προσθέτουν πως κανένας αρμόδιος δεν πάτησε το πόδι του σε εφημερία για να δει τι γίνεται.
Επιπλέον υπάρχει προγραμματισμός να ανοίξουν δύο επιπλέον χειρουργικά τραπέζια, ψυχιατρική κλινική, ενώ προετοιμάζεται η επέκταση της παθολογικής κλινικής. Η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ, αντί να πιέσει το υπουργείο να πληρώσει αυτές τις θέσεις, αποφάσισε πρόσφατα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των εργαζομένων. Ετσι το ΔΣ αποφάσισε δύο μεταφορείς να κάνουν ωράριο 8.30 π.μ. - 4 μ.μ. καθώς και τη μετακίνηση δύο νεκροτόμων στους μεταφορείς για την κάλυψη αναγκών του χειρουργείου.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε συνάντηση των τραυματιοφορέων με τον πρόεδρο του ΠΠΓΝΠ Φ. Παπαβασιλόπουλο.Εκεί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιχείρησαν να σπείρουν σύγχυση, προτείνοντας ημίμετρα και "λύσεις" που δε θίγουν τα κακώς κείμενα, αλλά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Κώστας Πετρόπουλος πρότεινε τις μέρες της εφημερίας, που το προσωπικό δεν επαρκεί, οι τραυματιοφορείς να δουλεύουν υπερωρίες. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου - και στελέχους της ΠΑΣΚΕ - Ελ. Μπούσια πρότεινε τη μετάταξη καθαριστριών από τα χειρουργεία σε θέσεις τραυματιοφορέων και την ανάθεση της καθαριότητας των χειρουργείων σε ιδιώτη.
Θέση για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΠΠΓΝΠ πήρε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Τα παραπάνω προβλήματα είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση. Για την κατάργηση της ειδικότητας των καθαριστριών έχουν σοβαρές ευθύνες η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Το τωρινό όψιμο ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό και προεκλογικού χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο μόνος δρόμος για να αντιπαλέψουμε τον εργασιακό Μεσαίωνα, που έρχεται, είναι η συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", για να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στο Σωματείο και τα παραπάνω όργανα (ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ). Καλούμε τους συναδέλφους να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που δε φτιασιδώνεται αλλά χρειάζεται να ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων".
Αποφασισμένοι για κλιμάκωση και ένταση του αγώνα οι δημοσιογράφοι, καλούν την κυβέρνηση να μην "περικόψει" τις συντάξεις. Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, με την οποία ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων των δημοσιογράφων
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους δημοσιογράφους - συνταξιούχους και εν ενεργεία - η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει και στους συνταξιούχους δημοσιογράφους την αύξηση της κλαδικής σύμβασης (8,5%) και την οποία, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, τη δικαιούνται και οι απόμαχοι του Τύπου.
Χτες το μεσημέρι, οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, που κατέκλυσαν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με πρόσκληση του ΔΣ της Ενωσης, καταδίκασαν και την απρεπέστατη και υποτιμητική για τον κλάδο - όπως χαρακτηρίστηκε - συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος, ουσιαστικά, αρνήθηκε να συζητήσει με την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή, χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής και με την οποία καλείται η κυβέρνηση να δώσει στους συνταξιούχους δημοσιογράφους, καθώς και στους άλλους υπαλλήλους και εργαζόμενους του χώρου, την αύξηση 8,5% που δικαιούνται - αύξηση η οποία είναι σύμφωνη με το καταστατικό των ασφαλιστικών τους ταμείων, όπως αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη βδομάδα, ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου αποκάλυψε την πρόθεσή του να επιβάλει μειωμένο ποσοστό αύξησης στις συντάξεις των δημοσιογράφων, αντί του 8,5% που προβλέπει η κλαδική σύμβαση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης, αλλά και προειδοποιητικά ενάντια σε όσα αντιασφαλιστικά μεθοδεύει η κυβέρνηση, οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή σε όλα τα ΜΜΕ.
Στη χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων, όλοι οι ομιλητές έκαναν λόγο για κλιμάκωση της κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για άμεση ενημέρωση και προετοιμασία του κλάδου - συνταξιούχων και εν ενεργεία δημοσιογράφων - ώστε να δώσουμε ενωτικά μαχητική απάντηση στην κυβερνητική προσπάθεια υποβάθμισης του κλάδου. Μια υποβάθμιση, που δεν εκφράζεται μόνο με την περικοπή των αυξήσεων στις συντάξεις, αλλά και με την εφαρμογή, από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-92 και, βεβαίως, με όσα προωθούνται σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συνολικά και του δημοσιογραφικού κόσμου.
Την ενημέρωση έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκος,ο οποίος και πρότεινε την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης κατά των κυβερνητικών αποφάσεων, η οποία και αποφασίστηκε ομόφωνα. Ο ίδιος όπως και ο Νίκος Καραντηνός,μέλος του προεδρείου της Ενωσης, έθεσαν επιτακτικά και το ζήτημα "της αναπροσαρμογής των συντάξεων των δημοσιογράφων ώστε να μπορούμε να ζήσουμε". Χαρακτηριστικά, σημειώθηκε ότι στη δεκαετία 1986-96 οι συντάξεις των δημοσιογράφων μειώθηκαν κατά 30-35% σε σχέση με τους μισθούς των εν ενεργεία δημοσιογράφων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ορ. Φαράκος επισήμανε ότι "μοναδική μας επιλογή είναι να παλέψουμε "με νύχια και με δόντια" για να μην υπονομευτεί το ταμείο. Σε καμιά περίπτωση, τόνισε με έμφαση, δεν μπορεί να αποδεχτούμε την εφαρμογή του νόμου Σιούφα (για περιορισμό των επικουρικών συντάξεων από 1.1.98 στο 20% της κύριας) και τα άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων Ν. Γιαννακάς επισήμανε πως "η άρνηση για τις αυξήσεις είναι η αρχή της κυβερνητικής επίθεσης" και επέστησε την προσοχή ότι "έρχεται κυβερνητική "θύελλα και λαίλαπα" σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, όπως και των άλλων εργαζομένων". Γι' αυτό υπογράμμισαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές ότι "πρέπει να προωθηθεί η ενότητα και μαχητικότητα του κλάδου για να την αντιμετωπίσουμε μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους". "Αν σιωπήσουμε, θα έρθουν και τα χειρότερα που ήδη προωθούνται με τα "προαποφασισμένα" του κυβερνητικού διαλόγου", είπε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Βάσος Γεωργίου και επισήμανε πως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές αγώνα για να 'χουμε αποτελέσματα.
Στην ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα και εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ,αφού χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη η άρνηση του ΥΠΕΘΟ για τη χορήγηση του ίδιου ποσοστού αύξησης και στους συνταξιούχους δημοσιογράφους, εκφράζεται η αμετακίνητη θέση των δημοσιογράφων: Να καταβληθεί πλήρης και χωρίς περικοπές η αύξηση. Να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις. Να δίνεται η κύρια σύνταξη (ΤΣΠΕΑΘ) με βάση το 80% των αποδοχών - αίτημα που προβάλλουν οι συνταξιούχοι εδώ και τέσσερα χρόνια - και να καταργηθεί ο νόμος Σιούφα, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση. Ομόφωνη εκφράζεται, τέλος, η απόφαση να συνεχιστεί ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των δημοσιογράφων.
Συγκεντρώσεις σε, τουλάχιστον, εννιά πόλεις έχουν προγραμματίσει οι συνταξιούχοι για μεθαύριο Πέμπτη, 17 Απρίλη 1997, στα πλαίσια της πανελλαδικής διαμαρτυρίας που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων Ελλάδας, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, δημοσίου και τραπεζών.
Μέχρι στιγμής έχουν αποφασιστεί συγκεντρώσεις στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλος, Πάτρα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Θήβα και Λαμία.Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ, ενώ την ίδια ώρα θα γίνουν και οι συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες πόλεις.
Σε προκήρυξη - κάλεσμα προς τους συνταξιούχους η ΣΕΑ επισημαίνει: "Η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό ότι σχεδιάζει την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του κράτους πρόνοιας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι γυρίζουμε 100 χρόνια πίσω... Η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι και να περάσει αυτά τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα, έκανε σημαία της τον "κοινωνικό διάλογο" - ένα διάλογο παγίδα με σημαδεμένα χαρτιά και αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί". Η ΣΕΑ τονίζει ότι οι συνταξιούχοι δε θα πρέπει να επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις που αρνούνται να πάρουν μέρος στον προκατασκευασμένο "κοινωνικό διάλογο".
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ (ΠΟΣΕ - ΤΕΒΕ) αποφάσισε ομόφωνα να μη συμμετάσχει στο διάλογο του εμπαιγμού με τις προειλημμένες αποφάσεις. Ηδη έχουν ανακοινώσει ότι δε θα συμμετάσχουν στο διάλογο οι συνταξιουχικές οργανώσεις του ΙΚΑ, του ΤΣΑ και των ΕΛΤΑ.
Υπάρχουν όμως και οι τοπικές ΣΕΑ που αρνούνται τον ψευδεπίγραφο διάλογο. Η ΣΕΑ του Νομού Καβάλας με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι αρνείται τη συμμετοχή των συνταξιούχων στο διάλογο και καλεί τους συνταξιούχους της περιοχής στη συγκέντρωση, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 10.30 πμ.
Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας με ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και να "διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον "κοινωνικό διάλογο", με τον οποίο μεθοδεύεται ο αφανισμός του εισοδήματος, η αρπαγή της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και η κατάργηση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα".
Επίσης η Διοίκηση και τα μέλη του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ του Αγίου Δημητρίου Αλίμου και γύρω δήμων μετά από απόφαση της Γενικής συνέλευσης δηλώνει την άρνησή της να μη συμμετάσχει στο διάλογο που προτείνει η κυβέρνηση.
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Χαλάνδρι απ' τις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και τη Θεραπευτική Κοινότητα "18 Ανω"
"Εμείς λέμε "όχι" σε κάθε ναρκωτική ουσία, που δημιουργεί ψεύτικους κόσμους, γιατί θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίζουμε". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν την Κυριακή το απόγευμα δεκάδες νέοι του Χαλανδρίου, οι οποίοι πήραν μέρος στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τα ναρκωτικά. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Χαλανδρίου της ΚΝΕ και συμμετείχε η Θεραπευτική Κοινότητα "18 Ανω".
Στην εκδήλωση, μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχτηκαν οι αιτίες και τα προβλήματα που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά και η ανάγκη για κοινή συστράτευση, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τη στιγμή που η πολιτεία αδιαφορεί και δεν παίρνει μέτρα. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Βασίλης Λιόσης,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, και ο Ηρακλής Γκότσης από τη Θεραπευτική Κοινότητα "18 Ανω".
Ο Βασίλης Λιόσης τόνισε μεταξύ άλλων: "Ζούμε σε ένα σύστημα ταξικό, με διακρίσεις, με ταξικά συμφέροντα και η έξαρση των ναρκωτικών είναι γέννημα του συστήματος αυτού. Εμείς λέμε "όχι" στα ναρκωτικά, "όχι" στο διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά", "όχι" στην αποποινικοποίηση. Γιατί τα ναρκωτικά δημιουργούν ψεύτικους κόσμους και τάση φυγής από την πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε οι νέοι να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα". Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα προγράμματα μεθαδόνης, τόνισε: "Κάνουν λόγο για τη μεθαδόνη, η οποία δε θεραπεύει και απλώς συντηρεί την εξάρτηση". Ο Β. Λιόσης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην πρόληψη και στα πλαίσια αυτά πρέπει να ενισχυθούν τα ενδιαφέροντα της νεολαίας μέσα από διάφορες δραστηριότητες.
Ο Ηρ. Γκότσης επισήμανε ότι οι νέοι δε στρέφονται στα ναρκωτικά από περιέργεια και γιατί είναι απαγορευμένα, όπως το παρουσιάζουν κάποιοι. "Η περιέργεια και η έλξη του απαγορευμένου, τόνισε, είναι ένας λόγος για να δοκιμάσουν οι έφηβοι για πρώτη φορά ναρκωτικά. Οι αιτίες της εξάρτησης είναι βαθύτερες. Ο νέος γίνεται τοξικομανής γιατί εκεί ψάχνει να βρει αυτό που του λείπει. Η τοξικομανία είναι επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής και ο νέος οδηγείται εκεί όταν αισθανθεί ότι όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί".
Οι συνταξιούχοι είχαν εκφράσει την άποψή τους πως ο "διάλογος" αποτελεί παγίδα
Προάγγελος για τα χειρότερα που έρχονται σε βάρος όλων των συνταξιούχων, αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στους συνταξιούχους δημοσιογράφους τις αυξήσεις που δικαιούνται. Η φωτογραφία από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του κλάδου για την κατοχύρωση του αγγελιόσημου
Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΑΣΕΠ (Αμερικής 5) θα κάνουν σήμερα, ώρα 12, οι εργαζόμενοι των σωματείων της Αθήνας στα νοσοκομεία και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρόμενοι για την κωλυσιεργία του ΑΣΕΠ να προκηρύξει τις 1.911 προσλήψεις προσωπικού που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η προκήρυξη είναι η κορυφή του παγόβουνου, ενώ η ουσία βρίσκεται στα κενά του νοσηλευτικού προσωπικού που σήμερα, σύμφωνα με τους οργανισμούς των νοσοκομείων υπερβαίνουν τις 10.000 θέσεις. Ετσι μια νοσηλεύτρια είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετεί 20 - 25 ασθενείς το βράδυ στις κλινικές και το ΙΚΑ πληρώνει κάθε χρόνο μόνο για αποκλειστικές 10 δισ. δραχμές, ποσό που αρκεί για 2.500 προσλήψεις το χρόνο.
Σήμερα στις 4.30 μ.μ. Προσκλητήριο της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" προς όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες για συμμετοχή στην πορεία
Συγκέντρωση και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνουν σήμερα οι τυφλοί, διαμαρτυρόμενοι για την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η συγκέντρωση θα γίνει στις 4.30 μ.μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), Βερανζέρου 31, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, με επιδίωξη τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Οι τυφλοί διαμαρτύρονται για την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία τίθενται οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί στην παροχή δελτίου διακίνησης στα συγκοινωνιακά μέσα για τους αναπήρους.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ζητά ακόμα την οριστική και μόνιμη λύση της λειτουργίας των δημόσιων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης των τυφλών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την εφαρμογή μιας ουσιαστικής πολιτικής απασχόλησης για τους τυφλούς
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα δοθούν το 1997 οι αυξήσεις κατά 20% του επιδόματος των τυφλών. Ο ΠΣΤ ζητά καλύτερη επιδοματική πολιτική, καθώς και την προώθηση μέτρων φροντίδας για την τρίτη ηλικία και τα τυφλά παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες με την εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής, όπως η ίδρυση ειδικών μονάδων φιλοξενίας στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα.
Η "Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί όλους τους τυφλούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία. Επίσης, καλεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες από τους άλλους χώρους να πάρουν μέρος στην πορεία και μαζί με τους τυφλούς να καταδικάσουν την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα με το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή.
Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ), στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την προσχολική αγωγή, με τη μεταβίβαση των ΚΠΣ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τη στυγνή αντεργατική της πολιτική και να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτό εκφράστηκε και στη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων στους ΚΠΣ με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Π. Αποσκίτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να περάσουν οι παιδικοί σταθμοί στην αρμοδιότητα των δήμων.
Η γγ του σωματείου των Εκπαιδευτικών στους ΚΠΣ Μ. Λαμπρινού δήλωσε στο"Ρ" ότι η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώςαυτός είπε ότι απλώς γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει η διάταξη στην περίπτωση που καταργηθεί το καθεστώς του νομικού προσώπου του δήμου, ώστε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, αλλά να περιέλθουν στους δήμους. Στην παρατήρηση των εργαζομένων για το ότι οι νηπιοβρεφοκόμοι ή οι κοινωνικοί λειτουργοί δε διασφαλίζονται από το νομοσχέδιο, αφού από δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται υπάλληλοι νομικού προσώπου του δήμου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα να μην καταργηθεί κανένα νομικό πρόσωπο.
Εξάλλου, αύριο οι εργαζόμενοι στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 5.30 μ.μ.