ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
"Αρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες... "

Προσπάθεια να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τις αντεργατικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού - χωρίς να απομακρύνονται από το ουσιαστικό τους περιεχόμενο - οι οποίες είναι ισχυρές και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, κατέβαλαν χτες υπουργοί και ανώτατα στελέχη του, στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τον επικείμενο "κοινωνικό διάλογο", τη λειτουργία του μέσα στο κόμμα και την καλύτερη προβολή του.

Φυσικά, κάθε τοποθέτησή τους ήταν προσηλωμένη στις σαρωτικές κατευθύνσεις, που έδωσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του, ανεξάρτητα από τις όποιες "μετακινήσεις", ενώ μόλις τέλειωσε η "παράσταση" των εισηγήσεων και πριν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων στελεχών, οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν "για να αρχίσει το ματς",όπως είπε και ένας από τους παραβρισκόμενους.

Χαρακτηριστικά, ο Σ. Μανίκας,ο οποίος ήταν από τους "σκληρούς", είπε ότι "επιδιώκουμε ένα νέο συμβιβασμό ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και της διανόησης με το κεφάλαιο", ότι στόχος του διαλόγου είναι το κοινωνικό κράτος και ότι "τα όρια του κράτους πρόνοιας έχουν εξαντληθεί". Μ' αυτό το τελευταίο θέλησε φυσικά να υπογραμμίσει πως άσχετα από ό,τι άλλο λέγεται, οι αλλαγές που οραματίζεται η κυβέρνηση θα γίνουν. Γι' αυτό θέλησε να χτυπήσει - όπως και άλλοι ομιλητές - τις "τάσεις νοσταλγίας" που υπάρχουν σε περιόδους κρίσιμων αλλαγών και τις φωνές για πισωγύρισμα στο κράτος πρόνοιας, που οικοδομήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια.Πρόσθεσε ότι η παρέμβαση δε θα γίνει μόνο στις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση...

Η... "αριστερή" απάντηση ήρθε από τον Π. Οικονόμου,μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι οι τρεις "απειλές" για τους εργαζόμενους είναι: η ευελιξία στην αγορά εργασίας, η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και η ανεργία.Ομως, και αυτός με τη σειρά του τόνισε ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα, ότι χρειάζεται "κοινωνική αλληλεγγύη", για τους άνεργους και πως το βάρος αυτό πρέπει να το σηκώσουν τα "ισχυρά συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα".

Ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,θέλησε να αναδείξει περισσότερο την "κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης", μιλώντας πριν τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος ήταν πιο συγκεκριμένος. Ο Χρ. Πρωτόπαππας μίλησε για την "ελπίδα του εκσυγχρονισμού με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνικές ευαισθησίες", αλλά για να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις τόνισε πως "για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων χρειάζονται αλλαγές και τομές, τόσο σε αντιλήψεις όσο και σε πρακτικές. Πάνω απ' όλα, όμως,απαιτείται γενναιότητα σε αποφάσεις". Αποσαφηνίζοντας την κατεύθυνση των "νέων αντιλήψεων", είπε ότι "με ξεπερασμένες λογικές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον".

Γενικά ακούστηκαν πολλά για "σοσιαλισμό" και "αριστερές προσεγγίσεις", επισημάνθηκε από ομιλητές η "πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων", ώστε να τονιστεί ο μονόδρομος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και "αφορίστηκαν" οι "διαρροές" προς τον Τύπο, οι οποίες πλήττουν το κύρος του "κοινωνικού διαλόγου" και της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ήταν πιο αναλυτικός σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους οι εργαζόμενοι - αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - δεν πρέπει να... ανησυχούν. Αυτό προσπάθησε να το κάνει, λέγοντας ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δε θα συζητηθούν... σαν ξεχωριστό θέμα. Υπεράσπισε την έννοια "απασχολήσιμος", συνδέοντάς τη με την ανάγκη τής "διά βίου εκπαίδευσης" της "Λευκής Βίβλου". Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η "πλήρης απασχόληση", αλλά και ότι "θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι πλήρης απασχόληση σε σχέση και με τη μερική απασχόληση".

Είπε, επίσης, ότι "τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης περνούν κρίση διεθνώς", αλλά πως η κυβέρνηση δε θα αιφνιδιάσει με τον "κοινωνικό διάλογο" και ότι για την ώρα δε θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και τις ασφαλιστικές εισφορές. Από την άλλη, όμως, είπε ότι πρέπει να πάμε σε μια "αναδιανεμητική λογική". Στη συνέχεια ανέπτυξε το έργο του υπουργείου, μίλησε για τα παρατηρητήρια απασχόλησης και την "ενεργητική" προστασία των ανέργων, πάλι στη λογική της "Λευκής Βίβλου".

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας προσπάθησε και αυτός να προβάλει το φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, με αναφορές στο έργο του υπουργείου του, την προστασία του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος υγείας, αλλά και στο νέο νομοσχέδιο, που προωθεί την... επιχειρηματικοποίηση των υπηρεσιών της.

Το τι ακολούθησε των εισηγήσεων μπορεί να περιγραφεί ίσως από φράση, που ξεστόμισε ανώτερο στέλεχος του κόμματος, ""άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες" διάλογος θα γίνει"! Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις σε διάφορους τόνους, οι οποίες ήταν αναμενόμενες και γι' αυτό απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,αναφέρθηκε στο "πλιατσικολόγημα του κοινωνικού διαλόγου". Ο ίδιος, σε επικοινωνία που είχαμε, είπε ότι εξέφρασε παρατηρήσεις "για τη διαδικασία και την ουσία του διαλόγου", ότι στο ΠΑΣΟΚ "υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις", ότι οι διαδικασίες στο κόμμα θα συνεχιστούν και ότι "περιμένουμε από την κυβέρνηση τις προτάσεις της για να τοποθετηθούμε".

  • Χτες το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να "χρωματίσει" με φιλεργατικές "νότες" την τοποθέτησή του μετά τη συνάντησή του με τον Αιμ. Καμπάλιο,γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων,λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχουν ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας στη νέα συνθήκη που θα προκύψει από την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μίλησε, όμως, και για "νέες μεθόδους και νέες αντιλήψεις", τις οποίες "έχουμε χρέος να τις αναπτύξουμε" μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο". ΟΑιμ. Καμπάλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταύτιση των θέσεων της οργάνωσής του και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γ.ΦΛ.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Πολύ καλή η κατάσταση της υγείας του

Βγήκε χτες από το νοσοκομείο ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ

Η περιπέτεια με την υγεία του δεν πτόησε τον 83χρονο επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ. Ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν έχασε το χιούμορ του. "Οπως βλέπετε, την πηδήξαμε κι αυτή τη φορά", είπε χτες στους δημοσιογράφους, χαμογελώντας, κατά την έξοδό του από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν την τελευταία βδομάδα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του Χ. Φλωράκη είναι πολύ καλή, μετά την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε στις 26 Μάρτη για την αφαίρεση ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή. "Ηταν συνεργάσιμος και πολύ πειθαρχημένος - είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος.Πέρασε όλη αυτή την περιπέτεια σαν να ήταν παιδί. Είχε θαυμάσια επούλωση και ανάρρωση. Χιούμορ πάντα κάνει, από την ώρα που άνοιξε τα μάτια του μετά τη νάρκωση".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο επιστημονικό, βοηθητικό προσωπικό και στη διεύθυνση του νοσοκομείου, "για το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης" και για το "ανθρώπινο στοιχείο" που υπάρχει στο νοσοκομείο. Εξέφρασε, όμως, και την αγανάκτησή του για την εγκατάλειψη των δημοσίων νοσοκομείων από τους χειρισμούς των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

"Πρώτα πρώτα θα ήθελα επίσημα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και στη διεύθυνση του νοσοκομείου. Διαπίστωσα, όσο ήταν δυνατόν να διαπιστώσω, το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής κατάρτισης. Αλλά διαπίστωσα και κάτι άλλο που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς: το ανθρώπινο στοιχείο, και αυτό είναι πολύ μεγάλο πράγμα για ένα νοσοκομείο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χ. Φλωράκης. "Ομως - συνέχισε - δοκίμασα και άλλα αισθήματα, εντελώς αντίθετα. Μέχρι και αισθήματα που μου προκαλούσαν πολλές φορές αγανάκτηση. Μου ήταν ιδιαίτερα άσχημο, τις μέρες της εφημερίας, να περνάω από τους διαδρόμους και να βλέπω απλό κόσμο στους διαδρόμους, στα ράντζα, με μάσκα οξυγόνου. Εκείνες τις στιγμές πήγαινε το μυαλό μου και αλλού, σε κάτι πολυτελή νοσοκομεία ή άλλα δήθεν κέντρα πολιτισμού στα οποία διατίθενται δισεκατομμύρια, που έπρεπε να δοθούν στον τομέα της υγείας. Δεν είναι απλό το ζήτημα. Εχει συγκεκριμένο στόχο, να αγανακτεί ο κόσμος σ' αυτά εδώ και να πορεύεται προς τα κει. Και πρέπει - επειδή είστε άνθρωποι που δουλεύετε στα ΜΜΕ και παίζετε ένα ρόλο, όχι στη διαμόρφωση μονάχα της κοινής γνώμης, αλλά και ρόλο πίεσης στους κυβερνώντες - αντί να βγάζετε εμένα φωτογραφίες, να πάτε - αν σας επιτρέπει ο πρόεδρος - να δείτε τους διαδρόμους. Αυτά να προβάλλετε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να ζητήσετε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υγείας".

Τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ επισκέφτηκαν χτες ο Γ. Παπανδρέου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Σίγουρας, εισαγγελέας εφετών, ο Βασίλης Βενετσανόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Παπαδομιχελάκης, η Νίτσα Λουλέ, ο Μ. Βαρδάνης, στρατηγός ε.α. και άλλοι.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που επέστρεψε αργά χτες το βράδυ από το εξωτερικό, εξέφρασε σήμερα το πρωί τηλεφωνικά στον Χαρίλαο Φλωράκη το ενδιαφέρον του για την πορεία της υγείας του επίτιμου Προέδρου και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Εκδήλωσαν επίσης το ενδιαφέρον τους και ευχήθηκαν "περαστικά" το Παράρτημα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Πετρούπολης, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Ασημάκης Γιαλαμάς, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραχούλας, ο Χρ. Γραμματίδης, πρόεδρος της Ενωσης Βουλευτών, ο Γερ, Λαϊνάς, πρώην νομάρχης Λευκάδας και άλλοι.

Ευχές, τέλος, στον Χ. Φλωράκη για γρήγορη ανάρρωση έστειλαν χτες η Τομεακή Συνδιάσκεψη της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων (ΠΕΑΤΑΘ), τα Παραρτήματα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Πειραιά, Δάφνης και Καλαμάτας, καθώς και το Παράρτημα της ΠΕΑΤΑΘ Καλαμάτας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, στα πλαίσια της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, πραγματοποιεί συγκέντρωση τη Δευτέρα 7 Απρίλη και ώρα 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων με θέμα: "5 χρόνια Μάαστριχτ".

Ομιλητές θα είναι ο Αντώνης Ντρέκος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ και ο Γιώργος Τσαπόγας,δημοσιογράφος, μέλος της Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ