ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΦΑΣ - ΑΡΗΣ 70 - 88
Μοναχικός θριαμβευτής

Ο Αρης στο καμίνι της Προύσας κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά

"Τίποτα δεν έχει κριθεί", αυτή ήταν η έκφραση που έλεγαν και ξαναέλεγαν όλη τη βδομάδα οι παίκτες του Αρη και χτες απέδειξαν περίτρανα τα λεγόμενά τους.

Οι "κιτρινόμαυροι" της Θεσσαλονίκης έγραψαν για άλλη μια φορά ιστορία και κατάφεραν στην Προύσα να κατακτήσουν το δεύτερο ευρωπαϊκό Κύπελλο στην ιστορία τους, αφού νίκησαν την Τόφας με 70 - 88 ανατρέποντας το -11 του πρώτου αγώνα.

Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχία του Τορίνο, όπου ο Αρης είχε νικήσει πάλι μια τουρκική ομάδα, την Εφές Πίλσεν και είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων και για άλλη μια φορά έφθασε στην κορυφή της Ευρώπης.

Οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν τον τελευταίο καιρό, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, μεταμορφώθηκαν μέσα στο φλεγόμενο "Ατατούρκ" και ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά.

Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας, κάτω από την οποία έγινε αυτή η επιτυχία του Αρη, είναι το γεγονός ότι 30 πριν τη λήξη του παιχνιδιού λίγο έλειψε όλα να τιναχτούν στον αέρα. Οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας μην μπορώντας να αντέξουν την ήττα της ομάδας τους και μάλιστα με 18 πόντους, άρχισαν να πετάνε αντικείμενα στο αγωνιστικό χώρο. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί το παιχνίδι για 10 και να συνεχιστεί χωρίς φιλάθλους, έπειτα από την εντολή των διαιτητών να αδειάσουν οι κερκίδες.

Στον αγωνιστικό τομέα οι παίκτες της ελληνικής ομάδας ξεκίνησαν δυνατά και αποφασισμένα το παιχνίδι, παίρνοντας γρήγορα μια διαφορά στο σκορ (19 - 22, στο 10). Με τον Ορτίθ πραγματικό "κέρβερο" κάτω από τα καλάθια, ο Αρης άγγιξε το όνειρο για πρώτη φορά 3 πριν τη λήξη του ημιχρόνου, όταν προηγήθηκε με 27 - 35.

Με την έναρξη της επανάληψης οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς παρά τα πολλά λάθη, λόγω του άγχους, κατάφεραν να διατηρήσουν μια σταθερή διαφορά, την οποία στο 13 την έφθασαν στους πολυπόθητους 11 πόντους (40 - 51). Από κει και έπειτα με ανεβασμένη ψυχολογία και με τους Ορτίθ και Μπόνι να αποτελούν τις κύριες αιχμές της ομάδας, διατήρησε το προβάδισμα στο σκορ φθάνοντάς το στο τελικό 70 - 88.

Από την τουρκική ομάδα που κατέρρευσε στο Β μέρος, διασώθηκαν οι Αμερικανοί Ρότζερ και Γκρίφιθ.

ΤΟΦΑΣ: Αλάνοβιτς 4, Μπλας 18, Ρότζερ 28, Τοπσακάλ 8, Καγκλάν, Αβντιτς 2, Γκρίφιθ 7.

ΑΡΗΣ: Ορτίθ 25, Λιαδέλης 16, Σταυρακόπουλος 5, Σιούτης 12, Αγγελίδης 6, Σάκλεφορντ 5, Μπόνι 20.

ΒΟΛΕΪ
Στους "4" η Ορεστιάδα

Στην Α1 των ανδρών συμπληρώθηκαν τα ζευγάρια των ημιτελικών μετά τη χτεσινή νίκη της Ορεστιάδας επί της ΑΕΚ με 3 - 1 (13 - 15, 15 - 11, 15 - 1, 15 - 9) που τη φέρνει αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό. Η νίκη των ακριτών ήταν δύσκολη αλλά ευνοήθηκαν στο τέταρτο σετ από την τύχη, καθώς έφυγαν τραυματισμένοι από τον αγώνα οι Λακούμτζιγια και Αδάμ. Οι γηπεδούχοι είχαν καταφέρει να προηγηθούν με 7 - 1.

Γυναίκες: Βριλήσσια ή ΠΑΟ;

Αναδεικνύεται σήμερα η πρωταθλήτρια γυναικών.

Στην έδρα των Βριλησσίων στις 18.00 (απευθείας, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) οι δυο ομάδες θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα αφού ως γνωστό έχουν από δυο νίκες η καθεμία και ο σημερινός νικητής κατακτά και το πρωτάθλημα. Το προβάδισμα στα προγνωστικά ανήκει στα Βριλήσσια που έχουν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ωστόσο και οι "πράσινες" δεν πρόκειται να καταθέσουν εύκολα τα όπλα.

Ο προπονητής των Βριλησσίων Στ. Πολύζος όμως θεωρεί ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες 50 - 50% ανάμεσα στις δύο ομάδες.

  • "Η εθνική είναι ανοιχτή σε όλους του παίκτες, δεν είναι ένα κλειστό σωματείο", δήλωσε χτες ο νέος προπονητής της εθνικής ανδρών Στ. Καζάζης στην επίσημη παρουσίασή του μαζί με τον βοηθό ομοσπονδιακό προπονητή Χρ. Ντόζη. Ως άμεσο στόχο της Εθνικής προσδιόρισε την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για την οποία δήλωσε σίγουρος. "Στο ευρωπαϊκό ο στόχος μας θα είναι η κατάταξη στην πρώτη εξάδα". Ο επόμενος στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1998 που θα κριθεί το Δεκέμβρη στην Αθήνα. Ο Στ. Καζάζης επισήμανε ακόμα ότι η Εθνική πρέπει να ξαναγυρίσει στο Λιγκ ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και όχι να πάει πίσω στα πέτρινα χρόνια του Κυπέλλου Ανοιξης. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου έριξε το γάντι στα σωματεία να επιτρέψουν στην "ασημένια" Εθνική παίδων να αγωνιστεί ως ξεχωριστή ομάδα στο πρωτάθλημα της Α2.
"Βράζει" η ΑΕΚ

Η ΕΕ της ΕΠΑΕ απέρριψε χωρίς καν να συζητήσει (!) το αίτημα της ΑΕΚ για αναβολή του αγώνα με τον Ιωνικό. Ως αιτιολογία προβλήθηκε το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ και η καθυστερημένη υποβολή του αιτήματος. Φρονούν δηλαδή πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ έπρεπε να προβλέψουν ότι οι τρεις διεθνείς του "δικεφάλου" θα κληθούν να πάνε σχεδόν κατευθείαν στο γήπεδο. Η απουσία της Ενωσης από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και η ανυποληψία της επιβεβαιώθηκε.

Από την πλευρά του το ΔΣ της ΠΑΕ συνεδρίασε χτες και αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ένα δισ. δρχ. Μ' αυτή την κίνηση ο Μ. Τροχανάς εδραιώνει τη θέση του. Αποφασίστηκε επίσης να κυκλοφορήσουν τα μπλοκ διαρκείας της νέας περιόδου (θα πωλούνται με τις υπάρχουσες τιμές) και να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στα εισιτήρια από τη μέρα που εκλέχτηκε το υφιστάμενο ΔΣ.

Ο Π. Ραβούσης αποφάσισε αύριο να μην προφυλάξει κανέναν από τους παίχτες που είναι στο όριο τιμωρίας από κάρτες. Ως αμυντικό χαφ θα παίξει ο Κασάπης και την αριστερή πλευρά θα καλύψει ο Βάιος Καραγιάννης.

Σημαντική ήταν η προσφορά του Π. Ορτίθ στην κατάκτηση η του κυπέλλου

Σημαντική ήταν η προσφορά του Π. Ορτίθ στην κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Αρη

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σταυρόλεξο η 11άδα

Στη θέση της γύρισε η... καρδιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς χτες όταν έμαθε τα μαντάτα από το Σαράγεβο. Ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων" μίλησε μέσω... κινητού με τον αρχηγό Κυριάκο Καραταϊδη όπου και πληροφορήθηκε ότι όλοι οι παίκτες των "ερυθρολεύκων" χαίρουν άκρας υγείας ακόμη και αυτός ο Μίρσα Βαρεσάνοβιτς. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο Μπάγεβιτς είναι απόλυτα ευχαριστημένος από την προετοιμασία της ομάδας για το ντέρμπι των "αιωνίων". Η απουσία των διεθνών που ουσιαστικά θα αγωνιστούν με μόλις μια προπόνηση στα πόδια τους προβληματίζει τον κόουτς των Πειραιωτών. Αναμφίβολα τα κενά των Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς και Πέτρου Πασσαλή είναι αισθητά, όμως η λύση ακούει στα ονόματα των Νίκου Νταμπίζα και Γιώργου Αμανατίδη, που θα είναι τα δυο αμυντικά χαφ στο ΟΑΚΑ. Με δεδομένο ότι ο Βαρεσάνοβιτς είναι καλά, θα είναι στο δεξί άκρο της άμυνας. Σε αντίθετη περίπτωση ο Αμανατίδης θα περάσει στη θέση του και ο Αρης Καρασαββίδης θα είναι στα χαφ.

Στο μεταξύ, η ζήτηση των εισιτηρίων από πλευράς των φιλάθλων του Ολυμπιακού είναι εντυπωσιακή. Μέχρι χτες είχαν... φύγει πάνω από 10.000 και έτσι στο πλευρό της ομάδας θα βρεθούν 20.000 μετατρέποντας το ΟΑΚΑ σε... Φάληρο.

ΠΑΟ
Χωρίς άγχος στο ντέρμπι

Μπορεί η ζήτηση των εισιτηρίων από μεριάς των φιλάθλων του Παναθηναϊκού να είναι μικρή ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (μετά βίας 2.000 ως χτες) όμως η αισιοδοξία είναι... μεγάλη. Ο τεχνικός του τριφυλλιού Βελιμίρ Ζάετς, τονίζει: "Εμείς δεν έχουμε άγχος, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που θέλει να διατηρήσει διαφορά ασφαλείας από την ΑΕΚ". Ακόμη πιο αισιόδοξος παρουσιάζεται και ο Κώστας Κωνσταντινίδης: "Ο Ολυμπιακός δεν είναι καλύτερος από μας. Γιατί λοιπόν να μην κερδίσουμε. Ολα εξαρτώνται από τη δική μας απόδοση. Αλλωστε χρωστάμε στον κόσμο μας μια σπουδαία επιτυχία μετά τ' άτυχα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών".

Η Ολίμπια αντίπαλος του Ολυμπιακού

Η Ολίμπια Λουμπλιάνας θα είναι τελικά ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ της Ρώμης, αφού η σλοβενική ομάδα έκανε την έκπληξη χτες και νίκησε στην Ιταλία τη Στεφανέλ για δεύτερη φορά, με 61-77 και πήρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Ρώμης.

Χωρίς όμως εκπρόσωπο στο φάιναλ φορ θα μείνουν τελικά οι Ιταλοί, αφού και η ετέρα εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας στην Ευρωλίγκα Τιμισίστεμ έχασε χτες στην έδρα της για δεύτερη φορά από την Μπαρτσελόνα με 87-62 και αποκλείστηκε. Ετσι οι Ισπανοί θα αντιμετωπίσουν στο άλλο ημιτελικό της Ρώμης τη Βιλερεμπάν, που νίκησε χτες στην Κωνσταντινούπολη την Εφές Πίλσεν με 60-57.

Σούμποτιτς: "Δε μας πιστεύατε"...

Ανεπανάληπτες ήταν οι στιγμές που ακολούθησαν μετά τη λήξη του αγώνα. Οι παίκτες του Αρη ένα κουβάρι πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά στο άδειο γήπεδο της Τόφα τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής ομάδας. Ανάλογες ήταν και οι στιγμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες οπαδοί του Αρη πανηγύριζαν σε έξαλλη κατάσταση μέχρι το πρωί.

Φανερά συγκινημένος ο προπονητής των "κιτρίνων", Λευτέρης Σούμποτιτς, τόνισε: "Παίξαμε με πάθος και ψυχή και τα καταφέραμε. Το Κύπελλο στα γραφεία του Αρη θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που μας αμφισβητούσαν όλη τη βδομάδα. Ζω τις καλύτερες στιγμές της καριέρας", επισήμανε ο "Πίξι", που αφιέρωσε το Κύπελλο στη γυναίκα του, τα παιδιά του και στο φίλο του κ. Καραμπέρη, "τα μόνα άτομα που πίστευαν στο θαύμα", όπως επισήμανε ο κόουτς των "κιτρίνων"

Από την άλλη, ο προπονητής των Τούρκων, Ατίλα Τσακμάκ, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί. "Χάσαμε από την απειρία μας. Μετά το πρώτο παιχνίδι νομίζαμε ότι όλα έχουν τελειώσει, αλλά τελικά κάναμε λάθος", τόνισε ο Τούρκος κόουτς.

ΠΟΛΟ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Ανοίγει η αυλαία

Οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης που διεξάγονται σήμερα, ανοίγουν την αυλαία των πλέι - οφ στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών.

Οι πρώτες οκτώ ομάδες της κανονικής φάσης του πρωταθλήματος θα κοντραριστούν προκειμένου να διεκδικήσουν τα τέσσερα εισιτήρια που οδηγούν στα ημιτελικά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη σημερινή πρώτη αγωνιστική επικεντρώνεται στη Χαλκίδα όπου η τοπική ομάδα αναζητά τη νίκη - βάλσαμο μετά τα τελευταία γεγονότα που τις αφαιρέθηκαν 2 βαθμοί.

Εξάλλου δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα Χανιά αφού τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό της έδρας τους για 2 αγωνιστικές.

Αναλυτικά τα παιχνίδια είναι: Γλυφάδα - Χίος (Αγ. Κοσμάς 17.00), Χανιά - Ολυμπιακός (Ηράκλειο 18.00), Εθνικός - Βουλιαγμένη (Πειραιάς 20.00), Χαλκίδα - Πάτρα(Χαλκίδα 20.30).

Την πρόκριση στα ημιτελικά θα πάρουν οι ομάδες που θα συμπληρώσουν 2 νίκες. Η δεύτερη αγωνιστική θα γίνει την Κυριακή στις έδρες των σημερινών φιλοξενούμενων ενώ αν χρειαστεί και τρίτο παιχνίδι θα γίνει τη Δευτέρα.

"Βόμβα - πρόκριση" έσκασε χτες στο κλειστό του Χαλανδρίου για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο χάντμπολ. Ο Αθηναϊκός έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, αποκλείοντας την νταμπλούχο ομάδα των Βριλησσίων, κερδίζοντάς τη, μέσα στο Χαλάνδρι, με 36-29.

Στον "εμφύλιο" της Ημαθίας, η ΓΕ Βεροίας νίκησε τον Φίλιππο με 21-19 και συνέχισε την ανοδική της πορεία και στο Κύπελλο.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, ο Δούκας κέρδισε στο Ζηρίνειο τον Τρίτωνα Θεσσαλονίκης με 22-17 και οι Σχ. Ξυνή επικράτησαν του Κιλκίς, κερδίζοντάς το με 27-22.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ