ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η θυσία του, πολύτιμη αγωνιστική παρακαταθήκη

Συγκέντρωση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, για τα 45 χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα κομμουνιστή, αύριο στις 8.00 μ.μ. στην Αμαλιάδα (πλατεία Ν. Μπελογιάννη)

Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που η δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη αποκάλυπτε για μια ακόμα φορά το εγκληματικό, το απαίσιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα του αμερικάνικου κατ' εντολή του οποίου εκτελέστηκε και ο οποίος συνεχίζει να επιβάλλει στους λαούς την κυριαρχία του με τη "νέα τάξη πραγμάτων".

Σαράντα πέντε χρόνια, το παράδειγμα του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη αποτελεί πολύτιμη ηθική και αγωνιστική παρακαταθήκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λόγια της απολογίας του στη φαλκιδευμένη δίκη του 1952, που δείχνουν το μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς στο λαό και την πατρίδα, στην υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού.

"Ο πατριωτισμός ενός κόμματος ή και ατόμων ακόμα, κρίνεται όταν κινδυνεύει η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της πατρίδας μας. Εκεί βρίσκεται η λυδία λίθος, αυτό είναι το κριτήριο για τον πατριωτισμό ενός κόμματος. Και να θελήσει κανείς με τέτοια κριτήρια να κρίνει το ΚΚΕ, θα δει ότι δεν είναι κόμμα προδοτικό αλλά αντίθετα καθαρά ελληνικό και πατριωτικό... ".

Και ο Μπελογιάννης συνεχίζει: "Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας, είναι να γίνει η θεωρία αυτή πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Αγαπάμε την Ελλάδα και τον λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα".

Σαράντα πέντε χρόνια μετά και δύο κόσμοι αντιπαλεύουν και σήμερα στον τόπο μας. Από τη μία οι πολιτικές ηγεσίες και δυνάμεις που υποκλίνονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", στην ΕΕ και το Μάαστριχτ. Από την άλλη οι εργαζόμενοι με τους μεγάλους αγώνες τους, το ΚΚΕ,που παλεύουν για μια άλλη προοπτική και διέξοδο σ' αυτόν τον τόπο.

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ για να τιμήσει τον μεγάλο ήρωα του κομμουνιστικού κινήματος διοργανώνει αύριο Σάββατο συγκέντρωση στις 8.00μ.μ. στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Στο πρόγραμμα της συγκέντρωσης περιλαμβάνονται:

1. Προσφώνηση και χαιρετισμός καλεσμένων και παρευρισκόμενων.

2. Κατάθεση Στεφανιών στο Μνημείο.

3. Χαιρετισμός από τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας, Δ. Κάγκουρα.

4. Ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

5. Συνεστίαση στην ταβέρνα "Το κουτούκι του Ντελόν" στις 9.30μ.μ.

Πληροφορίες για τη συνεστίαση στα τηλ. 0621 - 34275, 0622 - 22011, 093 - 476312.

  • Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχοντας στην εκδήλωση τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη, δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος αύριο 5 Απρίλη και ώρα 9.00π.μ. (Για πληροφορίες στα τηλ. 8222952, 8234296).
ΤΡΙΠΟΛΗ
Συντονίζεται το κίνημα ειρήνης στην Πελοπόννησο

Σύσκεψη με θέμα το συντονισμό και τη δράση του κινήματος ειρήνης στην Πελοπόννησο, στα πλαίσια του 19ου Δεκαήμερου Ειρήνης που οργανώνει πανελλαδικά η ΕΕΔΥΕ από 8 έως 18 Μάη 1997, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Μάρτη στην Τρίπολη με τη συμμετοχή των Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ της περιοχής Πελοποννήσου.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος,αναφέρθηκε στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία και στην προσπάθεια του αλβανικού λαού να διώξει τον Μπερίσα, που επέβαλαν και στήριξαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Καταδίκασε την απόφαση του ΟΗΕ για την αποστολή στρατιωτικών - αστυνομευτικών δυνάμεων που έχει στόχο να χτυπήσει και να υποτάξει τον αλβανικό λαό. Εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική αντίθεση της ΕΕΔΥΕ στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία και επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, τη συμπαράσταση του φιλειρηνικού κινήματος στον εξεγερμένο αλβανικό λαό.

Αναφέρθηκε στον αρνητικό ρόλο της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο με τις αρνητικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλούνται και οι Επιτροπές Ειρήνης να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό "παρών". Ο αγώνας για την ειρήνη είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος και αναγκαίος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αλβανικό λαό στις πόλεις της Πελοποννήσου. Η καθιερωμένη πορεία ειρήνης στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ από τη γενέτειρά του Κερασίτσα στην Τρίπολη θα γίνει στις 18 Μάη 1997.

Επίσης εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας στην Αμαλιάδα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ηλείας με τη συμμετοχή Τούρκων δημάρχων και δημοσιογράφων.

Μαλαματένια λόγια

"Αίφνης ένας τρυπά τον πέπλο της νυκτός". Ενας γνήσιος θαλασσινός. Στο χαρτί - επιστολή στον φίλο και ομοϊδεάτη, όπως ομολογεί ο ίδιος, υπουργό - η αλήθεια που κατέχει: "το πλοίο ήταν ΣΑΠΙΟ". Μαζί - πάντα στο χαρτί μιας επιστολής, από αυτές που από βάθος καρδιάς συντάσσουν οι ναυτικοί - και ο φόρος τιμής: στον αείμνηστο καπταν - Γιάννη, τους 16 αδικοχαμένους συντρόφους του, τις δυο γυναίκες κι εκείνο το 10χρονο αγγελούδι. Και αναπόφευκτα η δήλωση: "Φαντάσματα δεν υπάρχουν. Υπάρχει αιτία, που το πλοίο ανατράπηκε".

Ενας Ανθρωπος, λοιπόν, σε μια εποχή εκπτώσεων, ξέφυγε από τον κύκλο του "μην ανακατεύεσαι" και, με λίγα λόγια, τα είπε όλα: Για τους εγκληματίες, που εμφανίζονται ως εθνικοί ευεργέτες, όταν κάθε τους δολάριο είναι βγαλμένο από τόνους αίματος. Για τους γραβατωμένους κυβερνητικούς υπαλλήλους, που αναλαμβάνουν με διοικητικές πράξεις να ξεπλύνουν το αίμα απ' τα δολάρια. Για την κρατική μηχανή - φονιά, που, στον ξέφρενο κατήφορο της συνενοχής της - εξασφαλίζει διαρκώς πιστοποιητικά - άλλοθι για τους επόμενους φόνους. Τα είπε όλα ο πρώην καπετάνιος του ΔΥΣΤΟΣ με μια του φράση, η οποία - εκτός της κυριολεξίας της - σηκώνει πολλές μεταφορικού τύπου αναγνώσεις, τέτοιες που θα ζήλευαν και λογοτέχνες: "φυλακίστηκαν τα πανιόλα των κυτών χωρίς προσβάσεις διά σχετικές συντηρήσεις, τόσο αυτών καθεαυτών, όσο και των διπύθμενων του πλοίου, δηλαδή των δεξαμενών έρματος. Και μετά από αυτό, άρχισε η φθορά των ελασμάτων...". Ωστε, εντέλει, να επέλθει και ο χρυσοφόρος χαμός 20 ανθρώπων.

Μοιάζει να θέλει να πει "δεν ξεχνώ τη μνήμη της θάλασσας" ο καπετάνιος. Μοιάζει να θέλει να πει "κοιτάξτε πίσω, πώς χτίστηκε το περίφημο ναυτιλιακό θαύμα της Ελλάδας". Με ποταμούς αίματος σε σύγχρονες γαλέρες. Πρόσθετα, δίχως να το θέλει, ο καπετάνιος έδειξε - περιγράφοντας τη φθορά των ελασμάτων - το αποτέλεσμα μιας συνθήκης. Αυτής που επικρατεί και καθορίζει τις σχέσεις των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης με τον σκληρό πυρήνα της ίδιας τάξης, τους εφοπλιστές. Και έκανε έτσι, χωρίς να το πει, δύο καλά: Εδειξε, από τη μια, ωμά, μια προϋπόθεση κι ένα αποτέλεσμα της λειτουργίας του συστήματος για να υπάρχει το μέγιστο κέρδος: Την πρωτογενή κλοπή - συσσώρευση και την καταστροφή παραγωγικής δύναμης. Από την άλλη, μάς χρέωσε - με έναν τρόπο που δε σηκώνει αντιρρήσεις: Οχι, να δείξουμε, απλά, τον ένοχο. Αλλ', αρπάζοντας έναν ακόμα στίχο του ποιητή - "η φωτεινή θρυαλλίς έγινε φάρος" - να μην πάψουμε, με όποιο κόπο, με όποιο κόστος, να κάνουμε και το επόμενο βήμα: Γνωρίζοντας τα φωτισμένα πλέον χνάρια, που οδηγούν στο έγκλημα, να βάζουμε καθημερινά φραγμό σ' αυτό κι ακόμα παραπέρα: Να χαράσσουμε για το σκαρί της τάξης μας εκείνη την πορεία, που το κράτημά της, καρτίνι το καρτίνι, απαιτεί - διαμορφώνει άλλες συνειδήσεις και, εντέλει, οδηγεί στο μόνο αποδεκτό λιμάνι. Εκεί, όπου η φθορά των ελασμάτων θα αφορά μόνο τα ελάσματα.

Εγραψαν για τον Μπελογιάννη

Οι άνθρωποι της Τέχνης δίνουν και αυτοί με το δικό του τρόπο την αξία της θυσίας του κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη.

Ο Πολ Ελιάρ γράφει: "Το έγκλημα του Μπελογιάννη ήταν ότι θέλησε να υπερασπιστεί την πατρίδα του και την ειρήνη. Το θάρρος του στέκει και θα σταθεί παράδειγμα. Ο αντίλαλος της φωνής των ηρώων όλο και δυναμώνει. Μαζεύει γύρω του όλους τους αθώους. Και η μάζα τους είναι ακατανίκητη. Και θα θριαμβεύσει ενάντια στην καταπίεση, στην αθλιότητα και τον πόλεμο".

Ο ποιητής του λαού Γ. Ρίτσος γράφει: "Ορκίζονται στον τάφο σου οι λαοί όλου του κόσμου. Μέρα αξέχαστη η 30 Μάρτη είναι αιώνια για την ειρήνη... Ομως, οι φλόγες του γαρίφαλου ανάβουν στους λαούς την ελπίδα στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανάβουν τα άστρα του ουρανού του κόσμου στους σκεπασμένους τόπους με κόκαλα πεδιάδες. Εσύ μας έμαθες πώς πρέπει να ζούμε, πώς με αξιοπρέπεια να πεθαίνουμε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ